Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Ο μητροπολιτικός ναός του Σωτήρος Χριστού γιορτάζει φέτος τα 150 από την ανοικοδόμησή του και τα 120 χρόνια της λειτουργίας του ως μητροπολιτικού ναού.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, με επικεφαλής τον εφημέριο αιδ. Παντελεήμονα Κρούσκο διοργάνωσε εξαήμερο ποικίλων επετειακών εκδηλώσεων.

Την Τετάρτη, στις 8μμ, θα μιλήσει για την ιστορική αυτή επέτειο ο φιλόλογος και πρωτοψάλτης του ναού κ. Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης με θέμα: Ι.Ν. του Σωτήρος Χριστού 50 χρόνια κέντρο αναφοράς της Νεότερης Καλύμνου (Ιστορία – Τέχνη – Εθνική ζωή).

Η ομιλία θα γίνει μέσα στην εκκλησία.

 

Βάφτιση με καλύμνικη βραδιά

Κατηγορία Κάλυμνος Γράφτηκε από τον

Ο Νικόλας Σμαλιός και η σύζυγός του Πόπη χάρισαν στην τετράχρονη πρωτοκόρη τους Ελευθερία μια πολύ γλυκιά και χαριτωμένη αδελφούλα, την ξανθή κούκλα με τα γαλάζια μάτια Χριστίνα.

Το βράδυ της Δευτέρας 1.8.2011 είχα την ευκαιρία και την καλή τύχη παρακολουθήσω την 5η  παράσταση που έδινε η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου, με το έργο «Η Δωδέκατη Νύχτα» του Ουΐλιαμ Σαίξπηρ, στο ανοικτό αμφιθέατρο του Χωριού, στον Πρόδρομο. 

 Οι Δημήτρης Στ. Καρδούλιας, δικηγόρος και η Άννα Μ. Καπελλά, δικηγόρος-τραπεζική υπάλληλος χόρεψαν τον «Ησαΐα», την Κυριακή της 24/7/11, στον Αγ. Νικόλα, με κουμπάρους τον τ. δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο, το δημ. σ/λο και τον κ. Μ. Λελέκη, τ. πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ.α.

Το ζεύγος προσέφερε το βράδυ εκπληκτική από κάθε άποψη δεξίωση, στην πισίνα του ξενοδοχείου Πλάζα, στο Μασούρι. Η ορχήστρα αποτελούμενη από τους εκλεκτούς Καλύμνιους μουσικούς Κουλιανό, Μεϊμάρη, Μελά, Λελέκη, προσέφεραν στους πολυπληθείς καλεσμένους του ζεύγους πολύ ωραία μουσική βραδιά, και σε πολιτικά στελέχη πράσινης απόχρωσης την ευκαιρία για τα «πατροπαράδοτα» ζαϊμπέκικα. Πρώτος ο γαμπρός άνοιξε τα ζεϊμπέκικα και ακολούθησαν οι  κ. Γ. Μαστροκούκος, Κ. Σταυλάς, Γ. Ρούσσος, Α. Σκουμπουρδής.

 

 Οι Δημήτρης Στ. Καρδούλιας, δικηγόρος και η Άννα Μ. Καπελλά, δικηγόρος-τραπεζική υπάλληλος χόρεψαν τον «Ησαΐα», την Κυριακή της 24/7/11, στον Αγ. Νικόλα, με κουμπάρους τον τ. δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο, το δημ. σ/λο και τον κ. Μ. Λελέκη, τ. πρόεδρο της ΑΝΕΚ κ.α.

Το ζεύγος προσέφερε το βράδυ εκπληκτική από κάθε άποψη δεξίωση, στην πισίνα του ξενοδοχείου Πλάζα, στο Μασούρι. Η ορχήστρα αποτελούμενη από τους εκλεκτούς Καλύμνιους μουσικούς Κουλιανό, Μεϊμάρη, Μελά, Λελέκη, προσέφεραν στους πολυπληθείς καλεσμένους του ζεύγους πολύ ωραία μουσική βραδιά, και σε πολιτικά στελέχη πράσινης απόχρωσης την ευκαιρία για τα «πατροπαράδοτα» ζαϊμπέκικα. Πρώτος ο γαμπρός άνοιξε τα ζεϊμπέκικα και ακολούθησαν οι  κ. Γ. Μαστροκούκος, Κ. Σταυλάς, Γ. Ρούσσος, Α. Σκουμπουρδής.

 

Με κύριο θέμα την καθυστέρηση στο έργο της αποκατάστασης του εξωτερικού λιμενοβραχίονα, προσήλθε στην καθιερωμένη από τον ίδιο τακτή συνέντευξη της Παρασκευής ο εκπρόσωπος κ. Δρ. Ταυλάριος, εκπρόσωπος του κ. δημάρχου.

Αγωγή κατά Κρούσκου «για διαφυγόντα κέρδη»

Αυτή τη φορά ο κ. Ταυλάριος ήταν πολύ πιο οξύς και επιθετικός εναντίον του εργολάβου κ. Νικ. Κρούσκου, στον οποίο καταλογίζει την καθυστέρηση του έργου με τις εντάσεις που έχει υποβάλει κατά το κύρος του διαγωνισμού. Το σοβαρότερο μέρος της συνέντευξης ήταν η προειδοποίηση ότι η δημ. Αρχή θα υποβάλει αγωγή διαφυγόντα κέρδη κατά της εταιρίας των αδελφών Κρούσκου 3Κ. Η λογική των διαφυγόντων κερδών του Δήμου δε φάνηκε καθαρά, ενώ εξ αντιθέτου είναι σαφέστατο ότι η εταιρία υποβάλλει ενστάσεις για την προάσπιση των δικών της επιχειρηματικών συμφερόντων, όταν αυτά βλέπει να πλήττονται με τις διαδικασίες που ακολούθησε ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης.

Το σοβαρό πρόβλημα

Αλλά το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε ως πολιτική «βόμβα» είναι το μετέωρο κύρος όλων των αποφάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ), γιατί η αποδοχή της παραίτησης του τ. προέδρου κ. Ιω. Γαλιμιτάκη έγινε αποδεκτή από τον κ. δήμαρχο και το δημ. σ/λιο 2,5 μήνες μετά. Στο μεταξύ, ο κ. δήμαρχος υπέγραφε ως πρόεδρος και έτσι το ΔΛΤ είχε επί 2,5 μήνες είχε δύο προέδρους έναν στα χαρτιά και έναν στις υπογραφές.  Αλλά ο κ. Διακομιχάλης βάζοντας μια υπογραφή διέπραττε ταυτόχρονα δύο παρανομίες: 1) Υπέγραφε σαν πρόεδρος, ενώ δεν είχε ακόμη αποδεχτεί την παραίτηση του κ. Γαλιμιτάκη. 2) Υπέγραφε χωρίς να τον ορίσει πρόεδρο του ΔΛΤ το δημ, σ/λιο. Το «άθροισμα» αυτών των «δίδυμων» παρανομιών είναι ότι όλες οι αποφάσεις του ΔΛΤ , στο διάστημα αυτό της διοικητικής ρευστότητας είναι παράνομες.

Αυτό το πρόβλημα πιστεύει η δημ. Αρχή – και αυτό επανέλαβε ο κ. Ταυλάριος -  ότι το ξεπέρασε με την πρόσφατη απόφαση του δημ. σ/λίου, το οποίο ψήφισε ως πρόεδρο του ΔΛΤ «αναδρομικά» τον κ. δήμαρχο και  νομιμοποίησε, επίσης «αναδρομικά» όλες τις αποφάσεις και ενέργειες του κ. Διακομιχάλη στο ΔΛΤ. Το ζήτημα όμως είναι αν και ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Αιγαίου αξιολογήσει ως νόμιμη αυτή την απόφαση του δημ. σ/λίου.

Από το «τρίγωνο» στο «δίπολο»

Ο κ. Ταυλάριος τροποποιώντας το θέμα των ευθυνών για την καθυστέρηση του έργου, το οποίο ξεκινά και πάλι από την αρχή, εξαίρεσε εν μέρει το ΑΙΓΑΙΟ TV και, μη αναφερόμενος πια στο «τρίγωνο», εστίασε τις ευθύνες στο «δίπολο» Κρούσκος-Ρούσσος. Μίλησε για συνεργασία του τέως δημάρχου και του εργολάβου κ. Κρούσκου, οι οποίοι συνεργάζονται για την καθυστέρηση του έργου.

«Επαληθεύεται η Πυθία…»

Παρά ταύτα ο κ. Ταυλάριος επανέλαβε τρεις φορές, χαριτολογώντας, ότι η Πυθία φαίνεται ότι επαληθεύεται, γιατί το έργο τελικά θα ολοκληρωθεί στο χρόνο που προέβλεψε η ιέρεια του Μαντείου των Δελφών. Η «πρόκληση» αυτή έδωσε αφορμή στον κ. Σακ. Τρικοίλη, από την ΑΡΓΩ να του υποβάλει ερώτηση για την «αξιοπιστία» της Πυθίας (προφήτευε «υπό την επήρεια ναρκωτικών») αλλά και την τιμιότητα της (εξαγοραζόταν), για να παρατηρήσει έτσι ότι ο Δήμος ακολουθεί («παγανιστική») πολιτική που στερείται ρεαλισμού και δεν προωθεί την έγκαιρη εκτέλεσε του έργου.

Η πολιτική για τους απόδημους

Ένα δεύτερο θέμα που έφερε στη συνέντευξη του ο κ. Ταυλάριος ήταν η πολιτική για τους απόδημους Καλύμνιους. Τόνισε με έμφαση ότι εκείνος αναγνωρίζει και αποδέχεται το πρόγραμμα του κ. Ρούσσου «Μητροπολιτική Κάλυμνος», αν και στα δύο χρόνια που είχε μπροστά του από τη σύνταξη του προγράμματος αυτού, τίποτα δεν προώθησε. Όμως καλεί τον κ. Ρούσσο να αποδεχτεί και εκείνος τη δική του εργασία, που παρουσίασε στην Επιτροπή Διαβούλευσης, και να προσέλθει στην Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη, που θα γίνει το πρωί της 6ης Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο.

Δήμος & ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Στη διαδικασία των ερωτήσεων ο κ. Σακ. Τρικοίλης, εκτός από την προαναφερθείσα ερώτηση ΤΟΥ, υπέβαλε και δεύτερη για το θέμα του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ξεκινώντας με την επισήμανση ότι «η κοινή γνώμη σχημάτισε την εντύπωση πως η δημ. Αρχή δεν τα πάει καθόλου καλά με τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Ρώτησε για ποιο λόγο το πρόγραμμα αυτό δεν έχει εγκατασταθεί στην Πολεοδομία αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Ο κ. Ταυλάριος απάντησε ότι είναι θέμα χρόνου. Όμως δεν έπεισε καθόλου…

Στα πλαίσια φέτος του Καταδυτικού Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν αγώνες βουτιάς με σκανταλόπετρα. Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο Καλύμνιος γιατρός, που εργάζεται και μένει στη Θεσσαλονίκη, Νικ. Σ. Τρικοίλης, ειδικευμένος στις καταδύσεις και με πολυετή εμπειρία.

Η παραδοσιακή βουτιά των γυμνών σφουγγαράδων με τη βοήθεια της σκανταλόπετρας έχει ιστορία πάνω από 2,5 χιλιάδες χρόνια και στις μέρες μας την ανέδειξε ως πολιτιστικό θέαμα αθλητικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ο κ. Νικ. Τρικοίλης με την εταιρία του.

Τα προηγούμενα χρόνια τους αγώνες σκανταλόπετρας, το φεστιβάλ σκανταλόπετρας το φιλοξενούσε ο Δήμος Λινδίων, στη Ρόδο και με τη νέα δημοτική αρχή στην Κάλυμνο, η σκανταλόπετρα επανήλθε στην πατρίδα της. Και είναι η Κάλυμνος πατρίδα της σκανταλόπετρας, γιατί πολλά μεν νησιά, στην ιστορική διαδρομή της σπογγαλιείας, χρησιμοποιούσαν την σκανταλόπετρα, αλλά μόνον η Κάλυμνος την «αγκαλιάζει» μέχρι σήμερα.

Στο φετινό Καταδυτικό Φεστιβάλ που συνδιοργάνωσε ο Δήμος με τους ξενοδόχους, 18-24 Ιουλίου, είχε ποικίλες εκδηλώσεις με αυτόνομες καταδύσεις, επισκέψεις μουσείων, καλλιτεχνική έκθεση κ.α., όμως τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η σκανταλόπετρα και τη γενική ευθύνη των εκδηλώσεων με την σκανταλόπετρα την είχε ο κ. Τρικοίλης, επικεφαλής της οργανωτικής και ιατρικής ομάδας που έφερε μαζί του στην Κάλυμνο.

Μετά τις ιατρικές εξετάσεις όσων ενδιαφέρονταν να δοκιμάσουν βουτιά με σκανταλόπετρα και τα διαδικαστικά προετοιμασίας, στις 21/7 τελέστηκε ο αγιασμός στα Θέρμα, όπου ήταν και η βάση των εκδηλώσεων. Ακολούθησε η επίδειξη κατάδυσης με σκάφανδρο και τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα είχε αγώνες δυναμικής άπνοιας, βραδιά σκανταλόπετρας, στην Πλατεία Χριστού, διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας κ.λπ. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τους  ημιτελικούς αγώνες στις 23/7 και τους τελικούς στις 24/7, για να κλείσει όλη αυτή η αθλητική και πολιτιστική με την απονομή των βραβείων.

Οι αγώνες σκανταλόπετρας είχαν επιτυχία οργανωτική και αγωνιστική. Οι προοπτικές της συνεργασίας των κ. Ν. Τρικοίλη – Δ. Διακομιχάλη είναι πολύ καλές. Είναι βέβαιο  ότι το φεστιβάλ σκανταλόπετρας  θα ανοίξει νέα εποχή για τον τουρισμό της Καλύμνου.

Το “Σωματείο Διεθνών Σχέσεων και Πολιτιστικών Ανταλλαγών Καλύμνου-Αθήνας”, στα πλαίσια του θερινού προγράμματος, το οποίο υλοποιεί ανελλιπώς επί 17 συναπτά έτη, με σκοπό την καλλιέργεια και διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας, πραγματοποίησε ωραία πολιτιστική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Ελιές», στον Πάνορμο, το απόγευμα της 18/7/11.

Ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Β. Κέκης και είχε θέμα του: «Το φαινόμενο του Βυζαντίου στην Ευρώπη και την Ανατολία – η οικειοποίηση της ιστορικής συνέχειας». Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του σωματείου κ. Μαρία Θεοδωρίδου και τη βραδιά εμπλούτισε χορωδία από μαθητές του προγράμματος (εκ των ενόντων προφανώς), η οποία απέδωσε με εντυπωσιακό τρόπο τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη. Τη διδασκαλία των τραγουδιών και τη διεύθυνση της χορωδία, με τη συνοδεία κιθάρας, είχε, όπως κάθε χρόνο,  ο καθηγητής μουσικής κ. Σωτ. Κυπραίος.

Η ομιλία είχε ενδιαφέρον για τις παρατηρήσεις του κ. Κέκη πάνω στο εξαιρετικά δύσκολο θέμα του Βυζαντίου και τις σχέσεις της ιστορικής αυτής περιόδου, σχεδόν σκοτεινής από την άποψη των επιστημονικών ερευνών, με την εξέλιξη των πολιτισμών και των Εθνών Ελλάδας και Τουρκίας, καθόσον μάλιστα η γείτων χώρα οικειοποιείται το Βυζάντιο και την ιστορία του και οι Έλληνες ελάχιστα έχουν ασχοληθεί με αυτό το ιστορικό και πολιτισμικό τους κεφάλαιο.    

Έχουμε και πάλι μια εξαιρετική προσφορά από Καλυμνιά επιχειρηματία προς τη νεολαία της Καλύμνου, αλλά και σε όλους εκείνους που αγαπούν το ποιοτικό ελαφρό τραγούδι: Ο τραγουδιστής Μιχάλης Χατζηγιάννης θα δώσει συναυλία στην Κάλυμνο, την Κυριακή της 7 Αυγούστου, στο Δημοτικό Στάδιο.

Τη συναυλία διοργανώνει η επιχειρηματίας κα. Άννα Αχλαδιώτη, ως ευχαριστήριο δώρο προς τους πελάτες της αλλά και σε όλη την Κάλυμνο, για την επαγγελματική στήριξη που της παρέχει. Για να καλυφθούν, ως ένα βαθμό βέβαια…, τα έξοδα της συναυλίας - που είναι πάντα βαριά για τέτοιους τραγουδιστές  - ορίστηκε εισιτήριο €18,00.

Παλιότερα η Κάλυμνος περίμενε από το Μαικήνα-Δήμο να της χαρίσει… κάθε καλοκαίρι κάποια συναυλία, η οποία εν τέλει δούλευε… σαν «εργαλείο» πολιτικής προπαγάνδας, ειδικά τα καλοκαίρια πριν τις δημοτικές εκλογές. Τελευταία όμως τα καταστήματα Αχλαδιώτη, όπως και άλλοι νέοι επιχειρηματίες, άνοιξαν νέο κεφάλαιο πολιτιστικών δράσεων, αναλαμβάνοντας το οικονομικό κόστος, έως ρίσκο, της διοργάνωσης ακριβών συναυλιών σε ανοικτό χώρο.

Ετσι, και αυτή τη φορά οι Καλύμνιοι νέοι κάθε… ηλικίας, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν  μια συναυλία που προσφέρεται από νέους επιχειρηματίες.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version