Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μπαταρισμένο καράβι το δημ. σ/λιο και πορεία στο πουθενά (VIDEO) Κύριο

Το δημ. σ/λιο της 10.2.11 έδωσε ένα σαφέστατο δείγμα για το πώς θα πορευθεί στο εξής. Πώς θα παίζεται η «επιτραπέζια αντισφαίριση» ανάμεσα σε αντιπολίτευση-συμπολίτευση.

 

Το καυτό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν «οι αυτοτελείς οικισμοί και νησίδες της Καλύμνου». Προκάλεσε αποκαλύψεις: Πρώτον, την κρισιμότητα του θέματος, ελάχιστοι την «ψυλλιάστηκαν». Η συζήτηση κόλλησε στο πρώτο μέρος: «αυτοτελείς οικισμοί» και παρέκαμψε το κρισιμότερο, τις «νησίδες της Καλύμνου». Δεύτερον, ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, ο εισηγητής του θέματος, ήταν απών (ίωση με υψηλό πυρετό) και η πλειοψηφία ανέθεσε την εισήγηση στον προϊστάμενο προσωπικού του Δήμου, τον κ. Μ. Αλαχούζο, αντίθετα σ’ αυτά που ορίζει ο Καλλικράτης, ότι δηλαδή εισηγητής στο δημ. σ/λιο είναι ο δήμαρχος ή ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το υπό συζήτηση θέμα αντιδ/ρχος. Πάντως, ο κ. Αλαχούζος έκανε πληρέστατη εισήγηση, αλλά πόσοι τον άκουσαν; Τρίτον, οι δημ. σ/λοι της πλειοψηφίας έδειξαν ότι χωρίς τον καπετάνιο τους, τον κ. Διακομιχάλη, χάνονται. Τέταρτον, ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος, βλέποντας το κενό ηγεσίας στην παράταξη της πλειοψηφίας, άναβε «φάρους του Καλλικράτη» για να υποδείξει την υποχρεωτική, γίνονταν διορθώσεις αλλά η πορεία… στο πουθενά ήταν αναπότρεπτη.

Και το αποτέλεσμα; Μετά από εξαντλητική αντιπαράθεση απόψεων ανάμεσα σε οικισμούς και νησίδες, το θέμα αναβλήθηκε, αφού όμως μόλις πριν μια ώρα το δημ. σ/λιο (η παράταξη της πλειοψηφίας) καταψήφισε την πρόταση του αντιπροέδρου κ. Γ. Μαστροκούκου για αναβολή του θέματος, προκειμένου να το μελετήσουν με προσοχή – μόνο στην Κάλυμνο παίρνονται τέτοιες αποφάσεις.  

***

Το υπουργείο ζήτησε από το Δήμο Καλυμνίων (όπως και από όλους τους δήμους της χώρας) διορθώσεις και συμπληρώσεις του καταλόγου των οικισμών αλλά και των νησίδων της Καλύμνου – γιατί μες στο 2011 θα γίνει η νέα απογραφή (γίνεται κάθε 10 χρόνια) οικισμών, κτισμάτων, πληθυσμού κ.λπ. Και τα δύο μέρη του υπό συζήτηση θέματος, «οικισμοί» & «νησίδες», είναι σοβαρά αλλά οι νησίδες βαραίνουν πολύ περισσότερο:

  • ·        Ο καθορισμός των οικισμών θα ανοίξει δρόμους για τις κτηματικές περιουσίες που βρίσκονται εντός οικισμών, με τη διαφορά ότι σ’ αυτή τη φάση δεν θα ορίσει ο Δήμος τα όρια των οικισμών, αλλά μόνο την ύπαρξής τους και την ονομασία τους. Έπειτα, και μετά από την απογραφή, ο Δήμος μπορεί να ζητήσει την αναγνώριση και άλλου οικισμού. Και το άξιο επισήμανσης: Ο καθορισμός των οικισμών είναι εσωτερική υπόθεση της Καλύμνου, δεν κατοχυρώνει ιδιοκτησιακά θέματα της Καλύμνου. Δεν έχει σχέση με τα εθνικά μας όρια. Και τα κριτήρια για την αναγνώριση οικισμού είναι συγκεκριμένα: να υπάρχουν τόσα σπίτια (πάνω από 10), σε τόση απόσταση κ.α., όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 168 του 2008
  • ·        Αναμφίβολα, πιο σοβαρά είναι τα πράγματα με τις νησίδες. Το υπουργείο ζήτησε από τους δήμους να πούνε ποιες είναι οι νησίδες τους. Και τους εξήγησε: Στις νησίδες, για «ειδικούς λόγους», δεν ισχύουν τα κριτήρια των οικισμών (σπίτια, πληθυσμός κ.λπ.) . Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι εννοεί; Ο σκοπός του κράτους είναι εμφανέστατος. Στην Κάλυμνο, κατά κάποιο τρόπο, είπε: «Κάλυμνος, είναι δικά σου τα νησιά: Ίμια (μικρό και μεγάλο), Καλόλιμνος, Λιμνιά, Πλάτη, Ψέριμος, Καλαβρός, Τέλενδος, Νερά, Αγ. Νικόλαος. Να διαγράψεις από την ιδιοκτησία σου (με απόφαση δημ. σ/λίου) τρία νησάκια που ανήκουν σε άλλα νησιά: Μαυροπινάκι, Σαφονίδι, Χτένι, και πες μας αν έχει άλλα δικά σου να που εμείς τα παραλείψαμε». Ευτυχώς, το δημ. σ/λιο πρόσθεσε τα νησιά Αγ. Κυριακή (η Τουρκία την έχει σε «γκρίζα ζώνη»!) και το Νησί του Σαρρή (ανατολικά της Χαλής).

Χρειάζονταν περισσότερα να πει το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών για να καταλάβει κανείς ότι το θέμα των νησίδων ήταν θέμα εθνικού χώρου; Και μόνο η λέξη Ίμια δε θυμίζει τις «γκρίζες ζώνες», που θέλουν να επιβάλουν οι Τούρκοι αλλά και «σύμμαχοι» μας; Αυτό το κραυγαλέο μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών έπρεπε να το είχαν «πιάσει» όλοι οι δημ. σ/λοι πριν μπούνε στην αίθουσα του δημ. σ/λίου, αφού είχανε στο φάκελό τους τα σχετικά έγγραφα. 

Και όμως όλος ο καβγάς έγινε μόνο για τους οικισμούς και τις ιδιοκτησίες – ο κ. Ρούσσος ζήτησε να βγει από την αίθουσα η κ. Ψαρομπά, με το επιχείρημα ότι έχει ιδιοκτησίες στο Λαφάσι, που είναι υπό συζήτηση οικισμός κ.λπ. Το εθνικό θέμα παραγκωνίστηκε επιδεικτικά. Ο κ. Ρούσσος είπε με έμφαση ότι «δεν είναι αυτό το θέμα» και ο κ. Μπούκης ότι το θέμα είναι οι οικισμοί, που έχουν συγκεκριμένα κριτήρια σε σπίτια, πληθυσμό και αποστάσεις.

Πήγαν να πούνε κάτι η αντιδ/ρχος κα Σ. Ψαρομπά (ότι για την Τουρκία η Αγ. Κυριακή είναι σε «γκρίζα ζώνη») και ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλάς ότι το έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών αναφέρεται σε εθνικό θέμα και συνιστά να προσέξουμε τις ιδιοκτησίες της Καλύμνου σε νησίδες, αλλά εισέπραξε ειρωνικά χαμόγελα, αρκετά εκφραστικά… Το καράβι ήταν πια μπαταρισμένο και πήγαινε με φουλ μηχανές στο πουθενά. Στο τέλος και ο κ. Ρούσσος, όπως μας πληροφόρησαν, δέχτηκε ότι υπάρχει και το εθνικό θέμα με την αναφορά στις νησίδες - η ΑΡΓΩ αποχώρησε, όταν είδε ότι θέμα χάθηκε σε πέλαγος.

Η πικρή «γεύση» από το δημ. σ/λιο ήταν ότι ενώ το έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών μιλούσε για τους οικισμούς (εσωτερικό θέμα) και τις νησίδες (εθνικό θέμα), το δημ. σ/λιο πελαγοδρομούσε πάνω από δύο ώρες μπαταρισμένο στο ένα θέμα, τους οικισμούς, για να καταλήξει στην αναβολή, την οποία όμως με δική του απόφαση είχε απορρίψει πριν λίγο…

Πρωταγωνίστησε ο κ. Ρούσσος στο δημ. σ/λιο, αφού η συμπολίτευση παρέπαιε, αλλά το κέρδος ήταν κυρίως οι εντυπώσεις. Ο Καλλικράτης κέρδισε κάτι ψιλά… χάρη στις υποδείξεις του κ. Ρούσσου πάνω σε θέματα διαδικασίας, αλλά τα κέρδη από τη διαδικασία είναι πάντα κέρδη μιας βραδιάς. Η ουσία είναι ότι η Κάλυμνος ακόμη ένα βράδυ ταξίδεψε στο πουθενά.

Εκτός κι αν η πορεία στο πουθενά θεωρηθεί… «ηρωικό παιχνίδι». 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version