Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

2 χρόνια, 3 μελέτες, 2 έργα, 1 μουράγιο χοντρο-αστοχίας… Κύριο

Είναι φοβερό και πρωτάκουστο. Τρελό, αλλά καλύμνικο… Όνειρο ναυαγισμένο στο μουράγιο. Όνειρο-εφιάλτης, άθλος πεπειραμένων πολιτικών και «ειδικών».  

 

Για τη «στοιχειωμένη» εξωτερική προβλήτα του λιμανιού της Πόθιας, πέρασαν 2 χρόνια περιπέτειας, συντάχτηκαν 3 μελέτες, έγιναν 2 τεχνικά έργα και το έργο αυτό, το 1 και μοναδικό της νέας δημαρχίας, μετα από 15 μήνες θητείας, τελικά βγήκε ακατάλληλο για το σκοπό που κατασκευάστηκε. Υποτίθεται ότι η προβλήτα αυτή θα έφερνε στρατιές τουριστών στην Κάλυμνο, γιατί θα μπορούσε να δεχτεί το μεγάλο  Blue Star και κανένα κρουαζιερόπλοιο, σαν αυτά τα μεγαθήρια που βλέπουμε στα λιμάνια Κω και Ρόδου. Αυτό το αναπτυξιακό όνειρο είχαμε για 2 χρόνια, αλλά μας βγήκε εφιάλτης. 

1η μελέτη, 1ο έργο

Σαν αντιπολίτευση ο κ. Διακομιχάλης ασκούσε σκληρή κριτική στη δημαρχία Γ. Ρούσσου, γιατί καθυστέρησε να κατασκευάσει μια εξωτερική προβλήτα (την οποία ονόμασε και μόλο…!). Κάτω από την πίεση αυτή η δημαρχία Ρούσσου, επειδή η εκπονούμενη μελέτη της εξωτερικής προβλήτας τελειωμό δεν είχε, κατέφυγε στη λύση για μια προσωρινή μικρή προβλήτα, μάλλον δέστρα, δίπλα στο προγραμματιζόμενο έργο.

Εκπόνησε λοιπόν μελέτη και κατασκεύασε πάνω στο λιμενοβραχίονα μια υπερυψωμένη πλατφόρμα, στο ύψος του καταπέλτη του μεγάλου Blue Star και σε πλάτος που απαιτούσαν οι καπετάνιοι της εταιρίας ATTICA GROUP. «Και εγένετο φως. Και είδεν ο λαός ότι καλόν», πλην του κ. Διακομιχάλη, ο οποίος ως ειδικός εξέφρασε πράγματι επιφυλάξεις για την αντοχή του έργου, ως πολιτικός μηχανικός, άρα ειδικός επιστήμονας που γνωρίζει από λιμάνια και άλλα τινά… (φιλολογία, ιστορία, ψαλτική, εκπαίδευση, πολιτισμό κ.λπ. κ.λπ.)

2η & 3η για το 2ο έργο

Όμως, ενώ ακόμη δήμαρχος ήταν ο κ. Ρούσσος και πρόεδρος του ΔΛΤ ο κ. Μπούκης, στη βάση της δέστρας άνοιξε τρύπα, εξαιτίας των μεγάλων πιέσεων που δεχόταν. Ανέθεσε άμεσα ο κ. Μπούκης την εκπόνηση μελέτης μελέτη σε ειδικό γραφείο, για την αποκατάσταση της σπηλαίωσης. Όμως και αυτοί οι «ειδικοί» επιστήμονες προγραμμάτισαν έργο για μικρά πλοία.

Βγήκε δήμαρχος ο κ. Διακομιχάλης και έπιασε «από τα μαλλιά» την υπόθεση, με τόλμη και ειδική γνώση που διαθέτει ως πολιτικός μηχανικός και δυναμικός πολιτικός.

Αφού λοιπόν κατάγγειλε επαρκώς… την προηγούμενη δημ. Αρχή, παράγγειλε την κατάλληλη μελέτη, σαν ειδικός που ήταν και αφού χαρακτήρισε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους και των δύο αντιπολιτεύσεων, άσχετους, ανόητους, βαθιά νυχτωμένους και άλλες τέτοιες πολιτικές αβρότητες, στα πλαίσια των προεκλογικών του «δεσμεύσεων»  για αλλαγή σελίδας, ενότητα, συναίνεση, πολιτισμό και, προπάντων ανάπτυξη.

Ήλεγξε ο κ. Διακομιχάλης τη μελέτη, βρήκε και τον εργολάβο που ήθελε, του ανέθεσε την εκτέλεση της μελέτης, συνεργάστηκε αρμονικότατα μαζί του, έκανε και αγιασμό για να ξορκίσει τα κακά δαιμόνια. Παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την πορεία του έργου και την ολοκλήρωση του «φυσικού αντικειμένου» (όπως λένε οι τεχνοκράτες) και δήλωσε ευτυχής για την επιτυχία του. Του είπε «μπράβο» και όλος ο κόσμος, παρ’ όλο που ήταν το 1 και μοναδικό έργο μετα από 15 μήνες δημαρχιακής θητείας.

Χροντρο-αστοχία…

Όμως αυτή η χαρά και περηφάνια δεν κράτησε πολύ, το έργο αξιολογήθηκε από την ATTICA GROUP ως είναι ακατάλληλο, δηλαδή επικίνδυνο, για μεγάλα της πλοία. Την πατήσαμε… Φτου κι από την αρχή; Όχι βέβαια. Απλά, τέλος. Κι όταν λέμε τέλος, εννοούμε Τέλος. Οι Καλύμνιοι πρέπει να διαγράψουν από τη φαντασία τους ότι υπάρχει περίπτωση να συμπληρωθεί το συγκεκριμένο έργο. Γιατί είναι ένα δεύτερο και πολύ σοβαρό έργο, που θα έρθει ως «θεραπεία» της πρώτης χοντρο-αστοχίας - για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη πιο σκληρή (της πιάτσας), που όμως ταιριάζει γάντι στην περίπτωση.

Σιωπή των α(χα)μνών

Πού πήγε η γνώση του δημάρχου ως ειδικού επιστήμονα, ο οποίος έβρισκε όλους τους άλλους πλην του εαυτού του βλάκες και άσχετους; Πού πήγαν οι στρατιές των ειδικών, των εμπειρογνωμόνων και των πολιτικών αστεριών που παρήλαυναν από τις TVές και πουλούσαν τζάμπα μαγκιά, διασύροντας υπολήψεις; Σήμερα, «η σιωπή των α(χα)μνών». Ο ίδιος ο κ. Διακομιχάλης ήρθε στην Κάλυμνο, μετά από ένα κρίσιμο ραντεβού που είχε με την εταιρία ATTICA GROUP, και δεν έδωσε σημεία ζωής; Δεν είχε υποχρέωση να βγει αμέσως και να πει στο λαό τι συμβαίνει; Ούτε τηλεφωνική παρέμβαση δεν μπόρεσε να κάμει;   

Το πιο σοβαρό όμως κι από τη «στοιχειωμένη» προβλήτα είναι ότι βιώνουμε κλίμα σκληρού εκφασισμού της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής. Και το Πα.Σο.Κ., «ξύνεται».  Τώρα βέβαια, μετά από αυτή την «πατάτα νευρο-κοπίου» στο μουράγιο της πολιτικής συμφοράς, θα βγούνε στο «γυαλί» μειλίχια πρόσωπα να μιλάνε και πάλι για ενότητα, συστράτευση, συναίνεση και άλλες τέτοιες βλακείες και ενοχλητικές υποκρισίες, για να απονευρώσουν της εις βάρος τους κριτική και να συσπειρώσουν, υποτίθεται…, το ΠαΣοΚ του Βενιζέλου.  

Αν εμείς εδώ δε σοβαρευτούμε, κανένας Βαγγέλης Βενιζέλος δε θα σώσει την Κάλυμνο των πέντε-δέκα απείρων πολιτικών και των αμέτρητων «θαλασσών» τους.   

3 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου δημοσιεύθηκε από Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου

  Έλα τώρα, σιγά το πράγμα, υπερβολές, όλα βαίνουν καλώς.
  Το ότι ξοδεύτηκαν ένα κάρο λεφτά ούτε καν για μηδαμινό όφελος για την Κάλυμνο, αλλά και ζημιογόνο για αυτήν δεν λέει και τίποτα.
  Το ότι δεν θα έρθει Blue Star φέτος αλλά σε 10-20 χρόνια; Και πάλι... σιγά, τι να το κάνουμε;
  Όλα τα γύρω νησιά θα έχουν και φέτος αύξηση στον τουρισμό, εκτός από εμάς. Ε και τι; γκαρσόνια τους είμαστε;

  Και πάμε στα θετικά:
  Το αλισβερίσι έγινε, με κάποια ιδιοτελή οφέλη εκ των ων ουκ άνευ, edo Ellada (όπως λέμε edo Uganda).
  Αφήσαμε το παράθυρο ανοικτό για νέα, μελλοντική, "προσοδοφόρα" συνεργασία.

  Και αν ακόμα βρεθούν κάποιοι να πούνε ότι δεν είδαν ουσιαστικό έργο, ή να παραπονεθούν για την διολισθηση αυτού του νησιού, ε εντάξει... θα τα ρίξουνε όλα στην κρίση και κάποια προβατάκια θα το μασήσουν.

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  "You have a way with words" Κύριε Τρικοίλη.. Δεν βοηθά σε τίποτα φοβάμαι. Καθώς μάλιστα μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, ο ανορθολογισμός και η παραλογία, γιά μιά ακόμη φορά, θα έχουν την τιμητική τους. Οι μέχρι τώρα δηλώσεις πολιτικών για αντιμετώπιση πρόβλημάτων, όπως το ακτοπλοϊκό, είναι απογοητευτικές. Από τον χαρακτηρισμό της ΑΝΕΚ από τον κύριο Δήμαρχο σαν φωτεινό παράδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέχρι την πρόταση για την σύμπραξη των ναυτηλιακών εταιρειών της περιοχής " ο καθένας με την προίκα του " , φαίνεται πόση έλλειψη σοβαρότητας υπάρχει. Όλοι λογαριάζουν πως όπου νάναι, θα πάμε πίσω στα παλιά....
  Good luck !!

 • Σύνδεσμος σχολίου Νυστάζος Αντλωνης δημοσιεύθηκε από Νυστάζος Αντλωνης

  Μετά την νέα γκάφα φαντάζομαι πως όλοι οι πολίτες, επιχειρηματίες,σύλλογοι,επιστήμονες θα αντιδράσουν για την νέα καθυστέρηση που δημιουργεί πρόβλημα στο νησί, ξέρετε αυτοί που στο πρόσφατο παρελθόν απειλούσαν με αγωγές και έστειναν λαικά δικαστήρια! ή μήπως όχι;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version