Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Τσέρος, υπεύθυνος των Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, μετά την εγκύκλιο του για την αυστηρή τήρηση του ωραρίου προσέλευσης/αποχώρησης των δημοτικών υπαλλήλων, τώρα βάζει μπροστά και τη μηχανή του αυστηρού ελέγχου στην οικονομική διαχείριση του Δήμου. Εξέδωσε εγκύκλιο με αποδέκτη το διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και κοινοποίηση στο δήμαρχο και σε όλα τα υπηρεσιακά και πολιτικά στελέχη που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στη διαχείριση, ώστε (α) να αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου και (β) να μειωθούν τα έξοδα.

  1. Οι οφειλέτες να καταβάλουν άμεσα στο Δήμο όσα οφείλουν
  2. Καμία δαπάνη δε θα προωθείται, αν δεν αποδειχτεί η σκοπιμότητά της.   
  3. Ο προϋπολογισμός θα εφαρμόζεται σχολαστικά, καμία υπέρβαση.
  4. Για όλα θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των Υπηρεσιών του Δήμου

Είναι τέσσερις αυστηροί κανόνες οικονομικής διαχείρισης (έσοδα-έξοδα) που, αφενός, καθρεφτίζουν την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος, και, αφετέρου, διαθέτουν την ισχύ ότι είναι αυτονόητοι και κανείς δεν μπορεί να επιχειρηματολογήσει για το αντίθετο.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα είναι η εφαρμογή της εγκυκλίου αυτής, που αγγίζει ένα από τα δυσεπίλυτα προβλήματα του Δήμου, όχι τόσο στο σκέλος των εξόδων, γιατί αυτά εύκολα μπορούν να ελεγχθούν, όσο στο σκέλος των εσόδων από φόρους, τέλη, πρόστιμα κ.λπ., γιατί εδώ ζητείται και η συμμόρφωση των πολιτών.  

Εχει όμως καλό προηγούμενο ο κ. Τσέρος: Στη διοικητική εγκύκλιο τα πήγε καλά, λειτουργεί καλύτερα η δημοτική μηχανή. Και αυτό είναι ορατό «διά γυμνού οφθαλμού». Δεν αποκλείεται, λοιπόν, και η εφαρμογή του δημοτικού… ΔΝΤ (Δημοτικό… Νομισματικό Ταμείο) να φέρει θετικά αποτελέσματα. Θα κριθεί από το αποτέλεσμα.

Η εγκύκλιος του κ. αντιδημάρχου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                                                   Κάλυμνος 11/02/2011

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ                                                          Αρ Πρωτ.· 3048

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση: 852 00 Κάλυμν0ς

ΠΡΟΣ: Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών

κ. Πίκο Πανορμίτη

Θέμα : Λειτουργία Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ι. Σε συνέχεια προφορικών συνεννοήσεων, επισημάνσεων, υποδείξεων κ.λ.π., θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη τα ακόλουθα:

1.1. 0 καθοριστικός ρόλος της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι αυτονόητος, ειδικότερα δε κατά τας επικρατούσας σήμερον συνθήκας.

1.1.1. Έσοδα

Επιβάλλεται η αύξηση των εσόδων του Δήμου. Δεδομένου ότι η ενίσχυση του Δήμου από το κράτος είναι καθορισμένη, είναι αναγκαίον ο Δήμος να αυξήσει τους ίδιους πόρους με την μέριμνα είσπραξης του δημοτικού φόρου, τελών, προστίμων κ.λ.π.

Προς τον σκοπόν αυτόν επιβάλλεται να ολοκληρωθεί, όπως έχουμε συνεννοηθεί, η απαραίτητη προεργασία (κατάρτιση πλήρους καταλόγου των υποκειμένων σε δημοτικό φόρο, εντοπισμός των οφειλετών, διασταύρωση της φορολογητέας ύλης) και να τεθεί σε άμεση και εντατική λειτουργία ο μηχανισμός είσπραξης. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει φορολογική ύλη, όπως δημοτικός φόρος ή να εκκρεμούν πρόστιμα κ.λπ. και να μην εισπράττονται., ειδικότερα σε εποχή που ο Δήμος είναι υπερχεωμένος.

Η Υπηρεσία και όλοι μας οφείλουμε άμεσα να έχουμε θετικά αποτελέσματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

1.1.2. Έξοδα

Η Υπηρεσία θα πρέπει να είναι πολύ φειδωλή στα έξοδα των ελαστικών αναγκών. Οι προμήθειες να πραγματοποιούνται με διαγωνισμούς, η δε απ’ ευθείας ανάθεση να αποτελεί πράγματι εξαίρεση.

Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρχει μείωση των εξόδων, εκ των

ελαστικών αναγκών.

Παραδειγματικά αναφέρεται ο έλεγχος των λογαριασμών του ΟΤΕ κατά συσκευή, κάποιοι των οποίων κρίνονται υπερβολικοί.

Ολοι οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιούνται κεντρικά, από το αρμόδιο Γραφείο της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Οι υπηρεσίες του Δήμου θα συνοδεύουν το σχετικό αίτημά τους με πλήρη έκθεση σκοπιμότητας.

Το γεγονός αυτό αφενός θα παρέχει στην Οικονομική Υπηρεσία η δυνατότητα να ελέγχει τις, εκ των προμηθειών, δαπάνες και αφετέρου θα μειωθούν ή εξαλειφθούν οι περιπτώσεις απόρριψης και επιστροφής των ενταλμάτων πληρωμής από τον Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αιτήματα προμηθειών - δαπανών άνευ έκθεσης σκοπιμότητας δεν θα προωθούνται για υλοποίηση.

2. Τα μεγέθη του προϋπολογισμού θα τηρούνται σχολαστικά και δεν θα υπάρχουν αυξητικές αναμορφώσεις.

3. Οίκοθεν νοείται ότι θα υπάρχει άμεση εποπτεία και έλεγχος για την υλοποίηση των ανωτέρω.

4. Πιστεύω στα στελέχη της Υπηρεσίας και ότι όλοι μαζί από κοινού σε συνεργασία θα επιτύχουμε τους στόχους μας, προς όφελος του Δήμου, προς όφελος της Καλύμνου.

                                                                                    Ο Αντιδήμαρχος

                                                                        Οικονομικών-Διοικητικών Υπηρεσιών

                                                                                    ΤΣΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ

 Κοιν.: 1. Γραφείο κ. Δημάρχου

2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

3. Αντιδήμαρχοι

4. κ. Ι. Τάτσης

5. κ. Χρ. Χατζημιχάλης

6. κ. Νικ. Γιαννικουρής

7. Τμηματάρχη Εσόδων

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρόδο, υπό τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, των συναρμοδίων αντιπεριφερειαρχών Δέσποινας Διακοσταυριανού και Σωτήρη Παμπάκα, και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Τους προέδρους των Σωματείων Οικοδόμων και Χειριστών Βαρέων Οχημάτων, κ. Νίκο Τριπολίτη και Στέφανο Κανύχη, δέχθηκε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος.

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ανέλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ κος Νίκος Ζωίδης μαζί με άλλους συναδέλφους του.

Το Γραφείο Τύπου του δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη με το παρακάτω δελτίο τύπου (18.2.11)  απαντά στα 10 ερωτήματα που έθεσε ο κ. Ρούσσος στο θέμα της ίδρυσης ΟΚΑΝΑ στην Κάλυμνο

Ο Γ. Κασσάρας σε Κω και Κάλυμνο 10 – 13/2/11

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας,  την Πέμπτη 10.2.2011, και μετά το πέρας των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων,  περιόδευσε το τριήμερο 10.2 έως 13.2.2011 στην Κω και την Κάλυμνο,  με σκοπό την άμεση επικοινωνία  με τους συμπατριώτες του και φορείς των νησιών.

Από την απάντηση που έδωσε ο τέως δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος σε σχόλιο αναγνώστη πάνω σε άρθρο της εφημερίδας μας, παίρνουμε το παρακάτω απόσπασμα και το δημοσιεύουμε ως αυτοτελές άρθρο. Είναι δέκα ερωτήσεις που απευθύνει ο κ. Ρούσσος προς τη δημ. Αρχή για την ίδρυση ΟΚΑΝΑ στην Κάλυμνο.

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου (14.2.11), για τη σύσκεψη που έγινε, στις 12.2.11, με θέμα τα ναρκωτικά:

Το μεσημέρι της 12ης Φεβρ. 2011, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στο Πνευματικό Κέντρο, κεκλεισμένων των θυρών αλλά με τη συμμετοχή πλήθους παραγόντων. Θέμα, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών και η ίδρυση ΟΚΑΝΑ.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version