Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι πράγματι νωρίς να μιλάμε για το πρόγραμμα «Ήλιος»; Κύριο

Το εναρκτήριο «λάκτισμα» πολιτικού διαλόγου για το ευρωελληνικό πρόγραμμα φωτοβολταϊκών «Ήλιος», το έδωσε ο επικεφαλής της ελ. αντ/τευσης Γιάννης Γαλουζής.

 

Η προειδοποίηση Γαλουζή

Κατά την τηλεοπτική του παρουσία ο κύριος  Γαλουζής, στο ΑΙΓΑΙΟ TV, την Πέμπτη 26.1.12, αφού κατακεραύνωσε το δήμαρχο της Καλύμνου κύριο Δημήτριο Διακομιχάλη για τα συνεχή και αλλεπάλληλα ψεύδη του σχετικά με την απώλεια του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, στη συνέχεια προειδοποίησε αυστηρά τη δημ. Αρχή ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χάσει και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ήλιος», που δίνει τη δυνατότητα στα νησιά μας (αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας) για εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, με πολύ σοβαρά οικονομικά οφέλη για 25 χρόνια.

Ο κύριος Γαλουζής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αυτό εντελώς επιγραμματικά, επιφυλασσόμενος για περαιτέρω παρουσίαση του θέματος σε άλλη ευκαιρία, πιθανόν και στο δημ. σ/λιο. Με αυτή του την προειδοποίηση ήθελε απλώς  να χτυπήσει το καμπανάκι νωρίς, για να μη βρεθεί και πάλι ο Δήμος της Καλύμνου να τρέχει σαν «μωρή παρθένος», όπως έπαθε στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας - στο οποίο ο δήμαρχος, αν και ήταν από τους πρώτους που κινητοποιήθηκε, στο τέλος η Κάλυμνος είναι το μόνο νησί που αποκλείστηκε από το πρόγραμμα.

Στο πόδι οι παρατάξεις

Επειδή όμως η τηλεοπτική παρουσία του κυρίου Γαλουζή για το χαμένο πρόγραμμα των 150 θέσεων εργασίας έκανε πρωτοφανή πάταγο στην Κάλυμνο, η αναφορά του στο πρόγραμμα «Ήλιος» πέταξε πάνω από τα καθίσματα τους τις άλλες δύο παρατάξεις του δημ. σ/λίου, την παράταξη του δημάρχου και την παράταξη της αξ. αντ/τευσης του κυρίου Γιώργου Ρούσσου.

Νικ. Γαβαλάς

Ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κύριος Νικ. Γαβαλάς, πεπειραμένο πολιτικό στέλεχος του ΠαΣοΚ και για δεκαετίες δημ. σ/λος με όλους τους μεταπολιτευτικούς δημάρχους (όλοι του ΠαΣοΚ), ανέλαβε να εκπροσωπήσει την παράταξη του δημάρχου (που απουσίαζε στη βόρεια Ελλάδα). Ήταν ο μόνος από την παράταξη του δημάρχου που έκανε τηλεφωνική παρέμβαση, κατά την τηλεοπτική παρουσία του κυρίου Γαλουζή για το χαμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας και υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ακόμη «τρέχει».

Αλλά ο κύριος Γαβαλάς είχε απάντηση για το πρόγραμμα «Ήλιος». Στο περιθώριο πολιτιστικής εκδήλωσης, την Παρασκευή 27η.1.12, είχαμε μια σύντομη συζήτηση πάνω στην προειδοποίηση του κυρίου Γαλουζή για το πρόγραμμα «Ήλιος». Η άποψη του κυρίου Γαβαλά συνοψίζεται στη θέση: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το πρόγραμμα «Ήλιος» στη Δωδεκάνησο. Ο κύριος Γαλουζής βιάστηκε πολύ, γιατί απλώς θέλησε να κερδίσει τις εντυπώσεις».

Γ. Ρούσσος

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο επικεφαλής της αξ. αντ/τευσης κύριος Γιώργος Ρούσσος, με την τηλεοπτική του παρουσία στο ΑΙΓΑΙΟ TV (και στο TV 12το μεσημέρι), κατά πρώτον, ολοκλήρωσε τα περί της αποτυχίας του δημάρχου στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Στη συνέχεια, και με την ευκαιρία αυτής της τηλεοπτικής του εμφάνισης, δήλωσε και για την πρόταση του κυρίου Γαλουζή: Το πρόγραμμα «Ήλιος» είναι πολύ νωρίς να το συζητάμε. Θα χρειαστεί η χώρα μας μια πενταετία, περίπου, για να ετοιμαστεί πρώτα η υποθαλάσσια καλωδίωση των Κυκλάδων με την Αθήνα, και στη συνέχεια να γίνει η ένωση της Καλύμνου με τις Κυκλάδες, ώστε το ρεύμα που θα παράγει η Κάλυμνος, με τη μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών, να το στέλλει στην Αθήνα μέσω Κυκλάδων προς πώληση.

Προετοιμασία

Και οι τρεις παρατάξεις λένε την αλήθεια, η καθεμιά από την σκοπιά που την ωφελεί επικοινωνιακά και, συνεπώς, πολιτικά. Πράγματι είναι νωρίς για την Κάλυμνο η παραγωγή ρεύματος με ηλιακή ενέργεια, αφού δεν υπάρχει η αναγκαία υποθαλάσσια σύνδεσή της με Κυκλάδες-Αθήνα. Αλλά, το σοβαρό πρόβλημα για την (αποδεδειγμένα) «νωχελική» Κάλυμνο είναι (πιο σωστά, την Κάλυμνο του «άγονου» δημ. σ/λίου): Πόσα χρόνια θα χρειαστεί να προετοιμαστεί, για να μπει μαχητικά στη διεκδίκηση του εν λόγω προγράμματος; Με τους ρυθμούς που έχει μάθει να κινείται στα δύσκολα μονοπάτια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, δεν πρέπει να αρχίσει από τώρα την προκαταρκτική διαδικασία; Τι εννοούμε; Τη συζήτηση του θέματος στο δημ. σ/λιο για επιλογή γεωγραφικού διαμερίσματος της Καλύμνου και κατάστρωση επιχειρησιακού σχεδίου.

Για την υποβολή φακέλου είναι πράγματι πολύ νωρίς, για την προετοιμασία όμως της Καλύμνου μήπως δεν είναι καθόλου νωρίς; Εδώ έναν ΧΥΤΑ τον παλεύει χρόνια και δεν είναι ικανή να τον ξεμπερδέψει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα με εξοντωτικά πρόστιμα (καθώς η ΕΕ «τα έχει πάρει στο κρανίο» με την αναποτελεσματικότητα της χώρας μας στη λήψη μέτρων, την επίλυση προβλημάτων  και διευθέτηση θεμάτων). Στα φωτοβολταϊκά θα είναι «ετοιμοπόλεμη», όταν θα έχει ολοκληρωθεί η υποθαλάσσια σύνδεση του νομού με την Αθήνα; Η μήπως και τότε η Κάλυμνος θα τρέχει, για άλλη μια φορά μόνη της στη Δωδεκάνησο, και πάλι σαν «μωρή παρθένος»; 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

2 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Η λογική του κυρίου Ρήγα είναι η προφανής. Η λογική του πολιτικού είναι αυτή της εξάρτησης, της εξαργύρωσης του θέματος σε ψήφους και γενικά αυτή που οδηγεί σε μνημόνιο.
  Ο Δήμος πρέπει να ενδιαφερθεί, να είναι έτοιμος σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχει σε τέτοια σχήματα.
  Ο χώρος του αεροδρομίου θα μπορούσε να αξιολογηθή και αν κάνει, να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις που να επιτρέψουν την αξιοποίησή του. Αυτό θα βοηθούσε και στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων που είναι κυριολεκτικά μαύρες τρύπες στον κρατικό προϋπολογισμό. Χρειάζεται πρωτοβουλία και χρειάζεται δαμόκλειος σπάθη κόντρα στη γραφειοκρατία και την Ελληνοφρένεια. Ο κύριος Κάννης ίσως να μπορούσε να βοηθήσει τον Κύριο Δήμαρχο στο .θεμα αυτό. Το Task Force περιμένει προτάσεις, χωρίς να δίνει σημασία στα διαδικαστικά.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Ο φθηνοτερνος τροπος παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας ειναι με ηλιακους συσωρευτες. Για την τσεπη μας αλλα και πανω απο ολα και για το περιβαλλον.
  Πρεπει να περιμενουμε να βαλουν υποθαλασσια καλωδια και, ως ειθισται, να τρεχουμε τελευταια στιγμη;
  Σημερα παραγουμε ρευμα με χρηση ντηζελομηχανων και υπαρχει, εαν θυμαμαι καλα δικτυο που μας συνδεει με αλλα νησια του συγκροτηματος. Αυτην την παραγωγη θα μπορουσαμε καλλιστα να την αντικαταστησουμε με ηλιακους ετσι ωστε:
  1. Να παραγουμε φτηνο και φιλικο προς το περιβαλλον ρευμα.
  2. Να ειμαστε ετοιμοι οταν εγκατασταθουν τα υποθαλασσια καλωδια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version