Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Εξαπατούσε τον κόσμο ο δήμαρχος με το έργο της σπηλαίωσης» Κύριο

Μετά το τέλος της σύντομης αλλά γεμάτη τριβές συνεδρίασης του δημ. σ/λίου, της 29ης/12/11, ο αρχηγός της αξ. αντ/τευσης κ. Γ. Ρούσσος κάλεσε τα παρόντα ΜΜΕ (ΑΙΓΑΙΟ TV-Μ. Χαραμαντάς, ΕΡΑ-Μπ. Μαΐλλη, ΑΡΓΩ- Σακ. Τρικοίλης) για δήλωση πάνω στο σίριαλ της σπηλαίωσης στην έξω πλευρά του μεγάλου λιμενοβραχίονα.

 

Άλλος νόμος στην Πάτμο, άλλος στην Κάλυμνο;

Ο Γ. κ. Ρούσσος, περιστοιχιζόμενος  από τους δ.σ. της παράταξής του κ. Γ. Μαστροκούκο, Μ. Λελέκη, Μ. Μπούκη, Μ. Μουσελλή, παρουσίασε (στη συνέχεια έδωσε στους δημοσιογράφους) έγγραφο του Δήμου Πάτμου, στο οποίο αναφέρονται τα υποχρεωτικά έγγραφα για την επισκευή του λιμενοβραχίονα.

Ο τίτλος του εγγράφου είναι : Περιεχόμενα φακέλου για τον προσυμβατικό έλεγχο του έργου «Θωράκιση-προστασία του κρηπιδοτοίχου λιμένα Σκάλας Πάτμου από τις προπέλες των σύγχρονων πλοίων». 

Το έγγραφο αναφέρει 22 έγγραφα-εγκρίσεις που πρέπει να εξασφαλίσει ο Δήμος (Πάτμου) για να εκτελέσει το έργο της αποκατάστασης του λιμενοβραχίονα. Μεταξύ αυτών είναι και τα εξής:

[…]

(5) Η υπ’ αριθμ. 8221.754/22/10/83-11-2010 γνωμοδότηση του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας για την εκτέλεση του έργου.
6) Η υπ’ αριθμ. Φ.542/Ι 177/1Ο/Σ.6699/25-Ι1-2010 γνωμοδότηση του Γ.Ε.Ν. για την εκτέλεση του έργου.
7) Η υπ’ αριθμ. Φ/4/4-Ι/5933/20-10-2010 γνωμοδότηση. της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων για την εκτέλεση του έργου.
8) Το υπ’ αριθμ. 2564/04-11-2010 έγγραφο ων Τμήματος ΠΕ.ΧΩ. Δωδεκανήσου Θέμα: «Απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: “Θωράκιση-προστασία του κρηπιδοτοίχου λιμένα Σκάλας Πάτμου από τις προπέλες των  σύγχρονων πλοίων».
9) Την υπ’ αριθμ. 9735/29-12-2010 Απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περί έγκρισης εκτέλεσης του έργου.
………….

Σημείωση: Τα έγγραφα τα οποία θεωρεί ο κ. Διακομιχάλης «ως εκ περισσού» είναι τα υπ’ αριθμ. 8 & 9 του ως άνω εγγράφου, τα οποία όμως προβλέπει σαφέστατα ο νόμος. 

Επισημάνσεις Γ. Ρούσσου

Μετά την ανάγνωση των ως άνω σημείων του εγγράφου, ο κ. Ρούσσος επισήμανε δύο πράγματα: 1) Το έργο της Πάτμου είναι πανομοιότυπο με αυτό της Καλύμνου. Εκεί ίσχυε ο νόμος, στην Κάλυμνο ήταν «ως εκ περισσού» (δηλαδή, περιττά αλλά ας τα εκδώσουμε, για να μη φωνάζει η αντ/τευση). 2) Ο εργολάβος του έργου της Πάτμου είναι ο ίδιος, ο κ. Παπαγεωργίου, που εκτελεί και το έργο της Καλύμνου. Εκεί είχε φροντίσει να έχει τα έγγραφα αυτά, στην Κάλυμνο αυτά κρίθηκαν «ως εκ περισσού».

Να θυμίσουμε ότι πάνω σ’ αυτά τα δύο έγγραφα (υπ’ αριθμ. 8 & 9), κατά πόσο είναι αναγκαία ή όχι όπως ισχυριζόταν ο κ. δήμαρχος, στήθηκαν ομηρικές μάχες στην Κάλυμνο που είχαν ως συνέπεια να περάσει ένας και πλέον χρόνος χωρίς να ξεκινήσει καν το έργο.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο κ. Ρούσσος, μετά τη σχετικά σύντομη δήλωσή του,  ήταν ότι ο κ. Διακομιχάλης όλους αυτούς του μήνες «κορόιδευε το λαό της Καλύμνου» .

Ο Μιχ. Μπούκης

Μετά τον κ. Ρούσσο ο (αναπληρωτής του) κ. Μιχ. Μπούκης προέβη σε μια εμπεριστατωμένη και ισχυρά θεμελιωμένη τοποθέτηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων δύο βασικά πράγματα: 1) Χωρίς την έκδοση άδειας από τον Γ.Γ.Α.Δ. Αιγαίου, έργο δεν αρχίζει. 2) Για ό,τι γίνεται μέσα στο λιμάνι, αρμόδιος και υπεύθυνος είναι ο κ. λιμενάρχης, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προστατεύει την ασφάλεια των ανθρώπων και του έργου. Γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει την έκδοση άδειας και από το λιμενάρχη.

Ο κ. Μπούκης έφερε το παράδειγμα της δικής του εμπειρίας, όταν ήταν πρόεδρος του Δη. Λιμενικού Ταμείου.  Τότε, για να κλείσει δύο τρύπες που ανοίχθηκαν στην άσφαλτο της [προκυμαίας του έξω λιμανιού, ο κ. λιμενάρχης τον υποχρέωσε να φτιάξει πλήρη φάκελο για το  έργο με μελέτη και τις προβλεπόμενες από το νόμο αδειοδοτήσεις.

Απορία για τον Επίτροπο

Και οι δύο τόνισαν, επίσης, ότι όλος ο φάκελος του έργου πρέπει να είναι πλήρης (με τα 22 έγγραφα), προκειμένου να το δεχτεί για προσυμβατικό έλεγχο ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (στη Ρόδο). Μετά τον έλεγχο του Επιτρόπου, όπως ορίζει ο νόμος,  υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ προέδρου Δημ. Λιμεν. Ταμείου (Δ. Διακομιχάλη) και του εργολάβου στον οποίο ανατέθηκε το έργο. Για το έργο όμως της Καλύμνου πρώτα ενέκρινε ο Επίτροπος (χωρίς να έχει ο φάκελος τα υποχρεωτικά έγγραφα), μετά υπογράφηκε η σύμβαση και τελευταία ήρθε η άδεια του Γ.Γ.Α.Δ. Όλα γίνανε ανάποδα και παράνομα.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ρούσσος σε ερώτηση της «ΑΡΓΩ» τι θα πράξει μετά από αυτή την ανακοίνωση στα ΜΜΕ, απάντησε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά ενέργεια, για να μην παρακωλύσει την εκτέλεση του έργου.

Για τον κ. Γ. Κασσάρα

Ο κ. Ρούσσος αφιέρωσε, επίσης, εκτενή αναφορά στον Καλύμνιο βουλευτή κ. Γ. Κασσάρα, για τον οποίο είπε ότι συντάχτηκε με τη λογική του κ. Διακομιχάλη, επισημαίνοντας ότι, ενώ στις 28.12.11, κάλεσε στα γραφεία του τις δύο τοπικές τηλεοράσεις και δήλωσε περιχαρής ότι ο Δήμος εξασφάλισε τις άδειες και, έστι, το έργο επιτέλους θα αρχίσει (‘άρα θεωρούσε αναγκαίες τις άδειες), την επομένη το πρωί (29/12/11) δήλωσε από τηλεοράσεως ότι οι άδειες αυτές ήταν «ως εκ περισσού». Για τη στάση αυτή του κ. Κασσάρα ο κ. Ρούσσος εξέφρασε τη λύπη του.

         

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

2 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Λυπη και απογοητευση για την πολιτικη κατασταση στο νησι μας. Ο διαχωρισμος σε μεν και δε εχει αρχισει να ισχυει και για τα ΜΜΕ.
  Αυτο που κατηγορουσαμε και καταδικαζαμε σε αλλες εποχες, η φιμωση και ο αποκλεισμος του τυπου, ισχυει και στην μικρη μας κοινωνια. Τακτικες που δειχνουν περιφρονηση στην Δημοκρατια και προσπαθεια φιμωσης καθε πολιτη με αντιθετη αποψη.
  Δειγμα οτι για μερικους η εξουσια ειναι πλεον σκοπος και οχι μεσο....

 • Σύνδεσμος σχολίου Ι.Ν.Π. δημοσιεύθηκε από Ι.Ν.Π.

  Έκανα μιά σκέψη, πονηρή είναι, θα την πώ όμως έτσι γιά την πλάκα, και ας με συγχωρέσουν οι θιγόμενοι...
  Τους χωράει άραγε η τρύπα της σπηλιάς όλους τους εμπλεκόμενους και άν ναί, θα προλάβουμε...smile.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version