Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λογοτεχνικό μνημόσυνο για την Θεμελίνα Καπελλά (φωτο & video)

Στη μνήμη της Καλυμνιάς λογοτέχνιδας Θεμελίνας Ζερβού-Καπελλά, που έφυγε από την ζωή πριν έξι μήνες (25.11.11), το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» και η Θεατρική Ομάδα Καλύμνου (ΘΟΚ) της κας Κατ. Κλωνάρη συνδιοργάνωσαν φιλολογικό μνημόσυνο, στις 18.4.12.

 

*

Η εκδήλωση είχε δύο μέρη, στο πρώτο ομιλίες και στο δεύτερο δραματοποιημένα αποσπάσματα από τις λογοτεχνικές ηθογραφίες της αείμνηστης συγγραφέως. Ομιλητές ήταν οι τρεις πρόεδροι του Αναγνωστηρίου κ.κ. Κ. Χατζηδάκης (προλογίζοντας την εκδήλωση), Γ. ΠατέλληςΗ Θ. Καπελλά και το Αναγνωστήριο»), Μ. ΖαΐρηΗ Θ,. Καπελλά που γνώρισα»), ο γραμματέας του Αναγνωστηρίου κ. Κ. Μηνέττος («Το συγγραφικό της έργο»),  ο κ. Γ. Ρήγας («Η καθηγήτρια μας Θ. Ζερβού-Καπελλά. Αναμνήσεις – Βιώματα») και η κα. Κατ. Κλωνάρη (προλογίζοντας τα θεατρικά δρώμενα).

*

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης τα παιδιά της ΘΟΚ έκλεψαν την παράσταση. Οι ερμηνείες των ερασιτεχνών ηθοποιών ήσαν συγκλονιστικές. Με πηγαία και βιωματική ηθοποιία, απόλυτα ταυτισμένοι με το καλύμνικο ήθος και το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, απέδωσαν εκπληκτικά τους λαϊκούς χαρακτήρες, κυρίως γυναικών, που πρωταγωνιστούν στα ηθογραφικά διηγήματα της αείμνηστης  λογοτέχνιδας , και συνέθεσαν σε θεατρικά δρώμενα η κα Κ. Ιερομόναχου, φιλόλογος, και η κα. Φ. Καπελλά, δασκάλα και κόρη της συγγραφέως.

Η κα. Κλωνάρη, πεπειραμένη και πάντα ευρηματική στη σκηνοθεσία της, έδειξε στους ηθοποιούς το θεατρικό δρόμο και δίδαξε το ηθογραφικό πορτρέτο της κάθε Καλυμνιάς που παρουσίαζαν τα θεατρικά δρώμενα. Στη συνέχεια, άφησε τα παιδιά να βγάλουν από την ψυχή τους την Κάλυμνο που ζουν και αισθάνονται.

Στην επιτυχία της πολυμερούς παράστασης συνέβαλαν καθοριστικά και τα κουστούμια της εποχής των έργων, τα οποία επιμελήθηκαν οι κυρίες  Α. Ταυλαρίου και Β. Νομικαρίου, η σκηνογραφία της κυρίας Ι. Αθανασίου.

Την όλη αισθητική της παράστασης μπορούμε να πούμε ότι την απογείωσε η μουσική επένδυση με πιάνο και κοντραμπάσο από τους ταλαντούχους, αντίστοιχα, Π. Μαραγκό και Γ. Γαλόπουλο, ενώ και η ρύθμιση του φωτισμού από τον Π. Τρικοίλη ανέδειξε σκηνοθετικά τις επιβλητικές παρουσίες ηρωικών γυναικών της Καλύμνου του χθες.

Η ΘΟΚ, ως σύνολο, απέδωσε με εκπληκτική παραστατικότητα και ζωντάνια όλη της ουσία του λογοτεχνικού έργου της Θεμ. Καπελλά. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ήταν άριστο.

Στα σκετς, κατά σειρά εμφάνισης, έπαιξαν οι:

-  «Η μάννα του σφουγγαρά – Ο γυρισμός – Το τάξιμο»: Στ. Χαραμαντά, Κ. Ιερομονάχου, Ν. Σκυλλά, Α. Μυλωνά, Κ. Κορφιά, Μ. Αλαχούζος.

-  «Νομικούενα – Βιοπαλαιστές»: Σ. Καμπουράκη, Ειρ. Βαλσαμίδη, Α. Μυλωνά.

«Πατέρας αφέντης»: Κ. Καμπουράκη, Μ. Γερακιός (αφηγητής), Σπ. Ζαΐρης, Θαν. Παστρικός, Σωτ. Βαγιανός.

-  «Το θρονί»:  Σωτ. Βαγιανός, Σ. Καμπουράκη, Μ. Γερακιός (αφηγητής).

 

Εκ μέρους της οικογένειας της αείμνηστης συγγραφέως ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης η κόρη της Φανή Καπελλά-Κουτούζη.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

4 σχόλια

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση