Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χρόνια είχε να δει ο Χορός της Παναγιάς τόσο κόσμο (video, 24 φωτο) Κύριο

Την Κυριακή της Τυρινής (26.2.12) ο «Χορός της Παναγιάς», στην Παναγιά των Τσικχουώ(ν), είχε κάτι από τις παλιές ημέρες σε παρουσία του κόσμου. 

 

Γέμισε η αυλή της Παναγιάς και ο εξωτερικός περιμετρικός δρόμος, ενώ πολλοί μη έχοντας χώρο να σταθούνε κάθισαν μες στην εκκλησία και περίμεναν τον κατανυκτικό εσπερινό, το λεγόμενο «Συγχώριο», που ακολουθεί πάντα μετά το χορό.

Η οικονομική κρίση και τα απανωτά μνημόνια βρήκαν διέξοδο στον παραδοσιακό χορό στην αυλή της Κεχαριτωμένης Χώρας. Είναι το σημείο αναφοράς της Καλύμνου την ημέρα αυτή εδώ και αιώνες. Στο «Χορό της Παναγιάς» ανέβαινε όλη η Πόθια, αφού οι Ποθιανοί ήταν χθεσινοί Χωριανοί και με την εξάπλωση της Καλύμνου μετοίκισαν στη Πόθια.

Και φέτος οι οργανοπαίκτες ήταν οι νεαροί συνεχιστές της οικογένειας Τσουνιά, εγγόνια του Μικέ Τσουνιά, καθώς η οικογένεια αυτή έχει τη δική της ιστορία στο έθιμο αυτό πάνω από εξήντα χρόνια, και είναι οι αποκλειστικοί οργανοπαίκτες. Οι χορευτές ήταν και αυτοί στην πλειοψηφία τους από οικογένειες, κυρίως τσοπάνηδων, που κρατάνε την παράδοση στην απόλυτη γνησιότητά της και στα παιδιά τους μαθαίνουν, από γενιά σε γενιά, τον ίσο και τη σούστα, που είναι και οι μοναδικοί χοροί της ημέρας αυτής στην αυλή της Παναγιάς. Φέτος πρωταγωνίστησαν τρεις γυναίκες της οικογένειας Γλυνάτση (Τσοπανάκου).

Το χορό τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος και ο βουλευτής κύριος Γ. Κασσάρας, ενώ τις παρατάξεις του δημ. σ/λίου εκπροσώπησαν ο αντιδ/ρχος κ. Π. Ζωίδης, ο αντιπρόεδρος του δημ. σ/λίου κύριος Ιω. Μαστροκούκος, εκ μέρους της αξ. αντ/τευσης, και ο κύριος Γ. Γαλουζής, επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης.

Ο χορός ξεκίνησε περίπου στις 3μμ και στις 5μμ ο μητροπολίτης χτύπησε την καμπάνα, που ο ήχος της σημαίνει, κατά την παράδοση, το τέλος των χορών της Αποκριάς και την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τον κατανυκτικό εσπερινό. Η εκκλησία ήταν γεμάτη κόσμο, τα αναλόγια των ψαλτάδων πλήρη συναδέλφων ιεροψαλτών και όλος ο κλήρος της Καλύμνου. Το τέλος του «Συγχώριου» κλείνει με τους ασπασμούς ιερέων-εκκλησιάσματος, κατά μήκος του τέμπλου, σε συμβολική πράξη αμοιβαίας συγχώρησης.

(Οι φωτογραφίες και το βίντεο που παραθέτουμε από το χορό της  μιλάνε καλύτερα από κάθε περιγραφή).

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
http://www.argokalymnos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=823:%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-video-24-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD&Itemid=337#sigProGalleriaca4f80c724

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version