Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Ο δημ. σύμβουλος της παράταξης του κ. Γ. Μαστροκούκου (διαδόχου του κ. Γ. Ρούσσου), συνεπής με την υπόσχεση που έδωσε όταν εκλέχτηκε δημ. σ/λος,  προβαίνει σε δημόσιο προσωπικό απολογισμό.

Έφυγαν τα 2 τελευταία χρόνια (2011-13) με παραλυτική αδράνεια και χωρίς ίχνος πολιτικής για τη χωματερή-«ηφαίστειο», που δηλητηριάζει καθημερινά με τοξίνες την Πόθια και τώρα αναδεικνύεται επιπλέον και σε εφιαλτικό οικονομικό πρόβλημα.

Οι πολίτες της Καλύμνου γνωρίζουν ότι έχουν στην πλάτη τους έναν δολοφονικό εφιάλτη, αλλά ακόμη δεν αποφάσισαν να δράσουν, ώστε να υποχρεώσουν τη δημ. Αρχή να κινηθεί. Όλοι είναι ενημερωμένοι με κάθε πληρότητα και γνωρίζουν ότι οι τοξίνες από τους καπνούς των σκουπιδιών προκαλούν καρκίνο του μαστού στις γυναίκες  και στειρότητα στους άνδρες. Όμως η αντίδρασή τους είναι εντελώς «ψόφια».

Επί Γ. Ρούσσου η αγανακτισμένη τότε αντιπολίτευση του κ. Διακομιχάλη, κάθε φορά που έβλεπε να βγαίνει καπνός από τα σκουπίδια, κατάγγελλε στον εισαγγελέα την παράνομη χωματερή του Δήμου. Και καλώς έπραττε τότε.

Όμως από το 2011 που ανέλαβε την εξουσία και έχει την ευθύνη του καπνού, έγινε η ίδια «καπνός» και μην την είδατε.  Κυνηγάει τον εργολάβο του ΧΥΤΑ και τρέχει στις αίθουσες των δικαστηρίων για να αποδείξει ότι επί Ρούσσου εισέπραξε λεφτά για εργασίες  που δεν πραγματοποίησε. Το δικαστήριο αθώωσε τον εργολάβο, αλλά ο κ. δήμαρχος επανέρχεται δριμύτερος, αποφασισμένος να συνεχίσει τα δικαστήρια προς το «συμφέρον» της Καλύμνου.

Έχουμε χάσει 2  χρόνια και τώρα μας περιμένουν ακόμη χειρότερα. Το ερώτημα είναι… απελπιστικά απλό: με τι ασχολείται ο κύριος δήμαρχος στην πολιτική του καθημερινότητα; Με τι θέματα καταπιάνεται;  Δε ρωτάμε για τα οράματά του, αλλά για την απλή καθημερινότητα εφαρμοσμένης πολιτικής.

Αντί για δουλειά…

Απάντηση δεν υπάρχει, γιατί η μοναδική απάντηση είναι  να σταματήσει ο τοξικός καπνός της χωματερής. Αλλά για να μπορέσει να φτάσει ώς εκεί ο δήμαρχος, πρέπει πρώτα να σταματήσει τον τοξικό καπνό της «πολιτικής» του, τις ατέλειωτες δίκες και τις απειλές με αγωγές και μηνύσεις σε όποιον τολμήσει και μιλήσει…

Δυστυχώς βλέπουμε και ακούμε έναν δήμαρχο, που καυχιέται για την υπερπολυετή θητεία του στα πολιτικά δρώμενα της Καλύμνου να μη βλέπει ως αντιπάλους του τα μεγάλα προβλήματα του νησιού, αλλά τις αντιπολιτεύσεις, ξεχνώντας ότι και αυτές δικαιούνται… να υπάρχουν, καθότι έχουμε ακόμη δημοκρατία - έστω και αλλήθωρη.

Αλλά ακόμη και αυτό το στείρο επίπεδο της προσωπικής αντιπαράθεσης έγινε επιπέδου-δαπέδου. Ο δήμαρχος, άγνωστο από ποιες «δυνάμεις» καθοδηγούμενος, έφτασε αντί να απειλεί με αποκαλύψεις για… τον Πετροπόλεμο του 1935(!) – προφανώς θέλει να γράψει «ιστορία»;  Και δεύτερη έκπληξη: τελευταία εξαπολύει, στο δημ. σ/λιο και στις τηλεοράσεις,  απερίγραπτες ειρωνείες για τη σωματική διάπλαση των αντιπάλων (θέλει να τους εξαφανίσει τους κοντούς, εννοείται ο όχι τους δικούς του κοντούς και έχει ειδικό λόχο κοντών ).

Απίστευτο και όμως αληθινό!  Δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας. Το ψάξαμε και καταλήξαμε σε μια και μόνο εκδοχή-ερμηνεία: ο κ. δήμαρχος ειρωνεύεται τους κοντούς, πιθανότατα επειδή διακατέχεται από παραταξιακό ναρκισσισμό σε βαθμό και  μένει έκθαμβος από το απολλώνιο και σούπερ μοντέλικο… παράστημα ενός εκάστου των στελεχών, μελών και ένθερμων φίλων της παράταξης του.  Θα μου πείτε ότι το γυρίσαμε στο καλαμπούρι. Δεν κάνετε λάθος. Όμως αυτή η «ματιά» είναι η μόνο οδός σωτηρίας, για να ελαφρώνουμε τον «πόνο» μας.

Ήρθε η ώρα της Κρίσης

Ωστόσο, έφτασε η ώρα της Κρίσης. Αν η Κομισιόν ανοίξει την κάνουλα των προστίμων, αυτή η  «λάβα» θα κάψει τη χώρα μας, που αποδείχτηκε και εδώ ανίκανη (οι εθνοπατέρες έχουν αλλού το μυαλό τους) και μια κονκάρδα χωματερής πρέπει να στολίζει το πέτο τους.

Όμως τα πρόστιμα αυτά, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση θα τα στέλλει «πακέτο» στον κάθε ανίκανο δήμο. Και είναι τσουχτερά: 1 εκ. ευρώ κάθε μήνα. Πώς θα τα εισπράττει η κυβέρνηση; Απλούστατο: θα τα κόβει από τις κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους. Η μαγκιά μας κάηκε στας Ευρώπας.

Δημοσιεύουμε δύο κείμενα, ένα σημερινό από το διαδίκτυο και ένα από την ΑΡΓΩ του 2011, τότε που πήραμε την τελευταία… ειδοποίηση-απειλή από την ΕΕ.

*

Από το διαδίκτυο

Νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο και πρόστιμα για τις χωματερές

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε «διαδικασία αποκατάστασης»

Η Κομισιόν παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητεί την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, επειδή η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση όσον αφορά τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ), όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Το 2005, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων ΧΥΤΑ, που ήταν εκατοντάδες σε όλη τη χώρα.

Οκτώ χρόνια αργότερα, διαπιστώνοντας ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική, προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή προστίμου 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.

Από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου το 2005, η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση πολλών παράνομων ΧΥΤΑ και τη δημιουργία κατάλληλου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008, έπρεπε να είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και να είχαν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής. Τον Απρίλιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υπενθύμιζε στη χώρα τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 παράνομοι ΧΥΤΑ κατά παράβαση της ενωσιακής νομοθεσίας περί αποβλήτων, ενώ 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Η παύση λειτουργίας των παράνομων ΧΥΤΑ καθυστερεί λόγω της έλλειψης εναλλακτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων.

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.

Συνεπώς, η Επιτροπή παραπέμπει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο και ζητά οικονομικές κυρώσεις. Οι οικονομικές κυρώσεις θα μειώνονται με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση κάθε χώρου υγειονομικής ταφής, υπό τον όρο ότι δεν δημιουργούνται νέοι.

Ιστορικό: νομοθεσία περί αποβλήτων

Η οδηγία 99/31/EΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων αποτελεί βασικό μέσο για την πρόληψη ή τη μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, καθόλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του χώρου υγειονομικής ταφής.

Σύμφωνα με την οδηγία περί υγειονομικής ταφής, οι χώροι υγειονομικής ταφής πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσουν. Η νομοθεσία έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων.

Η οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα αποτελεί βασικό μέσο για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις αρνητικές επιπτώσεις της συλλογής, μεταφοράς, αποθήκευσης, επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων. Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν τρόπους διάθεσης των αποβλήτων που δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και δεν βλάπτουν το περιβάλλον.

(Newsroom ΔΟΛ, 21.2.13)

*

Τι έγραψε η ΑΡΓΩ το 2011

(9.6.13 < Πολιτική< Δήμος)

«Ερχεται βροχή, έρχεται μπόρα…» 1 εκ. ευρώ για κάθε μήνα σκουπιδότοπου

Από 1ης Ιουλίου 2011 ο Δήμος Καλύμνου θα καταβάλλει κάθε μήνα ευρωπαϊκό πρόστιμο €1.000 000, αν μέχρι τότε δε θα έχει κλείσει τον καιόμενο σκουπιδότοπο, στα Γιαννοχώραφα.

Αλλά, για να κατασκευάσει η Κάλυμνος ως το τέλος Ιουνίου (δηλαδή σε 20 μέρες) Χώρο Υγιεινής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ή Χώρο Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο.

ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ σε… 1-2 χρόνια

ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ δεν πρόκειται να κατασκευαστεί τέτοιο έργο πριν περάσουν 1-2. Και αυτό που βαραίνει το Δήμο είναι ότι ο ΧΥΤΑ, που ξεκίνησε η Δημαρχία Ρούσσου και φρενάρισαν το έργο οι διεκδικητές του χώρου συνεπικουρούμενοι από την παράταξη Διακομιχάλη, απεντάχτηκε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και αποτελεί παρελθόν. Ο Δήμος πρέπει να ξεκινήσει από το Μηδέν και μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα. Σαν πρώτο βήμα θα θεωρούνταν ίσως η απαλλοτρίωση του χώρου, για τον οποίο σηκώθηκε τόση αντάρα. Η υπόθεση όμως για το ιδιοκτησιακό βρίσκεται στα δικαστήρια, τα οποία θα αποφανθούν αν είναι ιδιοκτησία της οικογένειας που την διεκδικεί ή είναι χώρος του Δημοσίου, τον οποίο δώρισε στο Δήμο το ίδιο το κράτος (δια της Περιφέρεια ς Ν. Αιγαίου) ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, βλέπουμε…

Μειωμένα έσοδα

Το δεδομένο όμως είναι ότι από 1ης Ιουλίου η Κάλυμνος θα πληρώνει 1 εκ. ευρώ κάθε μήνα; Η Ευρώπη δε χαρίζεται. Ξέρει να δίνει, αλλά προπάντων ξέρει να παίρνει. Επιδότησε κατασκευές ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ και όσοι Δήμοι τα… κατάφεραν όχι μόνο γλίτωσαν από τους καρκινογόνους σκουπιδότοπους, αλλά γλιτώνουν και το πρόστιμο-τσεκούρι. Και πώς θα εισπράττεται το πρόστιμο; Απλούστατα, θα κόβεται από τις κρατικές επιχορηγήσεις προς το Δήμο. Δηλαδή ο Δήμος θα έχει κρατικά έσοδα μειωμένα κατά 1 εκ. ευρώ το μήνα, 12 εκ. ευρώ το χρόνο.

Διαβεβαίωση δημάρχου

Ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης απέναντι σ’ αυτή την απειλή είναι ψύχραιμος και διαβεβαιώνει τον Καλυμνιακό λαό ότι τέτοιο πρόστιμο η Κάλυμνος δε θα πληρώσει, γιατί θα δείξει σαφέστατη πολιτική βούληση για την κατασκευή ΧΥΤΥ. Έτσι, θα πεισθεί η ΕΕ να μην επιβάλει αυτή η μηνιαία εξοντωτική ποινή. Σ’ αυτή την πολιτική «γραμμή» και τακτική κινείται και η Ελληνική κυβέρνηση, όπως λέει ο κ. Διακομιχάλης. Αλλά αυτά είναι ελπίδες…

Το σίγουρο και οι ελπίδες

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι «έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα…», όπως λέει το τραγούδι του Δ. Σαββόπουλου. Αν αυτή η μπόρα δε θα πλήξει την Κάλυμνο και δε θα τη βουλιάξει οικονομικά, θα φανεί από την έκβαση των «καιρικών φαινομένων» που πλήττουν τη χώρα μας. Η Ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα πείσει τους ευρωπαίους για την αξιοπιστία μας – κομματάκι δύσκολο… Πιο πιθανό είναι να δούνε οι Ευρωπαίοι το χάλι της ξυπόλυτης Ελλάδας και κάνουνε λίγο «κράτει» χαρίζοντας μας μια δεύτερη εξάμηνη παράταση – η πρώτη ήταν Ιανουάριος-Ιούνιος του 2011. Όλα αυτά όμως αποτελούν επιθυμίες και ελπίδες. Δεν συνιστούν σαφή προοπτική και ορατή πραγματικότητα.

Το «βαρομετρικό χαμηλό» είναι πάνω από τη χώρα μας. Θα ξεσπάσει; Οι πολιτικοί «μετεωρολόγοι» λένε όχι. «Κοντά είναι τα Σάββατα».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΛΥΡΗΜΑ ΤΗΣ Κας ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤV OMOΛΟΓΩ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕ ΛΑΒΩΜΕΝΟ ΤΑΥΡΟ ΣΕ ΥΑΛΟΠΩΛΕΙΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ.

Μανόλης Μουσελλής: Όσα δεν κατάφερα να πω *

Κατηγορία Δήμος Γράφτηκε από τον

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Ξεκινώ με μια αποδεκτή νομίζω, παραδοχή απ’ όλους μας.

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΧΡΕΩΝ ΣΕ 31 «ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ» ΔΗΜΟΥΣ

Κατηγορία Δήμος Γράφτηκε από τον

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ  -  ΑΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ "ΚΟΚΙΝΟΥΣ" ΔΗΜΟΥΣ

Το δημ. συμβούλιο που διεξήχθη στην αίθουσα τελετών της Παναγίας Χώρας, το Σάββατο πρωί της 2.2.13, και θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα της «νεκρολογίας» για την εξαφάνιση της Χώρας και καταγγελιών από τις αντ/τεύσεις  εις βάρος του δημάρχου κ. Διακομιχάλη,που με τις πράξεις και προπάντων με τις παραλείψεις του «έθαψε» τη Χώρα.

Βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε  στην ηλεκτρονική ΑΡΓΩ, στις 28.1.13, ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης κύριος Γιάννης Γαλουζής, με θέμα την εξαφάνιση της Χώρας Καλύμνου από το χάρτη.

Για πρώτη φορά Η ΑΡΓΩ προβαίνει σε δημόσιο και ονομαστικό προσκλητήριο συνδημοτών μας και συλλόγων, γιατί βλέπουμε ότι έχει συντελεστεί ένα έγκλημα εις βάρος της Χώρας και, εκτός από δυο-τρία πολιτικά πρόσωπα και τη λαϊκή συνέλευσης στον Πρόδρομο, δεν ακούσαμε και πολλές… «φωνές».
Η πραγματικότητα
Υπάρχει  μια βάρβαρη πραγματικότητα: Η Χώρα (ή Χωριό), η πρώτη πόλη της Καλύμνου, με ιστορία 10 αιώνων, διαγράφηκε από το χάρτη χάρη της  εφαρμογής του νόμου»!!!. Και ρωτάμε: Είναι δυνατόν οι Χωριανοί να δέχονται αυτοί την ιστορική ταπείνωση με το κεφάλι σκυμμένο; Έχει κανείς το δικαίωμα να ψελλίζει την άθλια πρόφαση «αφού έτσι θέλει ο νόμος» ;
Τέτοια ταπείνωση δε γνώρισε ποτέ η ιστορική μας Χώρα. Η μήτρα της ιστορίας και της Καλύμνου. Η πόλη με τους τολμηρούς, ασυμβίβαστους και δυναμικούς ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης και της εθνικής περηφάνιας.  Κορύφωση της πολιτικής ασυναρτησίας αποτέλεσε η απρόσεκτη πρόταση του δημάρχου κ. Διακομιχάλη να χρησιμοποιείται διπλή ονομασία «Οικισμός Πόθιας-Χώρας». Αυτό το πήρε μήπως  από την προτεινόμενη διπλή ονομασία της Μακεδονίας;
Φοβερά και πρωτόγνωρα πράγματα. Είναι να τρομάζει κανείς. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Οι Βυζαντινοί, οι Ιππότες, οι Τούρκοι, οι Ιταλοί, όλοι οι κατακτητές δεν αμφισβήτησαν το δικαίωμα της να έχει την ονομασία της. Αυτό το δικαίωμα θα το χάσει σήμερα;
Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι οικονομικές συνέπειες για τους Χωριανούς. Όσα πυροτεχνήματακι αν  πέφτουν, η θλιβερή πραγματικότητα δε θα αλλάζει. Όλοι οι επαγγελματίες θα το νιώσουν.  Ακόμη και οι ταξιτζήδες. Γιατί κι αυτοί  δε θα έχουν πια «νόμιμο» το δικαίωμα να παίρνουν διπλή ταρίφα για κούρσα μέχρι το Χωριό. Στην ίδια πόλη, των 12.000 κατοίκων χωράνε δύο ταρίφες;
Και βέβαια με την ίδια «λογική»  που επικαλείται ο δήμαρχος, της απόστασης 200 μέτρων μεταξύ των οικισμών,  αναμένεται και ο Πάνορμος να γίνει «Πάνορμος Πόθιας», όπως και το «Μασούρι Πόθιας». Γιατί καμιά από αυτές τις περιοχές δεν απέχουν τα σπίτια της 200 από τον γειτονικό οικισμό.  Επομένως στην αλυσίδα «Πόθια-Χώρα» (που τα σπίτια δεν απέχουν 200 μ. από οικισμό σε οικισμό),  πρέπει να γίνουν «οι εκ της νομοθεσίας επιβαλλόμενες διορθώσεις», ώστε να έχουμε τον πιο νόμιμο οικισμό, το απαύγασμα της νομιμότητας:  «Οικισμό Πόθιας – Χώρας - Πανόρμου – Γαϊδουροράχου - Καμαρίου – Μυρτιών – Μασουρίου», με την επιφύλαξη να συνεχίσει το μασούρι του μακρόσυρτου αυτού οικισμού. Πρέπει να πατήσουμε ένα φρένο στον κατήφορο που τρέχει η Κάλυμνος με σπασμένα τα φρένα, «ξεφρενιασμένη» εντελώς…
Η σιωπή είναι μάσκα
Να γιατί οι Καλύμνιοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν «γαργάρα» μια τέτοια τρέλα, ένα τέτοιο έγκλημα. Η μέχρι τώρα σιωπή είναι απαράδεκτη αλλά και ανάρμοστη με την ιστορία των Χωριανών και γενικότερα των Καλυμνίων.
Οι λόγοι αυτής της σιωπής μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι.  Όμως η σιωπή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ούτε σοβαρότητα, ούτε «χρυσός» (εκτός κι αν έτσι τη βλέπουν μερικοί…).  Είναι μάσκα, για να μην την πούμε «κουκούλα» προδοσίας.  Είναι σαφέστατα ένοχη.
Ποιος όμως Χωριανός δε θα ντρέπεται όταν θα του λένε ότι κατοικεί στον Πρόδρομο Πόθιας ή  στην Παναγία Κεχαριτωμένη Πόθιας, ή στον Άγ. Χαράλαμπο Πόθιας. Και ειδικότερα, στα Θένια Πόθιας, στα Τσίκουδα Πόθιας, την Κοκκαλαριά Πόθιας, στα Χορταράκια Πόθιας. Δεν είναι μόνο γελοίο αυτό που έγινε. Φτύνει κατά πρόσωπο τους Χωριανούς.
Καθαρό το προσκλητήριο
Και επειδή δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας, η ΑΡΓΩ απευθύνει άμεσο και καθαρό προσκλητήριο προς τους αγαπητούς μας συμπατριώτες που «διαθέτουν φωνή» και, συνακόλουθα, έχουν και το  χρέος να μιλήσουν δημόσια. Είτε ως άτομα είτε μέσα από τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν. Να πάρουν θέση ξεκάθαρη. Να πούνε, έστω με μια φράση η και με κείμενο,  αν συμφωνούν ή όχι με αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος της Χώρας.  Αν δέχονται τη διαγραφή της Χώρας από το χάρτη ή όχι για χάρη του νόμου και της ευνομίας…
Το προσκλητήριό μας απευθύνεται σε όλους τους Καλύμνιους, προπάντων βέβαια στους Χωριανούς
και τις Χωριανές. Για πρακτικούς λόγους ονοματίζουμε πρόσωπα και συλλόγους:
1)       Ένωση Πολιτών Χώρας.
2)       Κασσάρας Γιώργος, πρώην βουλευτής, Χωριανός.
3)       Εκκλησιαστικά συμβούλια Προδρόμου, Παναγίας, Αγ. Χαραλάμπους.
4)       Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Χώρας.
5)       Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι».
6)       Χατζηδάκης Κυριάκος, πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Χωριανός
7)       Χατζηθεοδώρου Γιώργος, μέλος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου, Χωριανός
8)       Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου (ΛΕΚ)
9)       Κασσάρα-Τρικοίλη Πόπη, μέλος Δ.Σ. ΛΕΚ, Χωριανή
10)   Μαύρου Ι. Πόπη, πρόεδρος Δ.Σ. ΛΕΚ.
11)   Χειλάς Γιάννης, διευθυντής Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου, Χωριανός
12)   Αλαχούζος Μιχάλης, για πολλά χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος, Χωριανός.
13)   Χωριανοί καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι,  τεχνίτες, επιχειρηματίες, σφουγγαράδες, καπεταναίοι, ψαράδες κ.λπ.
14)   Μουσελλής Μανόλης, πρόεδρος των λογιστών, δημ. σ/λος, Χωριανός
15)   Μαΐλλης Θέμελης, συνδικαλιστής των οικοδόμων, Χωριανός
16)   Μακαρούνας Νικόλας, δημοσιογράφος TV12, Χωριανός.
17)   Παροικιακοί σύλλογοι Καλυμνίων Αθήνας, Ρόδου, Θεσσαλονίκης αλλά και Αμερικής (Τάρπον Σπρινγκς, Οχάιο, Ν. Υόρκης κ.λπ.), Αυστραλίας, Γαλλίας κ.α.
Καθαρά και ξάστερα
Δεν έχει νόημα να συνεχίσω την καταγραφή προσώπων και συλλόγων. Όλοι έχουν υποχρέωση να πάρουν θέση. Προπάντων όμως οι Χωριανοί να δείξουνε την περηφάνια τους για το ιστορικό και ηρωικό Χωριό. Ας γράψει  ο καθένας στο φιλικό του έντυπο (η ΑΡΓΩ δεν ψάχνει για αναγνώστες…), αλλά να μιλήσει καθαρά και ξάστερα.  Το θέμα δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε παραταξιακό, όσο κι αν το μαλλιοτραβάνε , ώστε να το πάνε αλλού και οι Καλύμνιοι να παραμιλάνε με «πολιτικό αυτισμό» και «υπό παραταξιακή καταστολή».
Η Χώρα μπορεί και επιβάλλεται να ξαναμπεί στο χάρτη της Καλύμνου άμεσα…
Η αντιδήμαρχος κυρία Σεμίραμις Ψαρομπά εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου εις απάντηση των αντιπολιτεύσεων στο θέμα του οικισμού Χώρας και του οικισμού.                                   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                  16 Ιανουαρίου 2013
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΨΑΡΟΜΠΑ
Ταχ. Δ/νση: 85200
Τηλέφωνο: 22430 24723/059143
Πληροφορίες:
Προς:
Μ.Μ.Ε.
Fax: 22430 23185  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Η χυδαία, αήθης και συκοφαντική δυσφήμησή μου που επιχειρείται από τους κ. κ. Μαστροκούκο, Γαλουζή και Ζερβό δε θα μείνει αναπάντητη. Δεν  είμαι διατεθειμένη να ανεχθώ την προσβολή της προσωπικότητάς μου, της τιμιότητας  και της αξιοπρέπειάς μου, ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν πολλαπλά ωφεληθεί οικονομικά και επαγγελματικά από την πολιτική τους ενασχόληση με τα κοινά. Ποτέ στη ζωή μου δεν χρησιμοποίησα πλάγια μέσα για να ωφεληθώ, εγώ ή η οικογένειά μου. Πάντοτε πρόσφερα  στον τόπο μου και στους συμπολίτες μου χωρίς καμιά ανταμοιβή, χωρίς να επιδιώκω μισθούς ή άλλα ωφελήματα, χωρίς να βλάψω κανέναν.

Τις προηγούμενες ημέρες με υπονοούμενα ο κ. Μαστροκούκος και ο κ. Γαλουζής προσπάθησαν να με σπιλώσουν και χθες ο κ. Ζερβός ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα, ο άνθρωπος τον οποίο τιμώρησε ο καλυμνιακός λαός στις πρόσφατες εκλογές, απαξιώνοντάς τον στην κυριολεξία και θέτοντάς τον στο πολιτικό περιθώριο, ο οποίος προκειμένου να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο οδήγησε σε παραίτηση ένα σωρό προηγούμενούς του Συμβούλους, μου ζήτησε με την ελεεινή τοποθέτησή του στο ΑΙΓΑΙΟ
TV να παραιτηθώ για λόγους ευθιξίας.

Ποιοι τολμούν να ζητούν την παραίτησή μου; Οι άνθρωποι οι οποίοι χρόνια στην πολιτική δεν πρόσφεραν ούτε ένα λιθαράκι , αλλά ωφελήθηκαν οικονομικά όχι λίγο. Και συγκεκριμένα ο κ. Μαστροκούκος,  που έλαβε ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ 180.000 ευρώ μισθούς και αναγκάστηκε  να πληρώσει και πρόστιμο στην εφορία επειδή δεν τα δήλωσε, ο κ. Ζερβός, που πούλησε την παράταξή μας (ντρέπομαι γι’ αυτόν τον άνθρωπο) και τον επιστήθιο φίλο του Μανώλη Μακρυλό, όταν ήμασταν μαζί, για να βρει έναν μισθό και ο κ. Γαλουζής, ο βολεμένος Διευθυντής του Νοσοκομείου.
Καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους μου επιτίθενται με αυτόν τον ανέντιμο και ανήθικο τρόπο. Γιατί ανακοίνωσα πρόσφατα ότι θα είμαι και πάλι υποψήφια με τον Δήμαρχό μας, που αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια αυτών που έριξαν το νησί μας στην μιζέρια , την ανυποληψία, την ανημποριά, την φτώχεια (ενώ αυτοί ωφελήθηκαν).
Θα είμαι πάντα πιστή στις αρχές μου, στην προσφορά μου, στην ηθική και στην εντιμότητα. Σ’ αυτά που δεν μπορούν οι κύριοι αυτοί να με φτάσουν, ούτε στο μικρό μου δαχτυλάκι.

ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΨΑΡΟΜΠΑ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version