Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από τη ΘΟΚ «ΕΙΜΑΙ ΧΑΛΙΑ» - Σκηνοθεσία Κατ. Κλωνάρη Κύριο

Γράφει η Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

 

 

Το   έργο  του Ντίνου  Σπυρόπουλου  με τον  απόλυτο τίτλο  «Είμαι  χάλια»  παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Θέατρο Χώρας (αίθουσα εντευκτηρίου) η  Θεατρική Ομάδα Καλύμνου  σε σκηνοθεσία της κας  Κατερίνας Κλωνάρη. 

 
Μια παράσταση πρωτότυπη, γεμάτη ζωντάνια  και νεύρο, που παρουσιάζει τον πολύπλοκο και πολύπλευρο ρόλο της σημερινής γυναίκας. Ανεξάρτητη και πολυπράγμων έχει επωμιστεί υποχρεώσεις, αλλά με τα δικαιώματά της τι γίνεται; Και ειδικά στις σχέσεις της με το αντίθετο φύλο πόση χαρά και απόλαυση μπορεί να βιώσει; Σε  μια πολυετή σχέση είναι ικανοποιημένη από τη συμπεριφορά του αγαπημένου της συντρόφου ή κάποια στιγμή αντιδρά καταλυτικά; Οι πρωταγωνίστριες  με έντονη παραστατικότητα, σύγχρονο λεξιλόγιο και χιούμορ καθώς εναλλάσσονται καθ’ όλη την πλοκή του έργου αποδεικνύουν πως  η “Ελένη” μπορεί να είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα που καλείται να αντιμετωπίσει καθεστηκυίες καταστάσεις, αλλά και ανατροπές στη ζωή της. Η σκηνοθέτιδα της παράστασης κα. Κλωνάρη, μόνιμα ανήσυχο και πρωτοπόρο πνεύμα,  κατάφερε όχι μόνο να αποδώσει σκηνοθετικά με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις σχέσεις των δύο φύλων και τις διαφορές μεταξύ τους, αλλά και να μας κάνει να γελάσουμε και να προβληματιστούμε. Το έργο σίγουρα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Καλό θα ήταν να το παρακολουθήσουν και άντρες, ίσως έτσι καταλάβουν πιο πολύ τις γυναίκες της ζωής τους.

Οι ρόλοι που εμφανίζονται και ακούγονται στο έργο είναι οι εξής: Ελένη Α΄ : Ειρήνη Βαλσαμίδη, Ευαγγελία Μανιά, Καλοτίνα Κορφιά, Μαρία Τσαμπαδίκου, Σέβη Πανάτου, Στέλλα Χαραμαντά, Ελένη Β΄ : Νίκη Σκυλλά, Σεξολόγος: Άρης Γιαννακόπουλος, Απόστολος: Μιχάλης Μακρυλλός, Γιατρός : Σωτήρης Βαγιανός, Γιατρός 2: Νικόλας Κουκουβάς . 

Συντελεστές παράστασης: Μουσική: Κατερίνα Κλωνάρη-Παντελής Τρικοίλης, Κονσόλες-φώτα: Ειρήνη Λάμπρου, Ήχος: Παντελής Τρικοίλης, Τεχνικός TV: Terry Burlace, Φώτα: Θανάσης Παστρικός, Κοστούμια: Βασιλεία Νομικαρίου-Αϊντα Ταυλαρίου, Επιμέλεια προγράμματος: Νίκη Σκυλλά. Η  Θ.Ο.Κ.  ευχαριστεί και τον κ. Μ. Οικονόμου και το cafe “13-23” για τη διάθεση των καθισμάτων. 

*

Στο φυλλάδιο της παράστασης η  Θ.Ο.Κ. όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “ απαιτεί το αυτονόητο: έναν χώρο πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης”.  Μόνο που δυστυχώς στην Κάλυμνο προφανώς τίποτα δεν είναι τελικά αυτονόητο. Το μελανό σημείο του όλου θέματος είναι πως δεν υπάρχει ένας αξιοπρεπής χώρος, όπου θα μας έρθει η μέθεξη και η κάθαρση μέσα από μια παράσταση,  δίχως ηθοποιοί και θεατές να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και να  στριμώχνονται σαν τις σαρδέλες. Νησιά μικρότερα από μας έχουν δημιουργήσει χρόνια τώρα αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπου, εκτός από το να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, καταφέρνουν να υποδεχτούν και να οργανώσουν πανελλαδικά συνέδρια εξασφαλίζοντας έτσι την προβολή – και όχι μόνο -  του τόπου τους. Στην Κάλυμνο όμως τα τελευταία 25 έτη καταλήξαμε πως φταίει …ο Χατζηπετρής  και τώρα πια και η Τρόικα. Καμιά Αρχή και Εξουσία του νησιού μας όλα αυτά τα χρόνια δεν βρήκε ούτε χρόνο, ούτε τρόπο, ούτε χρήμα  για να εξασφαλίσει  στην πολύπαθη Κάλυμνο μια αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τι φοβάται τελικά; Μήπως εκπολιτιστεί και η ίδια;  

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version