Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η Καλυμνιά ζωγράφος κ. Μαρία Μ. Μπιλλήρη μας έστειλε το παρακάτω συγχαρητήριο σημείωμα για το μαθητή του εργαστηρίου της Ιπποκράτη Μ. Ρούσσο, ο οποίος βραβεύθηκε του από το Ιδρυμα της Βουλής στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας.

 

Η ΑΡΓΩ προσφέρει δύο πανέμορφα καλύμνικα τραγούδια στα ξενιτεμένα αδέλφια μας που νοσταλγούν την Κάλυμνο.

Με την ορχήστρα του Γιάννη Καλιδώνη (βιολί) και των παιδιών του: Αντώνη (τραγούδι-λαούτο), Νικήτα (βιολί), Θεοφίλη (λαούτο-τραγούδι) ζεις πραγματικά καλύμνικες βραδιές. Προπάντων με τη φωνή του Θεοφίλη που θυμίζει παλιές καλύμνικες φωνές, τα τραγούδια αποκτούν γνήσια έκφραση και παραδοσιακή ερμηνεία. Γι’ αυτό κάνουμε αυτό το δώρο στους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας.

Προσφέρουμε όμως, εξαιρετικά, τα τραγούδια αυτά και στους «ξενιτεμένους» του πολιτισμού και της πολιτικής στην Κάλυμνο, που ζουν στην Κάλυμνο. Γιατί, πολλοί απ’ αυτούς δεν ξέρουν προς τα πού πέφτει η Κάλυμνος. Ειδικά οι «πολιτευτάδες» εκείνοι που σε κάθε πολιτιστική εκδήλωση το μορφωτικό τους «μετράρι»: οι «δικοί μας» και «οι άλλοι». Και δεν έχουν πρόβλημα να το δείξουν. Αντίθετα, το επιδεικνύουν.

Αφιερωμένα, λοιπόν, εξαιρετικά… από τον Σακελλάρη.

Ο Δήμος Κω και η Ενωση Καλυμνίων Κω σας προσκαλούν στην έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας.

(Ανταπόκριση από Αθήνα)

Αφιέρωμα τιμής και μνήμης στον Γιάννη Μπουφίδη από την Εταιρεία των Φίλων του Λαού έγινε στις 15 Απριλίου στην Αθήνα.

Επειδή βγήκε η «θεωρία» ότι οι καμάρες του Αγ. Γεωργίου είναι κτίσμα του 1960 και, επομένως, δεν έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία(!!!), προβάλλουμε φωτογραφία των αρχών του 20ου αι.

Με τη "θεωρία" περί νεότερου κτίσματος έπεισαν (Καλύμνιοι «ειδήμονες») την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (στη Ρόδο) και έτσι μπόρεσαν να εκδώσουν άδεια παραμόρφωσης της εκκλησίας.

Τη φωτογραφία μάς έστειλαν από την Ενωση Καλυμνίων Αττικής.  

Πρόσκληση σε ένα μουσικό ταξίδι…

Κατηγορία Τέχνες Γράφτηκε από τον

Η Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος» προσκαλεί τους φίλους του παραδοσιακού τραγουδιού σε ένα μουσικό ταξίδι. Ημέρα, τόπος και ώρα αναγράφονται στην πρόσκληση:

«Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη»

 

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Αθήνα, Πέμπτη 10 Mαρτίου 2011

Fractals θα γεμίσουν το θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένα και μόνο απόγευμα – αυτό της Τρίτης 22 Μαρτίου 2011. Πρόκειται για την εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη», που δημιούργησε ο Jonathan Wolfe σε συνεργασία με το Fractals Foundation.

Τα Fractals δίνουν την εξαιρετική ευκαιρία στην επιστήμη να συνομιλήσει με την τέχνη! Υπάρχουν στην Φύση και την Επιστήμη π.χ. τα Μαθηματικά.  Τα χρώματα και τα σχέδια των fractals που συνθέτουν την παράσταση δημιουργούν ένα ιδιαίτερο θέαμα, ενώ  οι εικόνες, τα σχέδια και η πανσπερμία χρωμάτων τους, έτσι όπως παρουσιάζονται πάνω στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου κινητοποιούν τις αισθήσεις και υπόσχονται να μας εντυπωσιάσουν.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Τάσος Μπούντης, στόχος της παράστασης «Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη» είναι «...να λειτουργήσει σαν “πέρασμα”, ως μια απλή ενημερωτική «γνωριμία» με τα fractals και το Χάος, ως γοητευτικά παραδείγματα της πολυπλοκότητας του κόσμου που μας περιβάλλει. Εκείνο, όμως, που δεν θα βρει, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο θεατής στην παράσταση αυτή είναι ένας συγκεκριμένος και κατηγορηματικός ορισμός της έννοιας πολυπλοκότητα. Και λέω “ευτυχώς” γιατί σκέφτομαι πως κάθε φορά που μπορούμε να ορίσουμε μια έννοια με απόλυτη σαφήνεια είναι σαν να την έχουμε “εξαντλήσει”, σαν να έχει κλείσει το θέμα, οπότε και κάθε άλλη άποψη ή ερμηνεία περιττεύει. Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε τέτοιες έννοιες, και μάλιστα πολύ σημαντικές, που επίσης αρνούνται επίπονα να κλειστούν στο ασφυκτικό πλαίσιο ενός και μοναδικού ορισμού.»

Με το  ειδικό, όσο και μοναδικό αυτό αφιέρωμα, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Υποδέχεται την Άνοιξη και γιορτάζει την Εαρινή Ισημερία. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με δελτία προτεραιότητας, τις ώρες 18:30, 19:30, 20:00, 20:30 και 21:00.  Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας από το Ταμείο του Πλανηταρίου, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

 

Γραφείο Τύπου * ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Λία Πανταζοπούλου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.     Τηλ 210 – 9469684

Οι χριστιανικές εκκλησίες στη χώρα μας, την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρασία του Αιγαίου, λίγο-πολύ, έχουν συγκλίνουσα, σε βαθμό ομοιομορφίας, αισθητική αντίληψη και γούστο στην επιλογή των χρωμάτων.

Σελίδα 29 από 29

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version