Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΔΑΝ. Α. ΖΕΡΒΟΣ: Διατίμηση τελωνειακών δασμών 1864

Μετά τον πλειστηριασμό και την ανάδειξη ενοικιαστή - εισπράκτορα των τελωνειακών δασμών, η Δημογεροντία καθόρισε και το ύψος των δασμών για κάθε κατηγορία εμπορευμάτων και κάθε περίπτωση εισαγωγής ή εξαγωγής από την Κάλυμνο. Επίσης με την ίδια απόφαση καθόρισε και τα ‘‘προνόμια του ενοικιαστή’’, δηλαδή τις υποχρεώσεις των εμπόρων έναντι του εισπράκτορα και τις συνέπειες της όποιας απείθειας.

 

Η απόφαση αυτή πιστεύω πως έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι απ’ αυτήν μπορούν να αντληθούν πληροφορίες για το εμπόριο, εισαγωγικό και εξαγωγικό, της Καλύμνου την εποχή εκείνη.

Η απόφαση

 

[Το κείμενο της απόφασης είναι στις φωτογραφίες διότι δεν είναι πλέον δυνατή η πολυτονική καταχώρησή του.]

Παρατηρήσεις και σχόλια

1. Οι Καλύμνιοι εισαγωγείς αντιμετωπίζονται προνομιακά έναντι των ‘‘ξένων’’, ενώ δεν γίνεται το ίδιο για τις εξαγωγές, προφανώς για να μη δυσκολευτεί η πώληση Καλυμνιακών προϊόντων.

2. Βλέπουμε από τα άρθρα 4,5 και 7 ότι για σημαντικά τρόφιμα ο δασμός ορίζεται όχι ως ποσοστό της αξίας τους αλλά σε παράδες ανά κοιλό. (παράς ήταν το 1/40 του γροσιού και κοιλό ήταν μονάδα όγκου ίση με δύο τενεκέδες, δηλαδή περίπου 35 λίτρα, με την οποία μετρούσαν κυρίως σιτηρά, όσπρια και γενικά ξηρούς καρπούς. Το κοιλό υποδιαιρείται σε 8 Καφίζια.)

3. Από τα άρθρα 8,9 και 10 φαίνεται ότι για τα ζώντα ζώα ο δασμός ορίζεται κατά κεφαλήν.

4. Για τα ψάρια ο δασμός ορίζεται σε οκάδες ψαριών ανά πλοίο, ανεξάρτητα από την ποσότητα του αλιεύματος. Διαφοροποιείται μόνο ανάλογα με την κατηγορία του πλοίου.

5. Απαραίτητη πρόβλεψη για τη σύσταση οργάνου επίλυσης διαφορών.

6. Ο τετραπλασιασμός του δασμού ήταν αρκετά αυστηρή ποινή, ώστε η απειλή της να αποτρέπει από κάθε απόπειρα λαθραίας εισαγωγής εμπορευμάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version