Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop Register Login

Η αναγγελία για την μουσική παράσταση υπό τον τίτλο «Ερώτων καμώματα», έγινε με μια άκρως ενδιαφέρουσα αισθητικά φωτογραφία των πρωταγωνιστών, η οποία αναρτήθηκε διακριτικά, μόνο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μυταρά με τίτλο Η Γλώσσα της Τέχνης παρουσιάζεται σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Ευγενίδου τη Δευτέρα 8 Απριλίου και ώρα 19:00.

Παρουσίαση του CD “Της Κάλυμνος παιχνίτζα” στο Κέντρο Έρευνας και Προβολής Εθνικής Μουσικής “Σίμων Καράς” (Κ.Ε.Π.Ε.Μ).
Την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου, στις 19.30, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του ΚΕΠΕΜ (Έρσης 9 και Πουλχερίας) η παρουσίαση της έκδοσης (CD) του ΚΕΠΕΜ "Της Κάλυμνος παιχνίτζα", με ηχογραφήσεις καλύμνικων τραγουδιών και σκοπών, τις οποίες έκανε ο Σίμων Καράς το 1957 και το 1971.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μουσικολογιώτατος π. Πέτρος Πανταζής, ο Άρχων Μαΐστωρ της Μ.Χ.Ε. κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου, εκ μέρους της Ενώσεως Καλυμνίων Αττικής η Πρόεδρος κ. Άρτεμις Σκουμπουδή και ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Κουντούρης, μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος”, οι καθηγητές μουσικής κ.κ. Γιώργος Χατζηπέτρος, Μιχάλης Ζάμπας, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Χρόνης Αμανατίδης, Γεώργιος Λυκούρας, ο χοροδιδάσκαλος κ. Αντώνης Κοκκινίδης , τα εγγόνια του μεγάλου Καλύμνιου τσαμπουνιστή Νικολάου Τάλια και πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Μετά από μία σύντομη εισαγωγή του καθ. Λαογραφίας κ. Βασίλη Οικονόμου και του χαιρετισμού του προέδρου του Κ.Ε.Π.Ε.Μ "Σίμων Καράς", κ. Μιχάλη Μαντζούρη, προβλήθηκε ένα ντοκυμαντέρ για τους “Σφουγγαράδες της Καλύμνου” από την Πολιτιστική Ομάδα “Αρχιπέλαγος”.
Στη συνέχεια ο επίτιμος καλεσμένος από την Κάλυμνο,  Άρχων Μαΐστωρ της Μ.Χ.Ε.  μουσικός και συγγραφέας κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, έκανε μία ενδιαφέρουσα ομιλία για την μουσική παράδοση της Καλύμνου και τις ιδιαιτερότητές της.
Κατόπιν, ο κ. Δημήτρης Μαντζούρης , ανέπτυξε τις δραστηριότητες του ΚΕΠΕΜ και αναφέρθηκε στους συντελεστές του CD. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον καθηγητή μουσικής κ. Μανώλη Καρπάθιο, ο οποίος επιμελήθηκε την όλη έκδοση. Μαζί με τον καθηγητή Μουσικολογίας κ. Νικόλαο Διονυσόπουλο, έγινε η επίδειξη του “ιστορικού πομπινόφωνου” , με το οποίο ο αείμνηστος Σίμων Καράς, κατέγραφε σε όλη την Ελλάδα, τους αυθεντικούς σκοπούς και τραγούδια από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα !
Απόσπασμα από το ημερολόγιο της συζύγου του Σίμωνα Καρά, κ. Αγγελικής Βατούγιου-Καρά, που αναφερόταν στο ταξίδι και τις καταγραφές που έγιναν στην Κάλυμνο, αφηγήθηκε η κ. Ευδοκία Βουβάλη (μέλος της Πολιτιστικής Ομάδας “Αρχιπέλαγος”).
Εν συνεχεία ο υποψ. Διδάκτωρ Μουσικολογίας και φιλόλογος κ. Περικλής Σχινάς, εξέφρασε τις εντυπώσεις του από το περιεχόμενο του CD .
Μετά από ένα μουσικό διάλειμμα στο οποίο ακούστηκαν Καλύμνικοι σκοποί και τραγούδια από τον Γιάννη Χαραμαντά στο βιολί, τον Γιάννη Μεγαλούδη στο λαούτο και τον Περικλή Σχινά στην τσαμπούνα, ακολούθησε κέρασμα που περιελάμβανε και γεύσεις από την Κάλυμνο .

Ν.Π.

--
  

Σελίδα 32 από 32

Argo Kalymnos

Top Desktop version