Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Σε όλη την Κάλυμνο, σε κάθε οικισμό ή γεωγραφικό διαμέρισμα του νησιού, υπάρχει και μία εκκλησία της Παναγίας, οι περισσότερες στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με διάφορα ονόματα που προσδίδονται κατά τόπους.

Μέσα σε κλίμα γενικού πένθους η Κάλυμνος κήδευσε, το απόγευμα της 13/8/11, τον εκλεκτό φιλόλογο Γ. Κορφιά. 

Ξημερώματα σήμερα, 12 Αυγούστου, άφησε την τελευταία του πνοή ο φιλόλογος και τ. λυκειάρχης Γιώργος Στ. Κορφιάς, σε ηλικία 71 ετών.

Οι Καλύμνιοι έχουν την εξαιρετική ευκαιρία να ακούσουν απόψε, 10.8.11,  τη μοναδική ερμηνεύτρια ποιοτικού τραγουδιού Σαβίνα Γιαννάτου. Θερινός κινηματογράφος «Οασις» του κ. Μ. Μπιλλήρη, ώρα 9 μμ, διοργανωτής η Ενωση Καλυμνίων Αττικής.

Ο επιχειρηματίας Γ. Αχλαδιώτης – ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – προσέφερε στην Κάλυμνο, στις 7.8.11, μια καταπληκτική συναυλία με τον Μιχ. Χατζηγιάννη, ίνδαλμα της νεολαίας. 

Ο αγώνας φέτος του διάπλου Τελένδου-Μασουριού (περίπου 1100μ.)  έγινε φέτος την Κυριακή 7.8.11, στις 2 μμ.

Η συναυλία του Πλουτάρχου έσπασε όλα τα ρεκόρ: 5.500 εισιτήρια, πάνω από 5.000 Κώοι ήρθαν το βράδυ εκείνο στην Κάλυμνο για τη συναυλία.

Στα πλαίσια των εξαήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 150 από την ίδρυση του ι. μητροπολιτικού ναού του Σωτήρος Χριστού, που διοργάνωσε ο εφημέριος και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού, πραγματοποιήθηκε ομιλία, την Τετάρτη 3.8.11, εντός του ναού, από τον φιλόλογο και πρωτοψάλτη του ναού κ. Σακ. Ν. Τρικοίλη. Θέμα: «Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Σωτήρος Χριστού - 150 χρόνια κέντρο αναφοράς της Νεότερης Καλύμνου (Ιστορία, Καλές Τέχνες, Εθνική Ζωή».

Ο ομιλητής το ταξίδι στην ιστορία (α) το ξεκίνησε από την ίδρυση της Πόθιας, μέσα νέο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που είχε διαμορφωθεί στο λιμάνι περί τα μέσα του 19ου αι., ακολούθως (β) περιέγραψε το πώς ιδρύθηκε ο ι.ν. του Χριστού, και στη συνέχεια (γ) ανέλυσε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ναού: τέμπλο, αγιογραφίες κ.λπ. Για να κλείσει την ομιλία του με (δ) το ρόλο που έπαιξε ο Χριστός ως κέντρο αναφοράς της Καλύμνου στα δύσκολα εκκλησιαστικά και εθνικά ζητήματα του νησιού. Για κατακλείδα ο ομιλητής είχε την αναφορά του στους μητροπολίτες, τους εφημερίους και πρωτοψάλτες που είχε ο Χριστός στην πορεία των 150 χρόνων από την ίδρυσή του και των 121 χρόνων ως μητροπολιτικού ναού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Χριστός υπήρξε για ένα μικρό διάστημα έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όταν μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης όντας στην Κάλυμνο. Επίσης, στο κεφάλαιο των πρωτοψαλτών εντυπωσιακές είναι δύο θητείες: ο Συμεών Θείος ήταν ο πρώτος πρωτοψάλτης του Χριστού και κατέγραψε θητεία 40 ετών. Σήμερα είναι ο Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης με θητεία, μέχρι στιγμής, 45 ετών.

Η ομιλία στο Χριστό είχε το πλεονέκτημα ότι ο ομιλητής, όταν αναφερόταν στις αγιογραφίες των Καλύμνιων ζωγράφων Σακ. Μαγκλή και Γ. Οικονόμου και προπάντων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τέμπλου, είχε τη δυνατόητα να χρησιμοποιεί τα ίδια τα έργα τέχνης ως εποπτικό υλικό και όχι από φωτογραφίες τους, δείχνοντας τα με τη βοήθεια φακού λέιζερ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος και 7 ιερείς, ιεροψάλτες, μοναχές της ι. μονής Ροότσου, οι περιφερειακοί σ/λοι κ.κ. κ. Σταυλάς και Δ. Μαραγκός, οι δημοτικοί σ/λοι, από τις αντ/τεύσεις Μ. Μπούκης και Γ. Γαλουζής, εκ μέρους της δημοτικής Αρχής ο δημ. σ/λος κ. Ν. Γιαννικουρής και ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Τσέρος. Η παρουσία του κόσμου ήταν μεγάλη, γεγονός που αποτελεί επιβράβευση της πρωτοβουλίας του εκκλησιαστικού σ/λίου και του ομιλητή.   

Μετά την ομιλία ο εφημέριος του ναού π. Παντελεήμων Κρούσκος και το μέλος του εκκλ. σ/λίου κ. Ιω. Νομικάριος απένειμαν τιμητικές πλακέτες στον πρωτοψάλτη του Χριστού και ομιλητή κ. Σακ. Τρικοίλη, για τα 50 χρόνια θητείας του στο ναό (βοηθός ιεροψάλτη και πρωτοψάλτης), στον επίτροπο κ. Μαν. Περράκη για τα 30 χρόνια προσφοράς και στο μητροπολίτη κ. Παΐσιο για το ποιμαντικό του έργο.

 

Η Ένωση Καλυμνίων Αττικής, στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δραστηριοποίησης, προσβλέπει στην εκτός της έδρας της ποιοτική καλλιτεχνική και ψυχαγωγική ενδυνάμωση τόσο της τοπικής κοινωνίας του νησιού μας όσο και της τουριστικής του επισκεψιμότητας. Σε περίοδο αδιαμφισβήτητης παρακμής και πρωτόγνωρης οικονομικής δυσπραγίας ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει και να κάνει προσιτό το ακρόαμα ποιότητας, όπως απαιτεί η πολιτισμική παράδοση του τόπου μας.

Προς τούτο έχει προγραμματίσει συναυλιακή βραδιά στις 10 Αυγούστου 2011 στο «Σινέ Όασις» (θερινό σινεμά Μπιλλήρη), ώρα 21:00, με την ιδιαίτερα τιμητική συμβολή της διεθνώς καταξιωμένης ερμηνεύτριας και συμπατριώτισσάς μας Σαβίνας Γιαννάτου, που προσφέρεται ανιδιοτελώς, σε συνοδεία στο πιάνο Ευγενείας Καρλαύτη, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Καλυμνίων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια της Μεσογείου και των λαών του κόσμου, καθώς και έντεχνα τραγούδια από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο, από τα αμερικάνικα μπλουζ ως τις μελωδίες  του Μάνου Χατζιδάκη.

 

 

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version