Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε στον ανοικτό διαγωνισμό για την αποκατάσταση της προβλήτας και, συνακόλουθα, την ακύρωση του διαγωνισμού (το βράδυ της 23.5.11), ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης έδωσε τη λύση ακαριαία: το έργο θα γίνει με απ’ ευθείας ανάθεση.

Ο υφυπουργός κ. Γ. Νικητιάδης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις 21.5.11, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Μ. Χαραμαντά ο οποίος του έβαλε δύο θέματα της «καυτής» καλυμνιακής επικαιρότητας, έδωσε απαντήσεις-μαχαίρι, παρ’ όλο που οι «αποδέκτες» είναι φίλοι του. 

Το πρώτο θέμα που έθεσε ο δημοσιογράφος ήταν πώς σχολιάζει ο κ. υφυπουργός τα τοπικά δημοσιεύματα που γράφουν ότι «ο Ρούσσος βολεύτηκε στο γραφείο του κ. Νικητιάδη». Ο κ. υφυπουργός απάντησε με εκτενή έπαινο για την εργατικότητα και αποτελεσματικότητα του τέως δημάρχου - τον οποίο, όπως τονίσαμε από την αρχή σε σχετικό άρθρο μας, ο κ. Νικητιάδης κάλεσε δίπλα του ως ειδικό συνεργάτη, όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά επειδή ήθελε ικανό συνεργάτη. Τόνισε την εμπειρία και γνώση του από την πολυετή θητεία του στην Αυτοδιοίκηση και κατέληξε λέγοντας με πάσα ειλικρίνεια ότι μέχρι στιγμής του αναθέτει δύσκολα θέματα και τα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά. Ως συνεργάτης είναι εξαιρετικός, αλλά αν μια μέρα πάψει να έχει αυτή την απόδοση ο κ. Ρούσσος, θα διακόψει τη συνεργασία μαζί του. Καθαρές κουβέντες, που τιμάνε ιδιαίτερα τον κ. Ρούσσο.

Στο δεύτερο θέμα ο κ. Νικητιάδης απάντησε θυμωμένα και σκληρά: χαρακτήρισε «γελοίες και ανάξιες λόγου» τις αιχμές που άφησε ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης και στέλεχος της παράταξης Διακομιχάλη κ. Γ. Θανάτσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαραμαντάς είπε ότι σε τηλεοπτική του εμφάνιση (ΤV12), όταν σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Θανάτσης έκρινε το αποτέλεσμα της δίκης που αθώωσε τον κ. Ρούσσο (τη μήνυση είχε υποβάλει ο κ. Θανάτσης για συκοφαντική δυσφήμηση) και είπε: «ήταν δυνατόν να καταδικαστεί ο σύμβουλος του κ. υφυπουργού;» Ο κ. Νικητιάδης συμπληρώνοντας παρατήρησε με νόημα ότι αυτή η κρίση «προσβάλει το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά σ’ αυτό ας τα βρει με τη Δικαιοσύνη».      

 

21  Μαΐου Σάββατο Στις 6 το ΑπόγευμαΟμιλία – συνέντευξη τύπου του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργου Νικητιάδη με θέμα «Αναρριχητικός Τουρισμός, προοπτικές και επόμενα βήματα» στο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Καλυμνίων, αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου (δ.τ.)

Το βράδυ της 18.5.11 (9:30΄) έγινε η τελετή έναρξης του 5ου αναρριχητικού φεστιβάλ Καλύμνου, στο ξενοδοχείο Πλάζα, στο Μαρούσι, με την παρουσία αρκετών αναρριχητών και του κ. δημάρχου.

Είναι τελικά μεγάλο το χρέος του Δήμου Καλύμνου; Τι συμβαίνει με τους άλλους δήμους του νομού; Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία βλέπει το ζήτημα.

Στη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου, στις 14.5.11, έγινε ένας κακός χαμός ασυνεννοησίας μεταξύ δημάρχου και προέδρου του δημ. σ/λίου, από τη μια, και αντιδ/ρχου κας Σ. Ψαρομπά και δ.σ. κ. Ι. Τάτση, από την άλλη.

Σε μαραθώνιο δυόμισι ωρών εξελίχθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, την Τετάρτη 11.5.11, στο Αναγνωστήριο με θέμα τα οικονομικά του Δήμου, που παρέλαβε από την απελθούσα δημ. Αρχή του κ. Γ. Ρούσσου. 

τη συνέντευξη κάλυψαν όλα τα τοπικά ΜΜΕ με την παρουσία 9 δημοσιογράφων. Δεξιά του κ. δημάρχου ήταν ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών κ. Ηλ. Τσέρος και αριστερά του ο ειδικός συνεργάτης και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κ. Δρ. Ταυλάριος, ο οποίος διηύθυνε τη συζήτηση με τον καλύτερο τρόπο.

Η ενημερωτική εισήγηση του κ. δημάρχου  κράτησε περίπου μια ώρα, στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Ηλ. Τσέρος για μια σύντομη τοποθέτηση επί της ουσίας του προβλήματος και  ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Το κλίμα, για πρώτη φορά, ήταν ήρεμο και εποικοδομητική «αναμέτρηση» δημάρχου-δημοσιογράφων.

«Χρέος 10 εκ. €  -  όχι επικίνδυνη η κατάσταση»

Ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα επί μέρους στοιχεία που συνθέτουν τη συνολική εικόνα των οικονομικών του Δήμου, καταλήγοντας στο χρέος των 10 εκατ. ευρώ (9.951 127,36). Αλλά ο κ. δήμαρχος, στην περιγράφοντας το κατά πόσο είναι  σοβαρό το χρέος, μίλησε σοβαρό μεν χρέος τονίζοντας όμως και ότι η κατάσταση  δεν είναι επικίνδυνη για το δήμο. Με την προσπάθεια που θα καταβάλει, όπως είπε, θα αναστρέψει την κατάσταση και θα αποτρέψει τον κίνδυνο να βρεθεί στο «κόκκινο» ο δήμος, κάτι που θα είχε ως συνέπεια την υπαγωγή του σε καθεστώς επιτήρησης, παρόμοια με αυτή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επιτηρούμενη από την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εθνική τρόικα

Εξάλλου, σύμφωνα με τον πίνακα που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικό,  ο Δήμος της Καλύμνου δεν συμπεριλαμβάνεται στους 58 δήμους της χώρας, των οποίων το χρέος ξεπέρασε το 150% των εσόδων τους και υπήχθησαν στο καθεστώς επιτήρησης. Τι σημαίνει αυτό; Δεν αποφασίζουν πια ούτε οι δήμαρχοι ούτε τα δημοτικά συμβούλια για τα έργα και την αναπτυξιακή τους πολιτική. Ο δήμος υπό επιτήρηση ελέγχεται σε κάθε του βήμα από την εθνική τρόικα, που προβλέπει ο Καλλικράτης, και από τελείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο 80%(;) το χρέος

Ο κ. Διακομιχάλης ήταν σαφέστατος: τέτοιο ενδεχόμενο δεν διατρέχει ο Δήμος της Καλύμνου – σε αντίθεση με το Δήμο Ρόδου που ξεπέρασε το 150%, 10ος στη σειρά των υπερχρεωμένων δήμων της , και το Δήμο Τήλου που είναι ο πιο χρεωμένος δήμος της χώρας, βρίσκεται 1ος στη λίστα. Ακόμη, ο Δήμος Καλυμνίων δεν είναι ούτε στη β΄ κατηγορία κινδύνου στην οποία βρίσκονται οι δήμοι με χρέος 120-150%, αλλά ούτε και στην Τρίτη κατηγορία κινδύνου, του 100-120%. Το χρέος του δήμους μας φτάνει περίπου στο 80% και αυτό συζητείται αν είναι τόσο ψηλά (αναμένεται σχετικό έγγραφο από το ΥΠΕΣ).

Ήταν γνωστά

Αλλά αυτή η εικόνα των οικονομικών του δήμου, τόνισε ο κ. Διακομιχάλης, ήταν γνωστή ήδη από την προεκλογική περίοδο. Πράγματι, πλησιάζοντας προς τις εκλογές ο κ. Διακομιχάλης κατ’ επανάληψη κατάγγελλε την πρώην δημ. Αρχή ότι ανέβασε το χρέος στα 10 εκ. ευρώ.

Πολιτικά συμπεράσματα

Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα της συνέντευξη αυτής ήταν ότι ο Δήμος έχει ένα σοβαρό χρέος των 10 εκ. ευρώ, το οποίο όμως η πλευρά του κ. Ρούσσου θεωρεί ότι είναι πολύ πιο κάτω, αλλά δεν η Κάλυμνος δεν διατρέχει κανένα σοβαρό κίνδυνο. Και αυτό, σε αντίθεση με το γεγονός ότι στη χώρα μας 58 Καλλικρατικοί δήμοι είναι σε πτώχευση και η πολιτεία αφαίρεσε από τα δημ. σ/λια κάθε πολιτική εξουσία, θεωρώντας τα προφανώς ανίκανα να διαχειριστούν τις τύχες των δημοτών.

Το δεύτερο πολιτικός συμπέρασμα είναι ότι όλος ο θόρυβος που σηκώθηκε για το χρέος του Δήμου και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που καλλιεργήθηκε για τη συνέντευξη και το ενδεχόμενο σοβαρών αποκαλύψεων, αποδείχτηκαν υπερβολές επικοινωνιακής σκοπιμότητας, δεδομένου μάλιστα ότι και αυτή η συνέντευξη, όπως η άλλη της προηγούμενη ημέρας για το χρέος της ΔΕΥΑΚ (το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν είναι όσο «διαφημιζόταν») ήρθαν την επομένη της διπλής δικαστικής ήττας που υπέστη η παράταξη του κ. Διακομιχάλη, με τις δύο αθωώσεις του κ. Ρούσσου.

Το χρέος υπαρκτό, όχι τραγικό

Η επικοινωνιακή διαχείριση του χρέους, εκ μέρους του ικανού σε τέτοιες κινήσεις κ. Διακομιχάλη, όταν την «σημαδεύομε» και τη φωτίζουμε, δε σημαίνει ότι και μειώνουμε τη βαρύτητα ενός χρέους 10 εκατ. ευρώ. Το χρέος είναι υπαρκτό, αλλά όχι τόσο τραγικό. Το περίβλημα της τραγικότητας με το οποίο το έντυσαν ήταν πολιτική υπερβολή. Οπωσδήποτε όμως ο μαραθώνιος των 2,5 ωρών της συνέντευξης ήταν μια ποιοτική πολιτική διαδικασία.

 

Ο κ. Γ. Θανάτσης, στέλεχος της παράταξης Διακομιχάλη, πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, παράλληλα και του νοσοκομείου (με κοινή αρχηγική απόφαση Διακομιχάλη-Ρούσσου «εν κλειστώ και παραβύστω», στο Επαρχείο), βγήκε στο TV12, στις 10.5.11, για να εξηγήσει… το αποτέλεσμα των δύο δικών και προπάντων να βρίσει τον Σακ. Τρικοίλη.

Το μεσημέρι της 10.5.11 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γ. Κοπανέζος κάλεσε σε συνέντευξη τύπου τα ΜΜΕ, στην οποία παρέστη και ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version