Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεν ήξεραν το νόμιμο ή πούλησαν πολιτικό νταηλίκι; Κύριο

Το κλείσιμο της τρύπας στο μουράγιο ξεπέρασε τα όρια του τραγικού και μετεξελίσσεται σε κωμωδία. Νέες καταγγελίες από το δήμαρχο κ. Διακομιχάλη, ο οποίος μάλιστα προανάγγειλε ότι θα μηνύσει τον κ. λιμενάρχη Καλύμνου, ενώ και για τον κ. αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Κω δεν έχει και πολύ καλή… εντύπωση(!), επιφυλάσσεται…  

 

Η υπόθεση των εργασιών στην περιβόητη τρύπα ήταν πάρα πολύ απλή, αλλά ο κ. Διακομιχάλης την έκανε περίπλοκη και οδήγησε τα πράγματα στα άκρα. Απαιτούνταν ακόμη δύο έγγραφα, τα οποία δεν είχε φροντίσει να τα έχει ο κ. Διακομιχάλης ως πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, (α) τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και (β) την άδεια έναρξης των εργασιών, την οποία εκδίδει ο Γ.Γ. Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Αλλά τον κ. Διακομιχάλη τον περίμενε όμως στη γωνία ο Καλύμνιος εργολάβος κ. Ν. Κρούσκος, της εταιρίας 3Κ (στον οποίο είπε ο κ. Διακομιχάλης: «τον κώλο σου να χτυπάς κάτω έργο από μένα δεν πρόκειται να πάρεις»). Φράση που προκαλεί «αιτία πολέμου» για κάθε σοβαρό επιχειρηματία και άνθρωπο με κοινωνικό πρόσωπο προβεβλημένο. Και την ευκαιρία-πρόκληση την προσέφερε ο δήμαρχος, καθώς ακολούθησε περιπετειώδη προκήρυξη του έργου επάνω, χάνοντας πάνω από ένα χρόνο, για να καταλήξει στο τέλος στην απευθείας ανάθεση του έργου, ύψους 365.000€, στον εργολάβο κ. Κυρ. Παπαγεωργίου.   

Ο κ. Κρούσκος «απαντώντας» στην εχθρική και προσβλητική απόρριψη του κ. δημάρχου, κατάγγειλε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω, στις 22.11.11, ότι για το έργο της σπηλαίωσης  λείπουν οι άδειες (α) περιβαλλοντικών όρων, και (β) του Γ.Γ. Α.Δ. Αιγαίου για την έναρξη των εργασιών. Αποτέλεσμα, η εισαγγελέας έδωσε εντολή στον κ. λιμενάρχη Καλύμνου να ελέγξει τις καταγγελλόμενες ελλείψεις και, αν ευσταθεί η καταγγελία, να διατάξει την παύση εργασιών. Έτσι σταμάτησε και πάλι το έργο.  

Ακολούθησε ο μεγάλος χαμός στην Κάλυμνο. Δηλώσεις αγανάκτησης του κ. Διακομιχάλη εναντίον του κ. Κρούσκου. Μέχρι και ψήφισμα έβγαλε από το δημ. σ/λιο που καταδικάζει (σαν λαϊκό δικαστήριο) τον κ. Κρούσκο. Πρωτοφανές: ένα δημ. σ/λιο να καταφέρεται εναντίον συμπατριώτη του επιχειρηματία, ο οποίος ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά του σύρεται στο λαϊκό δικαστήριο του δημ. σ/λίου. Μια πρακτική ολισθηρή και επικίνδυνη, γιατί είναι η αρχή του εκφασισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και μάλιστα με απόφαση του δημ. σ/λίου.

(Μας θύμισε ότι και η ΑΡΓΩ, στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας της,  παρ’ ολίγον να υποστεί τα ίδια, όταν δημ. σ/λος της πλειοψηφίας κατάγγειλε την εφημερίδα την ΑΡΓΩ στο δημ. σ/λιο για τη στήλη της ΑΝΩΜΑΛΑ ΡΗΜΑΤΑ και ζήτησε να πάρει απόφαση το σώμα να καταδικάζει την ΑΡΓΩ. Υπερίσχυσαν τότε πιο ψύχραιμες φωνές και αποφεύχθηκε η φασιστική καρικατούρα εκ μέρους του δημ. σ/λίου. Η Κάλυμνος είναι επιρρεπής σε τέτοιες πολιτικές εκτροπές).

Η συνέχεια για την τρύπα του λιμενοβραχίονα, μετά τη δημόσια καταδίκη του κ. Κρούσκου, ήταν τραγική. Ο κ. δήμαρχος πήγε στην Κω την επομένη, 23/12/11, και επί τέσσερις ώρες κατέθετε στον κ. αντιεισαγγελέα, για τον οποίο δεν έμειναν καθόλου… ικανοποιημένοι ο κ. δήμαρχος και η συνοδεία του: η νομική σύμβουλος κ. Ν. Κυπραίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου και περιφερειακός σ/λος κ. Α. Καλαθιανάκης, ο περιφ/κός σ/λος κ. Δ. Μαραγκός κ.α.

Εντωμεταξύ στην Κάλυμνο άνθρωποι της δημ. Αρχής πλάσαραν την είδηση ότι την Τρίτη μετά τα Χριστούγεννα, 27.12.11, θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα της Καλύμνου εις ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του κ. Κρούσκου και της παράταξης του κ. Γ. Ρούσσου. Ο κατήφορος συνέχιζε με πνεύμα ηρωισμού…

Τη Δευτέρα, 26.12.11, είχαμε τη δεύτερη κορύφωση του καλυμνιακού δράματος. Ο κ. δήμαρχος συγκάλεσε τους φορείς του νησιού σε σύσκεψη, στο Πνευματικό Κέντρο(!). Οι φορείς ήταν βασικά τρεις: ο κ. Α. Καλαθιανάκης εκ μέρους των εμπόρων, ο κ. Μαν. Κουτούζης εκ μέρους των ξενοδόχων και ο κ. Γ. Κατσοτούρχης ως εκπρόσωπος των ψαράδων. Στη σύσκεψη αυτή (α) καταγγέλθηκε και πάλι ο κ. Κρούσκος, η παράταξη του κ. Ρούσσου (την οποία δεν προσκάλεσαν)…, (β) ότι «τα παίρνουν» στην πολεοδομία και στο λιμεναρχείο (καταγγελία άσχετη με το θέμα, αλλά…, επί τη ευκαιρία) (γ) αμφισβητήθηκε η απόφαση της εισαγγελία Κω και (ε) ανακοίνωσε ο κ. δήμαρχος ότι θα μηνύσει τον κ. λιμενάρχη (έχει μόλις μια εβδομάδα στην Κάλυμνο…) για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και ό,τι άλλο προκύψει κατά την ανάλυση της συμπεριφοράς του.

Ο κ. δήμαρχος αγνόησε ότι ο κ. λιμενάρχης (α) ενήργησε κατόπιν εντολής της εισαγγελίας Κω, και (β) ζήτησε να του επιδείξουν την άδεια του Γ.Γ. Α.Δ., κάτι που είχε υποχρέωση να κάμει – και αποδείχτηκε ότι τέτοια άδεια δεν υπήρχε, γιατί ο κ. δήμαρχος τη θεωρούσε… περιττή. Επομένως ποια είναι η κατηγορία που οδηγεί στη μήνυση; 

Τι είπε ο κ. Διακομιχάλης

Η πλήρης κορύφωση του δράματος, που ξέπεφτε σε κωμωδία, ήρθε με τη ραδιοφωνική παρέμβαση του κ. Διακομιχάλη στο ΑΙΓΑΙΟ TV, στις 27.12.11, και τις δηλώσεις του:

1) Συνέχισε τα περί μηνύσεως του κ. λιμενάρχη.

2) Είπε ότι ο βουλευτής κ. Γ. Κασσάρας, με τις δηλώσεις που έκανε στα κανάλια  έδειξε ότι… δεν ήταν ενημερωμένος - όμως, το πρωί της ίδιας ημέρας ο κ. Κασσάρας είχε ενημερωθεί από τον κ. λιμενάρχη αλλά και από τον ίδιο τον κ. δήμαρχο, και μετά ενημέρωση κάλεσε τις κάμερες των δύο σταθμών για δηλώσεις (κανένα άλλο δημοσιογράφο…). Γενικός χαμός

3) Είπε ο κ. Διακομιχάλης ότι δεν είναι δουλειά του κ. λιμενάρχη η άδεια που εκδίδει ο Γ.Γ. Α.Δ. Αιγαίου. Αυτή αφορά τον εργολάβο. Και θύμισε ότι και στο έργο της κρηπίδωσης στην παραλιακή Δημαρχείο-Ιχθυόσκαλα την άδεια την πήρε ο κ. Κρούσκος.

Και δεν πρόσεξε ο κ. Διακομιχάλης (α) ότι με την αναφορά του αυτή μιλούσε για άδεια που είχε πάρει ο εργολάβος, και (β) ότι αυτή την άδεια την έχει ανάγκη ο εργολάβος για να την επιδείξει στο λιμεναρχείο.

4) Ανακοίνωσε ότι πριν λίγη ώρα είχε πάρει στα χέρια του και την άδεια του κ. Χατζημιχάλη και επομένως όλα είναι έτοιμα για την επανέναρξη των εργασιών. Αλλά αντί να μείνει σ’ αυτή την ευχάριστη εξέλιξη, τα «έψαλλε» στο δημοσιογράφο κ. Μ. Χαραμαντά απαιτώντας να μην παραπληροφορεί τον κόσμο. Δεν είπε αν θα ζητήσει να κλείσουν τα καταστήματα…

Γ. Ρούσσος, Σ. Ζερβός, Μ. Μπούκης

Από το μέρος της αξ. αντ/τευσης έγιναν  τρεις τηλεφωνικές παρεμβάσεις. Ο κ. Γ. Ρούσσος δήλωσε ότι δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη των φορέων γιατί δεν προσκλήθηκε, ούτε καν τηλεφώνημα δεν του έκαναν. Ο κ. Σάκης Ζερβός, τ. πρόεδρος του δημ. σ/λίου, κατάγγειλε με αγανάκτηση τον παραλογισμό του κ. Διακομιχάλη και την πολεμική τακτική του εναντίον του κ. Κρούσκου αλλά και της αξ. αντ/τευσης. Ο τ. πρόεδρος του Δημ. Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχ. Μπούκης απάντησε στα περί κατάχρησης εξουσίας του κ. λιμενάρχη ότι για κάθε έργο που γίνεται στο λιμάνι είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των εργαζόμενων, των πολιτών, των πραγμάτων και του έργου, όπως είπε σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο σταθμό.

Το ευχάριστο και το δυσάρεστο

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι το έργο της κρηπίδωσης, μετά από 15 μήνες περιπέτειας αυτή τη φορά θα προχωρήσει έχοντας, γιατί έχει πια εξασφαλισμένα όλα τα νόμιμα. Αυτά που χαρακτήρισε ο κ. δήμαρχος απαιτούμενα «καθ’ υπέρβαση». Θα είναι το πρώτο έργο της δημ. Αρχής, το οποίος ξεκινάει τις τελευταίες ημέρες του 2011.  

Το δυσάρεστο είναι ότι η Κάλυμνος, πριν και μετά τα Χριστούγεννα, έζησε ένα 5ήμερο πολιτικής παράκρουσης. Οι καταγγελίες εναντίον του εργολάβου κ. Κρούσκου και το ψήφισμα του δημ. σ/λίου (για να υποχρεωθεί ο κ. Κρούσκος να μην υποβάλλει ενστάσεις, έστω κι αν απορρίπτεται μετά «βδελυγμίας» από το δήμαρχο του νησιού), καθώς και η καταγγελία εις βάρος της αξ. αντ/τευσης του κ. Γ. Ρούσσου και του κ. λιμενάρχη, αλλά και εναντίον της εισαγγελέα και του αντιεισαγγελέα Κω με μισόλογα, όλα αυτά τα έζησε για πρώτη φορά η Κάλυμνος. Η Ιστορία… (ή καμιά κωμωδία) θα βάλει τίτλο: «Οι άγριες ημέρες των Χριστουγέννων 2011».

Η απορία…

Πάντως παραμένει μια απορία: Ο κ. δήμαρχος γνώριζε ή όχι την οδό της νομιμότητας; Κι αν γνώριζαν (το πιθανότερο) πούλησαν πολιτικό νταηλίκι απαιτώντας την υπέρβαση των νόμων. Στο τέλος, και την άδεια εξασφάλισαν (δηλαδή υποχρεώθηκαν να συμβιβαστούν με τη νομιμότητα) αλλά και τις καταγγελίες συνέχισαν. Θέλουν να μας τρελάνουν;

(φωτο αρχείου - η ΑΡΓΩ δεν παρέστη στη σύκεψη φορέων συνειδητά) 

      

Τελευταία τροποποίηση στις

6 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Τσορβαντζής Σωτήρης δημοσιεύθηκε από Τσορβαντζής Σωτήρης

  Κουράστηκε ο κόσμος με αυτό το θέατρο του παραλόγου. Όλοι οι πολιτικοί φορείς του τόπου διαχρονικά διαχωρίζουν τον κόσμο σε δύο ομάδες: Σε “εργαλεία” και σε “εχθρούς”. Και η Κάλυμνος αυτή τη στιγμή είναι «μάρτυρας» μιας αέναης διένεξης παρόντος και παρελθόντος , με αποτέλεσμα να διακυβεύεται σοβαρά το μέλλον της.

  “H πολιτική (και στην περίπτωση μας μικροπολιτική) είναι πιο επικίνδυνη από ένα πόλεμο, γιατί στον πόλεμο σκοτώνεσαι μια φορά μόνο.”

  “Politics is more dangerous than war, for in war you are killed only once.”

  Winston Churchill

 • Σύνδεσμος σχολίου Γεώργιος Δ. Χατζηλάου δημοσιεύθηκε από Γεώργιος Δ. Χατζηλάου

  Σαν νέος αυτού του νησιού, ο οποίος βέβαια, ζει και εργάζεται στην Αθήνα, απορώ για πόσο καιρό ακόμα θα ανεχόμαστε αυτές τις μικροπολιτικές και παλαιοκομματικές κινήσεις εκ μέρους των πολιτικών φορέων αυτού του τόπου.Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε αγιασμό, εν έτη 2011 αν είναι ποτέ δυνατόν, σε μία τρύπα για να καταφέρουμε να προσελκύσουμε ένα καράβι.Κίνηση η οποία έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και το νησί μας να έχει ήδη μπει σε τροχιά ανάπτυξης.Κύριοι, αναφέρομαι σε όλους εσάς, τους πολιτικούς άνδρες, που κρατάτε τις τύχες του νησιού όλα αυτά τα χρόνια, σταματήστε τον αλληλοσπαραγμό και κοιτάξτε να βοηθήσετε πραγματικά το νήσι μας.Μόνο έτσι θα δώσετε και σε εμάς τη δυνατότητα να επιστρέψουμε και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη αυτού του τόπου, που τόσο πολύ αγαπάμε.Αν όμως συνεχίσετε να κοιτάτε πως θα ικανοποιήσετε το προσωπικό σας συμφέρον και τις προσωπικές σας φιλοδοξίες, βάζοντας παράλληλα τη Κάλυμνο σε δεύτερη μοίρα, τότε να είστε σίγουροι ότι, ο πολιτικός σας χρόνος θα έχει τελειώσει, πριν το πάρετε είδηση...

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Θελω να καταγραψω τον θαυμασμο μου για την συμπολιτευση και την μειζονα αντιπολιτευση για το παθος που εχουν, οι μεν για να αποκλεισουν οι δε για να στηριξουν μια εταιρια ενος συμπολιτη μας.
  Τα παιδαριωδη ομως λαθη και ελλειψεις των μεν και τις συνεχεις εμμεσες η αμεσες αντιδρασεις των δε, τις πληρωνει ο κοσμος.
  Θα ηθελα να τους υπενθυμισω οτι η κολυμβηθρα του Σιλωαμ εχει αδειασει για τους επαγγελματιες πολιτικους και η ωρα του πολιτικου λιθοβολισμου απο τον λαο πλησιαζει!
  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΚΑΛΥΜΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ!

 • Σύνδεσμος σχολίου ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ δημοσιεύθηκε από ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ

  Δεν μπορεί να βασανίζεται ένα ολόκληρο νησί από την παντελή έλλειψη ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κάποιοι να παρουσιάζονται ως αυτοί που κατέχουν το know how της γραφειοκρατίας και της πολιτικής, αλλά όμως να αρνούνται να ορθώσουν πολιτικό λόγο ενάντια σε φίλιες σ' αυτούς πρακτικές που αντιστρατεύονται την Κάλυμνο.
  Η πολιτική και η αντιπαλότητα θα έπρεπε να έχει τα όριά της και να σταματά εκεί που αρχίζει το συμφέρον του τόπου. Διακρίνω να έχει επικρατήσει η λογική του «γαία πυρί μειχθήτω», το ζητούμενο είναι, πώς θα πρυτανεύσει η κοινή λογική επιτέλους. Τα όρια και οι αντοχές μιας κοινωνίας έχουν πλέον στερέψει και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πολιτικά παιχνίδια.
  Τα υπόλοιπα δυστυχώς, κρινόμενα, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις...

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Αυτά που περιγράφετε στην Αργώ κύριε Τρικοίλη είναι παθογένειες του Ελληνικού κράτους που διαιωνίζονται και παράγουν μηδέν αποτέλεσμα. Η ουσία παίζει κρυφτό (αν θυμάστε το παιχνίδι) με την προσχηματική πάντα "νομιμότητα", τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις υπόλοιπες υπάρξεις της γειτονιάς που λέγεται Ελλάδα ή επι του προκειμένου Κάλυμνος, δεν καταφέρνει όμως ποτέ να φτύσει αυτή τον τοίχο..Τα νέα θα είναι όταν μετά την αποκατάσταση της σπηλαίωσης τα πλοία θα εξακολουθούν να μήν έρχονται επειδή το επιχειρησιακό τους πλάνο έχει ανάγκη από τις επιδοτήσεις που πιά είναι δυσεύρετες.

 • Σύνδεσμος σχολίου Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου δημοσιεύθηκε από Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου

  Αν λέγαμε σε ένα παιδάκι του δημοτικού ότι θέλουμε να κάνουμε ένα έργο α και πάρε αυτό το τηλέφωνο του υπουργείου, σε πέντε λεπτά θα μας απαντούσε ότι αυτές οι μελέτες είναι απαραίτητες και ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί.
  Τώρα θέλω να πώ ότι δεν έχουν κρίση ούτε καν παιδιού? Όχι.
  Αυτός... μόνο αφελής που δεν είναι. Το σχέδιό του είναι απλό.
  -Παρουσιάζουμε ένα έργο πυροτέχνημα, και το παίζουμε εθνοσωτήρες
  -Οι εξόφθαλμα και προσοχή, ηθελημένες παραλήψεις και παρανομίες θα τις καταγγείλουν οι Α,Β,Γ ώστε το έργο να σταματήσει
  -Τέλος λέμε στα προβατάκια μας ότι εμείς κινηθήκαμε για το καλό και οι Α,Β,Γ είναι οι κακοί
  Θέλω να πώ πολλά αλλά θα τα συνοψίσω.
  Θλίβομαι που τα χρόνια αυτής της δημαρχίας όχι μόνο δεν θα κάνουν έργο, αλλά θα πάνε και πολύ πίσω αυτό το νησί που αγαπάμε. Τέλος κάτι ακόμα. Κάθα Καλύμνιος να αναλογιστεί ποιός είναι ο κακός και ποιός μας περιπαίζει, ποιός είναι ο Καλύμνιος και ποιός ούτε καν είναι...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version