Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τιμήθηκε η επέτειος του «Πετροπόλεμου» χωρίς… να πέσει πέτρα Κύριο

Η ιστορική ανάμνηση του «Πετροπόλεμου» (1935) των γυναικών της Καλύμνου εναντίον των Ιταλών κατακτητών τιμήθηκε και φέτος στην Παναγία Χώρας.

 

 

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας  εψάλη Δοξολογία, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παΐσιου, και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος-ιστορικός κ. Θ. Τσουκαλάς. Στη συνέχεια εψάλη Τρισάγιο στην προτομή του ιερέα Μιχ. Τσουγκράνη, κατατέθηκε στεφάνι και η δημ. φιλαρμονική παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο. Τελετάρχης ήταν ο κ. Ι. Ασπροποταμίτης.

 

Στην εκδήλωση αυτή της επετείου του «Πετροπόλεμου» έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής κ. Κασσάρας, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Μαραβέλιας, ο αντιπ/ρχης κ. Χατζηδιάκος και ο περιφερ. σ/λος κ. Σταυλάς, ο δήμαρχος και δημ. σ/λοι, ο τ. βουλευτής Καναδά κ. Κάννης, ενώ παρούσες ήταν και οι δύο αντ/τεύσεις, η μείζων με τους κ.κ. Μαστροκούκο και Μουσελλή, και η ελάσσων με τους κ. Γαλουζή και Τηλιακό, καθώς και ο διοικητής του Συντάματος και εκπρόσωπος του Λιμεν. Σώματος.

 

Αλήθειες για τον Πετροπόλεμο 

Η επέτειος του «Πετροπολέμου» έχει ιδιαίτερη αξία για την Νεότερη και τη Σύγχρονη Ιστορία της Καλύμνου και το λαό της:

1)  Ήταν το ξέσπασμα των γυναικών της Καλύμνου εναντίον των Ιταλών κατακτητών. Ελάχιστοι άνδρες, κυρίως νεαρής ηλικίας, πήραν μέρος, μεταξύ των οποίων και το βοσκαρούδι Μαν. Καζώνης, που σκοτώθηκε από σφαίρα Ιταλού στρατιώτη.

2)  Οι Καλυμνιές γυναίκες «πολέμησαν» τους Ιταλούς στρατιώτες με πέτρες..., για να υπερασπιστούνε την Ορθοδοξία και την Ελληνική Γλώσσα. Δεν περίμεναν καμιά βοήθεια από τους «επάνω», ούτε από τους δημογέροντες και τους τοπικούς άρχοντες, ούτε από την κεφαλή της Εκκλησίας…, ούτε από τον πνευματικό κόσμο της Καλύμνου.

3)  Ο παπα-Τσουγκράνης υπήρξε ηρωική μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ιταλοκρατίας, όμως οι Χωριανές, για να τον προστατέψουν, τον φυγάδευσαν στην Αθήνα και όταν, μετά από μήνες, ξέσπασε ο πετροπόλεμος, ο παπα-Τσουγκράνης ήταν στην Αθήνα. Επομένως, είναι μεν σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, όχι όμως του Πετροπόλεμου.

5)  Το φυτίλι του Πετροπόλεμου το άναψαν έξι μήνες πριν, στις 19.10.1934,  οι παπάδες της Καλύμνου, στην εκκλησία της Παναγιάς του Κουβούση, στην Υπαπαντή, με επικεφαλής τον αγωνιστή και πατριώτη αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ζωγράφο. Σ’ εκείνη τη συγκέντρωση των παπάδων  παρών ήταν και ο παπα-Τσουγκράνης. 

6)  Τα θέατρα συγκρούσεων στον πετροπόλεμο ήταν κυρίως δύο. Οι Χωριανές γυναίκες κατέβηκαν στην Πόθια, όπως και οι καλόγριες του Άργους. Πρώτα, στο μητροπολιτικό ναό του Χριστού. Εκεί έκαναν επίθεση οι γυναίκες εναντίον των «καμπανέλων», στις 6 & & Απριλίου. Στη συνέχεια πετροβολούσαν στους Ιταλούς στρατιώτες, από το μαράσι του Αγ. Νικολάου.. Εκεί σκοτώθηκε ο Καζώνης, εκεί είναι και η εντοιχισμένη πλάκα που αναφέρεται στη θυσία του Καλύμνιου ήρωα.

Συμπέρασμα ιστορικό: Ο «Πετροπόλεμος» δεν έχει καμιά σχέση με την αυλή της Παναγιάς, ενώ και ο παπα-Τσουγκράνης ήταν υπό τις… εντολές του πατριώτη αρχιμανδρίτη Άνθιμου Ζωγράφου. Συγκρούσεις στο Χωριό δεν έγιναν, παρά μόνο στο Χριστό και στο μαράσι του Αγ. Νικολάου. Αυτά για την ιστορική αλήθεια, για όποιον ενδιαφέρεται. 

Καμιά πέτρα… δεν έπεσε 

Φέτος η επέτειος τιμήθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, γι’ αυτό και έπεσε εντυπωσιακή παρουσία πολιτικών. Όμως παρά τη φοβερή οικονομική κρίση που περνάει ο λαός μας και παρά τις δύσκολες μέρες που περνάνε και οι πολιτικοί μας, στην επέτειο του «Πετροπολέμου» δεν έπεσε ούτε μία πέτρα… 

Επομένως, όλοι οι ηγεμόνες, ηγέτες και ταγοί, με το δίκιο τους αισθάνονται υπερήφανοι για το έργο τους. Νιώθουν καταξιωμένοι προστάτες της κοινωνίας, του έθνους και προπάντων του πολιτισμού μας. Γι’ αυτό και ακούστηκε η «απειλή» (έτσι την καταλάβαμε εμείς) διά στόματος του κ. δημάρχου: «Ήρθε η ώρα του Πολιτισμού».  

(Στα πλαίσια της κυοφορούμενης από τη δημ. Αρχή «πολιτιστικής επανάστασης», η ΑΡΓΩ δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση της Παναγιάς. Πήγε όμως αν  απρόσκλητη, γιατί δε φοβήθηκε την απειλή «ήρθε η ώρα του πολιτισμού»…).

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version