Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Για πρώτη φορά Η ΑΡΓΩ προβαίνει σε δημόσιο και ονομαστικό προσκλητήριο συνδημοτών μας και συλλόγων, γιατί βλέπουμε ότι έχει συντελεστεί ένα έγκλημα εις βάρος της Χώρας και, εκτός από δυο-τρία πολιτικά πρόσωπα και τη λαϊκή συνέλευσης στον Πρόδρομο, δεν ακούσαμε και πολλές… «φωνές».
Η πραγματικότητα
Υπάρχει  μια βάρβαρη πραγματικότητα: Η Χώρα (ή Χωριό), η πρώτη πόλη της Καλύμνου, με ιστορία 10 αιώνων, διαγράφηκε από το χάρτη χάρη της  εφαρμογής του νόμου»!!!. Και ρωτάμε: Είναι δυνατόν οι Χωριανοί να δέχονται αυτοί την ιστορική ταπείνωση με το κεφάλι σκυμμένο; Έχει κανείς το δικαίωμα να ψελλίζει την άθλια πρόφαση «αφού έτσι θέλει ο νόμος» ;
Τέτοια ταπείνωση δε γνώρισε ποτέ η ιστορική μας Χώρα. Η μήτρα της ιστορίας και της Καλύμνου. Η πόλη με τους τολμηρούς, ασυμβίβαστους και δυναμικούς ανθρώπους της καθημερινής βιοπάλης και της εθνικής περηφάνιας.  Κορύφωση της πολιτικής ασυναρτησίας αποτέλεσε η απρόσεκτη πρόταση του δημάρχου κ. Διακομιχάλη να χρησιμοποιείται διπλή ονομασία «Οικισμός Πόθιας-Χώρας». Αυτό το πήρε μήπως  από την προτεινόμενη διπλή ονομασία της Μακεδονίας;
Φοβερά και πρωτόγνωρα πράγματα. Είναι να τρομάζει κανείς. Δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει. Οι Βυζαντινοί, οι Ιππότες, οι Τούρκοι, οι Ιταλοί, όλοι οι κατακτητές δεν αμφισβήτησαν το δικαίωμα της να έχει την ονομασία της. Αυτό το δικαίωμα θα το χάσει σήμερα;
Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι οικονομικές συνέπειες για τους Χωριανούς. Όσα πυροτεχνήματακι αν  πέφτουν, η θλιβερή πραγματικότητα δε θα αλλάζει. Όλοι οι επαγγελματίες θα το νιώσουν.  Ακόμη και οι ταξιτζήδες. Γιατί κι αυτοί  δε θα έχουν πια «νόμιμο» το δικαίωμα να παίρνουν διπλή ταρίφα για κούρσα μέχρι το Χωριό. Στην ίδια πόλη, των 12.000 κατοίκων χωράνε δύο ταρίφες;
Και βέβαια με την ίδια «λογική»  που επικαλείται ο δήμαρχος, της απόστασης 200 μέτρων μεταξύ των οικισμών,  αναμένεται και ο Πάνορμος να γίνει «Πάνορμος Πόθιας», όπως και το «Μασούρι Πόθιας». Γιατί καμιά από αυτές τις περιοχές δεν απέχουν τα σπίτια της 200 από τον γειτονικό οικισμό.  Επομένως στην αλυσίδα «Πόθια-Χώρα» (που τα σπίτια δεν απέχουν 200 μ. από οικισμό σε οικισμό),  πρέπει να γίνουν «οι εκ της νομοθεσίας επιβαλλόμενες διορθώσεις», ώστε να έχουμε τον πιο νόμιμο οικισμό, το απαύγασμα της νομιμότητας:  «Οικισμό Πόθιας – Χώρας - Πανόρμου – Γαϊδουροράχου - Καμαρίου – Μυρτιών – Μασουρίου», με την επιφύλαξη να συνεχίσει το μασούρι του μακρόσυρτου αυτού οικισμού. Πρέπει να πατήσουμε ένα φρένο στον κατήφορο που τρέχει η Κάλυμνος με σπασμένα τα φρένα, «ξεφρενιασμένη» εντελώς…
Η σιωπή είναι μάσκα
Να γιατί οι Καλύμνιοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν «γαργάρα» μια τέτοια τρέλα, ένα τέτοιο έγκλημα. Η μέχρι τώρα σιωπή είναι απαράδεκτη αλλά και ανάρμοστη με την ιστορία των Χωριανών και γενικότερα των Καλυμνίων.
Οι λόγοι αυτής της σιωπής μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι.  Όμως η σιωπή στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ούτε σοβαρότητα, ούτε «χρυσός» (εκτός κι αν έτσι τη βλέπουν μερικοί…).  Είναι μάσκα, για να μην την πούμε «κουκούλα» προδοσίας.  Είναι σαφέστατα ένοχη.
Ποιος όμως Χωριανός δε θα ντρέπεται όταν θα του λένε ότι κατοικεί στον Πρόδρομο Πόθιας ή  στην Παναγία Κεχαριτωμένη Πόθιας, ή στον Άγ. Χαράλαμπο Πόθιας. Και ειδικότερα, στα Θένια Πόθιας, στα Τσίκουδα Πόθιας, την Κοκκαλαριά Πόθιας, στα Χορταράκια Πόθιας. Δεν είναι μόνο γελοίο αυτό που έγινε. Φτύνει κατά πρόσωπο τους Χωριανούς.
Καθαρό το προσκλητήριο
Και επειδή δεν πρέπει να μασάμε τα λόγια μας, η ΑΡΓΩ απευθύνει άμεσο και καθαρό προσκλητήριο προς τους αγαπητούς μας συμπατριώτες που «διαθέτουν φωνή» και, συνακόλουθα, έχουν και το  χρέος να μιλήσουν δημόσια. Είτε ως άτομα είτε μέσα από τους συλλόγους στους οποίους ανήκουν. Να πάρουν θέση ξεκάθαρη. Να πούνε, έστω με μια φράση η και με κείμενο,  αν συμφωνούν ή όχι με αυτό το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος της Χώρας.  Αν δέχονται τη διαγραφή της Χώρας από το χάρτη ή όχι για χάρη του νόμου και της ευνομίας…
Το προσκλητήριό μας απευθύνεται σε όλους τους Καλύμνιους, προπάντων βέβαια στους Χωριανούς
και τις Χωριανές. Για πρακτικούς λόγους ονοματίζουμε πρόσωπα και συλλόγους:
1)       Ένωση Πολιτών Χώρας.
2)       Κασσάρας Γιώργος, πρώην βουλευτής, Χωριανός.
3)       Εκκλησιαστικά συμβούλια Προδρόμου, Παναγίας, Αγ. Χαραλάμπους.
4)       Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της Χώρας.
5)       Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι».
6)       Χατζηδάκης Κυριάκος, πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, Χωριανός
7)       Χατζηθεοδώρου Γιώργος, μέλος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου, Χωριανός
8)       Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου (ΛΕΚ)
9)       Κασσάρα-Τρικοίλη Πόπη, μέλος Δ.Σ. ΛΕΚ, Χωριανή
10)   Μαύρου Ι. Πόπη, πρόεδρος Δ.Σ. ΛΕΚ.
11)   Χειλάς Γιάννης, διευθυντής Δημοτικού Ναυτικού Μουσείου, Χωριανός
12)   Αλαχούζος Μιχάλης, για πολλά χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος, Χωριανός.
13)   Χωριανοί καθηγητές, δάσκαλοι, γιατροί, δικηγόροι,  τεχνίτες, επιχειρηματίες, σφουγγαράδες, καπεταναίοι, ψαράδες κ.λπ.
14)   Μουσελλής Μανόλης, πρόεδρος των λογιστών, δημ. σ/λος, Χωριανός
15)   Μαΐλλης Θέμελης, συνδικαλιστής των οικοδόμων, Χωριανός
16)   Μακαρούνας Νικόλας, δημοσιογράφος TV12, Χωριανός.
17)   Παροικιακοί σύλλογοι Καλυμνίων Αθήνας, Ρόδου, Θεσσαλονίκης αλλά και Αμερικής (Τάρπον Σπρινγκς, Οχάιο, Ν. Υόρκης κ.λπ.), Αυστραλίας, Γαλλίας κ.α.
Καθαρά και ξάστερα
Δεν έχει νόημα να συνεχίσω την καταγραφή προσώπων και συλλόγων. Όλοι έχουν υποχρέωση να πάρουν θέση. Προπάντων όμως οι Χωριανοί να δείξουνε την περηφάνια τους για το ιστορικό και ηρωικό Χωριό. Ας γράψει  ο καθένας στο φιλικό του έντυπο (η ΑΡΓΩ δεν ψάχνει για αναγνώστες…), αλλά να μιλήσει καθαρά και ξάστερα.  Το θέμα δεν είναι ούτε πολιτικό, ούτε παραταξιακό, όσο κι αν το μαλλιοτραβάνε , ώστε να το πάνε αλλού και οι Καλύμνιοι να παραμιλάνε με «πολιτικό αυτισμό» και «υπό παραταξιακή καταστολή».
Η Χώρα μπορεί και επιβάλλεται να ξαναμπεί στο χάρτη της Καλύμνου άμεσα…
Η αντιδήμαρχος κυρία Σεμίραμις Ψαρομπά εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου εις απάντηση των αντιπολιτεύσεων στο θέμα του οικισμού Χώρας και του οικισμού.                                   
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                  16 Ιανουαρίου 2013
ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΨΑΡΟΜΠΑ
Ταχ. Δ/νση: 85200
Τηλέφωνο: 22430 24723/059143
Πληροφορίες:
Προς:
Μ.Μ.Ε.
Fax: 22430 23185  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Η χυδαία, αήθης και συκοφαντική δυσφήμησή μου που επιχειρείται από τους κ. κ. Μαστροκούκο, Γαλουζή και Ζερβό δε θα μείνει αναπάντητη. Δεν  είμαι διατεθειμένη να ανεχθώ την προσβολή της προσωπικότητάς μου, της τιμιότητας  και της αξιοπρέπειάς μου, ιδιαίτερα από ανθρώπους που έχουν πολλαπλά ωφεληθεί οικονομικά και επαγγελματικά από την πολιτική τους ενασχόληση με τα κοινά. Ποτέ στη ζωή μου δεν χρησιμοποίησα πλάγια μέσα για να ωφεληθώ, εγώ ή η οικογένειά μου. Πάντοτε πρόσφερα  στον τόπο μου και στους συμπολίτες μου χωρίς καμιά ανταμοιβή, χωρίς να επιδιώκω μισθούς ή άλλα ωφελήματα, χωρίς να βλάψω κανέναν.

Τις προηγούμενες ημέρες με υπονοούμενα ο κ. Μαστροκούκος και ο κ. Γαλουζής προσπάθησαν να με σπιλώσουν και χθες ο κ. Ζερβός ξεκάθαρα και ξεδιάντροπα, ο άνθρωπος τον οποίο τιμώρησε ο καλυμνιακός λαός στις πρόσφατες εκλογές, απαξιώνοντάς τον στην κυριολεξία και θέτοντάς τον στο πολιτικό περιθώριο, ο οποίος προκειμένου να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο οδήγησε σε παραίτηση ένα σωρό προηγούμενούς του Συμβούλους, μου ζήτησε με την ελεεινή τοποθέτησή του στο ΑΙΓΑΙΟ
TV να παραιτηθώ για λόγους ευθιξίας.

Ποιοι τολμούν να ζητούν την παραίτησή μου; Οι άνθρωποι οι οποίοι χρόνια στην πολιτική δεν πρόσφεραν ούτε ένα λιθαράκι , αλλά ωφελήθηκαν οικονομικά όχι λίγο. Και συγκεκριμένα ο κ. Μαστροκούκος,  που έλαβε ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ 180.000 ευρώ μισθούς και αναγκάστηκε  να πληρώσει και πρόστιμο στην εφορία επειδή δεν τα δήλωσε, ο κ. Ζερβός, που πούλησε την παράταξή μας (ντρέπομαι γι’ αυτόν τον άνθρωπο) και τον επιστήθιο φίλο του Μανώλη Μακρυλό, όταν ήμασταν μαζί, για να βρει έναν μισθό και ο κ. Γαλουζής, ο βολεμένος Διευθυντής του Νοσοκομείου.
Καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους μου επιτίθενται με αυτόν τον ανέντιμο και ανήθικο τρόπο. Γιατί ανακοίνωσα πρόσφατα ότι θα είμαι και πάλι υποψήφια με τον Δήμαρχό μας, που αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια αυτών που έριξαν το νησί μας στην μιζέρια , την ανυποληψία, την ανημποριά, την φτώχεια (ενώ αυτοί ωφελήθηκαν).
Θα είμαι πάντα πιστή στις αρχές μου, στην προσφορά μου, στην ηθική και στην εντιμότητα. Σ’ αυτά που δεν μπορούν οι κύριοι αυτοί να με φτάσουν, ούτε στο μικρό μου δαχτυλάκι.

ΣΕΜΙΡΑΜΙΣ ΨΑΡΟΜΠΑ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Απίστευτο και όμως αληθινό. Ο Δήμος σε έγγραφο προς την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, μετά την απογραφή του 2011, αναφέρει ως πόλη την Πόθια και διαγράφει τη Χώρα ως οικισμό, "βαφτίζοντάς" την ως μέρος της Πόθιας.
Το θέμα έφερε στην επιφάνεια και το έκανε ζήτημα της πολιτικής επικαιρότητας ο επικεφαλής της ελ. Αντ/τευσης κύριος Γιάννης Γαλουζής, στις 11.1.13, και την επομένη η παράταξη του «Νέα Κάλυμνος» εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
*
ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ 12/01/2013  
Κάστρο 
(Χώρας ή Ποθαίας;)
Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι στην δημοσιοποίηση της απογραφής του μόνιμου πληθυσμού 2011 από την στατιστική υπηρεσία (ΦΕΚ 3465 Β/28-12-2012) χάθηκε ο οικισμός του Χωριού, για την ακρίβεια τον κατάπιε η Πόθια, θέμα μείζον, που το ανέδειξε ήδη ο επικεφαλής της παράταξης μας κος Γαλουζής Ιωάννης, στην συνέντευξη του στο Αιγαίο ΤV στις 11/01/2013. Συνειδητοποιώντας τις τεράστιες πολιτιστικές, ιστορικές, παραδοσιακές και προσβλητικές για τους κατοίκους του Χωριού και όχι μόνον επιπτώσεις θέτουμε τα εξής ερωτήματα:
1.   Ποία απόφαση στάλθηκε στην στατιστική υπηρεσία για την απογραφή των οικισμών, όταν στην απόφαση 46/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου συμπεριλαμβάνετο και η Χώρα;
2.   Βάση ποιας εισήγησης η στατιστική υπηρεσία προέβη σε αυτό τον καθορισμό των οικισμών, αποβάλλοντας την Χώρα;
3.   Ποιον άραγε εξυπηρετεί μια τέτοια απόφαση;
Επειδή για εμάς δεν υπάρχει καμία απορία, απλά θέλουμε να πληροφορήσουμε τον Καλυμνιακό λαό, ότι πρόκειται για μια ακόμη πράξη βολέματος ημετέρου της δημοτικής αρχής εις βάρος κάποιον άλλων θυσιάζοντας την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τις αγνές καλύμνικες κοινωνικές σχέσεις στον βωμό της σκοπιμότητας, του ετσιθελισμού και της αλαζονείας της εξουσίας.
Ωραίος τρόπος ανάδειξης της Χώρας ως πολιτιστική πρωτεύουσας της Καλύμνου. Ντροπή κύριοι της δημοτικής αρχή. Ντροπή!
Από το Γραφείο Τύπου
*
Ποια πόλη διέγραψαν;
Ανατρέξαμε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και βρήκαμε πράγματι το φύλλο στο αναφέρεται το δ.τ. της παράταξης «Νέα Κάλυμνος» (3465Β/28.12.2012) και είδαμε προς μεγάλη μας έκπληξη  ότι από τους οικισμούς διαγράφηκε η Χώρα.
Ποια είναι η Χώρα; Είναι  η κωμόπολη των 3,5 χιλ κατοίκων.  Η πρώτη πόλη της Καλύμνου. Ιδρύθηκε το 17ο αι., ενώ και η πόλη του Κάστρου ονομαζόταν και αυτή Χώρα. Δηλαδή, η Χώρα του Κάστρου, μετά από ιστορία 6 αιώνων  (ιδρύθηκε τον 11ο αι.) βγήκε έξω από το φρούριό της και ίδρυσε τη νέα Χώρα. Και όταν, στα μέσα του 19ουαι., διογκώθηκε και είχε επέλθει οικιστικός υπερκορεσμός, η Χώρα κατέβηκε στο λιμάνι και ίδρυσε την Πόθια. Μια πόλη που μόλις ξεπερνά τον ενάμιση αιώνα.
Αυτή λοιπόν την ιστορική πόλη της Καλύμνου τη διέγραψε με μια μονοκοντυλιά ο Δήμος, λέγοντας ότι η  Πόθια φτάνει ίσαμε τον Ταξιάρχη και τον Πάνορμο.
Ιστορική παράκρουση;
Απορίες
Έχουμε και μερικές απορίες για την «πολιτική λογική» του Δήμου. Καταγράφουμε μόνο τις εξής:
1) Ο Δήμος, όταν θα υποβάλλει προγράμματα αναπλάσεων κ.α. , θα είναι έργα της…  Πόθιας;
2) Με ποια λογική ο Δήμος απαιτεί ιατρείο του ΙΚΑ στη Χώρας, αφού την κατέγραψε ως μέρος της Πόθιας;  Δικαιούται να ζητάει δύο καταστήματα ΙΚΑ στην ίδια πόλη;
3) Πώς ο κύριος δήμαρχος εξάγγειλε ότι ανακηρύσσει το Χωριό «Πολιτιστική Πρωτεύουσα», τη στιγμή που την …  έσβησε από το (στατιστικό) χάρτη της Χώρας;
4) Κατέγραψε ως οικισμό το Καμάρι (όχι  τη Βουκολιά, τον Πλατύ Γιαλό, το Δάμο κ.α.…!!!) και «έσβησε» τη Χώρα;  Απορία: Στην Κάλυμνο σήμερα μια περιοχή πρέπει να έχει «μέσο» για να υπάρχει;

 

Μετά από τις δημόσιες βεβαιώσεις των κ. Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη προς το δήμαρχο Καλύμνου κ. Δ. Διακομιχάλη ότι θα διατηρηθεί η  ΔΟΥ Καλύμνου, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή λέει άλλα, η ΔΟΥ ναυαγεί.
Η βδομάδα που πέρασε ήταν γεμάτη από θριαμβολογίες, ακόμη και αψιμαχίες μεταξύ του κ. Διακομιχάλη και του πολιτευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Ι. Διαμαντή, για το ποιος πέτυχε την εξαίρεση της Καλύμνου από την «πρέσα» της αντιαναπτυξιακής συγχώνευσης των ΔΥΟ, ο κ. Διακομιχάλης ή ο κ. Διαμαντής και η ΔΗΜΑΡ. Το αποτέλεσμα όμως που καταγράφηκε στη σύνταξη του νομοσχεδίου είναι  άκρως απογοητευτικό και για τους δύο πολιτικούς, προπάντων όμως για την Κάλυμνο.
Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη ο κ. δήμαρχος επανήλθε «επιθετικότερος» προς τους δύο φίλους του και κομματικούς αρχηγούς, και πήρε ξανά την υπόσχεση από τον κ. Κουβέλη ότι θα καταθέσει τροπολογία κατά τη συζήτηση του νόμου αυτού στη Βουλή. Και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε την καλή πρόθεση του κ. Κουβέλη - άντε και του κ. Βενιζέλου.
Υπάρχουν όμως δύο ζητηματάκια… Πρώτον, μετά το «δώρο» των 5 επιπλέον ΔΟΥ που μας «χάρισαν» οι τροϊκανοί «φίλοι» μας  (ακριβέστερα, η κυβέρνησης κατοχής), θα μας δώσουν τώρα «δώρο» κι άλλη ΔΟΥ για την Κάλυμνο; Κομματάκι δύσκολο, αλλά ας το ελπίσουμε. Δεύτερον, αυτή η τροπολογία που θα καταθέσει ο κ. Κουβέλης είναι λιγάκι τροπολογία της… ντροπής, καθότι αποκαλύπτει πόσο αναξιόπιστο είναι το πολιτικό μας σύστημα και πόσο σαθρές είναι οι σχέσεις των συνεταίρων της τρικομματικής κυβέρνησης.
Βέβαια, να σημειώσουμε, η αναξιοπιστία και η σαθρότητα εξαφανίζονται ως διά μαγείας, όταν οι εθνοπατέρες μας πρόκειται να συνεννοηθούν, εντός και εκτός Βουλής από διαφορετικά… μετερίζια αγώνων, για τα προσωπικά τους συμφέρονται και την αλληλοκάλυψη τους (μισθοί βουλευτών, υπουργών και πασών των σωτηρίων ημών δυνάμεων, υπάλληλοι Βουλής, επιδοτήσεις κομμάτων, τρωκτικά κομμάτων κ.λπ. κλπ.).
Αλλά και στην Κάλυμνο οι πολιτικοί μας, ντυμένοι με τον χιτώνα του τοπάρχη κάποιου  πολιτικού φεουδάρχη, αρχίζουν τις δοξολογίες» μόλις γεννηθούν απλώς οι καλές προϋποθέσεις για κάτι. Δεν περιμένουν να δούνε και το αποτέλεσμα.  Μόνοι τους «καίνε» τις προσπάθειές τους. Φωνάζουνε «γκοοολ» και ανεμίζουν τα κασκόλ τους, μόλις ο «παικταράς» τους από την Αθήνα κλωτσήσει την μπάλα.

Ο αναπληρωτής του δημάρχου στην προεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, κ. Ταυλάριος, έδωσε συνέντευξη τύπου, στις 21.12.12, με τρία θέματα στην ατζέντα του, (α) τον απολογισμό του χριστουγεννιάτικου φεστιβάλ, (β) τον απολογισμό της Επιτροπής Πολιτισμού και της Επιτροπής Αποδήμων, και (γ) το καταρτιζόμενο πρόγραμμα «Πολιτιστική Άνοιξη 2013».

Δημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο της αθηναϊκής εφημερίδας «Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» πάνω σε ένα παμπάλαιο… θέμα-πληγή της δημοκρατίας, που ξαφνικά σήμερα έγινε θέμα επικαιρότητας (πρωτοσέλιδο σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες του κέντρου) και αναφέρεται στη διαπλοκή των ΜΜΕ (τηλεοράσεων, εφημερίδων…) με την ΕΞΟΥΣΙΑ.

Το δημοσιεύουμε για να προκαλέσουμε τους αναγνώστες μας να μεταφέρουν στην επαρχία τους το σχήμα και σύστημα διαπλοκής του κέντρου. Να ελέγξουν μήπως «παίζονται» και στις μικρές μας κοινωνίες των νησιών μας τα ίδια «παιχνίδια» διαπλοκής και «συνεταιρισμού» μεταξύ  ΜΜΕ-ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Να προσέξουν τις διασυνδέσεις των τοπικών ΜΜΕ με δημάρχους, περιφερειάρχες και βουλευτές. Δε θέλουμε να πούμε ότι παντού υπάρχει διαφθορά και συμπαιγνία ΜΜΕ-πολιτικών εις βάρος της σωστής ενημέρωσης του λαού και εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων του λαού. Όχι βέβαια. Όμως και ο έλεγχος δε βλάπτει…

*

«Το τρίγωνο της εξουσίας»

(Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ, 18.12.12)

Παιχνίδια επιρροής, διαπλοκή, διαφθορά και συγκρούσεις συμφερόντων. Τον «ιστό της αράχνης» που συνδέει πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις με ιδιοκτησίες μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα ανιχνεύει το Reuters σε εκτενέστατο ρεπορτάζ του με ονοματεπώνυμα

Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Αλαφούζος, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Κεδίκογλου είναι ορισμένοι από όσους κλήθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το «τρίγωνο της εξουσίας».

Το ρεπορτάζ του Reuters ξεκινά με το χαράτσι της ΔΕΗ, αναφέροντας ότι μεγάλες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ισχυρά ΜΜΕ, είτε δεν πλήρωσαν ή πλήρωσαν πολύ λιγότερο. Μάλιστα, υπάρχει και δήλωση του συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου: «Ηταν ένα δώρο για τα πραγματικά αφεντικά, για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της χώρας». Κάτι που κατά το Reuters αναδεικνύει τις διασυνδέσεις πολιτικών με επιχειρήσεις και ισχυρούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

«Δεν ξέρουν τίποτα»…

Οι δημοσιογράφοι του Reuters Στέφεν Γκρέι και Ντίνα Κυριακίδου απευθύνθηκαν σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, ορισμένοι εκ των οποίων αρνήθηκαν ότι ασκούν τέτοιες πρακτικές, ενώ άλλοι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις. Το πρακτορείο κάνει αναφορά σε παλιές δηλώσεις του Α. Τσίπρα ότι «στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και τα διεφθαρμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας». Αλλά και του Πάνου Καμμένου: «Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια εικόνα ενός αμοιβαίου εκβιασμού…».

Σε ερώτηση του Reuters ο Ε. Βενιζέλος ρίχνει την ευθύνη στα αρχεία της ΔΕΗ, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου απαντά ότι τυχόν λάθη που εντοπίζονται θα διορθώνονται. Το πρακτορείο αναφέρει ότι η κατάσταση στη χώρα μας είναι χειρότερη από την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία όπου κυριαρχούν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ρούπερτ Μέρντοχ αντίστοιχα. Κάνει επίσης λόγο για άναρχη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι λειτουργούν χωρίς άδειες, ουσιαστικά με την κάλυψη των κυβερνήσεων.

«…σοσιαλιστική χώρα η Ελλάδα»

Το Reuters απευθύνθηκε και στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, που σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα ουσιαστικά περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος». Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μάλιστα ότι αυτό αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για καπιταλιστική χώρα αλλά για… σοσιαλιστική.

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο Γιάννης Αλαφούζος παραδέχεται ότι «ορισμένα ΜΜΕ αποτελούν ουσιαστικά γραφεία Τύπου συγκεκριμένων επιχειρήσεων». Ομως το Reuters επισημαίνει ότι «o Αλαφούζος, του οποίου ο πλούτος προέρχεται από τη ναυτιλία, δήλωσε ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική ώστε να μην εξαρτάται από συναλλαγές με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι ο ΣΚΑΪ ήταν μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκαν να μην πληρώνουν το χαράτσι -ο ΣΚΑΪ επικαλείται τη γραφειοκρατία- και ότι τα κέρδη από τα ΜΜΕ που κατέχει οφείλονται στην κρατική διαφήμιση».

Η οικογένεια Μπόμπολα

Για το MEGA το πρακτορείο αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες του είναι ηγέτες ή έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με άλλους τομείς της οικονομίας. Κάνει αναφορές στα μέλη της οικογένειας του Γιώργου Μπόμπολα (Φώτης, διευθυντής της Τηλέτυπος), ενώ για τον άλλο γιο, τον Λεωνίδα, σημειώνει ότι είναι «διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μια γιγαντιαίας κατασκευαστικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα του και έχει συνάψει συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με το κράτος». Γίνονται επισημάνσεις για τα άλλα ΜΜΕ της οικογένειας (εφημερίδες, περιοδικά κ.ά.) αλλά και για τα γραφεία της εταιρείας που βρίσκονται δίπλα στην Αττική Οδό».

Το Reuters κάνει αναφορά στη σύγκρουση με την οικογένεια Μπόμπολα μέσω «Εθνους». Η εφημερίδα αρχικά κατηγόρησε το πρακτορείο ότι «συνεχίζει να στοχοποιεί τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα», χαρακτηρίζοντάς το «πέμπτη φάλαγγα» της τρόικας.

Μετά από συνεχή αιτήματα του πρακτορείου, ο Μπόμπολας έστειλε επιστολή η οποία ανέφερε: «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση των συμφερόντων της μητρικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. … Η εφημερίδα “Εθνος” ποτέ δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της ούτε ζήτησε χάρη από τους κυβερνώντες προς όφελος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ».

Σε γραπτή δήλωσή της, η κατασκευαστική εταιρεία σημείωσε ότι «θυγατρικές εταιρείες της συμμετέχουν και σε ιδιωτικές και σε δημόσιες συμβάσεις και σε ό,τι αφορά τις τελευταίες συμμετέχει αποκλειστικά μέσω διεθνών ανοικτών διαγωνισμών, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Αναφορές γίνονται και στους συνιδιοκτήτες του MEGA, την οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη, που είναι κυρίαρχη στον τομέα του πετρελαίου και της ναυτιλίας, και τον Σταύρο Ψυχάρη που ελέγχει τον ΔΟΛ. «Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης βρίσκεται στη διοίκηση του MEGA, ενώ η οικογένεια κατέχει επίσης έναν μικρότερο σταθμό που ονομάζεται Star Channel. Η οικογένεια είναι επίσης ο κύριος μέτοχος της Motor Oil Hellas».

Mε e-mail, εκπρόσωπος της οικογένειας δήλωσε: «Οι περισσότερες από τις εταιρείες μας έχουν έδρα στο εξωτερικό… Καμία δεν βασίζεται σε κυβερνητικά συμβόλαια».

Η σιωπή Ψυχάρη και τα Eurofighters

Ο Ψυχάρης, του οποίου η εταιρεία ΔΟΛ εκδίδει εφημερίδες και έχει κρατικές συμβάσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα ταξίδια, είναι πρόεδρος του MEGA Channel.

Το 2006 μήνυσε δύο δημοσιογράφους που ισχυρίστηκαν σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι είχε ασκήσει πιέσεις για την πώληση των Eurofighters στην Ελλάδα. Τρία χρόνια αργότερα, η μήνυση του εκδότη απορρίφθηκε. Ο Ψυχάρης δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την υπόθεση.

Στα τέλη Νοεμβρίου, μία από τις εφημερίδες του κατηγόρησε τον Απόστολο Κακλαμάνη όταν αυτός είπε ότι έχουν περάσει οι εποχές που οι ολιγάρχες διόριζαν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. «Το Βήμα» είχε άρθρο που αναφερόταν στα συγκεκριμένα σχόλια και υποσχόταν να κάνει δήθεν ενοχλητικές αποκαλύψεις για τον Κακλαμάνη.

Ο Δημήτρης Τρίμης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μιλώντας στο Reuters, χαρακτήρισε σοβαρή ήττα τη μη δημοσιοποίηση ονομάτων δημοσιογράφων που εργάζονταν σε γραφεία Τύπου και άλλους κρατικούς οργανισμούς και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα τρίγωνο από πολιτικές δυνάμεις, οικονομικές δυνάμεις και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και κανείς δεν μπορεί να πει ποιος έχει το πάνω χέρι».

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται στη γνωστή δήλωση Καραμανλή στον «Μπαϊρακτάρη» περί νταβατζήδων και σημειώνει ότι δεν έγινε ποτέ καμία σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

«Πρώην υπουργός που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι ιδιοκτήτης ΜΜΕ τού είχε ζητήσει να σταματήσει δικαστική έρευνα που τον αφορούσε, ενώ σε άλλη περίπτωση εκδότης εφημερίδας, που χρωστούσε 1.000.000 ευρώ σε κρατική εταιρεία, επικοινώνησε μαζί του για να του διαγράψει το χρέος. Οπως είπε ο υπουργός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αφού αρνήθηκε να διαγράψει το χρέος, έβλεπε συνέχεια το όνομά του σε αρνητικά ρεπορτάζ για τον ίδιο στην εφημερίδα του εκδότη».

Το Reuters σημειώνει ότι ακόμη και χωρίς τη νομοθεσία το τοπίο στα ΜΜΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλάζει, καθώς οι οικονομικές πιέσεις εντείνονται, η διαφήμιση έχει συρρικνωθεί και εταιρείες ΜΜΕ έχουν δηλώσει χρέη ύψους άνω των δύο δισ. ευρώ.

Δημοσιεύουμε μιαν ανοικτή επιστολή της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής με την οποία γνωστοποιεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός και στη συνέχεια παραθέτουμε τις παρατηρήσεις μας.

Σειρά είχε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΓΓ ΑΔΑ) κα. Χριστιάνα Καλογήρου (φωτο). Ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Δημ. Διακομιχάλης της έστειλε το μήνυμα ότι με την απόφαση που πήρε, αρνητική για τη δημ. Αρχή, μπήκε στο στόχαστρο του.
Η έκπτωση της εταιρίας  & η δικαίωση της
Τι συνέβη; Το δημ. σ/λιο Καλύμνου, πριν τρεις μήνες με εισήγηση της δημ. Αρχής, κήρυξε έκπτωτη την εταιρία ΑΦΟΙ ΚΡΟΥΣΚΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. (αρ. απόφ. 137/ 8.8.2012), σε ένα μειοδοτικό διαγωνισμό που αφορούσε στην αγορά (α) φωτοτυπικού, (β) ηλεκτρονικού υπολογιστή, και (γ) ειδών καθαρισμού. Να υπογραμμίσουμε ότι η εν λόγω εταιρία κηρύχτηκε έκπτωτη για την αγορά του φωτοτυπικού, αξίας €500,00. Για ένα τέτοιο ποσό το δημ. σ/λιο της Καλύμνου πήρε την πιο βαριά απόφαση για μια εταιρία (λέγεται ότι πρώτη φορά κηρύχθηκε έκπτωτος ένας εργολάβος με απόφαση του δημ. σ/λίου). Οι δ.σ. της πλειοψηφίας πήραν την απόφαση αυτή μάλλον «ελαφρά τη καρδία», χωρίς να υπολογίζουν ότι υπάρχουν και οι ενστάσεις… με τα συμπαρομαρτούντα.
Εκτός κι αν πίστεψαν ότι θα «καθαρίσει» ο αρχηγός…
Όμως τη μειωτική αυτή… εκδίωξη  δεν ήταν δυνατόν να την ανεχθεί μια μεγάλη η εταιρία πανελλήνιας εμβέλειας και, όπως ήταν φυσικό, υπέβαλε ένταση κατά της απόφασης του δημ. σ/λίου. Την ένταση υπέβαλε, όπως προβλέπει ο νόμος, στη Γεν. Γραμματέα ΑΔΑ, που είναι η διορισμένη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για να ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων που παίρνουν οι αιρετοί του λαού – καθότι δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουν του κεφαλιού τους και ποδοπατούν τους νόμους.  Η Γ. Γραμματέας, η κα. Χρ. Καλογήρου (που αντικατέστησε τον κ. Φώτη Χατζημιχάλη, κομματικό «σύντροφο» του κ. Διακομιχάλη), δικαίωσε την εταιρία και συνεπώς, εξέθεσε τη δημ. Αρχή.
Στο «στόχαστρο» του δημάρχου
Για την απόφαση αυτή ο κ. Διακομιχάλης, με τηλεφωνική του παρέμβαση (8.11.12) σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι «η Γραμματέας μπήκε στο στόχαστρο» του. Και δεν ήταν φράση που… ξέφυγε «από το φράκτη των δοντιών» («έρκος οδόντων») του κ. δημάρχου και εν τη ρύμη του λόγου του. Ο κ. Διακομιχάλης την επανέλαβε, προφανώς για να την εμπεδώσουν οι ακροατές-τηλεθεατές και το «εκλογικό σώμα», που περιμένει να ακούσει κάτι καλό… από τον κ. Διακομιχάλη.
Τι σημαίνει «στο στόχαστρο»; Ο κ. Διακομιχάλης λέει ότι την έχει «κλειδώσει ως στόχο» και, προφανώς, οργανώνει ή προτίθεται… (;) να οργανώσει επιθέσεις εναντίον της. Το φοβερό στην υπόθεση είναι ότι ο κ. Διακομιχάλης αισθανόταν ισχυρός πολιτικός άνδρας με το «στόχαστρό» του ανά χείρας. θεωρεί ότι και αυτό το «όπλο»  είναι ένα από τα μέσα άσκησης της πολιτικής – ελπίζουμε να μην το χρησιμοποιεί και εναντίον «αντιφρονούντων» προς αυτόν πολιτών.
Αλλά δεν τελείωσε εκεί. Άφησε να του φύγει και μια άλλη απροσεξία: είπε ότι την απόφαση τη γνώριζε πριν φτάσει στην εταιρία. Και το ερώτημα ήταν αναμενόμενο: Έχει τέτοιες διασυνδέσεις ο κ. Διακομιχάλης, ώστε να πληροφορείται τις αποφάσεις πριν αυτές καθαρογραφτούν και εκδοθούν; Μα ο ίδιος δε μίλησε πέρσι για «παραδικαστικό», όταν ο δικηγόρος της 3Κ (των ΑΦΩΝ Κρούσκου) είπε δημοσίως ότι γνώριζε κάποια απόφαση; Τώρα εκείνος μέσα από ποια κανάλια είχε την ενημέρωση;
Κατηφορικός & ολισθηρός δρόμος
Τι θα γίνει από δω και πέρα; Ό,τι και να σχεδιάζει ο κ. Διακομιχάλης, το βέβαιο είναι ότι πήρε ολισθηρό και επικίνδυνα κατηφορικό δρόμο. Και στον κατήφορο αυτό προεξοφλεί ότι θα τον ακολουθήσει η δημοτική του παράταξη. Όμως το «παιχνίδι» που διαλέγει δεν είναι «δίκαιο», γιατί ο δήμαρχος δεν ψηφίζει. Εισηγείται και βάζει τους δημ. σ/λους να ψηφίζουν. Μετά αν κάποιοι κληθούν να περάσουν από τον «πάγκο» της δικαιοσύνης, αυτοί θα είναι μόνο οι δ.σ. που ψήφισαν. Αλλά το πρόβλημα είναι όλη αυτή η υπόθεση βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Καλύμνου. Η Κάλυμνος αναπνέει αέρα μολυσμένης παραπολιτικής.
Τώρα ποιοι θα «τρέχουν»;
Αυτή την παραπολιτική πρώτοι και άμεσα καλούνται να την πληρώσουν οι δ.σ. της πλειοψηφίας. Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρίας, ο κ. Δ. Καρδούλιας, γνωστοποίησε (με τηλεφωνική του παρέμβαση και αυτός, στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι και στην ίδια εκπομπή που προειδοποίησε ο κ. Διακομιχάλης τη ΓΓ ΑΔΑ για το «στόχαστρο») ότι η εταιρία ξεκινά άμεσα αγωγές εναντίον των δ.σ. που ψήφισαν την έκπτωση της εταιρίας, γιατί διέσυραν πανελληνίως τη φήμη της, την αξιοπιστία της και τη φερεγγυότητα της.
Ο κ. Διακομιχάλης, σύμφωνα με το… νόμο, θα μείνει απέξω, γιατί εκείνος δεν ψήφισε. Θα παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης, αλλά πραγματικοί «μάρτυρες» που θα περάσουν την πυρά της δικαστικής αίθουσας θα είναι οι δ.σ. της πλειοψηφίας.
Σίγουρο το «στουκάρισμα»
Και με το «στόχαστρο» τι θα γίνει τελικά; Αν ο κ. Διακομιχάλης κάμει ένα τέτοιο «πήδημα θανάτου» (salto mortale) και εφορμήσει σ’ αυτό τον απότομα κατηφορικό και πολύ ολισθηρό δρόμο, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα «στουκάρει». Οι λόγοι βασικά είναι δύο:
1) Απέναντι του αυτή τη φορά, ως ΓΓ ΑΔΑ, δεν έχει το «σύντροφο» Φ. Χατζημιχάλη, στον οποίο περνούσε η «μπογιά» του - τον έβαζε να εξετάζει (που λέει ο λόγος…) επί μήνες μια υπόθεση, π.χ. ΧΥΤΑ-απαλλοτρίωση, χωρίς όμως να παίρνει απόφαση. Τώρα έπεσε πάνω στη νεοδημοκράτισσα κα. Καλογήρου (από τα φοιτητικά της χρόνια και σήμερα στέλεχος της κομματικής μηχανής της ΝΔ). Δεν βλέπουμε να έχει την ελάχιστη πιθανότητα να την φέρει στα μέτρα του και να την οδηγήσει στη «νομιμοποίηση της ανομίας». Η εταιρία των αδελφών Κρούσκου υπέβαλε την ένσταση της, δικαιώθηκε με βάση τους νόμους, και εκεί τέλειωσε η υπόθεση. Δεν είναι δυνατόν να γελοιοποιηθεί τόσο πολύ το κράτος αλλάζοντας απόφαση.
2) Επί «συντρόφου» Χατζημιχάλη ο κ. Διακομιχάλης δεν είχε «δικό» του μόνο το ΓΓ. Είχε και τις πλάτες του τότε υπουργού και ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ, του κ. Ε. Βενιζέλου. Παράλληλα διέθετε και υπουργούς της ΝΔ οι οποίοι στα πλαίσια μιας «αγαστής» γαλαζοπράσινης συνεργασίας έτρεχαν υπέρ της «προστασίας» των Θεσμών και της Διαφάνειας κ.λπ. Τότε ο κ. Διακομιχάλης «καθάριζε» με ένα και μόνο «ψέκασμα», άντε δύο ψεκάσματα - αναλόγως ποιο κόμμα ήταν στην εξουσία. Σήμερα, αφενός μεν, η σχέση Διακομιχάλη-Βενιζέλου πάσχει από «υπερκόπωση» και, συνάμα, το ΠΑΣΟΚ είναι «πτώμα»…. Αφετέρου, οι πρώην γαλάζιοι κομματικοί-κυβερητικοί αξιωματούχοι, με προϋπηρεσία ναυαγοσώστη πράσινων ναυαγών, «ξεμπάρκαραν» κι
αυτοί, τους πήρε ο λαός και τα «φυλλάδια», ενώ ένας εξ αυτών απήλθε εις τας αιωνίους μονάς των Αθηνών…
Ηρεμία, εργασία και μη φλυαρία
Κάποιοι ψυχραιμότεροι μες στην παράταξη του κ. Διακομιχάλη έχουν χρέος απέναντι στηνΚάλυμνο να πούνε στον αρχηγό τους να ηρεμήσει, για να ηρεμήσει και η παράταξη του, αλλά και όλο το δημ. σ/λιο. Εκλέχτηκε όχι για να στήνει «στόχαστρο» και να κλειδώνει στόχους, αλλά για να προσφέρει στο νησί.  Εργασία χωρίς φλυαρίες.
Και ο κ. Διακομιχάλης να θυμηθεί το προηγούμενο του πάθημα με την πρώην εισαγγελέας Κω, την κα Ανθούλα Μπούμπα (σήμερα εισαγγελέα Πάτρας).  Είναι τόσο δύσκολο για τον κ. Διακομιχάλη να «λειτουργήσει» πολιτικά, χωρίς «όπλα», «πολέμαρχο» και «οπλαρχηγούς»;
Το μεσημέρι της 1/11/12 ο δημ. σ/λος κύριος Γεώργιος Μαύρος κάλεσε τα ΜΜΕ, στην αίθουσα του δημ. σ/λίου, και με μια λιτή δήλωση του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη Κάλυμνος Ενότητα-Αναγέννηση, της οποίας ηγείται (μετά την παραίτηση του κυρίου Γ. Ρούσσου) ο κύριος Γιάννης Μαστροκούκος.
Την κίνηση αυτή του κ. Μαύρου ακολούθησαν ποικίλες όσες ερμηνείες, οι οποίες έφθασαν μέχρι τον καταλογισμό ευθυνών στον κύριο… Γεώργιο Ρούσσο. Όμως, κόντρα στο κλίμα σύγχυσης που δημιουργήθηκε και σε μερικές περιπτώσεις καλλιεργήθηκε, ο κ. Μαστροκούκος αντέδρασε με πολιτική νηφαλιότητα και αρχηγική αυτοπεποίθηση: εξέδωσε γαλήνιο δελτίο τύπου (2/11/12) και ευχήθηκε στον κύριο Γ. Μαύρο «καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην πραγμάτωση των στόχων του», κλείνοντας εκεί το θέμα, χωρίς να καταλογίσει ευθύνες σε τρίτους…
 Έχει όμως εξαιρετικό ενδιαφέρον η υπόθεση αυτή έτσι όπως εξελίχθηκε και θα την σχολιάσουμε στα εξής τρία κέντρα πολιτικού αναβρασμού: 1) Ανεξαρτητοποίηση Μαύρου. 2) Παράταξη κ. Μαστροκούκου.  3)  Ο στόχος-Ρούσσος. Πρώτα όμως να δούμε τα δ.τ.
*
Γιώργος Μαύρος
ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Σας δηλώνω , σύμφωνα με το άρθρο 66 , παρ 4 του ν. Καλλικράτης ,ότι ανεξαρτητοποιούμαι από την παράταξη Κάλυμνος Ενότητα -Αναγέννηση για λόγους προσωπικούς, πολιτικούς και για λόγους ειλικρινούς στάσης απέναντι στον επικεφαλής της παράταξης κ. Γιάννη Μαστροκούκο. Ταυτόχρονα , όπως οφείλω, παραιτούμαι από μέλος της επιτροπής ποιότητας ζωής και από τα δ.σ. των παιδικών σταθμών και της επιτροπής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος η ανεξαρτητοποίηση αύτη σημαίνει και παραίτηση και από απλό μέλος της παράταξης Κάλυμνος Ενότητα Αναγέννηση.
Μετά τιμής ,
                                                                                                   Μαύρος Γεώργιος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
*
Γιάννης Μαστροκούκος
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΑΝΝΗΣΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                      2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση στα Μ.Μ.Ε. της αποχώρησης του κ. Μαύρου Γ. από την Παράταξή μας, καθώς και την ανεξαρτητοποίησή του ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καλυμνίων, ευχόμαστε στον συνάδελφο καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στην πραγμάτωση των στόχων του.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ-ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
*
Σχολιασμοί
Γ.  Μαύρος: 1) Ήταν από τα πιο δυναμικά στελέχη της παράταξης Ρούσσου-Μαστροκούκου. Οι τοποθετήσεις του «έβγαζαν φωτιές». Ξαφνικά όμως λέει «φεύγω» και αφήνει πολλά ερωτηματικά.
2)  Κάλεσε τα ΜΜΕ για μια ανακοίνωση 1΄λεπτού χωρίς να δεχτεί στη συνέχεια καμιά ερώτηση. Γιατί δεν έστελνε τη δήλωση του στα ΜΜΕ με e-mail και να μην τα κρατάει στην πλατεία μέχρι τις 12: 30’;
3)  Δεν εξήγησε τα αίτια της αποχώρησής του, για να κρίνει και ο λαός αν είναι λογικά και στέκουν. Γιατί τον ψήφισε ως προσωπικότητα μεν αλλά και ως μέλος μιας συγκεκριμένης παράταξης. Επομένως έχει χρέος να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του καθώς και στους μη ψηφοφόρους του γιατί έφυγε από την παράταξη.
4)  Δεν είπε τι θα κάνει από ‘δω και πέρα, π.χ.  (α) αν θα ιδρύσει δική του παράταξη, (β) αν θα προσχωρήσει σε άλλη παράταξη, (γ) αν θα αποχωρήσει από την πολιτική, και έστω το απλό (δ) ότι θα σκεφτεί και θα πράξει.
Γ. Μαστροκούκος: 1) Διακρίνεται για την ψυχραιμία του, την αποφυγή παρορμητικών αντιδράσεων, αντέχει στις εσωτερικές αναταράξεις που δημιουργούν στελέχη της παράταξης του, και διαχειρίζεται την κρίση με ευελιξία και ικανότητα, αφήνοντας πάντα ελεύθερο το «καπάκι τη χύτρας» να ξεθυμαίνει το «κακό» κι ας «σφυρίζει η χύτρα». Ηγείται μιας παράταξης που με τις εσωτερικές μιζέριες της «φιλοδοξεί να στρώσει το χαλί στον κ. Διακομιχάλη.
2)  Από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του αντιμετωπίζει την ενδοπαραταξιακή επιφύλαξη και τα μουρμουρητά, χωρίς κανένας να βγαίνει να μιλήσει ανοικτά:
Α)  Στην αρχή ο κ. Ρούσσος είπε ότι ο νέος αρχηγός της παράταξης εκλέχτηκε ομόφωνα, με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να χρειαστεί να γίνουν εκλογές. Β)  Μετά βγήκε ο κ. Μ. Μπούκης στην
TV για να τονίσει ότι δεν έγινε ψηφοφορία. Τι ήθελε να πει; 
Γ) Και πρόσθεσε ο κ. Μπούκης το περίεργο εκείνο ότι θα δει πρώτα ποιους θα επιλέξει για το ψηφοδέλτιο του ο κ. Μαστροκούκος και μετά θα τον κρίνει ως αρχηγό. Δηλαδή, τότε θα αποφασίσει αν θα κατέβει μαζί του;
3)  ο κ. Μαστροκούκος την αποχώρηση του κ. κυρίου Μαύρου (η οποία βέβαια ήταν προαγγελθείσα από την ημέρα της ανάδειξης του νέου αρχηγού της παράταξης) την αντιμετώπισε σαν μια ήρεμη πολιτική δύναμη.
Γ. Ρούσσος: 1) Δεν τον αφήνουν οι «κολλητοί» του να ησυχάσει από την πολιτική. Αλλά και ο ίδιος ο κ. Ρούσσος δεν εννοεί να «παραιτηθεί».
2) Βρίσκονται σε αμηχανία οι πάσης φύσεως και προέλευσης αντίπαλοι του, (α) η δημ. Αρχή, (β) η ευρύτερη παράταξη Διακομιχάλη (δηλωμένη και αδήλωτη…), (γ) δημοσιογράφοι και (ε) λοιπές δυνάμεις.
Όλοι αυτοί που «ασκήθηκαν» να μιλάνε πολιτικά-πολεμικά με στόχο το Ρούσσο.  Και όταν δεν τον έχουν μπροστά τους, τον βλέπουν μες στο σκοτάδι κρυμμένο και τον εξορκίζουν σαν το κακό πνεύμα που κρύβεται πίσω από κάθε κακό σ’ αυτό το νησί.
3) Πίσω από την αποσκίρτηση του κ. Μαύρου είπανε πολλοί ότι «κρύβεται ο Ρούσσος». Αλλά δεν προσέχουν ότι λέγοντας αυτά θίγουν τον κ. Μαύρο, έναν νέο πολύ ώριμη πολιτική σκέψη. Έδωσε τέτοια δείγματα ο κ. Μαύρος ότι μπορεί να λειτουργεί ως ενεργούμενο του κ. Ρούσσου;
Δε θα προχωρήσω περισσότερο σ’ αυτό το σκιώδες θέμα που το γιγάντωσαν με… αφορμή την αποχώρηση του κ. Μαύρου. Κλείνοντας θα πρέπει να θυμίσουμε ότι (α) ο κ. Γ. Μαύρος οφείλει εξηγήσεις,  (β) ο κ. Ρούσσος οφείλει να παραιτηθεί και… εν τοις πράγμασι, ώστε να ηρεμήσει (και να μη γίνεται στήριγμα κανενός).

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version