Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

 

Ο νέος πρόεδρος της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας του Δήμου κ. Σακελλάρης Μαΐλλης, συνταξιούχος καπετάνιος,  παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στις 17.6.11, με θέμα τα οικονομικά της ΑΝΕΚ επεκτεινόμενος και σε θέματα νέας διαχειριστικής πολιτικής.

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαφάσι Καλύμνου έθεσε σε λειτουργία τη νέα μηχανή, που απέκτησε για τις μηχανές του Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ και έγινε ο χαμός με τους «ειδικούς».

Είχε σημαντικές ανακοινώσεις ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, στη συνέντευξη της 31.5.11.

Για αλλαγή του πετρελαίου κίνησης στα αλιευτικά σκάφη

 

Με ικανοποίηση και υπηρηφάνεια παραδίδουμε και αυτό το σύνθετο και πρωτοπόρο στην Δημαρχία Διακομιχάλη.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ανάπτυξης

Στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο ήταν ο Περιφερειάρχης με τους Γιώργο Πουσσαίο και Τζώρτζη Μακριωνίτη, ενώ από τη Ρόδο συμμετείχαν οι Φώτης Χατζηδιάκος, Σωτήρης Παμπάκας και Δέσποινα Διακοσταυριανού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα που απαιτούν το συντονισμό και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, ενώ έγινε μια πρώτη συζήτηση εν όψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 28 Απριλίου, όπου θα παραστεί η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να προωθηθούν και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τα  Τοπικά Ολοκληρωμένα Σχέδια Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) και τα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Ο κ. Μαχαιρίδης κατέστησε σαφές, ότι ο διάλογος μεταξύ των στελεχών της περιφερειακής αρχής, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα είναι καθημερινή, αν χρειαστεί, πρακτική, ώστε οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της νησιωτικής μας Περιφέρειας να μην αποτελούν εμπόδιο για παραγωγή έργου και ουσιαστική συνεργασία.

«Η τεχνολογία και η αξιοποίησή της – τόνισε ο Περιφερειάρχης – θα είναι το δικό μας εργαλείο ώστε να μειωθούν αποστάσεις και χρόνοι, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς μας προς όφελος του θεσμού και, κυρίως, των πολιτών». (δ.τ. 18.4.11)

Την τελευταία ημέρα του Μάρτη, 31.3.11, ψηφίστηκε από το δημ. σ/λιο ο προϋπολογισμός του 2011, μέσα σε κλίμα ήρεμου και εποικοδομητικού διαλόγου.

Στις γενικές παρατηρήσεις του τόνισε με έμφαση ότι η σημερινή δημ. Αρχή κάνει πρώτη το μεγάλο βήμα για ειλικρινείς και καθαρές σχέσεις του Δήμου με το λαό, παρουσιάζοντας την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να «χαϊδεύει αυτά». Κάτι στο οποίο πρέπει να συμβάλουν όλες οι παρατάξεις του δημ. σ/λίου.

«Ναι» στον προϋπολογισμό είπε η αξ. αντ/τευση διά του εκπροσώπου της  κ. Μιχ. Μπούκη (απουσίαζε ο επικεφαλής κ. Γ. Ρούσσος), επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός της σημερινής δημ. Αρχής έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τους προϋπολογισμούς της δικής του θητείας. Επομένως, δεν είχε κανένα λόγο να μην τον υπερψηφίσει. Καταψήφισε μόνο το πρόγραμμα προβολής του τουρισμού, τη «Μελέτη Κούτουλα».

«Όχι» στον προϋπολογισμό ψήφισε η ελ. αντ/τευση, της οποίας ο επικεφαλής κ. Γ. Γαλουζής παρατήρησε ότι αυτός ο προϋπολογισμός δε διαφέρει σε τίποτα από τον προϋπολογισμό που συνέτασσε η προηγούμενη Δημαρχία του κ. Γ. Ρούσσου. Το έκρινε μη αναπτυξιακό, ενώ για μεγάλα προβλήματα και θέματα της Καλύμνου δεν έχει ούτε κωδικό.

Στην εισαγωγή του λόγου του ο κ. Γαλουζής, μεταξύ των παραλείψεων του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι με τον Καλλικράτη οι μηνιαίες απολαβές δημάρχου, αντιδ/ρχων, προέδρου δημ. σ/λίου και όλων εν γένει των επ’ αμοιβή αξιωματούχων της δημ. Αρχής δεν είναι πια αποζημιώσεις αλλά μισθοί με ό,τι αυτό συνεπάγεται: υποχρεωτική μονομισθία, ασφάλιση στο ΙΚΑ κ.λπ. Και αυτή την αλλαγή δεν τη συμπεριέλαβε ο προϋπολογισμός.  

Ο κ. δήμαρχος κ. Δημ. Διακομιχάλης υπογράμμισε ότι η προηγούμενη δημ. αρχή είχε συντάξει προϋπολογισμό των 26 εκ. ευρώ και η υλοποίηση έφτασε μόλις τα 15 εκ. ευρώ, γι’ αυτό και η νέα δημ. Αρχή περιόρισε τον προϋπολογισμό στα 21 εκ. ευρώ. Τόνισε ότι τα περιθώρια πια είναι μικρά για εγγραφές ποσών (εσόδων και εξόδων) που δεν έχουν προοπτική να υλοποιηθούν.  Το 90% του «προϋπολογισμού είναι το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, το οποίο σε ένα μεγάλο μέρος συνεχίζει τα έργα της προηγούμενη δημ. Αρχής, συν οι ανελαστικές δαπάνες. Και στο μέτρο του δυνατού έβαλε τη σφραγίδα της σε επιλογές αναπτυξιακού χαρακτήρα αλλά και κοινωνικές ευαισθησίας.   

Η εισήγηση του αντιδ/ρχου κ. Ηλ. Τσέρου είχε ως θεμέλιο την υπάρχουσα οικονομική και καλλικρατική πραγματικότητα, γι’ αυτό και ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός.

Επίσης, οι παρατηρήσεις των ομιλητών από τις αντιπολιτεύσεις ήταν τεκμηριωμένες και πολύ ενδιαφέρουσες, ενώ και ο κ. δήμαρχος στις απαντήσεις του μιλούσε με ηπιότητα και διάθεση για διάλογο, δίδοντας  διευκρινίσεις και απαντήσεις που φώτιζαν κάθε πτυχή του προϋπολογισμού.  

Πάντα από τη ΣΑΤΑ, αλλά ποια ΣΑΤΑ;

Ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος επανέρχεται με λεπτομερή απάντηση εναντίον των ισχυρισμών του δημάρχου κ. Δ. Διακομιχάλη περί του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ και των 390.000€ που πήρε ο Δήμος για την αγορά του κτήματος Φωκίου:

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version