Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αν δείτε τα δύο ρινοδέλφινα, τηλεφωνήστε στο λιμεναρχείο Κύριο

Τα δύο ρινοδέλφινα (Τομ & Μίσα)  απελευθερώθηκαν πρόσφατα μετά την ολοκλήρωση προγράμματος αποκατάστασης. Μετά από 12 χρόνια αιχμαλωσίας, ολοκλήρωσαν ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα, είναι πλέον ελεύθερα και παρακολουθούνται μέσω δορυφόρου από μια διεθνή ομάδα ειδικών.

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                Κάλυμνος, 22 Μαΐου 2012

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ-                  Αριθμ.φακέλου:521.6-3

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ                           Αριθμ.σχεδίου: 1729

ΤΟΜΕΑΣ: ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ                  

Γραφείο Αλιείας                                               ΠΡΟΣ:    Ως Π.Δ.

Ταχ.Δ/νση : Κάλυμνος                                               

Ταχ.Κωδικας: 85200                                             

Πληροφορίες: Λ/Φ ΚΟΥΚΔΑ Ευαγγελία

Τηλέφωνο: 2243024444 - 29304 

Fax : 2243050137

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση σχετικά με παρουσία Ρινοδέλφινων»

 

ΣΧΕΤ: Το από 18-05-2012 έγγραφο Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας (μ.π.σ.)

        

         1.Σε συνεχεία ανωτέρω σχετικού παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε άμεσα με τις τοπικές λιμενικές αρχές και το Αρχιπέλαγος σε περίπτωση που εντοπίσετε δύο ρινοδέλφινα μεγάλα και υγιή τα οποία διακρίνονται από τις συσκευές εντοπισμού τους (μικρές μονάδες με κεραίες, τοποθετημένες πάνω στα πτερύγιά τους).

            Τα δύο ρινοδέλφινα απελευθερώθηκαν πρόσφατα μετά την ολοκλήρωση προγράμματος αποκατάστασης στην Τουρκία. Για να μπορέσουν να ενταχθούν με επιτυχία στο φυσικό τους περιβάλλον, μετά από 12 χρόνια αιχμαλωσίας, τα δύο δελφίνια (γνωστά ως Τομ και Μίσα) ολοκλήρωσαν ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα αποκατάστασης που διήρκησε 20 μήνες και το οποίο ανέλαβε η οργάνωση Born Free (Ηνωμένο Βασίλειο). Τα δελφίνια είναι πλέον ελεύθερα και παρακολουθούνται μέσω δορυφόρου από μια διεθνή ομάδα ειδικών. Το ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» συμμετέχει στην επιχείρηση παρακολούθησης των ζώων στην Ελλάδα.

Ο Τομ και η Μίσα είναι πολύ κοινωνικά ζώα και είχαν στενή επαφή με τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πολύχρονης αιχμαλωσίας τους. Αυτά τα ζώα πρέπει να ακολουθήσουν το ένστικτό τους, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επαφή με ανθρώπους θα μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης τους.

            Σε περίπτωση που εντοπίσετε αυτά τα δελφίνια και δείτε ανθρώπους να προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους, ενημερώστε τους να μείνουν μακριά και επικοινωνήστε αμέσως με το Αρχιπέλαγος (Τηλέφωνα επικοινωνίας 6932274235 & 6974744949).

Η ιστορία των δύο ρινοδέλφινων έχει παγκόσμια κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά τον κόσμο, τα οποία μεταδίδουν την πρόοδό τους στην προσπάθεια επανένταξης τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει κάποιο περιστατικό που θα μπορούσε να θέσει τα δύο δελφίνια και αυτή τη διεθνή προσπάθεια σε κίνδυνο.

            2.Αλιευτικοί Σύλλογοι που αποστέλλεται το παρόν παρακαλούνται όπως ενημερώσουν τα

μέλη τους.

3.Μ.Μ.Ε περιοχή μας παρακαλούνται για την ευρεία ενημέρωση του κοινού.

 

Ο  Λιμενάρχης

Υποπλοίαρχος Λ.Σ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΣ Ιωάννης

 

*

                                      Ποιο είναι το ρινοδέλφινο

Το ρινοδέλφινο (επιστ. Tursiops truncates) ή υπερωόδες δελφίνι αποτελεί ένα κοινό είδος των ελληνικών θαλασσών, πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Το συναντάμε συχνά κοντά στις ακτές της Κρήτης, ακόμη και πολύ κοντά στη στεριά, σχηματίζοντας ομάδες μέχρι και 100 ατόμων. Πολύ σπάνια θα το συναντήσουμε στα ανοιχτά ή στα πολύ βαθιά νερά.

Εχει χαρακτηριστεί ως είδος ευαίσθητο, που αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς οι πληθυσμοί του μειώνονται στη Μεσόγειο κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Κύριος λόγος της μείωσης τους είναι η μείωση της τροφής τους, αλλά και οι θανατώσεις από τους ψαράδες γιατί τρώνε τα ψάρια από τα δίχτυα τους.

 

*

(WWW.ECONEWS.GR 18 Μαΐου 2012)

Δύο ρινοδέλφινα από τη «φυλακή», στο φυσικό τους περιβάλλον

Εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες σε κόλπο στο Βαθύ της Σάμου ο Τομ, το ένα από τα δύο πασίγνωστα ρινοδέλφινα που ελευθερώθηκαν πρόσφατα για να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον μετά από πολύχρονη παραμονή τους σε ενυδρείο στην Τουρκία.

Άνδρες του λιμενικού σώματος που εντόπισαν το ζώο ενημέρωσαν άμεσα το Αρχιπέλαγος και μέλη της Ομάδας Άμεσης Ανταπόκρισης βρέθηκαν από το πρωί δίπλα στο ρινοδέλφινο.

Θαλάσσιοι βιολόγοι του Αρχιπελάγους που βούτηξαν δίπλα στο δελφίνι αναγνώρισαν ότι πρόκειται για ζώο υπό παρακολούθηση, καθώς έφερε ραδιοπομπούς, και πραγματοποίησαν μία πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση της υγείας του. Συμπεραίνοντας από τις κινήσεις και την κατάσταση του σώματος του, ο Τομ δείχνει πολύ καλά στην υγεία του και φαίνεται ότι τρέφεται κανονικά.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σε συνεργασία με ομάδα της οργάνωσης Born Free Foundation που έφτασε στην περιοχή συντονίζουν την επιχείρηση για να παραμείνει ασφαλές το ζώο και για την ομαλή επανένταξη στο φυσικό του περιβάλλον.

Το δελφίνι μαζί με άλλο ένα αρσενικό, τον Μίσα, ζούσαν επί σειρά ετών σε άθλιες συνθήκες σε πισίνα στο τουριστικό θέρετρο Hisaronu στα απέναντι τουρκικά παράλια. Η αιχμαλωσία των δελφινιών και η χρόνια παραμονή τους σε δελφινάριο ήταν προϊόν βίαιης ανθρώπινης παρέμβασης στη φυσική τους συμπεριφορά και είχε δημιουργήσει σχέση απόλυτης εξάρτησης με τους εκπαιδευτές τους.

Το 2010 έπειτα από διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις ακτιβιστών και συντονισμένες ενέργειες περιβαλλοντικών οργανώσεων τα δύο δελφίνια «υιοθετήθηκαν» από την οργάνωση Born Free Foundation, που ανέλαβε να τα εντάξει σε πρόγραμμα επανένταξης στο φυσικό τους περιβάλλον. Έπειτα από 20 μήνες εντατικών προσπαθειών, τα δύο δελφίνια έμαθαν να κυνηγούν για την τροφή τους και να μην εξαρτώνται από την ανθρώπινη βοήθεια. Τα δύο δελφίνια αφέθηκαν πριν λίγες μέρες ελεύθερα, φέροντας ειδικούς ραδιοπομπούς και μικροκάμερες, προκειμένου να παρακολουθείται η συμπεριφορά τους. Μετά από λίγες μέρες ο Τομ βρήκε καταφύγιο στη Σάμο, ενώ ο Μίσα βρίσκεται κοντά στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου.

Στόχος της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους και της ομάδας Born Free Foundation που βρίσκεται στην περιοχή με επικεφαλής τον Τζεφ Φόστερ, υπεύθυνο του προγράμματος επανένταξης είναι να παραμείνει το ζώο ασφαλές, όσο το δυνατόν μακριά από την ανθρώπινη παρουσία και να ενταχθεί σε άλλη ομάδα δελφινιών.

____________________

Πηγή/Photo: ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ 

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Έκθεση εικόνων

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση