Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Το βράδυ της 18.5.11 (9:30΄) έγινε η τελετή έναρξης του 5ου αναρριχητικού φεστιβάλ Καλύμνου, στο ξενοδοχείο Πλάζα, στο Μαρούσι, με την παρουσία αρκετών αναρριχητών και του κ. δημάρχου.

Είναι τελικά μεγάλο το χρέος του Δήμου Καλύμνου; Τι συμβαίνει με τους άλλους δήμους του νομού; Εξαρτάται από ποια οπτική γωνία βλέπει το ζήτημα.

Στη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου, στις 14.5.11, έγινε ένας κακός χαμός ασυνεννοησίας μεταξύ δημάρχου και προέδρου του δημ. σ/λίου, από τη μια, και αντιδ/ρχου κας Σ. Ψαρομπά και δ.σ. κ. Ι. Τάτση, από την άλλη.

Σε μαραθώνιο δυόμισι ωρών εξελίχθηκε η συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, την Τετάρτη 11.5.11, στο Αναγνωστήριο με θέμα τα οικονομικά του Δήμου, που παρέλαβε από την απελθούσα δημ. Αρχή του κ. Γ. Ρούσσου. 

τη συνέντευξη κάλυψαν όλα τα τοπικά ΜΜΕ με την παρουσία 9 δημοσιογράφων. Δεξιά του κ. δημάρχου ήταν ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών κ. Ηλ. Τσέρος και αριστερά του ο ειδικός συνεργάτης και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου κ. Δρ. Ταυλάριος, ο οποίος διηύθυνε τη συζήτηση με τον καλύτερο τρόπο.

Η ενημερωτική εισήγηση του κ. δημάρχου  κράτησε περίπου μια ώρα, στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Ηλ. Τσέρος για μια σύντομη τοποθέτηση επί της ουσίας του προβλήματος και  ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Το κλίμα, για πρώτη φορά, ήταν ήρεμο και εποικοδομητική «αναμέτρηση» δημάρχου-δημοσιογράφων.

«Χρέος 10 εκ. €  -  όχι επικίνδυνη η κατάσταση»

Ο κ. δήμαρχος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα επί μέρους στοιχεία που συνθέτουν τη συνολική εικόνα των οικονομικών του Δήμου, καταλήγοντας στο χρέος των 10 εκατ. ευρώ (9.951 127,36). Αλλά ο κ. δήμαρχος, στην περιγράφοντας το κατά πόσο είναι  σοβαρό το χρέος, μίλησε σοβαρό μεν χρέος τονίζοντας όμως και ότι η κατάσταση  δεν είναι επικίνδυνη για το δήμο. Με την προσπάθεια που θα καταβάλει, όπως είπε, θα αναστρέψει την κατάσταση και θα αποτρέψει τον κίνδυνο να βρεθεί στο «κόκκινο» ο δήμος, κάτι που θα είχε ως συνέπεια την υπαγωγή του σε καθεστώς επιτήρησης, παρόμοια με αυτή στην οποία βρίσκεται η χώρα μας επιτηρούμενη από την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εθνική τρόικα

Εξάλλου, σύμφωνα με τον πίνακα που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικό,  ο Δήμος της Καλύμνου δεν συμπεριλαμβάνεται στους 58 δήμους της χώρας, των οποίων το χρέος ξεπέρασε το 150% των εσόδων τους και υπήχθησαν στο καθεστώς επιτήρησης. Τι σημαίνει αυτό; Δεν αποφασίζουν πια ούτε οι δήμαρχοι ούτε τα δημοτικά συμβούλια για τα έργα και την αναπτυξιακή τους πολιτική. Ο δήμος υπό επιτήρηση ελέγχεται σε κάθε του βήμα από την εθνική τρόικα, που προβλέπει ο Καλλικράτης, και από τελείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στο 80%(;) το χρέος

Ο κ. Διακομιχάλης ήταν σαφέστατος: τέτοιο ενδεχόμενο δεν διατρέχει ο Δήμος της Καλύμνου – σε αντίθεση με το Δήμο Ρόδου που ξεπέρασε το 150%, 10ος στη σειρά των υπερχρεωμένων δήμων της , και το Δήμο Τήλου που είναι ο πιο χρεωμένος δήμος της χώρας, βρίσκεται 1ος στη λίστα. Ακόμη, ο Δήμος Καλυμνίων δεν είναι ούτε στη β΄ κατηγορία κινδύνου στην οποία βρίσκονται οι δήμοι με χρέος 120-150%, αλλά ούτε και στην Τρίτη κατηγορία κινδύνου, του 100-120%. Το χρέος του δήμους μας φτάνει περίπου στο 80% και αυτό συζητείται αν είναι τόσο ψηλά (αναμένεται σχετικό έγγραφο από το ΥΠΕΣ).

Ήταν γνωστά

Αλλά αυτή η εικόνα των οικονομικών του δήμου, τόνισε ο κ. Διακομιχάλης, ήταν γνωστή ήδη από την προεκλογική περίοδο. Πράγματι, πλησιάζοντας προς τις εκλογές ο κ. Διακομιχάλης κατ’ επανάληψη κατάγγελλε την πρώην δημ. Αρχή ότι ανέβασε το χρέος στα 10 εκ. ευρώ.

Πολιτικά συμπεράσματα

Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα της συνέντευξη αυτής ήταν ότι ο Δήμος έχει ένα σοβαρό χρέος των 10 εκ. ευρώ, το οποίο όμως η πλευρά του κ. Ρούσσου θεωρεί ότι είναι πολύ πιο κάτω, αλλά δεν η Κάλυμνος δεν διατρέχει κανένα σοβαρό κίνδυνο. Και αυτό, σε αντίθεση με το γεγονός ότι στη χώρα μας 58 Καλλικρατικοί δήμοι είναι σε πτώχευση και η πολιτεία αφαίρεσε από τα δημ. σ/λια κάθε πολιτική εξουσία, θεωρώντας τα προφανώς ανίκανα να διαχειριστούν τις τύχες των δημοτών.

Το δεύτερο πολιτικός συμπέρασμα είναι ότι όλος ο θόρυβος που σηκώθηκε για το χρέος του Δήμου και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που καλλιεργήθηκε για τη συνέντευξη και το ενδεχόμενο σοβαρών αποκαλύψεων, αποδείχτηκαν υπερβολές επικοινωνιακής σκοπιμότητας, δεδομένου μάλιστα ότι και αυτή η συνέντευξη, όπως η άλλη της προηγούμενη ημέρας για το χρέος της ΔΕΥΑΚ (το οποίο αποδεικνύεται ότι δεν είναι όσο «διαφημιζόταν») ήρθαν την επομένη της διπλής δικαστικής ήττας που υπέστη η παράταξη του κ. Διακομιχάλη, με τις δύο αθωώσεις του κ. Ρούσσου.

Το χρέος υπαρκτό, όχι τραγικό

Η επικοινωνιακή διαχείριση του χρέους, εκ μέρους του ικανού σε τέτοιες κινήσεις κ. Διακομιχάλη, όταν την «σημαδεύομε» και τη φωτίζουμε, δε σημαίνει ότι και μειώνουμε τη βαρύτητα ενός χρέους 10 εκατ. ευρώ. Το χρέος είναι υπαρκτό, αλλά όχι τόσο τραγικό. Το περίβλημα της τραγικότητας με το οποίο το έντυσαν ήταν πολιτική υπερβολή. Οπωσδήποτε όμως ο μαραθώνιος των 2,5 ωρών της συνέντευξης ήταν μια ποιοτική πολιτική διαδικασία.

 

Ο κ. Γ. Θανάτσης, στέλεχος της παράταξης Διακομιχάλη, πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, παράλληλα και του νοσοκομείου (με κοινή αρχηγική απόφαση Διακομιχάλη-Ρούσσου «εν κλειστώ και παραβύστω», στο Επαρχείο), βγήκε στο TV12, στις 10.5.11, για να εξηγήσει… το αποτέλεσμα των δύο δικών και προπάντων να βρίσει τον Σακ. Τρικοίλη.

Το μεσημέρι της 10.5.11 ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Γ. Κοπανέζος κάλεσε σε συνέντευξη τύπου τα ΜΜΕ, στην οποία παρέστη και ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης.

Ο κ. Δρ. Ταυλάριος, υπεύθυνος στο Γραφείο Τύπου του κ. δημάρχου, εξέδωσε το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο για τις επαφές που είχε ο κ. δήμαρχος σε Ρόδο και Λέρο.

Την επομένη της επιστροφής του από τη Ρόδο (7.5.11), όπου πέρασε την προσωπική του εβδομάδα «των παθών» (2-7/5/11) με τις δύο δίκες που είχε να αντιμετωπίσει, ο κ. Γ. Ρούσσος έδωσε συνέντευξη τύπου. Ήταν καταιγιστικός, αλλά είναι αμφίβολο αν κέρδισε κάτι παραπάνω.

Δύο μηνύσεις είχε να αντιμετωπίσει ο τ. δήμαρχος κ. Γ. Ρούσσος, στα δικαστήρια της Ρόδου, και στα δύο κηρύχθηκε αθώος. Ηττημένοι της υπόθεσης, δικαστικά – πολιτικά – ηθικά, είναι ο δήμαρχος κ. Δημ. Διακομιχάλης, ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλάς και οι συν αυτοίς.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version