Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλά τα «τυχαία…» του Αναγνωστηρίου μας «Αι Μούσαι»

Διαβάσαμε σε τοπική εφημερίδα ανακοίνωση του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «Αι Μούσαι» με την οποία το διοικητικό συμβούλιο γνωστοποιεί ότι είναι έτοιμο το λεξικό του γλωσσικού ιδιώματος της Καλύμνου.

 

Ευχάριστο και θετικό ακούγεται. Επειδή όμως πρόκειται για μια καθαρά γλωσσολογική δουλειά, προσέξαμε πολλά παράδοξα και ρωτάμε αν είναι όλα «τυχαία».

-          Η ανακοίνωση δόθηκε για δημοσίευση σε όλο τον τοπικό τύπο εκτός από την ΑΡΓΩ. Τυχαίο;  

-          Στη συντακτική επιτροπή δε συμμετείχε κανένας φιλόλογος, αν και το θέμα είναι γλωσσολογικό. Τυχαίο;  

-          Στην ανακοίνωση του ο κ. πρόεδρος του δ.σ. των Μουσών μας είπε, έμμεσα πλην σαφέστατα, ποιους έκρινε καταλληλότερους για τη γλωσσολογική δουλειά. Οι αγαπητοί μας συμπατριώτες και φίλοι που προσέφεραν ευχαρίστως τη γνώση που διαθέτουν για το γλωσσικό ιδίωμα της Καλύμνου, αξίζουν ένα «μπράβο» και τους αναφέρουμε κι εμείς με τη σειρά που τους κατέταξε η ανακοίνωση, είναι: (α) ο δάσκαλος Γ. Χειλάς, (β) ο μουσικός Γ. Χατζηθεοδώρου, (γ) ο γιατρός Γ. Κουλλιάς, (δ) η αγαπητή μου φίλη και συγχωριανή Καλλιόπη Πατανά – "οικοκυρά και κόρη καπετάνιου", και (ε) "η παλιά κλαοφόρα της Χώρας " Καλή Κ. Χατζηδάκη. Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι μια ομάδα γλωσσολογικής εργασίας έχει και άλλες προδιαγραφές, μες στις οποίες είναι και τουλάχιστον ένας φιλόλογος. Κάνουμε λάθος; Και όταν λέμε φιλόλογο, δεν εννοούμε αρχαιολόγο ή ιστορικό αλλά φιλόλογο. Τυχαία αυτή η παράλειψη-εξαίρεση;

-          Εκτός από τους συνεργάτες του Αναγνωστηρίου στη συγκέντρωση του υλικού, ο κ. πρόεδρος αναφέρει και τη βιβλιογραφία, τις πηγές που προτίμησε το δ.σ. του Αναγνωστηρίου. Σ’ αυτές (τυχαία;) δεν συμπεριλήφθηκαν οι τρεις σοβαρές εργασίες του Σακελλάρη Ν. Τρικοίλη: Α) εισήγηση για το «γλωσσικό ιδίωμα της Καλύμνου» στο διεθνές γλωσσολογικό συνέδριο που έγινε στην Κάλυμνο,  και η οποία δημοσιεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, πλην αυτή τη φορά δεν έτυχε της εγκρίσεως του δ.σ. των Μουσών. Β) Εισήγηση για τα «καλύμνικα βαφτιστικά ονόματα» σε Συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, η οποία δημοσιεύτηκε στα Καλυμνιακά Χρονικά… Γ) Εισήγηση για τα «Καλύμνικα επώνυμα» επίσης σε Συμπόσιο της ΣΓΤ Δωδεκανήσου, η οποία παρομοίως δημοσιεύτηκε  στα Δωδεκανησιακά. Και οι τρεις ως άνω εργασίες, που χρειάστηκαν σκληρή δουλειά πάνω από έξι μήνες η καθεμιά,  περιέχουν άφθονο γλωσσολογικό υλικό και γλωσσολογικές παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από επιφανείς γλωσσολόγους. Απορρίφθηκαν όμως από τα μέλη του δ.σ. των Μουσών.   

-          Το Αναγνωστήριο επικαλείται την εγκυρότητα του κ. Μιχάλη Σκανδαλίδη, προφανώς για να σταθεί όρθιο και ταυτόχρονα κόψει τη… φόρα των φιλολόγων. Μήπως κάνω λάθος;

-          Ο κ. πρόεδρος, με την ευκαιρία αυτής της ανακοίνωσης, μας γνωστοποιεί και την επιθυμία του δημάρχου κ. Διακομιχάλη να χρηματοδοτήσει την έκδοση (στην ουσία είναι πολλοστή επανέκδοση) του Σπογγαλιευτικού Κανονισμού της Καλύμνου (1884) και του Κανονισμού της Δημογεροντίας (1894). Να το πούμε και αυτό τυχαίο;

Σαν πολλά «τυχαία» δε συνέπεσαν; Πρέπει η Κάλυμνος να σοβαρευτεί. Οι πολιτιστικές «αδελφότητες» δε βοηθάνε την προαγωγή του νησιού μας. Το θέμα ουσίας για τη σύνταξη ενός λεξικού δεν είναι ποιος θα προλάβει να καθίσει στην ομάδα εργασίας για τη συγκέντρωση γλωσσολογικού υλικού. Ούτε να βάλουμε το φίλο, τον ξάδερφο, τη γιαγιά μας… Μια τέτοια δουλειά για να γίνει σοβαρή, πρέπει να ξεκινάει χωρίς σκοπιμότητες, ματαιοδοξίες και μικροψυχίες. Γιατί να χανόμαστε τόσο άδοξα; Η Κάλυμνος μπορεί και αξίζει κάτι καλύτερο.

Λυπάμαι που είπα τα πράγματα με το όνομα τους, χωρίς «πολιτική», αλλά μόνο έτσι μπορώ να εκφράζομαι. 

Σακελλάρης Τρικοίλης, φιλόλογος-συγγραφέας

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Γιώργος Κουλιανός δημοσιεύθηκε από Γιώργος Κουλιανός

    Θα συμφωνήσω, ότι οι γλωσσικού ενδιαφέροντος εργασίες απαιτούν τη συμμετοχή φιλολόγων στη συντακτική ομάδα, όπως και οι ιστορικού ενδιαφέροντος τη συμμετοχή ιστορικών. Δυστυχώς, στα πονήματα που εκδόθηκαν και εκδίδονται στο νησί απουσιάζουν ειδικοί επιστήμονες στα συντακτικά επιτελεία. Το θλιβερό είναι, ότι σπεύδουν Δήμοι και Επαρχεία να χρηματοδοτήσουν τέτοιες αμφιβόλου επιστημονικότητας προσπάθειες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version