Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΦΑΝΗ ΚΑΠΕΛΛΑ-ΚΟΥΤΟΥΖΗ, αφιέρωμα στην επέτειο της ενσωμάτωσης

Η επικαιρότητα πριν από πενήντα οκτώ χρόνια

 

(Μάρτιος 1954)

 Από την εφημερίδα «Προοδευτική Κάλυμνος»

 Εκδότης-Διευθυντής: Εμμ. Καπελλάς

 

Μια καλύμνικη θεατρική βραδιά

«Σκλάβα Δωδεκάνησα»  

                           Κριτικό σημείωμα: Θεμελίνα Καπελλά

 

Το Γυμνάσιο Θηλέων στα χρόνια τούτα μας έχει συνηθίσει σ’ όμορφες, επιμελημένες παραστάσεις, που ξεπερνούν τα όρια του μέτριου και του ερασιτεχνικού, έτσι που κι από πριν να χαιρόμαστε σαν ακούσουμε πως ετοιμάζει κάτι δικό του, με την πεποίθηση ότι θάναι κάτι όμορφο!

Έτσι και φέτος μας χάρισε μια μοναδική βραδιά, ξεχωριστή μέσα στη φτωχή πνευματική κίνηση του νησιού μας.

Όλα μας άρεσαν, με όλα ενθουσιασθήκαμε γιατί πίσω κι’ από την πιο μικρή λεπτομέρεια έβρισκες τον άνθρωπο με το λεπτό καλλιτεχνικό γούστο, πούχει καταφέρει σ’ όλες του τις εκδηλώσεις να ξεφεύγει από το τυπικό, το δασκαλίστικο-ας μου επιτραπεί η φράση- τον Γυμνασιάρχη Θηλέων κύριο Γιώργη Κουκούλη. Τίποτε δεν μπορεί να ζωντανέψει για τραγούδι για απαγγελία για θέατρο, σαν δε βρεθεί ο ένας ή οι πολλοί που θα του δώσουν μέσα απ’ την ψυχή τους το περίσσεμα ή κι ολάκερο τον εαυτό τους!

Η βραδιά, αφιερωμένη στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, άρχισε μ’ ένα μικρό πρόλογο, μια ομιλία του κ. Κουκούλη για το σκοπό της παράστασης: Την ενίσχυση του συσσιτίου του Γυμνασίου Θηλέων, για τις άπορες μαθήτριες. Ακολούθησαν λίγα λόγια για το έργο και για τον συγγραφέα Γιάννη Κλ. Ζερβό, τον τόσο γνωστό ως άνθρωπο σ’ όλο το νησί μας μα άγνωστο στους πολλούς ως ποιητή και συγγραφέα.

Η χορωδία, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Γ. Καραμηνά, που με ζήλο κατάρτισε από την αρχή του χρόνου, καταχειροκροτήθηκε τόσο στα κλασσικά τραγούδια του Μπετόβεν «Θεού Δόξα» και «Νανούρισμα» του Σούμπερτ, όσο και στα Δημοτικά και Λαϊκά τραγούδια των νησιών μας. Όλοι άκουγαν με ιδιαίτερη συγκίνηση το «Μελαχροινό», το «Δυοσμαράκι», το «Πιπίνι»,το «Σπερβέρι» της Ρόδου και τον «Σι(γ)ανό» της Πάτμου.

Ακολούθησαν λιγοστές απαγγελίες, κι’ αυτές παρμένες από δημοτική ποίηση των νησιών μας, η μια πιόμορφη απ’ την άλλη.

Κι ήρθε η σειρά για το κυρίως έργο τα «Σκλάβα Δωδεκάνησα». Οι σκηνές του όλες πριν από τον πόλεμο (τον Β! Παγκόσμιο) ή από τα πρώτα του χρόνια, πλεγμένες με την ιστορία του εκκλησιαστικού κινήματος του 1935.Δε θάμεινε κανένας που να μη δακρύσει ,που να μη φουσκώσει το στήθος του από συγκίνηση. Όλοι ξαναζήσαμε για λίγο τα μισητά χρόνια της σκλαβιάς με τον βραχνά, τον εφιάλτη που πλανιόταν πάνω από τα κεφάλια όλων. Φυλακή, Μαρισάλος, ανακριτής, προδότης…Πόσο ζωντανά  ακόμη βλέπουμε τις μορφές τους. Έχει, άλλωστε το δικό του τρόπο ο συγγραφέας, το μοναδικό, να τα περιγράφει όλα αυτά και να μας αγγίζει ως τα κατάβαθα.

Σε όλους αξίζει ο έπαινος γιατί όλοι συνέτειναν στην επιτυχία. Ξεχώρισε η μικρή Θέμις Γερακιού με το αναμφισβήτητο μεγάλο ταλέντο της και ο κ. Κουκούλης στο ρόλο του Στέφανου και του ιερέα Καλλίνικου. Όμως κι’ Μαρισάλος κ. Ανεμογιάννης κι’ ο ανακριτής κ. Μαγκάκης κι’ ο βασιλικός επίτροπος κ. Μαυρόστομος, ο Ι. Πατέλλης ως Χριστόδουλος ο Σάμιος κι’ οι δυο κοπέλλες Αλ. Λάρδα και Ελευθ. Πέρου αλλά και ο Γ. Κλειδομύτης ως Ανδρόνικος, στάθηκαν με επιτυχία, καθένας στο ρόλο του!

Μας άφησε μέσα μας μια χαρά τούτη η παράσταση, την πνευματική χαρά που στερούμαστε εδώ κάτω, μαζί κι’ ένα καμάρι. Πρώτα γιατί όλα ήτανε ολότελα δικά μας: Έργο, συγγραφέας, εκτελεστές. Κι’ έπειτα για τα νιάτα του νησιού μας που απέδειξαν ότι σαν βρεθούν σε άξια χέρια μπορούν τόσα και τόσα να αποδώσουν.

                               

Σημείωση: Σκέφθηκα πως το κριτικό αυτό σημείωμα μιας θεατρικής παράστασης του 1954, αφιερωμένης στη μόλις επέτειο της Ενσωμάτωσης, μας φέρνει τις αύρες του γνήσιου εθνικού και συναισθηματικού πλούτου των πρώτων εκείνων χρόνων της ελευθερίας μας. Πολύτιμες για μένα είναι και οι έμμεσες πληροφορίες για κείνους τους καιρούς, τους δύσκολους αλλά και ηρωϊκούς ,αυτούς που  τελικά έχασαν την αποκλειστικότητα των «δύσκολων» τώρα, ύστερα από εξήντα τέσσερα (64) χρόνια ελεύθερης εθνικής ζωής ! Όμως δεν είναι μέρα για δυσάρεστες σκέψεις. Τις αφήνουμε για κάποια άλλη φορά.

Και του χρόνου!

 

Αθήνα 5 Μαρτίου 2012

Φανή Καπελλά- Κουτούζη

            (φωτο)

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version