Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΣΩΤ. ΚΥΠΡΑΙΟΣ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Είναι δύσκολο να μιλάς για πολιτισμό, όταν οι υπηρεσίες, τα όργανα του ΟΗΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα αντί να υπηρετούν την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη, την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, υπηρετούν την οικονομική υποταγή της ανθρωπότητας σε ένα τραπεζικό ολιγοπώλιο.

 

Είναι δύσκολο να μιλάς για πολιτισμό, όταν το διεθνές εμπόριο όπλων συναγωνίζεται το διεθνές εμπόριο ναρκωτικών, το οποίο με τη σειρά του συναγωνίζεται την εμπορία γυναικών και παιδιών, όπου 11.000.000 παιδιά πεθαίνουν ετησίως από την πείνα και 1.000.000 ετησίως περνούν στην παιδική πορνεία.

Είναι δύσκολο να μιλάς για πολιτισμό, όταν σε καιρούς όπου μια ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση απειλεί τοπικούς και εθνικούς πολιτισμούς με αφομοίωση, απειλεί την παγκόσμια πολιτιστική βιοποικιλότητα και το δικαίωμα των λαών σε πολιτισμική αυτονομία και επιβίωση.

Ο Αριστοτέλης, θεωρεί πολιτικής και ηθικής φύσεως τη απόσταση μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας. Κατά τον μεγάλο μας φιλόσοφο, η βασική διαφορά μεταξύ πολιτισμένων και βαρβάρων είναι η χωρίς αντίσταση υποταγή στη δεσποτεία.

Από τους αρχαίους Έλληνες έως και σήμερα η έννοια του Πολιτισμού υποδηλώνει τη σχέση του πολίτη και των κυβερνόντων με την Τέχνη, την Παιδεία και την Αρετή.

Στη δική μας πολιτισμική παράδοση που εκφράζει και κοινωνεί ως ομόρριζες έννοιες τον Πολιτισμό, τον Πολίτη, την Πόλη και την Πολιτική, δικαιούμαστε να θεωρούμε τον πολιτισμό αντίδοτο στην κρίση. Η πολιτισμική μας παράδοση, διδάσκει ότι υποχρεούμαστε και δικαιούμαστε να αντιστεκόμαστε με αρετή και τόλμη, με πράξη και με λόγο στη κάθε μορφή και εκδοχή, της βαρβαρότητας, της αυθαιρεσίας και της βίας.

Συνεπώς, ο πολιτισμός είναι και μπορεί να είναι, όχι απλά το αντίδοτο αλλά το μόνο αντίδοτο, σε αυτή και σε κάθε κρίση.

Ο εξευγενισμένος πολιτισμός επιτρέπει συχνά τη συνύπαρξη διαφορετικών αντιφατικών συναισθημάτων, αλληλοσυγκρουόμενων συγκινήσεων και υπό αυτήν την έννοια ανταποκρίνεται στην πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού. Μέσα από τις τέχνες του, εκφράζει υπέρμετρες ψυχικές ανατάσεις, πνευματική ευφορία, ευεξία και χαλάρωση, καταστάσεις που δεν μπορούν να εκφραστούν εύκολα με τον πεζό λόγο. Ο πολιτισμός λειτουργεί ως αείζωος αναγεννητική πνοή και δύναμη, ως καθαρτική πυρά, όταν δεν παρερμηνεύεται και δεν περιορίζεται, δεν υποβαθμίζεται σε κατανάλωση θεαμάτων και παντός είδους καλλιτεχνικών προϊόντων.

Όταν το γίγνεσθαι στην Πόλη, γεννάει την προσωπική και κοινωνική αρμονία, τη γνώση και την αρετή, τότε σίγουρα προάγεται ο πολιτισμό της.

Η αψευδέστερη απόδειξη της ποιότητας του πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι η ταυτότητα, η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα του πολιτικού της συστήματος.

Για να χρησιμοποιηθεί όμως πραγματικά ο πολιτισμός ως αντίδοτο  στη κρίση, προϋποτίθεται ριζική αναδιοργάνωση στην ιεράρχηση των αναγκών και των αξιών μας. Θα πρέπει, προφανώς, να αναδιαρθρωθούν ή ακόμα και να δημιουργηθούν νέοι τύποι πολιτιστικών φορέων, επανδρωμένοι με πρόσωπα πρωτίστως που ασχολούνται με τον πολιτισμό, έτσι ώστε οι φορείς αυτοί, να γίνουν ουσιαστικότεροι και ικανότεροι να προσφέρουν στα μέλη τους όχι μόνον ευκαιρίες κατανάλωσης πολιτιστικών προϊόντων, αλλά και ευκαιρίες πνευματικής ανάπτυξης και ηθικής ολοκλήρωσης, να καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την κοινωνικότητα των πολιτών, καθώς και τη συμμετοχική κουλτούρα και ηθική.

Έχοντας υπόψη τη σημαντική προσφορά του πολιτισμού και προκειμένου να συμβάλουν οι πολιτιστικοί – πνευματικοί φορείς του τόπου μας στην αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής ‘’degradation’’ (υποβάθμισης) του ΔΝΤ και της εξαθλίωσης των δυσμενών μέτρων του, τον περασμένο Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ημερίδα με θέμα «Κρίση και Πολιτισμός» που διοργάνωσε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X.

       Μερικοί από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φεστιβάλ και δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αναδείξουν την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πολιτισμό γενικότερα σε ένα βασικό παράγοντα που θα βοηθήσει ουσιαστικά αλλά και ψυχικοπνευματικά την κοινωνία στην επίλυση των συνεπειών της οικονομικής ύφεσης.

       Όλοι οι συνομιλητές υπογράμμισαν τη διάθεσή τους να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεσμεύτηκαν, επίσης, ότι, μέσα σε λίγους μήνες, θα συναντηθούν ξανά με σκοπό να επεξεργαστούν ουσιαστικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, κάλεσαν ένθερμα και άλλους φορείς πολιτιστικούς-πνευματικούς και όχι μόνο, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν και να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

      Στο τέλος της ημερίδας συνυπέγραψαν ένα πρώτο κείμενο δεσμεύσεων που  έλεγε:

 «Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός πολιτιστικών φορέων αναπτύσσουν αγαστές συνεργασίες μεταξύ τους. Αυτές οι συνέργειες έχουν αποφέρει θετικά αποτελέσματα και έχουν εισπράξει την θερμή ανταπόκριση του κοινού, η οποία υπογραμμίζει και την ανάγκη του να πλησιάσει τον πολιτισμό. Σε πείσμα των καιρών και περνώντας από το ατομικό στο συλλογικό, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να αναπτύξουμε περαιτέρω τις συνέργειες αυτές με σκοπό: Να ενισχύσουμε τον ρόλο του πολιτισμού στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στην καθημερινότητα όλων μας. Να χρησιμοποιήσουμε από κοινού το έργο την τεχνογνωσία και τις επαφές μας. Να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσω του πολιτισμού. Δεσμευόμαστε, τέλος,  ότι θα συνεχίσουμε με πράξεις και προσκαλούμε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στη πρωτοβουλία αυτή». Την συζήτηση συντόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

     Μερικοί από τους ομιλητές ήταν:   

Ο Γιάννης Χουβαρδάς, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο Θρασύβουλος Γιάτσιος, Διευθυντής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο Μύρων Μιχαηλίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Χρήστος Καρράς, Διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ο Κωνσταντίνος Αλεξάκος, Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, η Ξένια Καλπακτσόγλου, Διευθύντρια Athens Biennale, η Ξένια Καλδάρα, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, ο Αλέξανδρος Στάνας, Γενικός Διευθυντής των διεθνών συναντήσεων Σύγχρονης Τέχνης ART-ATHINA, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας κ.α.

Σωτήρης Κυπραίος

Σωτήρης Κυπραίος

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Ο πολιτισμός έτσι όπως νοήται στον τόπο μας τον καιρό που ζούμε, είναι προσχηματική έννοια. Δεν φταίει κανείς για την κατάντια μας. Πολιτισμός μπορεί να παραχθεί ξανά αν συνειδητοποιήσουμε τα κακώς κείμενα και κάνουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε. Μέχρι τότε είναι υποκριτικό να μιλάμε για πολιτισμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version