Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Η επέτειος του ιστορικού Πετροπολέμου του 1935 των γυναικών της Καλύμνου εναντίον των Ιταλών κατακτητών τιμήθηκε την Κυριακή των Βαΐων, στην Παναγία Χώρας.

Επειδή βγήκε η «θεωρία» ότι οι καμάρες του Αγ. Γεωργίου είναι κτίσμα του 1960 και, επομένως, δεν έχουν ιστορική και αρχιτεκτονική αξία(!!!), προβάλλουμε φωτογραφία των αρχών του 20ου αι.

Με τη "θεωρία" περί νεότερου κτίσματος έπεισαν (Καλύμνιοι «ειδήμονες») την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (στη Ρόδο) και έτσι μπόρεσαν να εκδώσουν άδεια παραμόρφωσης της εκκλησίας.

Τη φωτογραφία μάς έστειλαν από την Ενωση Καλυμνίων Αττικής.  

Τα κάλαντα του Λαζάρου

Από το Γιάννη και τη Σεβαστή Χαλιπήλια (16/4/2011)
Καλή Ανάσταση

 

Με την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος»

Η ιστορικότητα ενός ι. ναού, σε συνάρτηση με την αρχιτεκτονική του ταυτότητα, τις αγιογραφίες και την εν γένει εσωτερική του διακόσμηση, προσδιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα του λατρευτικού αυτού χώρου.

Χρόνια κρατάει αυτή η ιστορία. Ενορίτες και κατά καιρούς μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου της ιστορικής εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου Πανόρμου, βάλθηκαν να κλείσουν τις καμάρες - της δυτικής προέκτασης του ναού.

Την Παρασκευή, 25 Μαρτίου το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου η καθιερωμένη γιορτή του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι» για την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, με ομιλητή το φιλόλογο του Γυμνασίου Χώρας κ. Δημήτρη Τσιλιβερδή. Θέμα της ομιλίας του : « Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και η προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης».

Πρόσκληση σε ένα μουσικό ταξίδι…

Κατηγορία Τέχνες Γράφτηκε από τον

Η Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος» προσκαλεί τους φίλους του παραδοσιακού τραγουδιού σε ένα μουσικό ταξίδι. Ημέρα, τόπος και ώρα αναγράφονται στην πρόσκληση:

«Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη»

Κατηγορία Τέχνες Γράφτηκε από τον

 

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Αθήνα, Πέμπτη 10 Mαρτίου 2011

Fractals θα γεμίσουν το θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένα και μόνο απόγευμα – αυτό της Τρίτης 22 Μαρτίου 2011. Πρόκειται για την εντυπωσιακή ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη», που δημιούργησε ο Jonathan Wolfe σε συνεργασία με το Fractals Foundation.

Τα Fractals δίνουν την εξαιρετική ευκαιρία στην επιστήμη να συνομιλήσει με την τέχνη! Υπάρχουν στην Φύση και την Επιστήμη π.χ. τα Μαθηματικά.  Τα χρώματα και τα σχέδια των fractals που συνθέτουν την παράσταση δημιουργούν ένα ιδιαίτερο θέαμα, ενώ  οι εικόνες, τα σχέδια και η πανσπερμία χρωμάτων τους, έτσι όπως παρουσιάζονται πάνω στον τεράστιο θόλο του Πλανητάριου κινητοποιούν τις αισθήσεις και υπόσχονται να μας εντυπωσιάσουν.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Τάσος Μπούντης, στόχος της παράστασης «Fractals: Eπιστήμη και Τέχνη» είναι «...να λειτουργήσει σαν “πέρασμα”, ως μια απλή ενημερωτική «γνωριμία» με τα fractals και το Χάος, ως γοητευτικά παραδείγματα της πολυπλοκότητας του κόσμου που μας περιβάλλει. Εκείνο, όμως, που δεν θα βρει, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο θεατής στην παράσταση αυτή είναι ένας συγκεκριμένος και κατηγορηματικός ορισμός της έννοιας πολυπλοκότητα. Και λέω “ευτυχώς” γιατί σκέφτομαι πως κάθε φορά που μπορούμε να ορίσουμε μια έννοια με απόλυτη σαφήνεια είναι σαν να την έχουμε “εξαντλήσει”, σαν να έχει κλείσει το θέμα, οπότε και κάθε άλλη άποψη ή ερμηνεία περιττεύει. Νομίζω πως όλοι γνωρίζουμε τέτοιες έννοιες, και μάλιστα πολύ σημαντικές, που επίσης αρνούνται επίπονα να κλειστούν στο ασφυκτικό πλαίσιο ενός και μοναδικού ορισμού.»

Με το  ειδικό, όσο και μοναδικό αυτό αφιέρωμα, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο Υποδέχεται την Άνοιξη και γιορτάζει την Εαρινή Ισημερία. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με δελτία προτεραιότητας, τις ώρες 18:30, 19:30, 20:00, 20:30 και 21:00.  Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει στις 17:30 της ίδιας ημέρας από το Ταμείο του Πλανηταρίου, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

 

Γραφείο Τύπου * ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Λία Πανταζοπούλου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.     Τηλ 210 – 9469684

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version