Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Συνέντευξη για την πολιτική της νέας δημοτικής Αρχής στα σοβαρά τοπικά προβλήματα παραχώρησε στα ΜΜΕ ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος, το μεσημέρι της 23.6.11, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημ. σ/λίου (Πνευματικό Κέντρο…).

Ο εργολάβος κ. Ν. Κρούσκος κατάσχεσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου και ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης, εις απάντηση, βάρεσε τύμπανα πολέμου στο δημ. σ/λιο (22/6/11) εναντίον του «εχθρού της Καλύμνου» και την επομένη έκλεισε το Δήμο. 

Σε ακραία κίνηση προέβη ο εργολάβος χωρίς την ελάχιστη αμφιβολία. Το ακραίο της κίνησής του είναι ότι κατάσχεσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Δήμου, διεκδικώντας €670.000, νόμιμα βέβαια, από το συνολικό χρέος των €2.100 000 που χρωστάει ο Δήμος στην εταιρία 3Κ των αδελφών Κρούσκου, όμως μετά την κατάσχεση αυτή ο Δήμος μένει «πανί με πανί», άδεια ταμεία. Πρώτα θύματα της σύγκρουσης εργολάβου-Δήμου είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουν 15ήμερο, αν ο κ. Κρούσκος δεν υποχωρήσει και δεν αναστείλει αυτή την κατάσχεση.

Το κοινό μυστικό

Η κατάσχεση έγινε γνωστή στο Δήμο (είναι βέβαιο) από το πρωί της 23/6/11, αλλά ο κ. δήμαρχος ανακοίνωσε στο δημ. σ/λιο ότι τον ειδοποίησαν οι Τράπεζες (ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA) μετά το μεσημέρι και γι’ αυτό εισήγαγε το θέμα στο δημ. σ/λιο ως εκτός ημερήσιας διάταξης. Παρομοίως και ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος δήλωσε στο δημ. σ/λιο (για το οποίο κατέβηκε στην Κάλυμνο) ότι έλαβε γνώση του γεγονότος το απόγευμα.

Ωστόσο από το πρωί ένας οδηγός τρικύκλου, που εδρεύει στην πλατεία Δημαρχείου (μεταξύ των 3-4 ομότεχνων που σχολιάζουν τα δημοτικά πράγματα καθημερινά), ενημέρωσε… την διασταυρώσουμε την είδηση, αλλά διαπιστώσαμε ότι ο αντιδ/ρχος κ. Ηλ. Τσέρος πράγματι δεν γνώρισε απολύτως τίποτα. Έπεσε από τα σύννεφα. Άγνοια δήλωσε, επίσης, και ο αντιδ/ρχος κ. Π. Ζωίδης. Λίγες ώρες όμως μετά όλοι οι δημ. σ/λοι που προσήλθαν στη συνεδρίαση, με τη στάση τους, απέδειξαν πεντακάθαρα ότι είχαν γνώση του θέματος. Δηλαδή, η δήθεν άγνοια ήταν ένα «παιχνίδι» … πολιτικής τακτικής λίγων ωρών και μυστικότητας. 

Ο «εχθρός της Καλύμνου…» και ο Ρούσσος

Στην παρουσίαση του προβλήματος στο δημ. σ/λιο, ο κ. δήμαρχος χαρακτήρισε εχθρική προς την Κάλυμνο την κίνηση του κ. Κρούσκου και εις απάντηση πρότεινε το κλείσιμο του Δήμου την επομένη - και έτσι έγινε την επομένη. Κατά το ξεδίπλωμα του κατηγορητηρίου ο κ. Διακομιχάλης, εκτός από τους βαρύτατους και οξείς χαρακτηρισμούς εις βάρος του κ. Κρούσκου, έκρινε τη συμπεριφορά του ως «κίνηση με πολιτική πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και εναντίον του Καλυμνιακού λαού», ενώ σε κάθε αποστροφή του λόγου του δεν παρέλειπε να φωτογραφίζει ή και να «δείχνει» τον κ. Ρούσσο ως περίπου συνεργό του κ. Κρούσκου.

Οι αντιπολιτεύσεις

Με την εισήγηση και την πρόταση του κ. Διακομιχάλη συμφώνησε η ελ. αντ/τευση, με επικεφαλής τον κ. Γ. Γαλουζή. Αντίθετα, η αξ. αντ/τευση με επικεφαλής τον κ. Γ. Ρούσσο, έκριναν ως άστοχη την ενέργεια του κ. Κρούσκου να κατασχέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους πληρώνονται οι υπάλληλοι, αλλά καταλόγισαν και στον κ. δήμαρχο πλημμελή άσκηση των καθηκόντων και δικαιωμάτων που προβλέπει ο νόμος για ανακοπή των διαταγών πληρωμής και εν συνεχεία έφεση κατά της δικαστικής απόφασης. Παράλληλα, θα έπρεπε ο κ. δήμαρχος, τόνισε ο κ. Ρούσσος, να είχε καλέσει τον κ. Κρούσκο για συνεννόηση, διαπραγμάτευση και ρύθμιση του χρέους και όχι να κηρύσσει πόλεμο.

Τα αντικειμενικά δεδομένα

Στα αντικειμενικά δεδομένα και γεγονότα ανήκουν και τα εξής: Ο κ. Κρούσκος επέδωσε στο Δήμο την πρώτη Διαταγή Πληρωμής (Δ.Π.) στις 23/12/10. Επανήλθε με άλλες δύο  (Δ.Π.) στις 7/1/11, απαιτώντας άμεση καταβολή, συνολικά €670.000, από το συνολικό ποσό των €2.100000 που του χρωστάει ο Δήμος. Πέρασαν έξι μήνες και ο Δήμος ούτε φρόντισε να λάβει τα ένδικα μέτρα και, προπάντων, ούτε κάλεσε για συζήτηση τον πιστωτή του για την εξεύρεση λύσης.

Στο ερώτημα «Για τι ο κ. Κρούσκος διάλεξε τότε να υποβάλει τις Δ.Π., ενώ ήταν χρέη επί δημαρχίας Ρούσσου;» ή και το ερώτημα του κ. Διακομιχάλη «αν ήταν δήμαρχος ο κ. Ρούσσος, θα είχε προβεί σε τέτοια ενέργεια ο κ. Κρούσκος;», η απάντηση είναι απλή: προφανώς, ο κ. Κρούσκος όταν είδε δήμαρχο τον κ. Διακομιχάλη, άρχισε να ανησυχεί έντονα (και… βάσιμα) για τα λεφτά που έχει να παίρνει από το Δήμο. Ο πόλεμος που είχε εξαπολύσει  ο κ. Διακομιχάλης εναντίον του κ. Κρούσκου πριν τις εκλογές, με κορύφωση το διασυρμό του εργολάβου (που δήθεν πήρε €500.000, στις €900.0000 για έργο που δεν εκτέλεσε στο ΧΥΤΑ) και η μετεκλογική επιμονή του κ. Διακομιχάλη στον πόλεμο αυτό, ήταν επόμενο, ακόμη και για λόγους στοιχειώδους προστασίας της αξιοπρέπειας του, να αμυνθεί ή και να αντεπιτεθεί. 

Ο κ. Κρούσκος νόμιμα και νομότυπα διεκδικεί τα λεφτά του. Οι εργολαβίες που εκτέλεσε ήταν όλες κατόπιν μειοδοτικών διαγωνισμών τους οποίους κέρδιζε, και κανένας ομότεχνός του ή άλλος επιχειρηματίας (έμπορος, μηχανικός, τεχνίτης κ.λπ) δε θα έπραττε διαφορετικά, αν ο Δήμος του χρωστούσε τόσα λεφτά – για πολύ λιγότερα ο Δήμος έχει υποστεί στο παρελθόν πολλές κατασχέσεις από «πατριώτες» Καλύμνιους, τους οποίους κανένας δε τους χαρακτήρισε «εχθρούς της Καλύμνου». Οι άνθρωποι τα λεφτά τους απαιτούσαν από έναν κακοπληρωτή δήμο.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο αλλοπρόσαλλο που κερδίζει έδαφος στην Κάλυμνο σε κάθε αναφορά του ονόματος «Κρούσκος». «Πήρε», λένε, «όλες τις εργολαβίες του Δήμου. Επί Ρούσσου γιγαντώθηκε». Είναι πράγματι αλήθεια αυτό, αλλά με μια θεμελιώδη διαφορά: πήρε όλες τις εργολαβίες συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς, τους οποίους υποχρεωτικά και σύμφωνα με το νόμο κήρυσσε ο Δήμος, η Νομαρχία, η Περιφέρεια – δεν πήρε μόνο έργα του Δήμου ο κ. Κρούσκος. Για τι δε συμμετείχαν κι άλλοι Καλύμνιοι εργολάβοι; Ποιος τους εμπόδισε να «γιγαντωθούν» κι αυτοί;  

Εργολάβος & δήμαρχος

Θα επαναλάβουμε, ο κ. Κρούσκος με την κατάσχεση έφτασε στα άκρα. Ίσως, δικαιολογημένα, θα πει κάποιος, αφού δεχόταν και συνεχίζει να δέχεται αυτό τον ανηλεή πόλεμο από τον κ. Διακομιχάλη. Όμως δεν παύει να είναι ακραία η επιλογή αυτή του κ. Κρούσκου. Ακόμη κι αν η πλευρά Διακομιχάλη τον οδηγούσε…. να φτάσει σε τόσο ακραία κίνηση, εκείνος έπρεπε να την αποφύγει. Αλλά και τώρα μπορεί εύκολα να διορθώσει τα πράγματα. Και οφείλει άμεσα να το πράξει, γιατί ένας μεγάλος εργολάβος δεν είναι δυνατόν να παρασύρεται από παιχνίδια μικροπολιτικής.

Αλλά και ο κ. δήμαρχος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με το να χαρακτηρίζει «εχθρό της Καλύμνου» τον κ. Κρούσκο, αυτό δε σημαίνει ότι θα μειωθεί το χρέος των €2.100 που οφείλει να αποπληρώσει. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού δεν δίνουν λύσεις. Επιτείνουν και οξύνουν το πρόβλημα. Ο κ. Κρούσκος πάλι εδώ θα είναι όταν ο Δήμος ή η Περιφέρεια θα προκηρύξει κάποιο διαγωνισμό. Εχει επιχειρηματικό δικαίωμα να συμμετέχει και θα συμμετάσχει – αυτή την εντύπωση μας δίδει το επιχειρηματικό του ταμπεραμέντο.

Τι σημαίνει το κλείσιμο του Δήμου;

Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι όταν κλείνει ένας δήμος, ή κάποια δημόσια υπηρεσία, κλείνει εις ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της κεντρικής εξουσίας, για κάποιο θέμα (ακτοπλοϊκό, συγκοινωνιακό κ.α.). Και πολλές φορές κλείνει για πολλές ημέρες ή και επ’ αόριστον. Αυτό το κλείσιμο του Δήμου Καλυμνίων (πλην Πολεοδομίας), που διέταξε ο κ. Διακομιχάλης, εναντίον τίνος στρέφεται; Από ποιον διεκδικεί και τι συγκεκριμένα διεκδικεί; Κι αν ο Επίτροπος κρίνει ότι οι εργαζόμενοι, τους οποίους υποχρέωσε ο κ. δήμαρχος να μην προσέλθουν στην εργασία τους, δεν πρέπει να πληρωθούν το ημερομίσθιό τους, τότε οι υπάλληλοι-θύματα ποιον θα πρέπει να κυνηγάνε;

Το κλείσιμο ήταν Είναι μια κίνηση 100%  άστοχη και ακραία κίνηση, όμοια με την κίνηση Κρούσκου. Και ο μεν εργολάβος είχε αρκετά δίκια να φτάσει ίσαμε την κατάσχεση, ο κ. δήμαρχος όμως δεν έκανε τίποτα άλλο από το να ανάψει ένα πυροτέχνημα προς δόξαν ενός ηρωισμού του «γλυκού νερού». Έστειλε μια προειδοποίηση στο κενό, χωρίς αποδέκτη.

Ας καθίσει μαζί με τον εργολάβο να βρει μια ρύθμιση του χρέους. Αυτή θα είναι μια «εμπράγματη πολιτική». Το κλείσιμο είναι πολιτική του αέρα.     

Πάντα υπήρχε η διάθεση στον Καλύμνιο «πολιτικό» να κριτικάρει σκληρά λόγια την ΑΝΕΚ, από τότε που χτίστηκε το Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ. Κάποτε όμως υπήρχε και κάποια συστολή, σήμερα δεν υπάρχει καμιά «κόκκινη γραμμή», που μετά από αυτή να «ράβει» στο στοματάκι του ο κάθε πολιτικός σωτήρας.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Κασσάρας, μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης 9.6.2011 στη Ρόδο και συμμετείχε το βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή «Πετρο-Βολήματα», με τον Πέτρο Καλιβούρη, στον τηλεοπτικό σταθμό Ίριδα, όπου σχολίασαν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, συμμετείχε στην σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Αρχαγγέλου με τον Πρόεδρο και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, παρουσία και του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής  Γιώργου Πόκκια, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί πρώην Δήμοι, κατά την πρώτη εφαρμογή του Καλλικράτη.

Το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί επισκέφθηκε το Αγαθονήσι όπου συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο για τα φλέγοντα θέματα του νησιού όπως  η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και τη  Σάμο κλπ..

Την Κυριακή το απόγευμα μετέβη στην Πάτμο όπου παραβρέθηκε στο 6ο Φεστιβάλ Γεύσης και παράδοσης των νησιών της πρώην επαρχίας Καλύμνου,  όπου συμμετείχαν το ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ, οι ΛΕΙΨΟΙ, η ΛΕΡΟΣ, η ΚΑΛΥΜΝΟΣ , η ΠΑΤΜΟΣ αλλά και η  ΣΥΡΟΣ. Το κάθε νησί   παρουσίασε την κουζίνα, τη μουσική και τους χορούς του,  σε μια προσπάθεια κοινής συνεργασίας   για την προβολή  των νησιών  μέσω της  γαστρονομίας και της λαϊκής τους παράδοσης.  Του Φεστιβάλ Γεύσης προηγήθηκε ποδηλατοδρομία  στην οποία έλαβαν μέρος  ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας και αυτή τη μορφή  εναλλακτικού τουρισμού. 

Τη Δευτέρα, του Αγ. Πνεύματος από τις 9 το πρωί μέχρι τις 1 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της Πάτμου, συμμετείχε σε αλλεπάλληλες συσκέψεις όπως για τα θέματα υγείας, με την ιδιότητά του και ως πρώην υποδιοικητής της ΔΥΠΕ, παρουσία  του Δήμαρχου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Προέδρου της Διοικούσας  Επιτροπής του Κ.Υ. Πάτμου, παρόντος και του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Ο βουλευτής συμμετείχε επίσης στη σύσκεψη για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα, υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη, καθώς και στη σύσκεψη υπό τον κ. Χατζηδιάκο για θέματα υποδομών, όπως οδικό δίκτυο, υδροδότηση, ΧΥΤΑ, ακτοπλοϊκό, κτηματολόγιο, ανακύκλωση κ.α..

Στις συσκέψεις αυτές, πέραν της αλληλοενημέρωσης, ελήφθησαν και   συγκεκριμένες αποφάσεις για κοινή δράση προς επίλυση των προβλημάτων.

Στη συνέχεια ο βουλευτής αναχώρησε με το πλοίο για τον Πειραιά.  (δ.τ. 13.6.11)

                                                                                                  

                  

 

Το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος ο συμπατριώτης μας καθηγητής πανεπιστημίου κ. Γιάννης Γιαλλάφος, καρδιολόγος, το απόλαυσε στο νησί του, την Κάλυμνο, ασχολούμενος  με το καταπληκτικό του κτήμα, που έχει οργανώσει με φαντασία και μεράκι στο Άργος.

Η κόντρα του πρώην και του νυν δημάρχου, των κ.κ. Ρούσσου-Διακομιχάλη, για το αν μπορεί να γίνει απαλλοτρίωση του χώρου μες στον οποίο ξεκίνησε ο ΧΥΤΑ αλλά «κόλλησε», έλαβε τέλος με τον αιφνιδιασμό του κ. Διακομιχάλη: Το δημ. σ/λιο είπε Ναι στην απαλλοτρίωση.

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του δημάρχου κ. Δρ. Ταυλάριος, την Παρασκευή της 10.6.11, είχε την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. Τα αποτελέσματα ήταν συζητήσιμα κατά πόσο είχαν βαρύτητα και τι είδους βαρύτητα.

Ο συμπατριώτης μας κ. Γιάννης Βαληνάκης, τέως υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ αποχωρεί από την πολιτική σκηνή και επιστρέφει στην καθηγητική έδρα, με την εξαιρετικά τιμητική θέση που του προτάθηκε από το London School of Economics.

 

Από 1ης Ιουλίου 2011 ο Δήμος Καλύμνου θα καταβάλλει κάθε μήνα ευρωπαϊκό πρόστιμο €1.000 000, αν μέχρι τότε δε θα έχει κλείσει τον καιόμενο σκουπιδότοπο, στα Γιαννοχώραφα.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version