Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Νέα πολιτική πρόταση από το Γ. Ρούσσο

Κατηγορία Δήμος Γράφτηκε από τον

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»         

ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΡΟΥΣΣΟΣ

Κάλυμνος  07 Αυγούστου 2011

Aρ.Πρωτ. : 0013

 Προς:

1.  Δήμαρχο Καλυμνίων κ. Διακομιχάλη Δ

2.  Πρόεδρο του Δ.Σ. Καλύμνου κ. Γαβαλά Ν.

3.  Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. ΓΑΛΟΥΖΗ Ι. 

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος, το απόγευμα της 9.8.11, στο Πνευματικό Κέντρο, με σκοπό να θέσει ο ίδιος δύο θέματα και στη συνέχεια να δεχτεί ερωτήσεις των δημοσιογράφων πάνω στην επικαιρότητα.

Ανήμερα της πανήγυρης του μητροπολιτικού ναού του Σωτήριος Χριστού και ενώ η Θ. Λειτουργία συνεχιζόταν μέχρι τις 11π.μ., ο Δήμος είχε ξεκινήσει, από τις 9:30΄ π.μ., την Παγκαλυμνιακή Συνδιάσκεψη, την οποία συνύφανε οργανωτικά με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Χριστού.

«Στον αέρα» η προβλήτα

Κατηγορία Δήμος Γράφτηκε από τον

Στο δημ. σ/λιο της 26.7.11, παραμονή του Αγ. Παντελεήμονος, αποκαλύφτηκαν δύο τερατουργήματα του δημ. σ/λίου (1) ότι η σύνθεση του Δ.Σ. στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Δ.Λ.Τ.) ήταν παράνομη, και (2) ότι η δήθεν αυτοδίκαιη ανάληψη της προεδρίας του ως άνω ΔΣ από τον δήμαρχο κ. Διακομιχάλη, μετά την παραίτηση του προέδρου κ. Ι. Γαλιμιτάκη, ήταν και αυτή παράνομη.

Παράνομη η σύνθεση του διοικ. σ/λίου: Ο νόμος, σύμφωνα με τις νεότερες… ανακαλύψεις, επιβάλλει τη συμμετοχή στο διοικ. σ/λιο (δ.σ.) του ΔΛΤ εκπροσώπου όχι μόνο της αξ. αντ/τευσης αλλά και της ελ. αντ/τευσης, όταν το δ.σ. έχει πάνω από 5 μέλη. Στην παρούσα όμως σύνθεση του δ.σ. συμμετέχει μόνο εκπρόσωπος της αξ. αντ/τευσης και όλα τα άλλα μέλη είναι επιλογές της δημοτικής πλειοψηφίας – βάσει της «αξιοκρατικής» προϋπόθεσης ότι «ο επιλεγόμενος είναι φιλικά προσκείμενος στην παράταξη». Όσο για την αξ. αντ/τευση, σύμφωνα με την ερμηνεία που έδωσε στο νόμο ο κ. Διακομιχάλης και την υποστήριξε στο δημοτικό σ/λιο, αυτή «συμμετέχει» στο δ.σ. του ΔΛΤ με αναπληρωματικό μέλος. Οπότε εδώ μας προκύπτει και άλλη αντίληψη περί δημοκρατίας καθώς  την αναπλήρωση ο κ. Διακομιχάλης τη θεωρεί συμμετοχή. Αν δηλαδή το τακτικό μέλος του δ.σ. δεν απουσιάσει ποτέ και, κατά συνέπεια, το αναπληρωματικό μέλος δεν κληθεί ποτέ για αναπλήρωση, και η μη συμμετοχή θα λέγεται… συμμετοχή. Ο νόμος σωστά προβλέπει και επιβάλλει, αλλά δε σκέφτηκε ποτέ ο νομοθέτης ότι το δημ. σ/λιο της Καλύμνου «αίρεται στο ύψος των περιστάσεων» και υπεράνω παντός νόμου. Αλλά και Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Αιγαίου κ. Φ. Χατζημιχάλης θεωρείται ότι ήλεγξε τη νομιμότητα της απόφασης του δημ. σ/λίου για τη συγκρότηση του δ.σ. στο ΔΛΤ και τη βρήκε να πλέει σε πελάγη νομιμότητας.

Παράνομη η προεδρία του κ. δημάρχου. Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν τον εκπρόσωπο τύπου του κ. Διακομιχάλη, για ποιο λόγοι δεν περνάει από το δημ. σ/λιο η ψήφιση του κ. δημάρχου ως προέδρου του ΔΛΤ η απάντηση του κ. Ταυλάριου ήταν ότι ο δήμαρχος αναπληρώνει αυτοδίκαια τον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΔΛΤ. Επομένως, θα ήταν ίσως υποτιμητικό για τον κ. δήμαρχο να ζητήσει την ψήφο του δημ. σ/λίου, προκειμένου να αναλάβει την προεδρία του ΔΛΤ.

Όμως άλλα λέει ο νόμος: ο δήμαρχος πράγματι αναλαμβάνει αυτοδίκαια την προεδρία και χωρίς τον ψηφίσει το δημ. σ/λιο, εφόσον όμως είναι ένα από τα μέλη του δ.σ. - κι αυτό το λέει ο νόμος… και ο κ. Διακομιχάλης δεν ήταν μέλος του δ.σ. επομένως έπρεπε ο διορισμός του να περάσει από το δημ. σ/λιο. Τυπικό αυτό, αλλά είναι ρητή εντολή του νόμου και όταν παρακάμπτεται ο νόμος έχουμε, απλούστατα…, παρανομία. Συνεπώς, ο πρόεδρος είναι παράνομα τοποθετημένος στη  θέση αυτή, κι αν είναι ο δήμαρχος του νησιού. Αλλά και αυτό το θέμα δεν το είδε ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ήλεγξε τη νομιμότητα και «δεν είδε» τίποτα.

Δύο παρανομίες στη σύνθεση του δ.σ. στο ΔΛΤ αυτή είναι η μέχρι τώρα… σούμα νομιμότητας. Παράνομη η σύνθεση, παράνομος και ο πρόεδρος. Στον απολογισμό του δ.σ. του ΔΛΤ έχουμε και τον άθλο της μέχρι σήμερα 7μηνης «οδύσσειας» για την επιδιόρθωση της σπηλαίωσης στον εξωτερικό λιμενοβραχίονα. Και αφού «φάγαμε» 7 μήνες φλυαρίας και ακινησίας, έρχεται τώρα και η χαριστική βολή: Όλες οι μέχρι σήμερα αποφάσεις και ενέργειες του δ.σ. για την προκήρυξη του έργου της σπηλαίωσης (και ό,τι άλλο έκανε) είναι παράνομες. Άντε τώρα, ξανά από την αρχή και από μηδενική βάση όλες οι διαδικασίες για το έργο της σπηλαίωσης. Ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης προειδοποίησε ότι θα απαιτήσει την επιβολή της νομιμότητας και ότι θα καταγγείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τον ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι εγκρίνει παράνομες αποφάσεις.

Η προσπάθεια τώρα της δημ. Αρχής είναι «να τα βρούνε» με τις αντ/τεύσεις «για το καλό του έργου». Να συμφωνήσουν στη συναινετική καταπάτηση των νόμων και να σκεπάσουν την υπόθεση με σιωπή.

Όσο για το έργο, είναι και πάλι «στον αέρα».  Και όσα είπε ο εκπρόσωπος τύπου του κ. δημάρχου για το «χρησμό» που τους έδωσε η Πυθία στο «Μαντείο, (ποτέ δεν αποκάλυψε τα ονόματα της αποστολής)  ότι «το έργο που δεν έκανε η προηγούμενη δημ. Αρχή 7 χρόνια και δεν μπόρεσε να το κάνει η σημερινή δημ. αρχή, θα γίνει σε 7 μήνες και αυτό θα το μάθετε σε 7 μέρες». Τελικά σε 7 μέρες βγήκε ανάποδα η προφητεία: το έργο είναι «στον αέρα».

Πάντως η ΑΡΓΩ προειδοποίησε τον κ. Ταυλάριο: προσέξετε, μην πιστεύεται στην Πυθία. Είναι μπαγαπόντισσα (πήγε και με τους Πέρσες) και προφητεύει μαστουρωμένη.  Δίδαγμα: Η δημ. Αρχή να προσέχει την εφαρμογή των νόμων και να αφήσει τα μαντεία.    

Το μεσημέρι της Κυριακής, 24.7.11, ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, για να απαντήσει στον επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσο, που είχε δώσει συνέντευξη τύπου και εκείνος, την προηγούμενη μέρα, Σάββατο μεσημέρι, 23.7.11.

11 δράσεις ανέφερε ο κ. Διακομιχάλης, επιγραμματικά, για την επίλυση ισάριθμων σοβαρών τοπικών προβλημάτων, αλλά το θέμα στο οποίο έδωσε όλο το βάρος της συνέντευξης του ήταν η σπηλαίωση και ο εργολάβος κ. Νικ. Κρούσκος, στον οποίο είχε εκτεταμένο «αφιέρωμα». Αποτέλεσμα, τα ενδιαφέροντα θέμα στα οποία αναφέρθηκε τα έθεσε σε δεύτερη μοίρα, αν και είναι πολύ πιο σοβαρά και αναπτυξιακά.

«Δήμος-βούρκος», «τρύπα στον εγκέφαλο»... Ο κ. Διακομιχάλης, με μια μακροσκελή εισαγωγή του, που κράτησε μία ολόκληρη ώρα, αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Ήταν οξύς στην κριτική του απέναντι στους αντιπάλους του, φτάνοντας μέχρι και σε πλάγιους μεν αλλά «συστημένους» οξύτατους χαρακτηρισμούς προσώπων. Για τον κ. Ρούσσο είπε ότι του παρέδωσε διαλυμένη Δημαρχία και μια "δημαρχία-βούρκο". Για τον κ. Γαλουζή απαντώντας στην αυστηρή κριτική που του άσκησε ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης από τηλεοράσεως είπε ότι «είναι νυχτωμένος στο παρά 5΄», γενικεύοντας το λόγο του μίλησε για «κάποιους» που «έχουν τρύπα στον εγκέφαλο», χωρίς να εξηγήσει βέβαια σε… ποιες παρατάξεις βλέπει στελέχη με «τρύπα στον εγκέφαλο».

Για την αλλαγή του διοικ. σ/λίου στο νοσοκομείο 2 μήνες πριν τη λήξη της θητείας του και την καυστική κριτική που του έγινε από την παράταξη Ρούσσου, απάντησε, για να ισχυριστεί ότι είχε όλο το δικαίωμα να ζητήσει αυτή την αλλαγή στο νοσοκομείο και ότι εκείνος είχε υποβάλει την εισήγησή του μήνες πριν, αλλά ο υπουργός κ. Λοβέρδος καθυστέρησε να αποφασίσει.

Και πάλι για την υπάλληλο του Πρωτοκόλλου: Υποστήριξε ότι η μετακίνησή της είναι αναβάθμιση της υπαλλήλου, ενώ το ιστορικό της υπόθεσης βεβαιώνει καθαρή δίωξη προσώπου, το οποίο «δεν πρόσκειται φιλικά στην παράταξη» του κ. Διακομιχάλη. Γιατί στις αρχικές του δηλώσεις ο κ. δήμαρχος επαναλάμβανε ότι την υπάλληλο την άφησε στη θέση της «αν και δεν πρόσκειται φιλικά» σ’ αυτόν. Απείλησε όμως ότι θα διενεργήσει ΕΔΕ γιατί, όπως τόνισε «στο Πρωτόκολλο παίζονται παιχνίδια» με την πρωτοκόλληση των εγγράφων. Όταν όμως ο κ. δήμαρχος ανακάλυψε ότι η υπάλληλος είχε ενεργήσει τυπικότατα στην πρωτοκόλληση του περιβόητου εγγράφου, υποχρέωσε τον υπάλληλο της Οικονομικής Υπηρεσίας να ζητήσει συγνώμη για τι λάθος στο οποίο υπέπεσε καθυστερώντας την προώθηση του εγγράφου που αφορούσε πληρωμή του εργολάβου κ. Κρούσκου. στη συνέχεια όμως μετέθεσε την υπάλληλο σε άλλο γραφείο και υποστηρίζει ο κ. Διακομιχάλης ότι έτσι την αναβάθμισε. Ευθεία προσβολή της νοημοσύνης δημοσιογράφων και δημοτών.

Ο Σακελλάρης Τρικοίλης στη φάση των δημοσιογραφικών ερωτήσεων υπέβαλε στον κ. δήμαρχο τις ακόλουθες δύο ερωτήσεις:

1) Επί 7 μήνες η Κάλυμνος ακούει ένα θέμα: τη σπηλαίωση στο λιμενοβραχίονα και τις αντεγκλήσεις για την διαγωνισμό για την αποκατάσταση του ρήγματος, ενώ προηγουμένως άκουγε επί 6 μήνες για το δήθεν σκάνδαλο των €500.000 στο ΧΥΤΑ, που μετεκλογικά έσβησε ως θέμα. Και η ερώτηση είναι: δεν υπάρχουν άλλα σοβαρά θέματα της Καλύμνου; Μ’ αυτά τα θέματα θα πορευτεί η Κάλυμνος προς την ανάπτυξη;

2)  Το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» του κ. Δρ. Ταυλάριου, που αναφέρεται στη σύσφιξη των σχέσεων της Καλύμνου με τους απόδημους, πέραν του ότι είναι «Νεφελοκοκκυγία» και τους απόδημους τους βλέπει σαν τουρίστες που θα σώσουν οικονομικά την πενόμενη τη «μητρόπολη-Κάλυμνο, μιλάει για μεγάλο αριθμό γραφείων και δράσεων τα οποία απαιτούν πολλά χρήματα, ενώ το μόνο ξεκάθαρο του προγράμματος είναι οι 4-5 προγραμματισμένες εκδρομές στο εξωτερικό, για συναντήσεις με τα αδέλφια μας τους απόδημους. Και το ερώτημα είναι: υπάρχουν τα στελέχη που θα αναλάβουν τόσα καθήκοντα; Υπάρχουν χρήματα για τόσες υπέρογκες δαπάνες;

Ο κ. Τρικοίλης παρατήρησε, επίσης, ότι η Επιτροπή Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε ήταν μια σκιώδης επιτροπή αποτελούμενη από καμιά 10αρία απόδημους και 10-15 ντόπιους, οι περισσότεροι πολιτικά πρόσωπα, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί τόσο ο θεσμός της Επιτροπής Διαβούλευσης όσο και η μελέτη της δημ. Αρχής για το Δίκτυο των Αποδήμων.

Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι θα πραγματοποιηθεί παγκαλυμνιακή συνδιάσκεψη το πρωί της 6ης Αυγούστου, 9:30΄, και κάλεσε τον ερωτώντα να συμμετάσχει για να καταθέσει τις προτάσεις του.

Αλλά δεν πρόσεξε ο κ. Διακομιχάλης δύο απλά πράγματα: 1) Ότι το πρόγραμμα της ι. μητροπόλεως προβλέπει την ημερομηνία αυτή (6/8/11), ημέρα που πανηγυρίζει ο μητροπολιτικός ναός, αρχιερατική Θ. Λειτουργία και στη συνέχεια δεξίωση-προσφορά του εκκλησιαστικού συμβουλίου στην αυλή του Χριστού. 2) Ότι ο ίδιος έχει επιλέξει τα πρόσωπα που πιστεύει ότι είναι τα κατάλληλα για την Επιτροπή Διαβούλευσης, όπως και για τις τόσες επιτροπές που συγκρότησε, με κριτήριο του το κατά πόσον ένα πρόσωπο είναι ή δεν είναι «φιλικά προσκείμενο στην παράταξή του» - η δήλωσή του δεν ήταν στιγμιαίο το «αδίκημα» αλλά επαναλαμβανόμενη και μάλιστα από τηλεοράσεως. Επομένως είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει με τις επιλογές του.

Ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος, με την ευκαιρία της διήμερης επίσκεψής του στην Κάλυμνο, για κοινωνική του υποχρέωση, παραχώρησε συνέντευξη στα ΜΜΕ με ανοικτή ατζέντα θεμάτων.

Στη σύντομη εισαγωγή του μίλησε για δύο, πολύ σοβαρά κατά τη γνώμη του, θέματα και στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Τα δύο θέματα Ρούσσου

Το πρώτο θέμα της πρωτολογίας του ήταν η μετάθεση της δημοτικής υπαλλήλου του Πρωτοκόλλου σε άλλο γραφείο. Πρόκειται για ένα σίριαλ που πέρασε από αντιθετικές φάσεις. Στην αρχή ο κ. Διακομιχάλης μίλησε αντιπολιτευτική και υπονομευτική συμπεριφορά της υπαλλήλου, στη συνέχεια άλλος υπάλληλος ζήτησε συγνώμη για το λάθος που έγινε να παραπέσει ένα σοβαρό έγγραφο, όμως η υπάλληλος μετακινήθηκε σε άλλο γραφείο και ο εκπρόσωπος του κ. δημάρχου εξήγησε τη μετακίνησή αυτή ως αναβάθμιση της υπαλλήλου. Ο κ. Ρούσσος κατάγγειλε τον κ. Διακομιχάλη ότι ξεχωρίζει τους υπαλλήλους σε «δικούς» του και μη.

Το δεύτερο θέμα του κ. Ρούσσου ήταν η αλλαγή του διοικ. σ/λίου στο νοσοκομείο, δύο μήνες πριν λήξει η θητεία του υπάρχοντος, με ενέργειες του κ. Διακομιχάλη που επέφεραν το διορισμό προσώπων της παράταξης του. Και επειδή ο εκπρόσωπος του δημάρχου κ. Δρ. Ταυλάριο δήλωσε ότι «και επί Ρούσσου έτσι έγινε», ο κ. Ρούσσος τόνισε με έμφαση ότι ποτέ δεν ασχολήθηκε με τα διοικητικά του νοσοκομείου, εκτός από μια περίπτωση, για την οποία μάλιστα ασκώντας αυτοκριτική δέχεται ότι ήταν λάθος του. Και η περίπτωση ανάγεται στην περίοδο που ήταν έπαρχος και συνεργάστηκε με τον τότε δήμαρχο κ. Δ. Διακομιχάλη για να διορίσουν τον κ. Θανάτση πρόεδρο του νοσοκομείου.

Κυρίαρχη η προβλήτα

Παρ’ όλο όμως που επέλεξε αυτά τα δύο θέματα ο κ. Ρούσσος, κατά τη διαδικασία ερωτήσεων-απαντήσεων μετέθεσε όλο το βάρος της πολιτικής επικαιρότητας στην υπόθεση της εξωτερικής προβλήτας. Και, για να απαντήσει στις κατηγορίες του κ. Διακομιχάλη ότι του βάζει εμπόδια στην υλοποίηση του έργου, τόνισε ότι ο εκπρόσωπός του στο δημ. σ/λιο, όταν απουσιάζει στην Αθήνα, είναι ο κ. Μπούκης, ο οποίος ποτέ δεν έφερε κανένα πρόσκομμα για την κατασκευή του έργου. Επίσης, και ο εκπρόσωπος της παράταξης στο διοικ. σ/λιο του Δημ. Λιμεν. Ταμείου, ο κ. Μ. Κάτρης, ψήφισε υπέρ της άμεσης επισκευής του λιμενοβραχίονα, αλλά ο κ. δήμαρχος είναι αυτός που έβαλε σε περιπέτεια το έργο με τον τρόπο που επιχείρησε να κάνει το διαγωνισμό ανάθεσης του έργου. Και ως απαρέγκλιτη πολιτική τακτική της παράταξης επανάλαβε σε βαθμό κορεσμού: «Εμείς θα λέμε πάντα Ναι σε ό,τι πει ο κ. Διακομιχάλης για το έργο της προβλήτας. Συμφωνούμε, δε συμφωνούμε, θα λέμε Ναι, προκειμένου το έργο να προχωρήσει, αλλά και αν συνεχίσει να καθυστερεί, να μην επιρρίπτει ευθύνες ο κ. Διακομιχάλης στην παράταξη Ρούσσου.

Ερωτήσεις από την ΑΡΓΩ

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απαντούσε αρχικά ο κ. Ρούσσος, αλλά έδινε και το λόγο στους παρακαθήμενους συνεργάτες του, πρώην και νυν δημ. σ/λους, στους θεωρούμενους καθ’ ύλην αρμόδιους πάνω στο θέμα που έθετε ο δημοσιογράφος.

Από την ΑΡΓΩ ο Σακ. Τρικοίλης έθεσε δύο θέματα που κατέληγαν σε αντίστοιχες ερωτήσεις:

Α) Η πόλωση μεταξύ των δύο παρατάξεων Διακομιχάλη-Ρούσσου, όπως αυτή εκδηλώθηκε τελευταία με την αποχή της παράταξης Ρούσσου από την Επιτροπή Διαβούλευσης που είχε θέμα της το Δίκτυο των αποδήμων Καλυμνίων και στην κόντρα για το διορισμό του νέου διοικ. σ/λίου στο νοσ/μείο. Στο θέμα του νοσ/μείου και με αφορμή την αυτοκριτική του κ. Ρούσσου για την παλιότερη συνεργασία του με τον κ. Διακομιχάλη, ο κ. Σακ. Τρικοίλης, με χιουμοριστική διάθεση, «ευχαρίστησε εκ μέρους όλου του Καλυμνιακού λαού», τον κ. Ρούσσο «για την προσφορά του στην Κάλυμνο να συνεργαστεί με τον κ. Διακομιχάλη ώστε να διοριστεί πρόεδρος στο νοσ/μείο ο κ. Θανάτσης. Απάντησαν οι κ. Γ. Ρούσσος, Φ. Χριστοδούλου και η υπεύθυνη Τύπου κ. Ειρ. Χαλκίτη.

Β)  Η δεύτερη ερώτηση ξεκίνησε με αφορμή τον όρο «πολιτικός βιότοπος», που χρησιμοποιεί τελευταία ο κ. Ρούσσος, και ο κ. Τρικοίλης παρατήρησε χιουμοριστικά ότι ο οικολογικός αυτός όρος αναφέρεται στην αλυσίδα των αλληλεξαρτώμενων ειδών σε συγκεκριμένο οικολογικό περιβάλλον. Αυτό όμως το σχήμα μεταφερόμενο στην καλυμνιακή πολιτική πραγματικότητα βάζει σε σκέψη τους Καλύμνιους μήπως η κόντρα Διακομιχάλη-Ρούσσου έχει παρόμοια αλληλεξάρτηση, ότι δηλαδή ο κ. Διακομιχάλης για να επιβιώσει «στον πολιτικό βιότοπο της Καλύμνου» έχει ανάγκη τον κ. Ρούσσο και ο Ρούσσος τον κ. Διακομιχάλη;  Απάντησαν οι κ. Σακ. Ζερβός, Γ. Ρούσσος και  Γ. Μαστροκούκος, όλοι με χιούμορ.

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ

κ. Ρούσσου Γεωργίου, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης

 

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ

ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΙΚΟ ΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

1.Η παράταξη μας εκπροσωπείται στο ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με τον κ. Κάτρη Μ.

2.Ο κ. Κάτρης Μ έχει ψηφίσει όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου εκπροσωπώντας την παράταξη μας.

3. όλες τις σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα τις έχουμε ψηφίσει ομόφωνα.

4.Ο επίσημος Συντονιστής της Παράταξη μας που με αναπληρώνει και μιλά και συντονίζει εξ ονόματός μου και εκ μέρους της παράταξης μας , όσο χρειάζεται , λόγω της απουσίας μου στην Αθήνα, είναι ο Μπούκης Μ.

5.Κατά τον κ. Διακομιχάλη, ο Μπούκης Μ εκφράζει την σωστή θέση για το θέμα

6.Δεν έχω πρόβλημα να πω, αν και δεν είναι δόκιμο στην πολιτική πρακτική, ότι ο Μπούκης Μ. εκτός από κορυφαίο στέλεχος της παράταξης μας, είναι ως γνωστόν επιστήθιος φίλος μου με προσωπική σχέση φιλίας του ανώτερου δυνατού επιπέδου….

7.Σε συνέντευξη μου για το θέμα και έχοντας δίπλα μου τον Μπούκη Μ. είπα ότι λόγω της 100% γνώσης του θέματος από τον Μπούκη Μ. , την θέση της παράταξης μας για το θέμα θα την αναπτύξει ο Μπούκης Μ. και στην συνέχεια ο Μπούκης Μ. ανέπτυξε την θέση μας με την οποία συμφωνεί ο κ. Διακομιχάλης. (Συγνώμη για την ξηρότητα της έκφρασης στο σημείο αυτό, αλλά είναι απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης της λογικής στον βιότοπο…)

8.Παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές παρατηρήσεις να κάνουμε, όλο αυτό το διάστημα κυριολεκτικά το έχουμε "βουλώσει" για το θέμα, εκτός μια δήλωση μου πριν από 2 μήνες περίπου στο ΑΙΓΑΙΟ TV που κέντρο βάρους της δεν ήταν το γεγονός του "απ' ευθείας"  αλλά το γεγονός του ότι η διαδικασίες που ακολουθεί ο Δήμαρχος για την ανάθεση του έργου «είναι σουρωτήρι" και συνεπώς ανησυχώ ότι δεν θα εγκριθούν πρώτον κατά τον έλεγχο της νομιμότητας τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και 2Ο κατά τον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ότι "ο Δήμαρχος που ήταν εναντίον των εργολαβιών και των εργολάβων" τώρα όχι μόνο δίνει το έργο με εργολαβία αλλά το κάνει μάλιστα με "απευθείας ανάθεση".

Συμπέρασμα: Όχι μόνο δεν υπάρχει υπονόμευση εκ μέρους μου και εκ μέρους της παράταξης μου , αλλά σίγουρα υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή, συναίνεση και ολοκληρωτική ψήφιση , από όλους μας για την οποία καθημερινά αναρωτιέμαι, αν κάνουμε το σωστό ή όχι . Καταθέσαμε με υπευθυνότητα στον δημόσιο διάλογο  την ελάχιστη οφειλόμενη ενημέρωση προς τους δημότες μας για το ότι δεν ακολουθούνται σωστές διαδικασίες και την ελάχιστη πολιτική υπενθύμιση μας για την προκλητική ασυνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών πράξεων του κ. Διακομιχάλη. Στις ανωτέρω συνεντεύξεις μας είχα πει χαρακτηριστικά : «αυτό το θέμα είναι το τελευταίο που θα σιωπήσουμε γιατί αφορά καθοριστικά την ανάπτυξη της Καλύμνου. Προειδοποιούμε όμως ότι η σιωπή μας αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως δεδομένη για άλλα θέματα με ίδιες ή και χειρότερες διαδικασίες «σουρωτήρι». Για το θέμα αυτό θα ενημερώσουμε τον Καλυμνιακό Λαό εάν και όταν ολοκληρωθεί το έργο για το οποίο ελπίζουμε να ξεκινήσει το συντομότερο.»

 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Εμείς κατασκευάσαμε το έργο πέρυσι και καταφέραμε να ξεκινήσει  η προσέγγιση του μεγάλου Blue Star . Όταν δημιουργήθηκε ο πρόβλημα (επισημαίνω : από τις μη νόμιμες προπελιές του πλοίου , όπως και σε όλα τα λιμάνια της Δωδεκανήσου συμβαίνει το ίδιο λόγω αυτής της μη νόμιμης πρακτικής των καπετάνιων για λόγους συντόμευσης των ταξιδιών) φροντίσαμε και έγινε (

Την παραδώσαμε εντός του Δεκεμβρίου 2010) μελέτη και αδειοδότηση του έργου με Π/Υ έργου περίπου 80 με 100.000 ευρώ που μετά άλλαξε από τον Διακομιχάλη και έγινε 360.000 ευρώ με νέα μελέτη και είσοδο στο σημερινό αδιέξοδο.....

 

ΠΟΥ ΕΙΔΕ Ο ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΟΥΣΣΟ?

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΠΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ  ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ "Η ΜΠΑΛΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ" ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΧΗ ΑΥΤΟΓΚΟΛ.

ή απλώς

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΩΠΑΘΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

ή μήπως και τα δύο?

Η ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ(?)

Γιώργος Ρούσσος

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης στο ΔΣ Καλύμνου

τ. Δήμαρχος Καλυμνίων

Η εβδομαδιαία συνέντευξη του υπεύθυνου Τύπου της δημ. Αρχής, στις 15.7.11, αν και είχε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, αναλώθηκε στην κατά μέτωπο επίθεση εναντίον αυτών που «σαμποτάρουν», κατά την έκφραση του κ. Ταυλάριου, το έργο της αποκατάστασης του λιμενοβραχίονα.

Οι ανακοινώσεις

Ο εκπρόσωπος του Δήμου ανακοίνωσε το καλοκαιρινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, το οποίο είναι αρκετά πλούσιο, αν και δε στηρίζεται σε κάποια «γενναία» χρηματοδότηση. Είχε ξεχωριστή αξία η ανακοίνωση για το Καταδυτικό Φεστιβάλ (18-24.7.11), αλλά ενδιαφέρουσες ήταν και οι πλούσιες αθλητικές εκδηλώσεις, μαζί τους οι Κολυμβητικοί Αγώνες Ανοικτής Θάλασσας, στους οποίους θα συμμετάσχουν περί τα 300 άτομα με τα κολυμβητικά τους σωματεία. Σχολιάστηκε όμως η πρόσληψη στην Καθαριότητα τριών εθελοντών, οι οποίοι ανήκουν στη μελλοντική Πυροσβεστική, αλλά θα εργαστούν στην Υπηρεσία Καθαριότητας εθελοντικά, όσο χρειαστεί, και… θα πληρωθούν.

Ιδιαίτερης σημασίας αξίας ήταν η ανακοίνωση για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, στην οποία ο κ. Ταυλάριος θα παρουσιάσει την εισήγησή του για την οργάνωση του Δικτύου των Απανταχού Καλυμνίων.

Το «τρίγωνο» του σαμποτάζ

Οι ανακοινώσεις αυτές θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εποικοδομητικού διαλόγου, απώτερο στόχο την τουριστική προβολής της Καλύμνου, αλλά αυτές ήρθαν μετά το «τσουνάμι» της επίθεσης που εξαπέλυσε ο κ. Ταυλάριος σφυροκοπώντας, περίπου για 40΄ λεπτά, το «τρίγωνο» Κρούσκου-Χαραμαντά (ΑΙΓΑΙΟ TV)-Ρούσσου, στους οποίους αποδίδει όλες τις ευθύνες για την καθυστέρηση του έργου της αποκατάστασης του λιμενοβραχίονα. Η δημ. Αρχή καταγγέλλει ως πρωταγωνιστή του «τριγώνου» και σαμποτέρ του έργου τον εργολάβο κ. Κρούσκο, γιατί με τις ενστάσεις του (κατά της νομιμότητας του διαγωνισμού που διεξήγαγε ο κ. δήμαρχος καθυστέρησε το έργο 50 μέρες και η Κάλυμνος έχασε περί τους 1.33 τουρίστες(;). Ως συνεργό του κ. Κρούσκου κατάγγειλε το δημοσιογράφο του ΑΙΓΑΙΟ TV Κ. Μ. Χαραμαντά και στην κορυφή του «τριγώνου» (σαν τρίγωνο τρομοκρατικής οργάνωσης…) τοποθέτησε τον επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσο. Και στους τρεις επέρριψε τη βαριά κατηγορία ο κ. Ταυλάριος ότι «δε θέλουν να γίνει το έργο» και «σαμποτάρουν» το Δήμο.

Ο Δήμος στο Μαντείο των Δελφών

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Ταυλάριος, θέλοντας να δώσει λίγο χιούμορ στη ενημέρωση, είπε ότι, για να απαντήσει η δημ. Αρχή σε όσους ρωτάνε και ξαναρωτάνε πότε θα τελειώσει το έργο του λιμενοβραχίονα, κατέφυγε στο Μαντείο των Δελφών. Μάλιστα, έστειλε αντιπρόσωπό της (δεν είπε ποιον…), ο οποίος είδε προσωπικά(!) την Πυθία και της υπέβαλε την εξής ερώτηση: «Πότε θα γίνει επιτέλους το έργο στο λιμάνι της Καλύμνου». Ο κ. Ταυλάριος ανακοίνωσε ότι η Πυθία απάντησε: «Το έργο που η προηγούμενη δημοτική Αρχή καθυστέρησε να κάνει 7 χρόνια και η σημερινή δημοτική Αρχή δεν το έκανε σε 7 μήνες, τα το ολοκληρώσει σε 7 εβδομάδες και η απόδειξη γι’ αυτό θα έρθει σε 7 ημέρες».

Χαριτωμένο το ευφυολόγημα του κ. Ταυλάριου με την Πυθία και τα τέσσερα 7άρια (χρόνια, μήνες, εβδομάδες, ημέρες), αλλά με αυτό το «χρησμό» μας προειδοποίησε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 7 εβδομάδες.

Αυτός ο «χρησμός» κωδικοποιημένος από το «ιερατείο» του «Μαντείου των Αδελφών» του κ. Διακομιχάλη, μας προειδοποιεί ότι πιθανότατα (τίποτα δεν είναι βέβαιο με τους χρησμούς) να δει πλοία η Κάλυμνος το Σεπτέμβρη. Εξάλλου και ο κ. Ταυλάριος, όχι στο ρόλο της Πυθίας αλλά σ’ αυτόν του εκπροσώπου του κ. δημάρχου, θέλοντας να τονίσει ότι σημασία έχει να γίνει το έργο και το πόσο χρόνο θα χρειαστεί είναι δευτερεύον ζήτημα (=μετάθεση του κέντρου βάρους), τόνισε ότι, ακόμη και να ολοκληρωθεί το έργο τέλη του Σεπτέμβρη (νέος χρονικός ορίζοντας), στο μέλλον όλοι θα λένε μπράβο στο δήμαρχο που το έφτιαξε.

Υπάρχει όμως οι εξής διαφορές: 1) Το έργο το απαιτούν οι Καλύμνιοι επιχειρηματίες του τουρισμού του σήμερα και όχι του αύριο… μέλλοντος, 2) Η αποκατάσταση της ζημιάς στη βάση του λιμενοβραχίονα δεν είναι κανένα σοβαρό έργο που θα μιλάνε γι’ αυτό οι μελλοντικές γενιές. Ως παράδειγμα προς αποφυγήν πρέπει να το χρησιμοποιούν…, είναι διδακτικό.  3) Βασικό στοιχείο ενός έργου είναι οι σωστοί του χρόνοι – βλέπε αεροδρόμιο. 4) Ο κ. Διακομιχάλης, από τη θέση της αντ/τευσης, κατηγορούσε τον προκάτοχό του κ. Γ. Ρούσσο ως «ανίκανο», γιατί δεν έδωσε ταχύτητα στην προώθηση του έργου αυτού, τώρα με το διαγωνισμό που έκανε άνοιξε διάπλατα το δρόμο των ενστάσεων.

Ερωτήσεις Σακ. Τρικοίλη

Από την ΑΡΓΩ - Σακ. Τρικοίλη τέθηκαν οι εξής ερωτήσεις στον κ. Ταυλάριο:

1) Για το έγγραφο (φωτοτυπία) που διένειμε στους δημοσιογράφους ο κ. Ταυλάριος με αποστολέα το ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Φ. Χατζημιχάλη και αποδέκτη το Υπουργείο Ανάπτυξης: Το έγγραφο που διανείματε, κύριε Ταυλάριε, προς ενημέρωση των δημοσιογράφων και επιβεβαίωση του ότι είναι εξασφαλισμένες οι €365.000 για το έργο, είναι έγγραφο με το  οποίο ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης λέει προς το υπουργείο Ανάπτυξης «θα παρακαλούσαμε να εντάξετε…»  στο το έργο στο λιμάνι της Καλύμνου στο τάδε πρόγραμμα, γιατί «είναι επείγον» και έχει «ιδιαιτερότητα». Απάντηση πήρατε από το υπουργείο αν «λεφτά υπάρχουν»;

Ο κ. Ταυλάριος απάντησε ότι από το υπουργείο τέτοια έγγραφη απάντηση δε δόθηκε, αλλά είναι βέβαιο ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο.

2)  Για την κατάσταση στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ο κ. Ταυλάριος ρωτήθηκε για τις παραιτήσεις του προέδρου κ. Γαλιμιτάκη και του μέλους κ. Κουτούζη, ενώ «εφαπτόμενη» προς αυτές τις παραιτήσεις είναι και αυτή του κ. Χρ. Χατζημιχάλη στην ΑΝΕΚ. Και ότι πάνω σ’ αυτά ήρθε και ο διαγωνισμός που έκανε ο κ. δήμαρχος, δεχόμενος προσφορές μόνο από πρόσωπα που ενέκρινε, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το έργο σε περιπέτειες δικαιολογημένων εντάσεων. Για όλη αυτή την ανωμαλία στο Λιμενικό Ταμείο, ρωτήθηκε ο κ. Ταυλάριος για τι ο κ. δήμαρχος δεν κατέφυγε εξαρχής στην απ’ ευθείας ανάθεση, ώστε να είχε αποφύγει όλη αυτή την περιπέτεια;

Στην απάντησή του κ. Ταυλάριος επανέλαβε τη θέση της δημ. Αρχής ότι αν προτιμούσε την απ’ ευθείας ανάθεση θα του είχε εξαπολύσει άγρια επίθεση η αξ. αντ/τευση του κ. Γ. Ρούσσου.

3)  Η επιθετική… πρόταση του κ. δημάρχου προς το δημοσιογράφο του ΑΙΓΑΙΟ TV κ. Χαραμαντά (με τηλεφωνική παρέμβαση στην τηλεοπτική εκπομπή) να πει φιλικά στον εργολάβο να σταματήσει τις ενστάσεις, παρατήρησε ο κ. Σακ. Τρικοίλης μήπως δείχνει απαίτηση της δημ. Αρχής να έχει όργανά της τα ΜΜΕ, ενώ ο ρόλος τους είναι να ελέγχουν την εξουσία;

4) Οι προσλήψεις στην Καθαριότητα τριών εθελοντών, οι οποίοι θα πληρωθούν… (με ποιες διαδικασίες νομιμότητας;) για όσο χρόνο χρειαστεί, μήπως είναι ένας «νέος τύπος προσλήψεων απροσδιορίστου χρόνου»;

Άργησε λίγο η Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει στην παρέμβαση που έγινε από πολίτες (συμπεριλαμβανομένης και της υπογράφουσας) στη συνέντευξη του βουλευτή Κασσάρα, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ. 
Το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Εξάλλου έχουν θητεύσει στο σιγανό μαγείρεμα, εδώ και κάτι δεκαετίες. Η υστέρηση στη σύλληψη  και αντιμετώπιση της πραγματικότητας μπορεί και να σημαίνει ότι σε μια δεκαετία από τώρα ίσως  να έχουν αντιληφθεί  πως έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου η χώρα να ξεπουληθεί  και  ο λαός της να συντριβεί. Τότε,  με «γνήσια αυτοκριτική» διάθεση μπορεί να απεμπολήσουν τον κακό  πρωθιερέα του κόμματος. Γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα  πώς να αποκαθηλώνουν και να ρίχνουν  το ανάθεμα εκ των υστέρων. Γιατί μπροστά στους εν ενεργεία αρχηγούς, όσο μικρό κι αν είναι το μπόι τους, αυτοί συρρικνώνονται και γίνονται ακόμα πιο νάνοι. Εξαγοράζουν έτσι (εκτός απ’ όλα τα’ άλλα) και τη σιωπή τους σε χρυσό. Ομερτά! Η γλώσσα τους χρησιμεύει μόνο ως σπάτουλα.   

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version