Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Αρχοντικό Βουβάλη δεν απεντάχτηκε από το ΕΣΠΑ… Κύριο

Το Αρχοντικό Βουβάλη γνώριζαν οι Καλύμνιοι ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά σε συνέντευξη τύπου, στις 24.2.12,  ο εκπρόσωπος του δημάρχου άφησε ασάφειες για την τύχη του  έργου.

 

Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του δημάρχου, κ. Δρ. Ταυλάριος, απαντώντας σε ερώτηση για την επισκευή του Αρχοντικού Βουβάλη, ενώ τόνιζε κατ’ επανάληψη ότι δεν κατηγορεί κανέναν, ωστόσο άφηνε πλαγίως αιχμές που φωτογράφιζαν τον υφυπ. Τουρισμού & Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιάδη και, συνάμα…, τον τέως δημάρχο κύριο Γ. Ρούσσο, ο οποίος έχει αποσπαστεί στο γραφείο του κυρίου Νικητιάδη ως ειδικός συνεργάτης.

Η είδηση του κυρίου Ταυλάριου ήταν αδύνατο να καταλάβει κανείς μέχρι πού έφτανε. Η επικρατέστερη εντύπωση ήταν ότι ο έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ. Αλλά και όταν βγήκε τηλεφωνικά στο ΑΙΓΑΙΟ TV ο περιφερειάρχης κύριος Γ. Μαχαιρίδης, και πάλι ξεκάθαρη εικόνα για την τύχη του αρχοντικού δεν βγήκε.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον κύριο Γ. Ρούσσο για να μας εξηγήσει τι συμβαίνει, και μας είπε κάτι το πολύ απλό, ότι το αρχοντικό ακόμη δεν αξιολογήθηκε από το υπουργείο, γιατί έχει ανάγκη από συμπληρωματικά στοιχεία. Μας παρέπεμψε στον κύριο Νικητιάδη, να ζητήσουμε δήλωση του, κατά την επίσκεψη του στην Κάλυμνο το πρωί της Καθαρής Δευτέρας, 27.2.12.

Και αυτό κάναμε. Σήμερα, αν και ο καιρός δεν ήταν καθόλου καλός, ο κ. Νικητιάδης ήρθε στην Κάλυμνο για μερικές ώρες και επισκέφθηκε το Αρχοντικό Βουβάλη συνοδευόμενος από τους Διακομιχάλη και Ρούσσο. Στη συνέχεια είχε τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές συνεργασίες και παραχώρησε τις συνεντεύξεις του.

Η ΑΡΓΩ ζήτησε από τον κύριο Νικητιάδη να δώσει φως στην υπόθεση του αρχοντικού, για να καταλάβει ο κόσμος ποια είναι η πραγματικότητα και σε ποια φάση βρίσκεται το έργο αυτό. Επιγραμματικά θα λέγαμε τα εξής: Το έργο, καταρχήν, δεν απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ και κάθε συζήτηση για απένταξη είναι εκτός πραγματικότητας. Καθυστέρησε όμως πράγματι και αυτο, όπως μας είπε ο κ. υφυπουργός, οφείλεται στο ότι για το έργο πρέπει οπωσδήποτε να εκπονηθεί στατική μελέτη, γιατί είναι παλιό κτίριο και αυτή η μελέτη είναι επιβεβλημένη.  Δηλαδή ο φάκελος του έργου δεν ήταν πλήρης και επομένως το έργο, κατά την ορολογία των τεχνοκρατών, δεν είχε «ωριμότητα».

Ο κ. Νικητιάδης ανέλαβε τη δέσμευση να δώσει εντολή για τη σύνταξη της στατικής μελέτης, ώστε να λυθεί το αδιέξοδο. Επομένως τις υπηρεσιακές και τεχνοκρατικές εξελίξεις για το έργο αυτό, δαπάνης 500.000€, τις αναλαμβάνει τελικά ο κ. Νικητιάδης για να ξεμπλοκαριστεί και να δρομολογηθεί η υλοποίηση του. Εδώ λήγει μυθολογία για το έργο.

*

Υπάρχουν όμως δύο απορίες που δημιουργούν φόντο ομίχλης στην μυθολογία των ημερών για το αρχοντικό:

1)  Την εβδομάδα που πέρασε ο δήμαρχος της Καλύμνου ήταν στην Αθήνα και έτρεχε για την Πυροσβεστική, όπως είπαν στελέχη της παράταξης του. Γιατί, άραγε, δεν επισκέφθηκε και το γραφείο του κυρίου Νικητιάδη, για να συζητήσει με τον υφυπουργό το πρόβλημα του έργου, παρά ανέθεσε στον υπεύθυνο του γραφείου του να το προβάλει στην Κάλυμνο με ασαφείς αιχμές, έτσι που να υπάρχει μεν πρόβλημα, αλλά να μην καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες σε κανέναν…;

2)   Γνώριζε ο δήμαρχος ότι επιβαλλόταν η εκπόνηση στατικής μελέτης, ώστε να «ωριμάσει» το έργο; Αν ναι, γιατί δεν προχωρούσε τη μελέτη; Αν όχι, γιατί δεν είχε επαφή με τον κύριο Νικητιάδη να τον βοηθήσει ή με τον κύριο Μαχαιρίδη, ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει το Δήμο Καλυμνίων, αρκεί να του το ζητήσει; 

Πιθανόν ο δήμαρχος να ξέρει σε πληρότητα τι τρέχει με το έργο. Αλλά, για ποιο λόγο ο συνεργάτης του σήκωσε συννεφάκια πάνω από το έργο;

Για άλλη μια φορά είχαμε πολλά λόγια για το τίποτα. Αρέσουν οι μάγισσες και φαντάσματα. (κάτω φωτο, Νικητιάδης, Ρούσσος)

*

Με την ευκαιρία που συναντήσαμε τον κύριο Νικητιάδη και είχαμε μαζί του μια σύντομη συνέντευξη στην προκυμαία του Λιμεναρχείου, του θέσαμε και δύο άλλες ερωτήσεις:

Για τον τουρισμό:  Είναι κινητικός ο κ. υφυπουργός και αποτελεσματικός. Φέρνει τουρίστες στα νησιά μας, αλλά στα νησιά, από άποψη οργανωτική,  δεν υπάρχει η ίδια κινητικότητα. Δεν φτάνει μόνο να έρχονται τουρίστες, πρέπει και τα νησιά να αξιοποιούν σωστά τις ευκαιρίες.

Στην απάντησή του ο κύριος υφυπουργός μίλησε ότι εδώ πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι τοπικοί επιχειρηματίες και ο Δήμος.

Για τα δάνεια του κόσμου:  Η Πατρίδα σώζεται, είπαμε στον κ. Νικητιάδη, αλλά οι πολίτες καταστρέφονται γιατί αυτή τη στιγμή οι δόσεις των δανείων είναι μεγαλύτερες από τα εισοδήματα πολλών νοικοκυραίων που πήραν δάνειο για να κτίσουν ένα σπίτι και τώρα κινδυνεύουν να το χάσουν. Αναμένουν παρέμβαση της πολιτείας.

Ο κύριος Νικητιάδης απάντησε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ρύθμισης των δόσεων σε σχέση με το εισόδημα, αλλά και το ΠαΣοΚ θα καταθέσει τη δική του πρόταση.     

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version