Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το μνημόσυνο για τα Ίμια πήρε και φέτος «χρώμα» παραταξιακό Κύριο

Η Κάλυμνος, την Κυριακή 6.2.11, με μνημόσυνο στον ι. ν. Αγ. Νικολάου, τίμησε τους αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν στα παγωμένα νερά των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου του 1996.

Στη Θ. Λειτουργία και την επιμνημόσυνη ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος συμπαραστατούμενος από ακολουθία ιερέων.

 

Παρούσα ήταν η ηγεσία της δημ. Αρχής, η οποία διοργανώνει το μνημόσυνο κάθε χρόνο, με επικεφαλής το δήμαρχο κ. Δ. Διακομιχάλη, τον πρωταγωνιστή των ημερών εκείνων, το δήμαρχο που έστησε την ελληνική σημαία στα Ίμια. Παρόντες, επίσης, ήταν ο επικεφαλής της  ελ. αντ/τευσης κ. Γ. Γαλουζής, δημ. και νομαρχ. σύμβουλοι, οι ένστολοι του νησιού, σημαιοφόροι σχολείων και μικρός αριθμός πολιτών.

Στο τέλος της ακολουθίας του μνημοσύνου, ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου Δ.Ε. κ. Γ. Θανάτσης εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο  (σε γραφή Επιταφίου, κατά το πρότυπο του Επιτάφιου του Περικλή). Στη συνέχεια η πομπή κατέβηκε στην πλατεία του Λιμεναρχείου, όπου ο Δήμος (επί εποχής δημάρχου κ. Γ. Ρούσσου) έχει στήσει το μνημείο των Ιμίων: σε ειδικά διαμορφωμένο και διακοσμημένο κυκλικό χώρο έχουν στηθεί οι τρεις προτομές των πεσόντων: Παναγιώτη Βλαχάκου - υποπλοιάρχου, Χριστοδούλου Καραθανάση – υποπλοιάρχου, Εκτορα Γιαλοψού – σημαιοφόρου, και δύο ανδριάντες Καλυμνίων (ηλικιωμένος και παιδί) που υποκλίνονται προς τους νεκρούς αποτίουν φόρο τιμής –έργο του Καλύμνιου γλύπτη κ. Σακ. Κουτούζη. Στο χώρο αυτό εψάλη Τρισάγιο, ευλογήθηκαν τα κόλλυβα και στη συνέχεια προσφέρθηκε καφές στην αίθουσα τελετών του ναού. 

Οι τρεις αξιωματικοί του Π.Ν. χάθηκαν εντελώς άδικα, κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 1996, η οποία έφερε τη χώρα μας στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία, με αφορμή την «αναμέτρηση» στο στήσιμο των σημαιών στις βραχονησίδες Ιμια, από την Ελλάδα (ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης) και Τουρκία («δημοσιογράφοι»). Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, κατά τη διάρκεια νυκτερινής πτήσης στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, με αποστολή να ελέγχουν αποτρεπτικά την αναμενόμενη τουρκική απόβαση στις βραχονησίδες, καταρρίφθηκε από άγνωστες μέχρι σήμερα αιτίες, ενώ από τότε οι αναζητήσεις για τους υπεύθυνους χάνονται μέσα σε «γκρίζες» αντεγκλήσεις πολιτικού χαρακτήρα.

Στην Κάλυμνο ο Δήμος κάθε χρόνο τελεί μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών της ιμιακής κρίσης, αλλά κάθε χρόνο το κλίμα είναι βαρύ και οι συζητήσεις παίρνουν «χρώμα» καθαρά παραταξιακό. Και φέτος οι παρουσίες και οι απουσίες πολιτικών προσώπων αλλά και πολιτών επιβεβαίωναν το «χρώμα» του μνημοσύνου. Ισως να είναι και αυτός ο λόγος που φέτος δεν κατέβηκαν στην Κάλυμνο εκπρόσωποι από τις οικογένειες των νεκρών.   

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Πολυμέσα

10 σχόλια

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση