Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Κύριε Τρικοιλη, τολμήσατε να εκφέρετε κριτικό λόγο …»

Η κυρία Φανή Καπελλά-Κουτούζη έστειλε στην ΑΡΓΩ την παρακάτω επιστολή συμπαράστασης…

 

 

Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 2012

Κύριε Τρικοίλη,

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον πάντα, μέσω της ηλεκτρονικής Αργώς, τα όσα συμβαίνουν στην Κάλυμνο, μια που δεν μπορώ να κόψω τον ομφάλιο λώρο με τον τόπο μου, αν και τα χρόνια της απουσίας μου (διακεκομμένης βέβαια), θα δικαιολογούσαν μια σχετική αποστασιοποίηση.

Αισθάνθηκα λοιπόν την ανάγκη να εκφράσω την άποψή μου για την τελευταία επίθεση που δεχθήκατε, μέσω του δελτίου τύπου της δημοτικής παράταξης του κ. Δημάρχου, το οποίο υπογράφει ο εκπρόσωπος τύπου της παράταξης κ. Θανάτσης. Και η ανάγκη αυτή διαισθάνομαι να τροφοδοτείται και από την γνώμη του Αριστοτέλη ότι κανένας πολίτης δε δικαιούται να «ιδιωτεύει» με την έννοια ακριβώς που είχε η αρχαιοελληνική λέξη «ιδιώτης» δηλ. αυτός που απέχει από το δημόσιο βίο. Άλλο αν, διάφοροι λόγοι, ανεξάρτητοι από τη θέλησή του καθενός μας, τον αναγκάζουν να τηρεί αυτή την « ιδιωτική» στάση.

Στην προκειμένη περίπτωση ,  προτού εκφέρω γνώμη, προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω το κείμενό σας  για να καταλάβω το «ου ένεκα», την αιτία δηλ. που παρήγαγε τη συγκεκριμένη απάντηση. Εν συνεχεία έπρεπε να κάνω το ίδιο και για την ίδια την απάντηση, για λόγους ίσης αντιμετώπισης.

Έχω λοιπόν να παρατηρήσω τα παρακάτω:

 Α.  Το επίμαχο κείμενό σας  με τίτλο « Έγιναν συγκάτοικοι στην τρέλα οι παρατάξεις του δημ. σ/λίου» είναι ένα αιχμηρό κείμενο που κρίνει και αξιολογεί καθαρώς πολιτικές πράξεις και ενέργειες, δηλ. 1. Περιγράφει αναλυτικά τις, κατά τεκμήριο κοινής γνώσης και λογικής, παράνομες εισηγητικές προτάσεις του κ. Δημάρχου ως προς το πρόβλημα των  χρεών των πολιτών προς τη Δ.Ε.Η. 2. Περιγράφει επίσης τις επιπτώσεις που θα είχαν οι παρανομίες, αν εφαρμοζόντουσαν, στην ομαλή οικονομική λειτουργία του Δήμου. 3.Επισημαίνει έναν ακραίο όρο του «εγγυητή» Δήμου  ο οποίος τελικά θα ήταν «εγγυητής» μόνο στην περίπτωση που ο πολίτης θα ήταν «εντάξει» με τις υποχρεώσεις του, χωρίς καν να χαρακτηρίσει –ετε, την  παραδοξότητα του  όρου αυτού ,με κάποιο προσβλητικό επίθετο . .4.Αναφέρεται σε ένα ακόμη παράδοξο συμβάν, κατά τη γνώμη σας ,πάντα, αυτό της απόσπασης συναίνεσης από όλες τις παρατάξεις! Και 5.Συμπερασματικά εκφράζει τη γνώμη του  (το κείμενό σας) για το σύνολο των γεγονότων και τα χαρακτηρίζει με λέξεις αιχμηρές μεν αλλά όχι υβριστικές (πρόταση τυχοδιωκτική, καθαρός εμπαιγμός του λαού)

Προσωπικό μου συμπέρασμα: Το αμάρτημά σας κ. Τρικοίλη είναι ότι τολμήσατε να εκφέρετε κριτικό λόγο, που λείπει παντελώς από την Κάλυμνο και όπου υπάρχει τέτοιος είναι κακοποιημένος. Ας πούμε  τελικά ότι ήταν και αιχμηρός λόγος, με δόσεις δημοσιογραφικής, ειρωνικής διάθεσης. Το ότι το κείμενό σας «μπλέκει το γεγονός με το σχόλιο» είναι κατά τη γνώμη μου θέμα ύφους γραφής που δεν αλλοίωσε τα γεγονότα.

Β. Το κείμενο- απάντηση του κ. Θανάτση (που είχε βέβαια το δικαίωμα να δώσει), αποπνέει κατευθείαν χυδαιότητα  και περιέχει ύβρεις(γλείφεις, χωμένος ως το λαιμό στην αδιαφάνεια και τις κρυφές αποφάσεις, θα χρειαστείς πολλά χρόνια ηθικών σπουδών…), απειλές (αν όμως συνεχίσεις στο ίδιο βιολί…). Ο χρησιμοποιούμενος ενικός αριθμός δε επιβαρύνει το ήθος του! Και μια δήλωση που περιέχει και για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα είναι εξωφρενική και προκλητική: « Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε το επίπεδο που αρμόζει στο νησί και το λαό του»….Αλήθεια;

Για τους παραπάνω λόγους, εκφράζω τη συμπαράστασή μου σε σας και την «Αργώ» και το μήνυμα ότι οι πολίτες, όσοι τουλάχιστον έχουν  τη δυνατότητα πρέπει να δίνουν το παρόν, στον πνευματικό και κοινωνικό στίβο του νησιού, με σεβασμό στους καθολικά αποδεκτούς θεσμοποιημένους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς!

                                                                     Φανή Καπελλά- Κουτούζη

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΩ:  Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή Φανή.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version