Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μια ιστορική συνέντευξη τη χρονιά της κρίσης στα Ίμια

Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ, Ζ. ΖΕΡΒΟΣ, ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ:  Περάσανε δεκαπέντε χρόνια από την ιστορική εκείνη κρίση των Ιμίων. Πόσο ζημιώθηκε η χώρας μας από την κρίση εκείνη και πόσο γκρίζα έγινε η περιοχή των Ιμίων, είναι θέματα που έχουν αναλυθεί από καταλληλότερους. Η ΑΡΓΩ, χωρίς διάθεση κριτικής σε πρόσωπα, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συνέντευξη (απομαγνητοφωνημένη), που είχε κάνει ο ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9,84, την 1/2/1996, εναλλακτικά με τρία πολιτικά πρόσωπα.

 

 

ΑΘΗΝΑ 98.4  FM STEREO

 
ΕΚΠΟΜΠΗ: “ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ”


ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΙΚΟ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ:
— ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ Δήμαρχος Καλύμνου
— ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΖΕΡΒΟΣ Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδεκανήσου
— ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας


ΠΕΜΠΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1996


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ Δήμαρχος Καλύμνου

 
Β. ΠΑΙΚΟΣ:
Κύριε Δήμαρχε καλημέρα σας.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Καλημέρα αγαπητέ φίλε Βασίλη.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Τι κάνετε; Καλό;
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Είμαι καλά. Εσείς πώς πάτε;
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε Δήμαρχε πριν λίγες μέρες, ήσασταν περίπου για τα ΜΜΕ εθνικός ήρωας. Τώρα αρχίζουν να σας αμφισβητούν. Να σας αμφισβητούν - Θα το ακούτε κι εσείς, Θα το μαθαίνετε - για το αν καλά κάνατε πήρατε την πρωτοβουλία ύψωσης της σημαίας. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά. Πείτε μου κάτι το οποίο Κυκλοφορεί ως απορία, δεν ξέρω αν εσείς έχετε απαντήσει επισήμως *
Πριν πάρετε την Πρωτοβουλία αυτή, της ανάρτησης της σημαίας στην Ιμια, είχατε κάποια επικοινωνία, κάποια επαφή, κάποια έγκριση από το κέντρο, την Αθήνα;
Δ. ΔΙΑΚΟ
MΙΧΑΛΗΣ:  Αγαπητέ φίλε Βασίλη, Θα ξεκινήσω μ’ αυτό που είπες, ότι τα ΜΜΕ πριν μια βδομάδα είχαν μία άλλη στάση απέναντί μου και σήμερα διαφοροποιούνται. Κατ’ αρχήν Θα ‘λεγα ότι η δική μου Κίνηση ανάρτησης του ύψιστου εθνικού συμβόλου, δεν είχε τέτοιου είδους κίνητρα και ομολογώ ότι δεν με απασχολεί. Δεν με απασχολεί.
Στέκομαι όμως στο ερώτημα το οποίο μου έβαλες και οφείλω να πω το εξής: Δεν είχα Καμία συνεννόηση με κανέναν και ιδιαίτερα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, επειδή σήμερα ειπώθηκε αυτό σε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό των Αθηνών.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Ισως κύριε Δήμαρχε για να το ελαφρύνουμε λίγο το θέμα, να έγινε γνωστό ότι υπήρξατε και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ότι
 είχατε και κάποιες ιδιαίτερες, προνομιακές σχέσεις με τον κ. Αρσένη.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Βασίλη, ξέρεις ότι δεν είμαι μόνο φίλος με τον Γεράσιμο τον Αρσένη. Είμαι και με άλλους πολιτικούς που παίζουν σήμερα στην πρώτη σειρά.
Από εκεί και πέρα όμως, δεν δέχομαι εγώ, γιατί δεν είναι τίμιο - συγχώρεσέ με γι’ αυτή την λέξη που χρησιμοποιώ - να προσπαθούν να εμπλέξουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον οποίο τιμώ, αγαπώ και σέβομαι και να το επιρρίψουν ευθύνες, ότι γνώριζε αυτό το γεγονός, το αυτονόητο γεγονός για μένα, της ανάρτησης της ελληνικής σημαίας στα Ιμια, το οποίο είναι ένα νησί ελληνικό, ένα νησί που υπάγεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλύμνου.
Δεν πήγα να αναρτήσω την σημαία σε μια βραχονησίδα που ανήκει στην Σάμο, αλλά στο νησί που ανήκει στα όρια του δικού μου δήμου.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Στον οποίο είσαστε εκλεγμένος Δήμαρχος κλπ.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Στο οποίο είμαι εκλεγμένος Δήμαρχος.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε Δήμαρχε προκύπτει όθεν εύλογο το δημοσιογραφικό ερώτημα, αν την ώρα που πήρατε αυτή την πρωτοβουλία, σκεφτήκατε, φανταστήκατε, ότι μπορεί να προχωρήσει “πράγματα” όπως λέμε.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Βασίλη, θέλω να ξεκαθαρίσει ένα πράγμα. Η δική μου ενέργεια, ήρθε να γίνει όταν είδε το φως της δημοσιότητας από συγκεκριμένο τηλεοπτικό κανάλι, το ζήτημα της αμφισβήτησης του συγκεκριμένου νησιού.
Και ακριβώς, γι’ αυτό λέω ήταν η πράξη μου, το αυτονόητο έκανα. Από τη στιγμή ·που πρόκειται για ελληνικό νησί, πηγαίνω και αναρτώ την ελληνική σημαία.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Και προφανώς από την απάντησή σας να συναγάγω, ότι δεν σας πέρασε από το νου, δεν φανταστήκατε ότι μπορεί να προκαλέσει τέτοια κατάσταση. Ετσι δεν είναι;
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ Κύριε Πάικο, αγαπητέ Βασίλη, να μου επιτρέπεις να σε λέω με το Βασίλη γιατί σε θεωρώ φίλο μου.
Β. ΠΑΙΚΟΣ Βεβαίως. Οι ακροατές μας ξέρουν ότι κάνω διακοπές στην Κάλυμνο τα τελευταία χρόνια. Τους το ‘χω πει κιόλας.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Ακριβώς. Ξέρεις, έχω μπροστά μου ένα φυλλάδιο από το Πολιτιστικό Ιδρυμα Δωδεκανήσου Ολύμπιος ο Κλεόβουλος, που λέει: Ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Οζάλ και η ελληνική Δωδεκάνησος ήταν μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, στην οποία συμμετέχει ο Κουρής, ο σημερινός υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Βασιλικόπουλος, ο Μαθιόπουλος ο δημοσιογράφος, ο Σαρρής ο Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.
Που αναφέρει μέσα, πόσες φορές από επίσημα χείλη Τούρκων αξιωματούχων, Πρωθυπουργών, υπουργών Εξωτερικών κλπ., αμφισβητήθηκε στο σύνολό της η Δωδεκάνησος και ότι κακώς παραχωρήθηκε από τους Ιταλούς στην Ελλάδα. Να γιατί προκύπτει το αυτονόητο.
Οταν τα Ιμια ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, όταν είναι ελληνικό νησέ, για ποιο λόγο εγώ θα πρέπει να σκεφτώ, ότι αν θα βάλω μία σημαία στο Δημαρχείο της Καλύμνου ή στη Ρόδο, θα πρέπει να υπάρξει πολεμική εμπλοκή;
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Μάλιστα. Είναι σαφής η απάντησή σας ότι δεν το σκεφτήκατε, δεν το φανταστήκατε.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Βασίλη, δεν μπορεί να το σκεφτεί ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος. Διότι ξέρεις; Ολη αυτή η ιστορία είναι ενταγμένη - το γνωρίζεις πολύ καλά - εκ μέρους της Τουρκίας, σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που έχει μια διαχρονικότητα, αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Διότι εδώ μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα. Έστησα εγώ τη σημαία. Την υπέστειλαν οι Τούρκοι. Ξαναστήθηκε με κυβερνητική εντολή ελληνική σημαία.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Βεβαίως. Πράγμα που σημαίνει έστω την άτυπη έγκριση της δικής σας ενέργειας.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Κύριε Πάικο άκουσε να δεις. Χθες ο πρωθυπουργός στην Βουλή των Ελλήνων είπε μια κουβέντα: Τα Ιμια παραμένουν και είναι ελληνικά. Το ακούσαμε όλοι. Και μπορεί να στηθεί οποιαδήποτε ελληνική σημαία, αρκεί να φρουρείται. Το διατύπωσε μ’ αυτό τον τρόπο.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε Δήμαρχε να σας ρωτήσω γιατί μας ενδιαφέρουν δημοσιογραφικό κάποια πράγματα. Είχατε ενόχληση από την κυβέρνηση; Δηλαδή σας πήρε η κυβέρνηση τηλέφωνο να σας πει, Δήμαρχε κακώς έκανες, δεν έκανες καλά;
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Οχι. Οταν την έστησα την σημαία, πήρε την δημοσιότητα που πήρε. Εντάξει. Από εκεί και πέρα, το ότι ακριβώς και η ίδια η κυβέρνηση, με κυβερνητική εντολή πήγε το πολεμικό ναυτικό και ανήρτησε την άλλη σημαία...
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Σημαίνει έγκριση, βεβαίως.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Σαφώς. Είναι το αυτονόητο κ. Πάικο. Και ειλικρινά, εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε ένα τεράστιο όπλο στα χέρια σας. Διαμορφώνετε την κοινή γνώμη και αν μου επιτρέπετε, έχω να καταθέσω το εξής: Κατακλύζομαι απ’ όλες τις μεριές του κόσμου, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπου υπάρχει ελληνισμός με τηλεγραφήματα συμπαράστασης.
Ακριβώς γιατί ο Δήμαρχος Καλύμνου δεν έκανε τίποτα άλλο, απ’ αυτό που μπορεί να Κάνει και πρέπει να το κάνει ο κάθε Ελληνας πολίτης. Το αυτονόητο. Ειλικρινά εδώ δεν Θα πρέπει να ψάξουν εξιλαστήρια θύματα. Εγώ τουλάχιστον δεν είμαι διατεθειμένος αγαπητέ φίλε Βασίλη, να γίνω εξιλαστήριο Θύμα. Ξέρεις γιατί;
Γιατί έκανα το πατριωτικό μου καθήκον και τίποτα παραπάνω. Ισως κάποιοι, δεν ξέρω εκσυγχρονισταί, δεν ξέρω τι τίτλους και τι επίθετα να χρησιμοποιήσω, να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν κάποιοι αυτό το οποίο έγινε.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Τώρα όμως λέτε εκσυγχρονισταί και με βάζετε στον πειρασμό να σας πω ον αναφέρεστε στον κ. Σημίτη.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Οχι-όχι. Δεν αναφέρομαι στον σημερινό Πρωθυπουργό. Το λέω εκσυγχρονιστές με την ευρεία έννοια του όρου. Πιο ρεαλιστές, να χρησιμοποιήσω άλλον όρο. Ο ρεαλισμός στα εθνικά Θέματα είναι μια σχετική έννοια. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι την εθνική κυριαρχία με την ίδια την ζωή μου κ Πάικο. Τι να κάνουμε; Ο πατριωτισμός δεν μετριέται
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Αντιλαμβάνομαι από τους τόνους της ομιλίας σας, ότι είστε φορτισμένος. Φορτισμένος, το σέβομαι αυτό. Τα αποσαφηνίσατε τα πράγματα. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την επικοινωνία μας.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Κι εγώ να σας ευχαριστήσω.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Καλή σας μέρα.
Δ. ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ: Γεια σας.


ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ ΖΕΡΒΟΣ Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδεκανήσου
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε Ζερβέ γεια σας.
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Γεια σας κ. Πάικο.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Ακούσατε φαντάζομαι τον κ. Διακομιχάλη.
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Τον άκουσα τον κ. Διακομιχάλη.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Εκφράζει τα γενικότερα αισθήματα των Καλυμνίων;
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Νομίζω όχι. Νομίζω όχι, μπορώ να αποτολμήσω να πω ότι η πλειοψηφία των Καλυμνίων έχει πολύ περισσότερο σκεπτικισμό και Θα ‘θελα για να κρίνουμε λίγο και την ενέργεια του κ. Διακομιχάλη, να πάμε ίσως λίγο πιο πίσω.
Σε όλους εδώ φάνηκε ιδιαίτερα ύποπτο, το ξαφνικό φούσκωμα της υπόθεσης των Ιμίων, ένα μήνα μετά αφ’ ότου δημιουργήθηκε. Και μάλιστα κατά διαβολική σύμπτωση, παραμονές της παρουσίας στη Βουλή της κυβέρνησης Σημίτη. Αυτό είναι ένα δεδομένο.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Οπως θα ακούσατε κ. Ζερβέ, ο κ. Διακομιχάλης - εγώ δεν είχα σκοπό να σας πω την αλήθεια να του το θίξω - έθιξε μόνος του το θέμα του κ. Αρσένη και των σχέσεων που του αποδίδονται.
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι έχει νόημα να τα ψάξουμε αυτά.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Οχι, σας ερωτώ εάν στην Κάλυμνο κυκλοφορούν τέτοια πράγματα αυτές τις μέρες.
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Κυκλοφορούν κι αυτά τα σενάρια ως εκδοχές. Αυτό που έχει σημασία σήμερα, που νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε είναι τι;
Οτι με ένα ύποπτο τρόπο, φουσκώνει ξαφνικά ένα σημαντικό εθνικό Θέμα, το οποίο Θα έπρεπε να το διαχειριστεί η κυβέρνηση στο διπλωματικό επίπεδο, με όσες δυνατότητες έχει. Γίνεται μία έξαρση λαϊκιστική γύρω απ’ αυτό το Θέμα.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Εννοείτε πανελλαδικά ή τοπικά εκεί στην Κάλυμνο;
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Πανελλαδικά από τα κανάλια. Από τη στιγμή που το πήρε ο “ΑΝΤΕΝΝΑ” και το έκανε σημαία, το πήραν και οι άλλοι σταθμοί και έγινε αυτό το κλίμα, στο οποίο κλίμα τώρα εάν πήγε με συνεννόηση του Αρσένη ή χωρίς συνεννόηση ή από παρόρμηση δική του, αυτά δεν νομίζω ότι έχει νόημα να τα ψάχνουμε.
Γεγονός όμως είναι τι; Οτι ξαφνικά εμφανίζεται τοπικά εδώ, ένας ερασιτεχνισμός επικίνδυνος. Δηλαδή Θα μπορούσα να πω, ένα είδος πατριωτικού παρακράτους, που σηκώνεται χωρίς να ρωτήσει κανέναν - εάν πάρουμε τη δική του εκδοχή - ο Δήμαρχος παίρνει τον διοικητή της χωροφυλακής, ένα άλλο κρατικό όργανα και πάνε πάνω και στήνουν μια σημαία.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Κάποιες εφημερίδες σήμερα παρομοιάζουν την ενέργεια του κ. Διακομιχάλη, με την ενέργεια του σμηνάρχου Βρακά στην Αλβανία.
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Εχει κάποια αναλογία χωρίς να είναι τα ίδια πράγματα. Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι πρέπει να σοβαρευτούμε. Αυτές οι εξάρσεις οι τοπικές ή οι καλοπροαίρετες οι πατριωτικές, δεν μπορεί να γίνονται ερήμην του εθνικού κέντρου, το οποίο οφείλει υπεύθυνα να χειρίζεται. Ακούσαμε και απ’ τον πρωθυπουργό και απ’ τον κ. Πάγκαλο, ότι το να στήνεις μια σημαία, έχει και κάποια παρεπόμενα.
Πρέπει και να μπορείς να τη φυλάς, να μη μπορεί να πάει ο καθένας, ειδικά όταν είναι σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος αφύλαχτο, να την κατεβάσει και να υποχρεωθεί μετά για λόγους γοήτρου η ελληνική πολιτεία, να στείλει το ναυτικό να βάλει μια άλλη σημαία και στη συνέχεια να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε.
Θα ήθελα εάν σας ενδιαφέρει, να έλεγα ακόμα μερικά πράγματα γενικότερα από την εικόνα που κυριαρχεί εδώ στην Κάλυμνο την επόμενη μέρα.
Β. ΠΑΙΚΟΣ:  Αυτά ακριβώς θα σας ρωτούσα τώρα.
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Σ’ αυτή την κατάσταση, μπορούμε να πούμε ότι ο λαός της Καλύμνου ξαφνιάστηκε και είναι πικραμένος και απογοητευμένος από όλους.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Από όλους όταν λέτε;
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Από όλους εννοώ και από την υπεύθυνη κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση. Γιατί οφείλω να πω, είμαι και στέλεχος της Ν.Δ. και τολμώ να πω αυτή τη στιγμή ότι ξαφνιάστηκα, ιδιαίτερα και θεωρώ λάθος, τη στάση της αντιπολίτευσης να φύγει από την Βουλή.
Εμείς περιμέναμε να μείνει μέσα, να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και να θέσει όλα τα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν σε εμάς, τους μέσους πολίτες και μείνανε αναπάντητα μέχρι σήμερα. Διάφορα ερωτήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Ποιος π.χ. και γιατί μας έμπλεξε, μέσα σ’ αυτό τον αρχικό λαϊκιστικό πόλεμο των σημαιών;
Γιατί εκείνη την συγκεκριμένη νύχτα, δεν ζητήθηκε η συμμετοχή της αντιπολίτευσης, την στιγμή που παίρνανε την απόφαση να μη γίνει σύρραξη. Ποιος σχεδίασε όλα αυτά; Γιατί είναι δύο τα νησιά. Γιατί να πάνε να βάλουν σε ένα νησί μόνο φρουρούς και το άλλο να το αφήσουν αφρούρητο για να καταλ4θεί.
Β. ΠΑΙΚΟΣ:  Θα μου επιτρέψετε να σας διακόψω γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο. Αυτά είναι πανελλαδικής εμβέλειας ασφαλώς ερωτήματα και πολύ καλώς τα θέσατε. Απασχολούν όλους τους Ελληνες. Ο κ. Διακομιχάλης, ο κ. Δήμαρχος Καλύμνου, μας είπε ότι έχει χιλιάδες τηλεγραφήματα συμπαράστασης απ’ όλο τον κόσμο και απ’ τον λαό της Καλύμνου.
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Κοιτάξτε, αυτές οι συμπαραστάσεις είναι μια απόρροια όλου αυτού του λαϊκίστικου ερασιτεχνικού κλίματος το οποίο έχουμε γνωρίσει και από το Θέμα των Σκοπίων.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Εχετε την εκτίμηση ότι ο λαός της Καλύμνου είναι προς αυτή την κατεύθυνση;
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Οχι. Γιατί ίσως έχει μια πιο αυξημένη ωριμότητα, επειδή είναι στην πρώτη γραμμή των γεγονότων, να Θέλει να αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα υπεύθυνα και χωρίς ερασιτεχνισμούς.
Εμείς αυτή τη στιγμή περιμένουμε και η πίκρα μας συνδέεται και με μια αγωνία. Μια αγωνία για το αν ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του είναι δυνατόν να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τώρα και να μην αρχίσουμε τις εσωκομματικές ή τις διακομματικές αντιθέσεις, τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πολιτική κατάσταση, η οποία είναι — ιδιαίτερα κρίσιμη. Και πρέπει, ξέρουμε και το έχουμε νιώσει στο πετσί - μας, ότι πρέπει κάτι άλλο να γίνει.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Η κραυγή αγωνίας από την Κάλυμνο, για το αν ο πολιτικός Κόσμος στο σύνολό του, μπορεί να σταθεί στο ύφος των περιστάσεων. Κύριε Ζερβέ να σας ευχαριστήσω. Καλή σας μέρα.
Σ. ΖΕΡΒΟΣ: Παρακαλώ.

 

ΑΛΕΞΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας.

Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Καλημέρα σας.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Πώς έφτασε στην Λευκωσία Κύριε Πρόεδρε ο απόηχος αυτής της κρίσης στο Αιγαίο; Ανησυχείτε;
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Υπάρχει μια σχετική ανησυχία, αλλά θα έλεγα ότι είναι σε όλους μας μέχρι τώρα γνωστή η τακτική της Άγκυρας, ιδιαίτερα όταν έχουν εσωτερικά προβλήματα, να δημιουργούν ανύπαρκτες διεκδικήσεις για να δημιουργούν στο τέλος ερείσματα εκεί που δεν υπάρχουν, γνωρίζοντας και την ανοχή των φίλων και συμμάχων. Βεβαίως είναι και μια προσπάθεια να  δοκιμάσουν την νέα κυβέρνηση Σημίτη.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Μαθαίνουμε ότι εκεί στην Κύπρο υπάρχει ένα είδος επιφυλακής και απ’ τις δύο μεριές της πράσινης γραμμής. Είναι έτσι;
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Εκείνο που θέλω να σας πω, είναι ότι με το ενιαίο αμυντικό δόγμα, έχουν δεθεί πολύ πιο άρρηκτα παρά πριν οι τύχες μας και είναι φυσικο το ό,τι γίνεται στην Αθήνα, να αντανακλάται και την Λευκωσία.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Επειδή όπως είπατε μόλις τώρα έχουν δεθεί πολύ πιο άρρηκτα οι τύχες μας, πιστεύετε ότι Θα επηρεάσει η κρίση η τωρινή την εξέλιξη του κυπριακού ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης Χόλμπρουκ κλπ.;
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Προσωπικά μέχρι τώρα τουλάχιστον, είχα την άποψη πως γίνονται κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού από τον αμερικανικό παράγοντα, αλλά δεν είναι έτοιμος ο Κλίντον παραμονές των προεδρικών εκλογών να πιέσει γιο λύση. Πρώτα-πρώτα δεν Θέλει να πιέσει την φίλη και σύμμαχο Τουρκία. Από την άλλη δεν Θέλει να πάρει το κόστος το εκλογικό με τους Ελληνοαμερικανούς, το να πιέσει την δική μας πλευρά. Θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο για λύση, αλλά οι προσπάθειες και οι πιέσεις Θα γίνουν μετά από την Διακυβερνητική. Δεν νομίζω ότι αυτό έχει αλλάξει τα πράγματα, παρόλο που υπάρχει και μια θεωρία, ότι για να επιβληθεί λύση Θα δημιουργηθεί μια τεχνητή κρίση. Δεν
νομίζω όμως ότι αυτή Θα είναι η κρίση που Θα οδηγήσει τα πράγματα προς λύση.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Είπατε - το σημείωσα - ότι μέχρι τώρα πιστεύατε ότι δεν Θα υπάρξει παρά ένα πλαίσιο.
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Κι έχω προσθέσει κ. Πάικο, ότι δεν νομίζω ότι αυτή η κρίση που δημιουργήθηκε, να Είναι αυτή του μεγέθους η κρίση που να χρησιμοποιηθεί για λύση του κυπριακού.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Αυτό σημαίνει μήπως ότι περιμένετε κάποια μεγαλύτερη;
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Δεν το αποκλείω ότι σε κάποιο στάδιο Θα μεθοδεύσουν κάποια κρίση. Αλλά εγώ βλέπω ότι αυτό το στάδιο πιθανώς να είναι μετά από την Διακυβερνητική.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Μετά την Διακυβερνητική. Και λέτε Θα μεθοδεύσουν και εννοείτε.
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Δεν το αποκλείω. Δεν μπορεί κανένας να είναι προφήτης. Αλλά τουλάχιστον να μην μας καθοδηγεί η ιστορία σε κάποια πράγματα.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Φοβάστε κύριε Πρόεδρε τα
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Οχι, τα χειρότερα δεν
κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, Θα
κάνουμε την διαφώτιση. Απλώς
απροετοίμαστους, διότι αυτό συνήθως συμβαίνει.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Επίκειται μήπως κάποια επίσκεψη Κυπρίων επισήμων στην Αθήνα, για συζήτηση ενόψει και των νέων δεδομένων;
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ επέστρεψα χθες. Δεν είχα την ευκαιρία να δω τον Πρόεδρο Κληρίδη. Θα τον δω αύριο. Αλλά υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, ότι στις προσεχείς μέρες, γύρω στις 8, 10 του Φεβρουαρίου, Θα προγραμματίσουμε κάποια επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συναντηθεί με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδος.
Δεν μπορώ όμως να σας μιλήσω έγκυρα. Ισως είναι Θέμα που πρέπει να πάρετε τις πληροφορίες από αλλού, διότι δεν είχα την ευκαιρία. Εγώ σας μεταδίδω το τι έχω διαβάσει, στις δικές μας εφημερίδες.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε σας διακόψαμε από μια σύσκεψη σημαντική. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Α. ΓΑΛΑΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Β. ΠΑΙΚΟΣ: Καλή σας μέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version