Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παράρτημα ΟΚΑΝΑ, ευφορία στην παράταξη της πλειοψηφίας (video) Κύριο

Το μεσημέρι της 12ης Φεβρ. 2011, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στο Πνευματικό Κέντρο, κεκλεισμένων των θυρών αλλά με τη συμμετοχή πλήθους παραγόντων. Θέμα, η αντιμετώπιση των ναρκωτικών και η ίδρυση ΟΚΑΝΑ.

 

Στην «κλειστή» συγκέντρωση συμμετείχαν: η κ. Μαλιώρη εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος, ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης, οι βουλευτές κ. Κρεμαστηνός και Κασσάρας, ο ψυχίατρος κ. Γερούκαλης, ο φαρμακοποιός κ. Γλυνάτσης, ο διοικητής του συντάγματος, ο υποδιοικητής του Αστυν. Τμήματος, οι δημ. σ/λοι της παράταξης Διακομιχάλη κ. Γαβαλάς, Ψαρομπά, Τσέρος, Κοπανέζος, οι περιφ. σ/λοι κ. Σταυλάς, Καλαθιανάκης, οι γιατροί κ. Ζαΐρης, Τσικούρης, Παρασκευόπουλος, Γαλουζής, Μονοκάνδυλος, ο προϊστ. Του Γραφείου Δ.Ε. κ. Θανάτσης, ο σχολ. σ/λος Π.Ε. κ. Κιρκής. Η παράταξη του κ. Γ. Ρούσσου δεν πήρε μέρος στη σύσκεψη.

Το απόγευμα, στις 5μμ, έγινε ένα δημ. σ/λιο, στον ίδιο χώρο, χωρίς επαρκή οργάνωση. Οι μεν δημ. σ/λοι προσκλήθηκαν και… δεν προσκλήθηκαν, ενώ τα ΜΜΕ έλαβαν πρόσκληση (τηλεφωνική) κατά… περίπτωση. Η ΑΡΓΩ πέρασε τυχαία, είδε φως κι ανέβηκε, αυτόκλητη βέβαια…  

Η ιστορία με την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Κάλυμνο έχει βάθος, πλάτος… παρελθόν. Η ίδρυση ΟΚΑΝΑ ήταν προεκλογική δέσμευση του κ. Δ. Διακομιχάλη, ο οποίος έχει θέσει ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας την παροχή βοήθειας στα άτομα τα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά. Ο κ. δήμαρχος βρήκε ένθερμους συμπαραστάτες και βοηθούς το μητροπολίτη κ. Παΐσιο και το βουλευτή-καθηγητή καρδιολογίας κ. Δ. Κρεμαστηνό. Πού θα οδηγήσει όμως αυτή η κινητικότητα; Η απόφαση λήφθηκε για ίδρυση παραρτήματος ΟΚΑΝΑ, στην Κάλυμνο, εξαρτημένου από την Κω. Επίσης, θα λειτουργήσει, άμεσα, ειδική ομάδα επιστημόνων (ψυχολόγων, κοινωνιολόγων κ.α.) για παροχή βοήθειας στα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά άτομα.

  

Η άποψή μας

Η επιλογή του προβλήματος που απαιτεί λύση είναι αξιέπαινη. Συνακόλουθα, και η παροχή βοήθειας στα εξαρτημένα άτομα είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Με ποιο όμως τρόπο πρέπει να γίνει; Ο χώρος των ναρκωτικών δεν είναι για τον καθένα γιατρό ή ψυχολόγο γενικώς και αορίστως. Ούτε για τον κάθε πτυχιούχο κοινωνιολογίας, γενικώς και αορίστως. Περιττό να πούμε ότι ένας στρατός συσκεπτόμενων, για να δώσουν κατευθύνσεις… υποβαθμίζει την προσπάθεια και τη μετατρέπει σε ένα πανηγύρι εντυπώσεων.  

Είναι επικίνδυνα σύνθετο το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ακόμη και αυτή η ενημέρωση, για προληπτικούς λόγους, είναι γνωστό τοις πάσι ότι μπορεί οδηγήσει στην αύξηση των χρηστών. Στην Κάλυμνο όμως «βαφτίζεται» ειδικός ή θεσμικά… κατάλληλος να εκφέρει γνώμη ο «πάσα ένας».  Δε θα προχωρήσουμε σε άλλες διαστάσεις του θέματος, ίσως… πιο σοβαρές, με τις οποίες ασχολούνται και παλεύουν άλλες κοινωνίες, αλλά κράτη.

Αλλά για να δούμε τη σύσκεψη: Η απλή λογική λέει ότι οι κλειστές πόρτες κάποιο… μυστικό θέλουν να κρύψουν (δεν κάλεσαν ούτε ως ακροατές ανθρώπους των ΜΜΕ), για να μην πάρουνε τα μέτρα τους οι «ύποπτοι». Τώρα, πώς γίνεται μια τόσο πολυπληθής συγκέντρωση θεωρείται μυστική αυτό είναι άλλα «καπέλο». Και ποιος εκεί μέσα θα τόλμησε να μιλήσει, χωρίς να φοβάται ότι αυτά που θα πει θα τα ξέρει όλη η «πιάτσα» μέχρι να βγει έξω από την πόρτα; Μάλλον μας δουλεύουν ψιλό γαζί.  

Ανεξήγητη και η ευφορία που απλώθηκε στη συνεδρίαση του δημ. σ/λίου (12.2.11). Ποια ήταν τα τόσα καλά νέα, ώστε να πετάνε στα σύννεφα από ενθουσιασμό οι δημ. σ/λοι της πλειοψηφίας - όσοι έκριναν ότι άξιζε τον κόπο να συμμετάσχουν. Από το δημ. σ/λιο απουσίαζε η παράταξη του κ. Ρούσσου πλην Σκουμπουρδή, ενώ παρών ήταν και ο κ. Γαλουζής. Οι παρουσίες και απουσίες ήταν πλήρως ερμηνεύσιμες και κατανοητές. Μόνο η ευφορία δε φάνηκε από πού ανέβλυζε!  

Ακούστηκαν, από την πτέρυγα της συμπολίτευσης, κάποιες κουβέντες που οδηγούσαν με συγκρατημένα λόγια το θέμα και λίγο έξω από τον ΟΚΑΝΑ και τα συναφή όργανα απεξάρτησης. Όμως η ηγεσία της δημ. Αρχής ήταν πλήρης αισιοδοξίας βεβαιώνοντας το αραιό ακροατήριο ότι μια καινούρια εποχή ανατέλλει για την Κάλυμνο στο κεφάλαιο της πάταξης των ναρκωτικών.  

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

9 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Κουλιανός Γεώργιος δημοσιεύθηκε από Κουλιανός Γεώργιος

  Προς συμμετέχοντες στο διάλογο

  Αγαπητέ Σακκελάρη, καταρχάς να σε διορθώσω. "Ανάπηρες" θεωρώ τις πολιτικές του κ. Ρούσου κι όχι τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Με παρεξήγησες.
  Αποόδειξη για τον ισχυρισμό μου είναι ο κατάλογος των ερωτήσεων και των προυποθέσεων(που σπεύδεις να διαφημίσεις)τις οποίες θέτει ο κ. Ρούσος για συμμετοχή στο διάλογο. Ο κ. Ρούσος δεν "τρέχει" προς το πρόβλημα, αλλά ανακαλύπτει "ανημπόριες" του συστήματος για να το αποφύγει.
  Αγαπητέ Γιώργο, δεν θα χρησιμοποπιήσω καμία από τις δεκάδες λαΙκές παροιμίες που θα σου έδιναν, ίσως, υπαινικτικά την απάντηση σε όσα παραθέτεις. Θα σου θυμίσω ένα γνωστό σωτήριο σύνθημα που εν μέρει ταιριάζει στην περίσταση: "Δε δίνεις αίμα, δίνεις πέντε λεπτά από τη ζωή σου".
  Αγαπητέ Θανάση, μου θύμισες εκείνη την ωραία δράση που είχαμε αναλάβει, επιχειρώντας να ταράξουμε λίγο τα νερά. Με θλίψη,επίσης, θυμάμαι την αδιαφορία και την περιφρόνηση που εισέπραξε από το σύνολο σχεδόν των τοπικών αρχών(πλην αστυνομίας αν δεν κάνω λάθος).
  Εν πάσει περιπτώσει, χαίρομαι που οι λίγες δικές μου αράδες προβληματισμού και κριτικής, τροφοδότησαν ένα γόνιμο, πιστεύω, διάλογο. Μακάρι να υπάρξει και έμπρακτη συνέχεια.
  Συγχαρητήρια, Σακκελάρη, για το νέο αυτό βήμα διαλόγου που εγκαινίασες.

 • Σύνδεσμος σχολίου Θανάσης Αθανασίου δημοσιεύθηκε από Θανάσης Αθανασίου

  Αγαπητέ Σακελλάρη, η παρέμβασή μου στον διάλογο δεν είχε σκοπό την "ΑΡΓΩ" , το αντίθετο, είχε σκοπό να απαντήσει καταρχάς στο θέμα που έθιξε ο Γ.Κ. για την στάση της εφημερίδας, την οποία και υπερασπίστηκα με την τοποθέτησή μου και, όπως κάνω πάντοτε σε σχέση με τα ΜΜΕ, διατύπωσα την θέση μου ότι ένα μέσο κρίνεται από τους αναγνώστες. Αναφέρθηκα απλώς στην κριτική που διετύπωσε ο Γ.Κ. σχετικά με την εφημερίδα και διαχώρισα αυτήν από το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από την στάση του κ. Ρούσσου!
  Ούτε "έμμεσα" αλλά ούτε και άμεσα δεν υπήρξε κρίση σχετικά με την εφημερίδα και την ανάδειξη του θέματος.
  Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελε μια εφημερίδα και γενικότερα ένα μέσο να μην αναδεικνύει τα διάφορα "καυτά" ζητήματα μιας κοινωνίας!
  Επιπλέον γνωρίζεις ότι αν θα ήθελα να διατυπώσω κριτική προς την εφημερίδα θα το έκανα άμεσα και όχι "διά της πλαγίας οδού"!
  Ελπίζω με την διευκρίνηση αυτή να έγινε πιο ξεκάθαρη η τοποθέτησή μου!

 • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

  Αγαπητέ Θανάση, με αιφνιδιάζει η "πλάγια" κρίση σου για την ΑΡΓΩ που φιλοξενεί απόψεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και συμβάλλει στον κοινωνικό διάλογο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δηλαδή, τι θα προτιμούσες; Απουσία της εφημερίδας μου;
  Δεν σε κατανοώ και λυπάμαι γι' αυτή μου... την αδυναμία

 • Σύνδεσμος σχολίου Θανάσης Αθανασίου δημοσιεύθηκε από Θανάσης Αθανασίου

  Προς τους συμμετέχοντες στον διάλογο
  Τα ναρκωτικά και η "φιλολογία" γύρω από αυτό το θέμα καλά κρατεί, όπως φαίνεται!
  Οι απόψεις που δημοσιεύτηκαν από την "ΑΡΓΩ" αποτελούν σημείο κριτικής φυσικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσουν σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Τα σχόλια ενός μέσου, είναι αποδεκτά και αποτελούν σημείο αναφοράς για προβληματισμούς από την πολιτική ενός τόπου. Ανεξαρτήτως αν κανείς διαφωνεί με τα σχόλια και την θέση ενός μέσου, έχουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα και αφορούν την πρακτική του και τις επιλογές του. Αν ταυτίζονται με την πολιτική μιας παράταξης ή ενός κόμματος και εάν η ύπαρξη ενός μέσου δικαιολογείται μόνο στο επίπεδο μιας πολιτικής στήριξης σε κάποιο πολιτικό χώρο, είναι στην κρίση του αναγνωστικού κοινού να το κρίνει και να απορρίψει ή να επιδοκιμάσει τη τακτική του μέσου αυτού! Οι αναγνώστες ή τηλεθεατές, έχουμε την "δύναμη" να απορρίψουμε ένα μέσο και να το κατατάσσουμε σ' εκείνα που καλύπτουν την ανάγκη μας για πληροφόρηση ή σ' εκείνα που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήριά μας.

  Η πολιτική όμως του τ. Δημάρχου, είναι σημείο κοινωνικού προβληματισμού, αφού ο κ. Ρούσσος διετέλεσε επί οκταετίας Δήμαρχος και επιπλέον σήμερα είναι στην θέση της αξ. Αντιπολίτευσης του Δήμου, μια θέση που έχει καθοριστική σημασία στην ομαλή πορεία της τοπικής μας Δημοκρατίας.
  Η αποχή του από την Σύσκεψη για το θέμα των Ναρκωτικών, υπήρξε μια πολιτική θέση και ως τέτοια κρίνεται και σχολιάζεται από την κοινή γνώμη, της οποίας είμαστε κι εμείς μέρος.
  Ο κ. Ρούσσος απείχε από αυτή την πρωτοβουλία, σε μια εποχή παντελούς απραξίας γύρω από την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού ζητήματος. Οι συσκέψεις και οι ενέργειες αυτού του είδους, δεν αποτελούν ΛΥΣΗ του προβλήματος, αλλά αγγίζουν μια πτυχή του και ειδικά αυτή της ενημέρωσης και της αντιμετώπισης των χρηστών, ως άτομα με ειδικές ανάγκες, που καθημερινά αντιμετωπίζουν τον θάνατο, την αναγκαστική επιλογή της παραβατικότητας, την εξαθλίωση και εξαχρείωση και έχουν οδηγήσει πολλά σπίτια του νησιού στην απόγνωση!
  Είμαστε μια μικρή κοινωνία με τεράστια προβλήματα και κυρίως αυτό των ναρκωτικών και για δεκαετίες τώρα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας και ακολουθούμε την πρακτική "αφορά τον δίπλα μου και όχι εμένα" ή (ακόμη πιο επικίνδυνο) "ας το αντιμετωπίσουμε μέσα στο σπίτι για να μην το μάθει ο κόσμος".

  Το πρώτο και κύριο είναι να μπορέσουμε ως κοινωνία, να σταθούμε με θάρρος και χωρίς ταμπού απέναντι σ' αυτό το θέμα και να κινητοποιηθούμε.
  Η στροφή όμως αυτή δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά χρειάζεται την αρωγή φορέων εξειδικευμένων απέναντι στα θέματα του είδους, ώστε να διαφωτιστεί η τοπική αντίληψη και να ενεργοποιηθεί (αν φυσικά είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί). Επιπλέον χρειάζεται την συμπαράσταση και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής πολιτικής, αφού τα πάντα τελικά είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
  Το συνολικότερο πρόβλημα των ναρκωτικών, δεν αντιμετωπίζεται φυσικά με το ΟΚΑΝΑ και παρόμοιες ενέργειες, αλλά έχει διαστάσεις πολιτικές και κυρίως αφορά την πορεία ενός τόπου και την ανάπτυξή του. Κάθε μορφή κοινωνικής παθογένειας έχει τις ρίζες της στην ίδια την κοινωνική δομή και κυρίως στην πολιτική που ασκείται, αν και κατά πόσο αυτή θωρακίζει μια κοινωνία και την καθιστά ικανή να προασπίσει τα μέλη της και ιδίως τους νέους, από όλα όσα τους καραδοκούν σε κάθε τους στιγμή.
  Η ενημέρωση και η κατανόηση του θέματος, είναι μια σημαντικότατη διαδικασία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από κανέναν άλλο παρά μόνο από φορείς όπως το ΟΚΑΝΑ, που έχει γνώση και εξειδίκευση αλλά και την απαραίτητη εμπειρία.
  Η πρωτοβουλία της σημερινής Δημοτικής Αρχής, να ενεργοποιηθούν φορείς όπως ο κ. Δ. Κρεμαστινός, η παρουσία των εκπροσώπων του ΟΚΑΝΑ και η συμμετοχή σε κοινή σύσκεψη με φορείς του νησιού, είναι μια ενέργεια που αποσκοπεί στα παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποβαθμίζεται από πολιτικές αποχής και «δήθεν» εκδήλωσης διαμαρτυρίας και αντίθεσης.
  Η θέση του Γ. Κουλιανού που λέει ότι «Η ουσία υποτάσσεται στο παιχνίδι των εντυπώσεων» είναι καθόλα εύστοχη, κατά την γνώμη μου και αντιπροσωπεύει την ουσία που ενυπάρχει σε παρόμοιες πρακτικές. Η απάντηση του κ. Ρούσσου «Πραγματικά ξεκολλάτε επιτέλους από το τι κάνει ή δεν κάνει ο Ρούσσος. Δεν είμαι σήμερα ο Δήμαρχος και στο βαθμό που μια μου πολιτική στάση δεν επηρεάζει τον χειρισμό κάποιων θεμάτων…» δεν είναι ανάλογη της βαρύτητας και της πολιτικής του υπόστασης στην τοπική μας κοινωνία. Η όποια ενέργεια ενός πολιτικού ή μια παράταξης έχει σοβαρό αντίκτυπο μέσα σε μια κοινωνία, η οποία εισπράττει την κάθε ενέργεια και αναλόγως διαμορφώνει και την πολιτική της αντίληψη για τα διάφορα θέματα. Η στάση του κ. Ρούσσου, σίγουρα και προβληματίζει την κοινή γνώμη (όπως ο ίδιος διατυπώνει στην απάντησή του), αλλά με την μορφή της αποχής, εκπέμπεται ένα μήνυμα μηδενισμού και άρα «τροφοδοτείται» η δεδομένη σημερινή αποστασιοποίηση των πολιτών από τα μεγάλα ζητήματα του τα΄που.
  (Ο Γ. Κουλιανός, στο θέμα αυτό έχει μια προϊστορία, όταν, με τον γράφοντα και αρκετούς άλλους, πριν πολλά χρόνια είχε ασχοληθεί και είχε καταβάλει προσπάθεια, ώστε τουλάχιστον να επιτευχθεί μια ενημέρωση και κυρίως η διαφώτιση μιας ολόκληρης κοινωνίας. Φυσικά η τότε προσπάθεια δεν έγινε μόνο από "ερασιτέχνες" εθελοντές, όπως ο Γ. Κουλιανός, αλλά υπήρξε η καταφυγή στους εξειδικευμένους στον τομέα αυτό (Η παρουσία της κινητής ομάδας ΠΗΓΑΣΟΣ). Τα αποτελέσματα; Πενιχρά, αλλά όχι μηδαμινά! Αυτό απλώς για την ιστορία!)

 • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

  Αγαπητέ Βλάση, απ' ό,τι βλέπω, δε διαφωνούμε σε τίποτα. Στο πρώτο σημείο των παρατηρήσεών σου εγώ έθεσα τον προβληματισμό, τον οποίο όμως βλέπω και εσύ υιοθετείς. Δηλαδή, η ενημέρωση πρέπει να γίνεται με αυστηρή την επιλογή των ειδικών. Αλλιώς να μη γίνεται. Γιατί έχουμε και ενημέρωση που εξάπτει την περιέργεια των νέων και τους οδηγεί στη... δοκιμή. Αυτό το είδαμε ως εκπαιδευτικοί με την κατά καιρούς αντικαπνιστική ενημέρωση των νέων. Επίσης, του ιδίου ρίσκου είναι και η σεξουαλισκή ενημέρωση των μαθητώνΑ Από ποιους πρέπει να γίνεται; Αυτό το ερώτημα ακόμη δεν απαντήθηκε. Γιατί όποιος βιάζεται να πει: Ο βιολόγος ή ο ψυχολόγος, μάλλον είναι αφελής ή πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Ενα τπυχίο δεν εγγυάται ποτέ και την καταλληλότητα.
  Ποιοι θα είναι, λοιπόν, οι ειδικοί επιστήμονες στην Κάλυμνο που θα αναλάβουν... τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά ή θα ενημερώσουν τους νέους; Είναι ΤΟ ερώτημα. Τι πάει να πει ψυχολόγος; Κάθε ψυχολόγος έχει ειδικευθεί και στον τομέα της ενημέρωσης για την πρόληψη των ναρκωτικών; Προμοίως, όλοι όλοι οι ψυχίατροι είναι ειδικοί στην πρόληψη των ναρκωτικών; Εγώ βλέπω άλλα: Η εύκολη λύση ψυχιάτρων είναι τα ψυχοφάρμακα, μερικές φορές μάλιστα... με τη χούφτα. Το βλέπω στους τελειωμένους νέους αλλά και στις γυναίκες κάποιας ηλικίας (κυρίως στις λαϊκές γειτονιές της Καλύμνου). Το σόι θεραπεία είναι αυτή; Ναι στην ενημέρωση, αλλά προσοχή... Κίνδυνος!
  Όσο για τη "ζήτηση που προκαλεί την προσφορά", όπως λες, θα πω μόνο μια κουβέντα: Ναι συμβαίνει Και αυτό, αλλά, αγαπητέ Βλάση, μπορεί να συμβαίνει Και το αντίθετο. Πρόσεξε το.

 • Σύνδεσμος σχολίου Βλάσης Κάππος δημοσιεύθηκε από Βλάσης Κάππος

  Αξιότιμε κύριε Τρικοίλη,

  καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω για την καταπληκτική διαδικτυακή παρουσία της Αργώ, που επιτρέπει και σε εμάς τους απόδημους Καλύμνιους να ενημερωνόμαστε για αυτά που γίνονται στην πατρίδα μας.

  Θα μου επιτρέψεται ένα δύο γενικά σχόλια όσον αφορά το άρθρο σας και την απάντηση που δώσατε στον κ. Κουλιανό.

  1) .
  Αυτή η εντύπωση είναι ευρεία διαδεδομένη, αλλά δεν ισχύει. Η ενημέρωση του πληθυσμού για μία ασθένεια δεν αυξάνει τα κρούσματα της, το αντίθετο συμβαίνει. Κανένας δεν θα υποστήριζε ποτέ ότι η ενημέρωση για το καρδιακό έμφραγμα αυξάνει τον αριθμό των καρδιοπαθών....

  2) .
  Δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω τι εννοείται για αυτό θα σχολιάσω κάπως γενικά.
  Ο Ναρκωμανής είναι χρόνια σωματικά και (ακόμα περισσότερο) ψυχικά άρρωστος. Για αυτό χρειάζεται χρόνια θεραπεία από εξειδικευμένο προσωπικό . Όπως σωστά επισημάνατε δεν μπορεί ο κάθε γιατρός και ψυχολόγος να αντιμετωπίσει αυτή την ασθένεια.
  Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τη σημασία της, θα πρέπει να σας πω ότι η αντιμετώπιση της διακίνησης δεν πρόκειται να λύσει ικανοποιητικά το πρόβλημα. Όσο υπάρχει η ζήτηση θα υπάρχει και η προσφορά. Μία οδός εμπορίου να κλείσει σήμερα, δύο καινούργιες θα ανοίξουν αύριο....

  Όσον αφορά την τοπική πολιτική διάσταση του θέματος δεν πρόκειται να τη σχολιάσω γιατί αγνοώ τα δεδομένα. Και εδώ κάπως γενικά θα πω μόνο ότι αυτό το προβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κοινωνικό διάλογο ή πολιτική αντιπαράθεση αλλά με συντονισμένη δράση όλων των παραγόντων (δημοτική αρχή, αστυνομία, σχολεία, στρατός, εκκλησία, ΕΣΥ, γιατροί, φαρμακοποιοί) υπό την αιγίδα των ειδικών (π.χ ΟΚΑΝΑ). Βέβαια είναι γνωστό ότι όργανα στα οποία συμμετέχουν πάνω από εφτά άτομα, δεν μπορούν εύκολα να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις...

  Ενδιαφέρον θα είχε πάντως ένα άρθρο/συνέντευξη κάποιου ειδικού π.χ του κ. Γερούκαλη η της κ. Μαλιώρη.

  Με φιλικούς χαιρετισμούς

  Βλάσης Κάππος
  Ψυχίατρος/Ψυχοθεραπευτής/Ειδικός Γενικός Γιατρός
  Βιέννη-Αυστρία

 • Σύνδεσμος σχολίου Γεώργιος Α. Ρούσσος δημοσιεύθηκε από Γεώργιος Α. Ρούσσος

  Αγαπητέ κ. Κουλιανέ Γιώργο , η πραγματική παθογένεια της πολιτικής στην Κάλυμνο είναι το ετοιμοπόλεμο του καθενός και η απόλυτη πεποίθηση του ότι αυτός κατέχει την αλήθεια. Το πρόβλημα της κοινωνίας μας με τα ναρκωτικά προφανώς δεν επηρεάζεται από το αν πήγε ο Ρούσσος ή δεν πήγε στην περιβόητη κλειστή σύσκεψη. Πραγματικά ξεκολλάτε επιτέλους από το τι κάνει ή δεν κάνει ο Ρούσσος. Δεν είμαι σήμερα ο Δήμαρχος και στο βαθμό που μια μου πολιτική στάση δεν επηρεάζει τον χειρισμό κάποιων θεμάτων , αν μη τι άλλο στον αντιστρόφως ανάλογο βαθμό θα έπρεπε να ενδιαφέρει η στάση μου αυτή και κυρίως ως αιτία προβληματισμού. Μακάρι οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής να έχουν ένα αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της ουσίας του προβλήματος. Όμως συμφωνώ απόλυτα με τον Σακελλάρη και δεν χρειάζεται να επαναλάβω τους σχετικούς προβληματισμούς (ΠΡΟΣΟΧΉ!!!!! εγώ συμφωνώ μαζί του όχι εκείνος με εμένα).
  Άν πρέπει πάντως να γραφτούν και άλλα από κάποιους μέχρι να ξεθυμάνει ένα ψυχολογικό πρόβλημα που έχουν αρκετοί συμπολίτες μας με εμένα , ευχαρίστως συνεχίζω την υπομονή.

  Για την ψυχή μας Γιώργο κάποιοι στεκόμαστε με κάθε επιφύλαξη απέναντι σε αμφισβητούμενες ενέργεις που έχουν να κάμουν με τα παιδιά μας , ότι ιερότερο έχουμε για να αγωνιούμε.

  Ερωτήσεις εκτός τόπου και χρόνου της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ:
  1.Ποιός αποφάσισε και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο για όλο αυτόν τον χειρισμό και τις όποιες συνέπειες του? Ποιός ον ρόλος του ανώτατου δημοκρατικού οργάνου της τοπικής μας κοινωνίας δηλ. του Δημοτικού μας Συμβουλίου?
  2.Ποιά είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση των όσων έγιναν και θα γίνουν?
  3.Ποιά μελέτη , ποιό σχέδιο και που είναι γραμμένο αυτό , που περιγράφει μια ολοκληρωμένη συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος με αρχή μέση και τέλος , με επιδιωκόμενους στόχους με καθορισμένα μετρήσιμα αποτελέσματα κ.λ.π?
  4.Ποιός ο δημοκρατικός έλεγχος της τοπικής κοινωνίας και ποιές οι διαδικασίες ανατροφοδότησης ,διόρθωσης , επικαιροποίησης και τελικά δημοκρατικής λογοδοσίας?
  5.Ποιός είναι υπεύθυνος , γιατί είναι υπεύθυνος και σε ποιον αναφέρεται ο κάθε υπέυθυνος?
  6.Ποιές είναι οι αναγκαίες υποδομές? 7.Ποιό είναι το κόστος ετοιμασίας αυτών των υποδομών?
  8.Ποιό είναι το ετήσιο κόστος λειτουργίας και με ποιες διαδικασίες και από ποιους προϋπολογισμούς , ποιών φορέων θα καλύπτεται τουλάχιστον τα προσεχή 10 χρόνια?
  9.Ποιοί είναι οι πρωτογενείς πόροι κάλυψης αυτού του κόστους?
  10.Υπάρχει εν ολίγοις δομημένο και αρθρωμένο πρόγραμμα?Αν υπάρχει που βρίσκεται να το μάθουμε και εμείς?Ποιός το συνέταξε , με βάση ποια στοιχεία και εγκυρότητα ? Ποιός το υπέγραψε? Ποιός το ψήφισε? Από ποιόν εγκρίθηκε? Επί των τελευταίων ερωτημάτων περιμένω να δω και την όποια θεσμική-προγραμαμτική συνέπεια όσων μιλούν δημοσίως και προφανώς θα επανέλθω , τονίζοντας ότι η η θεσμική-προγραμαμτική συνέπεια είναι θεμελιακό στοιχείο μιας σύγχρονης πολιτικής πρακτικής που ενσωματώνει την αλλαγή-βελτίωση ενός προγράμματος στις ίδιες τις εσωτερικές διαδικασίες παρακολούθησης και εφαρμογής του ίδιου προγράμματος.

  (Τελικά ότι έγραψα παραπάνω όπως διαμορφώθηκε , θα μπορούσε κ. Τρικοίλη να μεταφερθεί με απλό copy-paste , αν έτσι το αξολογήσετε , και ως ανακοίνωση της Παράταξης μας στην κανονική ανάρτηση θεμάτων της ηλεκτρονικής ΑΡΓΩ με ένα σχετικό τίτλο κατά την κρίση σας. Νομίζω ότι το παραπάνω αποτελεί είδηση που προνομιακά γενιέται τώρα εντός του ίδιου του ηλεκτρονικού μέσου και αυτό συνιστά κάτι νέο για την ΑΡΓΩ: ΤΑ blog ΩΣ ΠΗΓΕΣ ΕΙΔΉΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΏΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΊΔΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ , όπως εν προκειμλενω ο τ. Δήμαρχος και επικεφαλής της Μείζονος Μειοψήφίας στον Δήμο Καλυμνιων.


  Επισημαίνω: Τα παραπάνω τα γράφω τώρα , εγώ , εδώ.
  Αν από αύριο τύχουν οποιασδήποτε αντιγραφής και οικειοποίσης από οποιονδήποτε της τοπικής δημόσιας σκηνής τότε κ. Κουλιανέ σας έχω και εσάς για μάρτυρα.:-)
  σ.σ.Κάτι τέτοια λέω και κάποιοι εκνευρίζονται άραγε?

 • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

  Αγαπητέ Γιώργο, η δική μου άποψη γι' αυτές τις μαζώξεις, που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των ναρκωτικών, προϋπήρξε της αποχής του κ. Ρούσσου. Την έχω γράψει κατ' επανάληψη στην ΑΡΓΩ, έντυπη και ηλεκτρονική, και όχι κατ' ιδίαν, σε κάποια μυστική συνάντηση. Και η αποχή του κ. Ρούσσου τυχαίνει να συμπλέει με την άποψή μου. Καλώς δεν πήγε στη σύσκεψη.
  Προς αποδ=φυγή παρεξηγήσεων πρέπει να πω ότι κανένας δεν αντιλέγει ότι τα ναρκωτικά χρειάζονται την πολιτική της πρόληψης όπως και της θεραπείας. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα με τη σύσκεψη. Θα περιοριστώ σε μια μόνο κουβέντα: Για την πάταξη του εμπορίου των ναρκωτικών στην Κάλυμνο, όπως και για την εν ψυχρώ διακίνησή τους και χρήση τους σε δημόσιους χώρους, γι' αυτή τη διάσταση του προβλήματος μπορείς να μου πεις τι αποφάσισαν;
  Να για ποιο λόγο τις κινήσεις αυτές τις θεωρώ "ανάπηρες πολιτικές". Δε θα τις χαρακτήριζα "καπνογόνα", για να μην φτάσω στην υπερβολή. Βλέπω όμως ότι αυτές τις αμφιλεγόμενες έως "ανάπηρες" πολιτικές πρακτικές τις υπερασπίζεσαι.
  Τώρα, για το χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησες εις βάρος μου με τη φοβερή αριστερούκλα λέξη "δεκανίκι", θα σου πω απλά ότι δεν με τσαντίζει. Καταλαβαίνω, είναι μια εύκολη ψευτοπροοδευτική κορόνα, που μ' αυτήν πιστεύεις ότι καθαρίζεις... τον άλλο βγαίνοντας από αριστερά. Πρόβλημά σου. Θα σου επισημάνω όμως την ουσία του πράγματος: Εσύ μιλάς για την τράπεζα σύσκεψης, εγώ για το πραγματικό πρόβλημα της κοινωνίας. Εχω γράψει ότι ΟΚΑΝΑδες και διακίνηση απείραχτη μου φαίνεται μια βιομηχανία "εμπόριο-θεραπεία". Κι ακόμη, εσύ συμμετέχεις στον κοινωνικό διάλογο βρίζοντας το συντάκτη της εφημερίδας, εγώ θέλω να ρίχνω φως στο ημίφως της πολιτικής των μυστικών συσκέψεων. Τι να κάνουμε; Σκεφτόμαστε διαφοιρετικά! Αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι εσύ πιστεύεις ότι κατέχεις την αλήθεια και βρίζεις τον άλλο καταλογίζοντάς του δόλο. Εδώ έχουμε και διαφορά ήθους στο δημόσιο διάλογο.
  Και όμως, περίμενα από σένα να έχεις μια πιο ρεαλιστική τοποθέτηση για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Την Κάλυμνο, αγαπητέ Γιώργο, την καταντήσανε Κολομβία και εσύ βλέπεις τη σωτηρία της στις μυστικές μαζώξεις. Τι πάει να πει μυστική σύσκεψη κάποιων 20 a priori ειδικών ή κατάλληλων; Εγώ, ως πολίτης, το θεωρώ προσβολή της νοημοσύνης μου.
  Γνωρίζω την ευαισθησία του μητροπολίτη μας και κατανοώ την αγωνία του. Κίνησε τα πάντα ώστε να έρθει στην Κάλυμνο γρήγορα ο κ. Κρεμαστηνός και η κα. Μαλιώρη του ΟΚΑΝΑ. Παρομοίως, οι εκπρόσωποι του στρατού και της αστυνομίας δεν θαμπορούσαν να αρνηθούν οι άνθρωποι.
  Ολα αυτά κατανοητά, η ουσία όμως είναι αλλού. Γι' αυτό και οι πολιτικοί που συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες για μένα είναι υπόλογοι έναντι της Καλυμνιακής κοινωνίας η οποία μαστίζεται από τα ναρκωτικά, ζει το δράμα των παιδιών της που μαραίνονται και τα αφεντικά της συσκέπτονται.Δες το πρόβλημα και ξεκόλλα από το Ρούσσο.
  Περιμένω να δω το θαύμα που θα προκύψει για την Κάλυμνο.

 • Σύνδεσμος σχολίου Κουλιανός Γεώργιος δημοσιεύθηκε από Κουλιανός Γεώργιος

  Η κριτική σας αποκαλύπτει όλη την παθογένεια που μαστίζει τον πολιτικό διάλογο στο νησί.
  Η ουσία υποτάσσεται στο παιχνίδι των εντυπώσεων.
  Από που κι ως που δικαιολογημένη η απουσία του κυρίου Ρούσου σ' ένα τόσο σοβαρό θέμα;(έστω με το συγκεκριμένο πάνελ και την οργάνωση της συζήτησης).
  Οι ανάπηρες πολιτικές χρειάζονται δημοσιογραφικά δεκανίκια κι εσείς τα προσφέρετε αφειδώς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version