Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Γράφει ο Β. Περλέγκος Κύριο

Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. γενικότερα.

 

Το πρόβλημα της επαρκούς ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ασφαλισμένων και κυρίως το πρόβλημα της μελλοντικής  καταβολής συντάξεων γίνεται οξύτερο λόγω του δημογραφικού ζητήματος (οι ειδικοί ενδιαφέρονται κυρίως για το λόγο μη εργαζομένων προς εργαζόμενους που είναι γνωστός ως «Λόγος Οικονομικής Εξάρτησης»).

Η τρέχουσα οικονομική κρίση διογκώνει το πρόβλημα, που λόγω της δημοσιονομικής κρίσης διαχέεται πλέον έντονα σε όλες της πτυχές της οικονομικής ζωής, μέσω της περαιτέρω μείωσης μισθών και συντάξεων, μείωση κοινωνικών και προνοιακών δαπανών και επακόλουθα αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Γνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό ζήτημα σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, οικονομικούς, υγειονομικούς και κυριότατα δημογραφικούς. Εντούτοις, πρέπει να παραδεχθούμε ότι, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η βασικότερη διάσταση είναι η χρηματοοικονομική, καθώς η περιορισμένη ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί τα κράτη να περικόπτουν συντάξεις και να αυξάνουν τα όρια ηλικίας.

Άραγε, στο πλαίσιο της μείωσης των ελλειμμάτων των χωρών της Ευρώπης, η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι δρόμος χωρίς γυρισμό; Ίσως όχι. Και αυτό, γιατί η Ευρωζώνη δεν έχει χρησιμοποιήσει ενεργά τα διαθέσιμα εργαλεία οικονομικής πολιτικής, όπως έπραξαν π.χ. οι Η.Π.Α.

Τα βασικά μέσα οικονομικής πολιτικής κάθε κράτους είναι η δημοσιονομική (πολιτική φόρων και δαπανών μέσω του κρατικού προϋπολογισμού) και η νομισματική πολιτική (πολιτική μεταβολής της ποσότητας χρήματος ή νομισματικής βάσης της οικονομίας από την Κεντρική Τράπεζα). Η δημοσιονομική πολιτική καθορίζεται από κάθε κράτος αυτόνομα. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική όμως, τα κράτη που συμμετέχουν στη ζώνη ενιαίου νομίσματoς παραιτούνται από τη δυνατότητα αυτόνομης νομισματικής (όπως και συναλλαγματικής) πολιτικής και έτσι, οι συνιστώσες της προσφοράς χρήματος, όπως το επιτόκιο καθορίζεται για όλα τα κράτη-μέλη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.). Η ΕΚΤ, ακόμη δανείζει τις εμπορικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο (περί το 1%) έτσι ώστε οι δεύτερες να καλύψουν τις ανάγκες τους για ρευστότητα και να διοχετεύσουν πιστώσεις στην πραγματική οικονομία.

Ας αναλογιστούμε λίγο το ενδεχόμενο ότι η ΕΚΤ εκτός από την καθιερωμένη χορήγηση φθηνού χρήματος στα τραπεζικά ιδρύματα, ένα μέρος των πιστώσεων να χορηγηθεί σε κάποιους δημόσιους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς των χωρών-μελών (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρηματοοικονομικών επενδύσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γίνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, που μάλιστα κατέχουν μεγάλο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου τους σε ευρωπαϊκά, ακόμη και σε ελληνικά ομόλογα).

Η συνεχής, σταθερή ροή φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές από τις επιχειρήσεις, όσο και από τους εργαζομένους, μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Κατά συνέπεια, μπορούν να δημιουργηθούν ισχυρές προϋποθέσεις αύξησης των επενδύσεων και της κατανάλωσης, άρα οικονομικής ανάπτυξης σε ένα δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Μπορεί να τεθούν βάσεις για μη αύξηση των ορίων ηλικίας και, γιατί όχι, και μείωσης των ορίων, ειδικά στις χώρες που αυτά είναι ήδη υψηλά (άνω των 65). Κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση εργασίας και την είσοδο νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας. Η αποπληρωμή των δανείων (με δεδομένο ότι η δανειοδότηση είναι μακροχρόνια) μπορεί να επιτευχθεί από την αύξηση της ρευστότητας των ταμείων, μέσω της μείωσης της ανεργίας.

Ίσως να φαίνεται αισιόδοξη η άποψη της βελτίωσης της ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω της διαδικασίας που περιγράψαμε, όμως ας αναλογιστούμε την παρούσα κρίση και τις περιοριστικές πολιτικές που ακολουθεί η ΕΚΤ εδώ και χρόνια, και πού οδηγούμαστε από εδώ και πέρα.

(Βασίλης Περλέγκος, Οικονομολόγος)

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version