Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καλλικράτης - Επαρχεία στο «κρεβάτι του Προκρούστη» (VIDEO) Κύριο

Είχε διοικητική λογική η κατάργηση των επαρχείων, και ειδικά του Επαρχείου Καλύμνου; Όχι, απαντά η πράξη, όχι λέει κατηγορηματικά και κ. Κώστας Σταυλάς, ο «εξουσιοδοτημένος περιφερειακός σύμβουλος» για την «Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνιου».

 

Μας δέχτηκε στο γραφείο της πρώην επάρχου. Η ελεύθερη συζήτησή μας, με ανοικτή και με κλειστή κάμερα, απλώθηκε στα κύρια ζητήματα που προέκυψαν με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την κατάργηση των επαρχείων.

Και βέβαια όλες «Περιφερειακές Ενότητες» (Π.Ε.) δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, όπως εξήγησε στην ΑΡΓΩ ο κ. Σταυλάς. Στην Π.Ε. Καλύμνου, όπως και επί επαρχείων, υπάγονται και σήμερα 6+1 νησιά: Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Λειψοί, Αγαθονήσι + Αρκειοί. Αυτά τα νησιά, εξαιρουμένης της Λέρου, δεν μπορούν να γίνουν καλλικρατικοί δήμοι, επισημαίνει ο κ. Σταυλάς και συνεχίζει: Από ποιον θα εξυπηρετηθούν; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Γιατί πώς είναι δυνατόν να έχουμε στο Ν. Αιγαίο Καλλικράτη «εν ζωή» όταν η Δωδεκάνησος «αρκείται» με έναν αντιπεριφερειάρχη στη Ρόδο, και η συγκέντρωση όλης της διοίκησης να ανεβαίνει στη Σύρο, την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – άλλη πρόβλεψη κι αυτή! Ο Καλλικράτης άλλαξε το διοικητικό χάρτη χάρη της ή προκάλεσε «περιφερειακό συγκεντρωτισμό»; - ο νέος όρος και το νέο μας πρόβλημα…

Και σαν να μην έφταναν αυτά, στη μεταβίβαση υπηρεσιών του Επαρχείου Καλύμνου προς το Δήμο Καλυμνίων, μαζί με τα κτήρια τους υπαλλήλους και όλη την υποδομή, όπως επιβάλλει ο Καλλικράτης, στην Κάλυμνο έγιναν κάποιες «παραχαράξεις» του νόμου στην Πολεοδομία και την Πρόνοια, οι οποίες προκάλεσαν πολλές συζητήσεις και αναστατώσεις. Τι ακριβώς συνέβη «κύριος περιφερειάρχης οίδεν».   

Προεκλογικά ακούγαμε πολλά καλά για την ερχόμενη καλλικρατική αποκέντρωση και ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν και ο λαός δεν είχε την τύχη να ενημερωθεί από κανέναν. Τελικά, αντι για αποκέντρωση βλέπουμε  υδροκεφαλισμό της Σύρου. Και κάτι χειρότερο: Ο νόμος, από τη μια, τράβηξε βίαια τη Δωδεκάνησο και την «τέντωσε» μέχρι τη Σύρο και, από την άλλη, τσεκούρεψε και κόντυνε το Επαρχείο Καλύμνου σε νάνο Π.Ε., με πολιτικό προϊστάμενο χωρίς αρμοδιότητες. Μάκρυνε και κόντυνε τη… φουκαριάρα τη διοίκηση σαν σε «κρεβάτι Προκρούστη».

Και πώς κυλάει τώρα η δουλειά; Οπως σημειώνει ο κ. Σταυλάς (δ/ντής του 1ου Δημ. Σχολείου Πόθιας), ο πολιτικός προϊστάμενος της κάθε Π.Ε., από τη στιγμή που είναι άμισθος, χωρίς αποκλειστική απασχόληση, αλλά και χωρίς να επιτρέπεται ακόμη και αυτή η υπαλληλική του απόσπαση στο μέγαρο διοίκησης της Π.Ε., δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντά του. Γιατί μέχρι το μεσημέρι είναι δ/ντής του σχολείου και, επομένως, μόνο μετά τις 2μμ αναλαμβάνει καθήκοντα πολιτικού προϊστάμενου.     

Αυτό το διοικητικό κενό άρχισαν να το κατανοούν ο κ. περιφερειάρχης και ο κ. υπουργός. Έστω και με καθυστέρηση μηνών. Το… παρήγορο είναι το θέμα αυτό θα γίνει αντικείμενο από κοινού εξέτασης του κ. Μαχαιρίδη με τον κ. Ραγκούση και τους επιτελείς του άμεσα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σταυλάς.

Και η απλή ερώτηση: Αυτό το διοικητικό «κρέμασμα» δεν μπορούσε ο υπουργός να το προλάβει; Ηταν τόσο δύσκολο να προβλέψει ότι καταργώντας τα επαρχεία και προπάντων το Επαρχείο Καλύμνου (γιατί όλα τα επαρχεία δεν είναι τα ίδια) θα έπρεπε να καλύψει το διοικητικό κενό;

Αλλά και τώρα περιμένουμε να δούμε τι νέο θα προκύψει…  

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version