Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πρόταση νόμου από την ΚΟΙ.ΣΥΜ. για τη μείωση των δανείων Κύριο

Το νέο πολιτικό κόμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ» των Καστανίδη-Κατσέλη, και στο εντάχθηκε ο Καλύμνιος βουλευτής κ. Γ. Κασσάρας, καταθέτει την πρότασή του για την αντιμετώπιση του φοβερού προβλήματος των στεγαστικών δανείων, που προέκυψε από την οικονομική κρίση-τυφώνα.

 

 

Πρόταση Νόμου για την μείωση όλων των δανείων

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά, επαγγελματικά ή καταναλωτικά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εξόφλησής τους, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Όταν το καθαρό εισόδημα έχει μειωθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα του 30% που σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν το 50 – 60 %, είναι απολύτως αδύνατο να πληρώσουν τις δόσεις που είχαν συμφωνήσει με δεδομένα άλλων εποχών. Τα ίδια άλλωστε τα ακίνητα που έχουν αποκτήσει με τα στεγαστικά δάνεια, ακόμη κι αν θελήσουν να τα εκποιήσουν, δεν είναι εύκολο να διατεθούν σε μια «παγωμένη» αγορά ακινήτων.

Το πρόβλημα αυτό, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα διογκώνεται καθημερινά, οδηγώντας σε ομηρία και οικονομικό αδιέξοδο μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

 

Για το λόγο αυτό η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ έχει προτείνει:

  1. Άμεση μείωση κατά 30% όλων των στεγαστικών, επαγγελματικών και καταναλωτικών δανείων, σύμφωνα με το παράδειγμα της Ισλανδίας και διπλασιασμό του χρόνου αποπληρωμής τους, όταν το καθαρό εισόδημα του δανειολήπτη έχει μειωθεί κατά 20% τουλάχιστον από τον χρόνο λήψης του δανείου. Με τον τρόπο αυτό, αν λ.χ. κάποιος είχε μηνιαία δόση δανείου 1000 ευρώ, όταν το καθαρό μηνιαίο εισόδημα της οικογένειάς του ήταν 2000 ευρώ, είναι προφανές ότι αυτός, τώρα που το εισόδημά του έχει μειωθεί στα 1400 ή 1200 ευρώ, δεν μπορεί πλέον να πληρώνει την ίδια δόση. Έτσι το δικαστήριο θα μειώσει την δόση κατά 30%, ώστε το οφειλόμενο κάθε μήνα ποσό αντί για 1000 να είναι 700 ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση η δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος. Αν λοιπόν το οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα είναι 1200 ευρώ, η δόση θα πρέπει να είναι το πολύ 400 ευρώ, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής θα αυξηθεί ανάλογα, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.
  2. Αναστολή εξυπηρέτησης καταναλωτικού, επαγγελματικού, στεγαστικού δανείου και οφειλών από πιστωτικές κάρτες για περίοδο δύο ετών, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας ή άλλες προσαυξήσεις, για πολίτες που έχουν απολυθεί από την εργασία τους και παραμένουν άνεργοι.

Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί ως πρόταση νόμου στη Βουλή. Ανάλογη πρόταση που είχαμε υποβάλει στο παρελθόν, είχε απορριφθεί χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση από τον μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών.

Εμείς δεσμευόμαστε από την πρόταση νόμου που καταθέσαμε.

./.

Άλλες προτάσεις πρώτης προτεραιότητας της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ:

Για την ενίσχυση των εισοδημάτων:

  1. Μείωση κατά 20% όλων των τιμών προϊόντων άμεσης κατανάλωσης, με σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση των άμεσων παραγωγών στην αγορά.
  2. Ενίσχυση των ανέργων με τη χορήγηση εκπτωτικής κάρτας που θα εξασφαλίζει έκπτωση 40% σε όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που προμηθεύονται από super market.
  3. Συμψηφισμός οφειλών του ευρύτερου δημοσίου προς ιδιώτες και αντιστρόφως.
  4. Δημιουργία συστήματος αναγνώρισης των κυκλοφορουσών και των διαμαρτυρημένων επιταγών, στη βάση των περιουσιακών στοιχείων του αρχικά υπόχρεου, με σκοπό την ελάφρυνση όλων των ενδιαμέσως εμπλεκομένων.
Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version