Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ & ΙΔΡΥΤ. ΔΗΛΩΣΗ του κόμματος Κατσέλη-Καστανίδη Κύριο

Ιδρυτικό μέλος ο Γιώργος Κασσάρας

 

Ανακοίνωση

ιδρυτικής διακήρυξης της «Κοινωνικής Συμφωνίας»

Η ίδρυση της «Κοινωνικής Συμφωνίας» σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 προέκυψε ως αναγκαιότητα απάντησης στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να εκφραστεί από νέου τύπου ανοιχτά και δημοκρατικά σχήματα και ως αποτέλεσμα των ριζικών μεταβολών που συντελούνται στην κοινωνική και οικονομική συγκρότηση της χώρας, καθώς και στη λειτουργία των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.
Η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στο παλλαϊκό αίτημα για τη διατύπωση και υλοποίησης μιας ρεαλιστικής και συγχρόνως ριζοσπαστικής πολιτικής εξόδου από την πολύμορφη κρίση που μαστίζει την Ελλάδα.
Η «Κοινωνική Συμφωνία» δεσμεύεται να υπηρετήσει μια προοδευτική πολιτική πρόταση που θα θέσει στο επίκεντρο της την προστασία του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, που θα προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μια πολιτική εθνικής αξιοπρέπειας.
Με ιδεολογικές αρχές που εντάσσονται στην ευρωπαϊκή πολιτική παράδοση του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με τις ιδεολογικές ρίζες της να βρίσκονται στην παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού και στις κοινωνικές θεωρίες του σοσιαλισμού, με τις αξίες της να συμπυκνώνονται στις έννοιες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της εθνικής ανεξαρτησίας η «Κοινωνική Συμφωνία» φιλοδοξεί να εκφράσει τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, της νέας γενιάς, και όλων όσων επιζητούν την πρόοδο με αξιοπρέπεια και με δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα επιδιώκει να καταστεί η συνείδηση και η διαχρονική φωνή των πιο αδύναμων και  ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
Πιστεύουμε ότι οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες δεν είναι μόνον απότοκες της λειτουργίας του αχαλίνωτου καπιταλισμού, αλλά και συνέπεια ενός πολιτικού συστήματος στο οποίο οι ολιγαρχίες του πλούτου, τα κλειστά κυκλώματα εξουσίας και τα εξωθεσμικά κέντρα ασκούν υπέρμετρη επιρροή. Για την προοδευτική παράταξη η πολιτική είναι υπεράνω της οικονομίας και το δημόσιο συμφέρον υπεράνω των οικονομικών ελίτ.
Υποστηρίζουμε:
    την προστασία των «δημόσιων αγαθών» τόσο στην παγκόσμια όσο και στην εγχώρια οικονομία.
    Την εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ οικονομίας και πολιτικής, δηλαδή μεταξύ οικονομίας και δημοκρατίας.
Η πολιτική ταυτότητα της «Κοινωνικής Συμφωνίας» και ο προγραμματικός λόγος της  πρέπει να απαντούν σε δύο κορυφαία ερωτήματα:
α) Μπορεί να υπάρξει μια ρεαλιστική πολιτική εξόδου της χώρας μας από την κρίση, πέρα από τα διλήμματα περί «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» και τις θεωρίες των «μονόδρομων»;
β) Ποια είναι τα περιθώρια ρύθμισης και οργάνωσης των αγορών, ώστε να προάγεται το δημόσιο συμφέρον και η Δημοκρατία;
Επιτακτικό στόχο της πολιτικής μας, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αποτελεί η έξοδος της χώρας μας από την κρίση, με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης  το οποίο ανατρέπει τη συλλογιστική της μονόπλευρης λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης και προωθεί την πολιτική των εθνικών ισοδυνάμων που αντιρροπούν τον αρνητικό προσανατολισμό του Νέου Μνημονίου.
Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, η έξοδος από την κρίση και την υπερχρέωση και η σωτηρία της πατρίδας μέσα από ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολιτικές κοινωνικής προστασίας που μπορούν να επιτευχθούν και να υλοποιηθούν εντός της Ευρωζώνης σε συνθήκες νομισματικής σταθερότητας και εθνικής ασφάλειας.
Το  Εθνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης  συνοδεύεται από πολιτικές που προωθούν :
    Την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του  κράτους
    Τη  βιώσιμη ανάπτυξη με απασχόληση και κοινωνική δικαιοσύνη.
    Μια  Εθνική Στρατηγική  σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
    Συμμαχίες για μία προοδευτική Ευρώπη
Στο εγχείρημα της «Κοινωνικής Συμφωνίας» καλούνται να συμβάλουν όλοι όσοι κρατούν αποθέματα πίστης στις δυνατότητες του έθνους και των Ελλήνων πολιτών. Όλοι όσοι εξακολουθούν να βλέπουν τον κόσμο με τα μάτια εκείνου που επιθυμεί να ανατρέψει κάθε τι δυναστικό και απαξιωτικό για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι με τα μάτια του κυνικά συμβιβασμένου. Καλούνται να συμμετάσχουν αυτοί που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως τη διαρκή μάχη για τη βελτίωση της ανθρώπινης μοίρας και όχι αυτοί που την αντιλαμβάνονται ως τεχνική της εξουσίας, δόλιων προσωπικών συμβιβασμών και απονομής προνομίων. Καλούνται να συμμετάσχουν όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να επινοήσουμε ένα μέλλον διαφορετικό, χωρίς προσχεδιασμένες αλήθειες, ένα μέλλον φτιαγμένο με μέτρο την ανθρώπινη αξίωση για ευημερία με δικαιοσύνη και όχι προεξοφλημένο από την απληστία της αγοράς.
Για τις προοδευτικές δυνάμεις, η κοινωνία και η δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών. Ο Ελληνικός Λαός πάνω από τους κερδοσκόπους και τα παιχνίδια τους. Οι αγορές είναι ένα εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας και της δημοκρατίας για την επίτευξη κοινωνικών και οικονομικών στόχων.
Θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική και την Ελλάδα, να δώσουμε πνοή στην κοινή επιθυμία για κάτι καλύτερο.

(ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Βούλα Τεκτονίδου , Γιώργος Κασσάρας, Χάρης Καστανίδης, Λούκα Κατσέλη, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου)

 

***

Ιδρυτική Δήλωση

Α. Ιδρύεται νέο πολιτικό κόμμα με τον τίτλο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ και με έδρα την Αθήνα, το οποίο δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα υπάρχουν Ελληνικές κοινότητες. Το έμβλημα του κόμματος είναι δύο ανεμίζοντα ιστία, χρωματισμένα σε δύο διαφορετικές αποχρώσεις του πράσινου χρώματος και τοποθετημένα δεξιά των λέξεων ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, οι οποίες είναι διατεταγμένες η μία κάτω από την άλλη. Κάτω από τις λέξεις  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Ακολουθεί υπότιτλος με τις λέξεις: Για την  Ελλάδα. Στην Ευρώπη.

Η οργάνωση και η δράση του κόμματος εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η οργάνωση και η λειτουργία της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ εδράζονται στις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της διαφάνειας, της πιστής αντιπροσώπευσης των πολιτών, της συλλογικότητας, του σεβασμού των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος και της συλλογικής Βούλησης των μελών και των φίλων της. Το κόμμα θα προασπίζει την Εθνική Ανεξαρτησία, την Εθνική Κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας, το Δημοκρατικό Κοινοβουλευτικό Πολίτευμα και το Σύνταγμα, θα προωθεί δε το κοινωνικό κράτος δικαίου και την κοινωνική συνοχή.

Το καταστατικό του κόμματος θα αποφασισθεί και θα εγκριθεί από το πρώτο τακτικό Συνέδριο που θα συγκληθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012. Θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες για τις καταστατικές αρχές και ρυθμίσεις του κόμματος, ώστε η κοινωνία των πολιτών να έχει άμεση επιρροή στη θεσμική λειτουργία του νέου κόμματος.

Β. Προσωρινές Καταστατικές Ρυθμίσεις

Μέχρι την έγκριση του καταστατικού από το πρώτο τακτικό Συνέδριο και την εκλογή των Οργάνων του κόμματος, το κόμμα θα διοικείται και θα εκπροσωπείται από την Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη.

Η διοίκηση και λειτουργία του κόμματος από την Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή θα βασίζεται στις ακόλουθες ρυθμίσεις, οι οποίες επέχουν θέση καταστατικών ρυθμίσεων για το χρονικό διάστημα μέχρι την έγκριση του Καταστατικού του κόμματος :

2.1. Η διοίκηση ασκείται συλλογικά από την Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αποφασίζει με πλειοψηφία για όλα τα θέματα διοίκησης, εκπροσώπησης και λειτουργίας του κόμματος και αποτελεί το ανώτατο καθοδηγητικό πολιτικό όργανο του κόμματος.

2.2. Η Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από :

α) Τον Πρόεδρο του Κόμματος και της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής

β) Τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

γ) Τον Γραμματέα της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής και

δ) δέκα (10) μέλη.

2.3. Τα μέλη της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής θα έχουν τις ακόλουθες ειδικότερα αρμοδιότητες:

(α) Ο Πρόεδρος του κόμματος και της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής προεδρεύει όλων των συλλογικών κομματικών οργάνων, έχει την ευθύνη του συνολικού συντονισμού του έργου της Διοικούσας Επιτροπής και της αποτελεσματικής προβολής των θέσεων του κόμματος, το οποίο και εκπροσωπεί στο εσωτερικό της χώρας και το εξωτερικό. Επίσης, υποβάλλει υποψηφιότητα σε δύο εκλογικές περιφέρειες και θεωρείται ότι λαμβάνει σταυρούς προτίμησης το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία.

(β) Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει τις αρμοδιότητες που ανατίθενται από τον Κανονισμό της Βουλής στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ηγείται του προεκλογικού αγώνα του κόμματος και ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες, που προβλέπονται στο άρθρο 37 του Συντάγματος.

(γ) Ο Γραμματέας της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής έχει την ευθύνη της οργανωτικής λειτουργίας του κόμματος και της αποτελεσματικής υλοποίησης των αποφάσεων της  Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής.

(δ) Πέραν των ανωτέρω, η Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή αναθέτει με απόφασή της στα μέλη της την άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων.

(ε) Ο Πρόεδρος του κόμματος και της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο Γραμματέας της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής αποτελούν την Πολιτική Γραμματεία της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής.

 

2.4. Η Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή, έχει περαιτέρω τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

(α) Την προώθηση και διάδοση των ιδεών, του προγράμματος και των καταστατικών αρχών του κόμματος, καθώς και την οργανωτική ανάπτυξή του ενόψει, ιδιαίτερα, των προσεχών βουλευτικών εκλογών.

(β) Στα πλαίσια αυτά, η Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή θα ορίσει άμεσα προσωρινές περιφερειακές επιτροπές (επιτροπές ανά περιφερειακή ενότητα), οι οποίες θα αναλάβουν να προωθήσουν τις θέσεις του κόμματος στην περιφέρειά τους και να συγκροτήσουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία και θα εγκριθούν τελικά από την Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή.

(γ) Θα οργανώσει μητρώα και ηλεκτρονικούς καταλόγους μελών και φίλων, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι δηλώνουν ότι διάκεινται θετικά στις Αρχές της Ιδρυτικής Διακήρυξης του κόμματος και επιθυμούν ως πολίτες να εκφρασθούν μέσα από τις τάξεις του, ανεξάρτητα αν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ή είναι Έλληνες της διασποράς, ή μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας διαφορετικής υπηκοότητας, με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.

 (δ) Θα ξεκινήσει Δημόσιο διάλογο με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο των αρχών και θέσεων του κόμματος, θα προωθήσει την ευρύτερη δυνατή γνωστοποίηση της Ιδρυτικής Διακήρυξης, με όλα τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας και θα εισηγηθεί στο πρώτο τακτικό Συνέδριο το καταστατικό του κόμματος.

 (ε) Είναι αρμόδια για την τελική έγκριση και κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών του κόμματος σε όλες τις περιφέρειες, για την οργάνωση της οικονομικής διαχείρισης του κόμματος, την επικοινωνία, την κατανομή των δημοσίων εμφανίσεων του Προέδρου της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής και του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τη νομική υποστήριξη και την πολιτική καθοδήγηση όλων των υποψηφίων.

Γ. Καταστατικές Αρχές

1. Η πολιτική δράση, η διοίκηση και η λειτουργία του κόμματος θα διέπεται από τις ακόλουθες βασικές καταστατικές αρχές, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο καταστατικό του κόμματος, που θα εγκριθεί από το πρώτο τακτικό Συνέδριο :

(α) Το κόμμα είναι ανοικτό και σε συνεχή άμεση και αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών, στην οποία αποκλειστικά στηρίζεται. Οι πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να μετέχουν στις οργανώσεις του κόμματος, αποκτούν την ιδιότητα του μέλους, ενώ στις συνεδριάσεις των οργανώσεων βάσης μπορούν να συμμετέχουν, εφόσον το επιθυμούν, και φίλοι. Τα μέλη και οι φίλοι αποκτούν την ιδιότητά τους με δήλωσή τους, οποτεδήποτε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έγγραφης δήλωσης. Το κόμμα είναι ευρύτατα αντιπροσωπευτικό και υπηρετεί την ελεύθερη και ακηδεμόνευτη λαϊκή έκφραση.

(β) Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος εκφράζονται με άμεσες δημόσιες ψηφοφορίες, στα μείζονα ιδεολογικά, πολιτικά και διοικητικά θέματα. Τα μέλη εκπροσωπούνται στα συνέδρια και στις περιφερειακές συνελεύσεις του κόμματος, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό του. Τα μέλη και οι φίλοι διατηρούν μόνιμη και συνεχή διαδραστική επικοινωνία με τα όργανα του κόμματος, όπως ειδικότερα θα προβλέπεται στο καταστατικό.

(γ) Η πολιτική καθοδήγηση του κόμματος θα γίνεται από συλλογικά όργανα, τα οποία θα διαδεχθούν την Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή. Τα όργανα του κόμματος αποφασίζουν με βάση την αρχή της πλειοψηφίας και τα μέλη τους ασκούν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται.

(δ) Τα όργανα του κόμματος θα εκλέγονται  από τα μέλη των οργανώσεων βάσης και το Συνέδριο του κόμματος. Ειδικότερα από τα μέλη του κόμματος θα εκλέγεται ο Πρόεδρος του κόμματος και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από το Συνέδριο θα εκλέγεται ο Γραμματέας του κόμματος και τα ανώτατα συλλογικά όργανα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.

(ε) Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο ίδιο κομματικό αξίωμα για περισσότερο από δύο (2) θητείες, ο χρόνος των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα οκτώ (8) έτη. Το καταστατικό θα προβλέπει ειδικότερους χρονικούς περιορισμούς για όλα τα αξιώματα και τις θέσεις του κόμματος.

Η παρούσα Ιδρυτική Δήλωση υπογράφεται από τον Πρόεδρο του κόμματος και της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τους πέντε (5) βουλευτές που συμμετέχουν στην Ιδρυτική Διοικούσα Επιτροπή, ακολουθεί δε και συνυποβάλλεται η Ιδρυτική Διακήρυξη της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, η οποία υπογράφεται από 243 ιδρυτικά μέλη.

Αθήνα, 14 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.  Η Πρόεδρος του Κόμματος και της Ιδρυτικής Διοικούσας Επιτροπής:

      Λουκία-Ταρσίτσα Κατσέλη του Πελοπίδα

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version