Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΝΕΚ: 20.12.11 παραιτήθηκαν πρόεδρος & τεχνικός σύμβουλος Κύριο

Η 20η Δεκεμβρίου 2011 ήταν για την ΑΝΕΚ ιστορική μέρα αρνητικών εξελίξεων, καθώς παραιτήθηκαν τα δύο σημαντικότερα στελέχη της: ο πρόεδρος του διοικ. σ/λίου κ. Σακ. Μαΐλλης, συντ. πλοίαρχος Ε.Ν., και ο τεχν. σ/λος της εταιρίας κ. Βασ. Ψαρομπάς, ναυπηγός του ΕΜΠ.

 

Η παραίτηση του κ. Σ. Μαΐλλη

Ο κ. Σ. Μαΐλλης έκλεισε μόλις έξι μήνες από την συνέντευξη τύπου (φωτο), την οποία παραχώρησε στα ΜΜΕ, στις 17 Ιουνίου 2011, για ανακοινώσει την ανάληψη των καθηκόντων του ως προέδρου του διοικ. σ/λίου της ΑΝΕΚ αλλά και τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηριζόταν η δική του διοίκηση απαρέγκλιτα.

Όμως στις 20 Δεκεμβρίου 2011 υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του, επικαλούμενος φόρτο δικών του εργασιών, αλλά και την αντίθεσή του στην απόφαση που πήρε η γεν. συν/ση της ΑΝΕΚ, στις 26.11.11, να εγείρει αγωγή κατά του τέως προέδρου της εταιρίας κ. Μιχ. Λελέκη και του τ. δημάρχου κ. Γ. Ρούσσου, με διεκδικούμενο το ποσό του 1,7 εκ. ευρώ, με την κατηγορία ότι τόσο ζημίωσαν την εταιρία.

Κάθετα αντίθετος με τις μηνύσεις και τα δικαστήρια ο κ. Μαΐλλης αποχωρεί από την ΑΝΕΚ. Την  παραίτησή του ανακοίνωσε επίσημα στις 22.12.11 και όπως τόνισε κατ’ επανάληψη, νιώθει ήδη κλονισμένη την υγεία του με τα προβλήματα της εταιρίας και, είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι διατεθειμένος να φθείρει την υγεία του για κανέναν.

Οριστική, λοιπόν, και αμετάκλητη η παραίτηση του κ. Μαΐλλη. Ωστόσο, για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους, θα μείνει στην εταιρία μέχρι τις 3  Ιανουαρίου 2012, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις άγονες  ακτοπλοϊκές γραμμές, γιατί η ΑΝΕΚ, κατά τον διαγωνισμό αυτό,  πρέπει να έχει πρόεδρο του οποίου το όνομα να είναι δημοσιευμένο σε ΦΕΚ, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να γίνει μες στο δεκαήμερο που υπολείπεται μέχρι την ημέρα του διαγωνισμού, αν οριστεί τώρα ο νέος πρόεδρος.

Απαντώντας στους δημοσιογράφους

Ο κ. Μαΐλλης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων καταλόγισε ευθύνες στον προκάτοχό του κ. Μιχ. Λελέκη, αλλά διευκρίνισε ότι εκείνος δεν ψήφισε την παραπομπή τους. Όμως, δεν παρέλειψε να πει ότι κατά την άποψή του καλώς έπραξε ο Δήμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΑΝΕΚ, άσχετα αν εκείνος δε θέλει να εμπλέκεται σε δίκες.

Υπήρξε όμως μια ερώτηση από το δημοσιογράφο του ΑΙΓΑΙΟ TV κ. Μ. Χαραμαντά, η οποία έδωσε μια άλλη διάσταση στις απαιτήσεις του Δήμου για 1.736 000€. Γνωστό στην κοινή γνώμη της Καλύμνου ότι ο κ. δήμαρχος διακηρύσσει πως, αν αποδώσουν στην εταιρία τις 410.000€ που δεν απέδωσε στην ΑΝΕΚ ο πράκτορας, θα αποσύρουν την αγωγή για το 1,7 εκ. ευρώ. Και ο δημοσιογράφος ρώτησε το αυτονόητο και απλό, αλλά δύσκολα να απαντηθεί εξίσου απλά και καθαρά: Με ποιο δικαίωμα ο κ. δήμαρχος, αν του αποδώσουν τις 410.000€, «χαρίζει» το υπόλοιπο της διεκδίκησης 1,3 ευρώ. Αυτή η αυθαίρετη ενέργεια δε θα αποτελέσει πράξη «απιστίας περί την υπηρεσία;». Στο ερώτημα αυτό ο κ. Μαΐλλης δεν έδωσε σαφή και καθαρή απάντηση, αλλά δεν ήταν και θέμα της αρμοδιότητάς του αλλά του κ. δημάρχου που έκανε αυτή την εξαγγελία-έκκληση και κατά τη γεν. συν/ση και την επομένη.

Έτσι η ΑΝΕΚ, με την παραίτηση του κ. Μαΐλλη, ουσιαστικά είναι «ακέφαλη». Πολύ σοβαρό πλήγμα για την εταιρία, γιατί ο κ. Μαΐλλης είχε βάλει σε αυστηρή τάξη την τρέχουσα οικονομική λειτουργία της εταιρίας.

Αλλά είναι, επίσης, και για τον κ. Διακομιχάλη σοβαρό πολιτικό πλήγμα, γιατί δεν μπόρεσε να κρατήσει πάνω από ένα 6μηνο έναν καλό πρόεδρο, που τον είχε έτοιμο από χρόνια. Τώρα ο κ. Διακομιχάλης είναι υποχρεωμένος άμεσα να επιλέξει νέο πρόεδρο από τα στελέχη της παράταξής του – στη συνέχεια θα τον ψηφίσει η γεν. συν/ση των μετόχων της εταιρίας και θα θεωρείται επιλογή της εταιρίας…  

Η παραίτηση του κ. Β. Ψαρομπά

Ο κ. Βασίλης Ψαρομπάς, ο μοναδικός Ναυπηγός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στην Κάλυμνο, ένας άριστος επιστήμονας, ένας σοβαρός και υπεύθυνος επαγγελματίας, εγκατέλειψε την ΑΝΕΚ αγανακτισμένος. Όντας πάντοτε μακριά από δημοτικές παρατάξεις και πολιτικά κόμματα, διετέλεσε διαχρονικά τεχνικός σύμβουλος της ΑΝΕΚ, και προσέφερε πάντοτε την πολύτιμη για το νησί μας επιστημονική του γνώση: επί δημάρχων Μιχ. Ζαΐρη (που ίδρυσε την ΑΝΕΚ και αγόρασε το Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ), Δ. Διακομιχάλη, Γ. Ρούσσου και ξανά σε συνεργασία με Δ. Διακομιχάλη. Ποτέ δεν έδωσε σε κανένα δικαίωμα να τον κρίνει αρνητικά για την επαγγελματική του λειτουργία και τις οικονομικές του διεκδικήσεις. Πάντοτε προσέφερε στην ΑΝΕΚ εξαίρετο επιστημονικό έργο (χτίσιμο Star & Dolphin, επισκευές Ν. ΚΑΛΥΜΝΟΣ) και ποικίλες υπηρεσίες πολλαπλάσιας χρηματικής αξίας από την αμοιβή που έπαιρνε. Και αυτό το έκανε ως προσφορά στο νησί του (ήδη από την εποχή που υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία μέχρι σήμερα).

Όμως για την πολυετή αυτή προσφορά του, έμελλε να ακούσει ότι εισέπραξε αμοιβή των 200.000€ για τον νηογνώμονα. Αυτή αναληθή πληροφορία της νομικού συμβούλου του Δήμου την άκουσε ο κ. Ψαρομπάς από το ΑΙΓΑΙΟ TV, στις 20.12.11. Δεν άντεξε αυτή την παραπληροφόρηση κατά του προσώπου, όπως είπε, και με άμεση τηλεφωνική του παρέμβαση, εν πρώτοις εξήγησε ότι το ποσό αυτό ήταν η αμοιβή του αγγλικού νηογνώμονα και όχι δική του, και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι, κάτω από τέτοιες συνθήκες, δε θέλει πια στο εξής καμιά συνεργασία με τη δημ. Αρχή και την ΑΝΕΚ.

Βαρύτατο πλήγμα για την ΑΝΕΚ και για το πολιτικό προφίλ του κ. Διακομιχάλη η αποχώρηση και αυτή του κ. Ψαρομπά και με τέτοιο τρόπο. Είναι άξιο απορίας και άκρως ενδιαφέρον πώς και με ποιο πρόσωπο θα αναπληρώσει αυτό το κενό ο κ. Διακομιχάλης, ο οποίος και στην περίπτωση του κ. Β. Ψαρομπά προσέκρουσε για άλλη μια φορά (όπως στην αντίθεση του κ. Σ. Μαΐλλη στις αγωγές) σε πρόβλημα πολιτικής ηθικής.

Σε κυκλώνα η ΑΝΕΚ

Η ΑΝΕΚ τον ένα αυτό χρόνο της Δημαρχίας Διακομιχάλη, ενώ ξεκίνησε με καλές προοπτικές, που διαφαίνονταν από τις αποτελεσματικές προσπάθειες  από τον κ. Μαΐλλη να κάνει καλό «νοικοκυριό» στις καθημερινές εισπράξεις της εταιρίας, οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες του κ. Διακομιχάλη έριξαν σε κυκλώνα την εταιρία.        

Τελευταία τροποποίηση στις

6 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Το Δημοτικό συμβούλιο (Όλες οι παρατάξεις), οφείλουν να πάρουν θέση για την μελλοντική συμμετοχή του Δήμου στην ΑΝΕΚ και να την αιτιολογήσουν στον Καλυμνιακό λαό, με καθαρό γνώμονα to συμφέρον των δημοτών, λαμβάνοντας υπ'όψιν την προοπτική της εταιρείας δεδομένης της οικονομικής κρίσης και το αμφίβολο των επιδοτήσεων. Αυτό θα έπρεπε να απασχολεί άμεσα το Δημοτικό συμβούλιο.
  Η ενασχόληση με τα του παρελθόντος δεν βοηθά σε τίποτα.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΜΙΚΕΣ Β. ΡΗΓΑΣ

  Μεγαλη απωλεια για την Α.Ν.Ε.Καλυμνου η παραιτηση του ικανοτατου κ. Σακη Μαιλλη και του αγαπητου κ.Ψαρομπα.
  Η απορια μου ειναι απλη: Θα βρεθει ενας σοβαρος ανθρωπος να δωσει απαντησεις, χωρις να παιζουν με την νοημοσυνη μας, σε πολλα ερωτηματα για την οικονομικη κατασταση της εταιριας;
  Εχει ελλειμα η οχι; Υπηρχαν αστεια μηδαμινα ποσα στα ταμεια της και στους τραπεζικους λογαριασμους; Εχουν υπογραφει σκανδαλωδεις συμβασεις;
  Ο Καλυμνιακος λαος αξιζει να ξερει την αληθεια, απλα και χωρις πολιτικα ευφυολογηματα και γενικες αερολογιες.
  Τιμηστε την ψηφο που σας εδωσαν και απαντηστε ΕΥΘΕΩΣ!!!

 • Σύνδεσμος σχολίου Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου δημοσιεύθηκε από Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου

  Είναι πολύ άδικο για τον κύριο Λελέκη και την δημαρχία Ρούσσου να μαγειρεύουμε και να παρουσιάζουμε χρέη 1,7 εκ. ευρώ.
  Παρέλαβαν μιά εταιρία που ήταν βουλιαγμένη και όχι μόνο έσωσαν το Κάλυμνος που το είχε δρομολογίσει η πρώην δημαρχία Διακομιχάλη να μπεί σε πληστηριασμό, αλλά άφησαν και τρία ακόμα πλοία κληρονομιά στον τόπο μας.
  Σαν απλός Καλύμνιος ευχαριστώ αυτούς τους ανθρώπους που δεν αναλώθηκαν σε κυνήγι μαγισών (αν και δεν υπήρχαν φαντάσματα τότε) αλλά με τιμιότητα και πολλή δουλειά, μας άφησαν τόσο μεγάλο έργο.

 • Σύνδεσμος σχολίου Φανή Καπελλά-Κουτούζη δημοσιεύθηκε από Φανή Καπελλά-Κουτούζη

  Eκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον "καπετάνιο" Σακελλάρη Μαΐλλη και στον ναυπηγό Βασίλη Ψαρομπά για τη γενναία πράξη της παραίτησης τους από την αγαπημένη μας και σωτήρια για τα Δωδεκάνησα Α.Ν.Ε.Κ,γιατους γνωστούς λόγους.
  Περιμένω από τον φίλο Σάκη να ξεκαθαρίσει
  ακόμα περισσότερο τη θέση του, να ενημερώσει σωστά τους Καλύμνιους και να επιβεβαιώσει τις αρετές που γνωρίζουμε ότι διαθέτει και τον ξεχωρίζουν!,

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Ο Κύριος Μαϊλλης καλά έκανε καί παραιτήθηκε αφού είδε καθαρά τα αδιέξοδα στα οποία παραπλέει η ΑΝΕΚ ιδίως σε ότι αφορά τα οικονομικά και την προοπτική της εταιρείας υπό το παρόν ιδιοκτησιακό σχήμα. Η εταιρεία πρέπει να αναθεωρήση το business plan της και να γίνει ευέλικτη για να είναι βιώσιμη και να παράγει έργο οικονομικά θετικό, χωρίς να ποντάρει 100% στις όλο και περισσότερο περιοριζόμενες επιδοτήσεις τις οποίες ο Δήμος θα καλείται να διαχειρίζεται στο μέλλον και να επιλέγει λύσεις της αγορας, απαλλαγμένος από τα βαρίδια της εξάρτησης.

 • Σύνδεσμος σχολίου panagiwths δημοσιεύθηκε από panagiwths

  ei nai krima na klisei hane poli douleboun sthn kw kai piegenoun meauto to karabi kai girzoun sthn kalimno kai oxei na enikiasoun spiti sthn kw o pos eipai okirios dimarxos akanh ena dromologio kw kai girzmo kalimno mai xrina sta 8eropi8i hkatastasi kai den einai kalo auto giaton topomas ai3hpirith poli kozmo h anek kalimno kw ena dromologio to proei kw kai girzmo kalimno opos eipai kai okirios maggakhs

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version