Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αγιασμός να κλείσει η τρύπα – το όνειρο του μουράγιου (φωτο-video) Κύριο

Σάββατο μεσημέρι (17.12.11) τελέστηκε αγιασμός στο σημείο του εξωτερικού λιμενοβραχίονα όπου έχει διανοιχτεί σπηλαίωση στην εξωτερική βάση (από το 2010) και οι ευχές της δημ. Αρχής ήταν να κλείσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις η τρύπα-θρύλος και να αρχίσει η ανάπτυξη του νησιού.  

 

Ο αγιασμός

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης κ. Παΐσιος βοηθούμενος από τρεις ιερείς, διάκονο και ιεροψάλτη. Παρόντες ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης, ο αντιδ/ρχος κ. Π. Ζωίδης, ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου κ. Ν. Γαβαλάς, ο εργολάβος κ. Κυρ. Παπαγεωργίου και ο δ/ντής της αναδόχου εταιρίας κ. Κων/νος Μπιτούνης, συνεργάτες και φίλοι του κ. δημάρχου, ο πρώην δήμαρχος κ. Μιχ. Ζαΐρης, ο πρώην πολιτευτής κ. Χρ. Μαραγκός, ελάχιστοι δημ. σ/λοι της πλειοψηφίας, εκπρόσωποι των αντιπολιτεύσεων και εκπρόσωποι όλων των ΜΜΕ. Οι παρόντες, συνολικά ήταν περί τους 25 - το προσκλητήριο της δημ. Αρχής δε φάνηκε να είχε απήχηση στο λαό.

Οι δηλώσεις

Μετά τον αγιασμό ο κ. δήμαρχος παρέθεσε πλούσια δεξίωση στο μουράγιο, ενώ παράλληλα γίνονταν και δηλώσεις στα ΜΜΕ από πολιτικά πρόσωπα. Η ΑΡΓΩ πήρε δηλώσεις από τους εργολάβους της εργολήπτριας εταιρίας, οι οποίοι μας δήλωσαν ότι το έργο θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα, μέσα δηλαδή στα χρονικά όρια των συμβατικών τους υποχρεώσεων.

Ο κ. δήμαρχος στη δήλωσή του προς τα κανάλια τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τέλειωσε ο πόλεμος και από δω και πέρα αρχίζει η ανάπτυξη της Καλύμνου». Επίσης, ο πρόεδρος του δημ. σ/λίου, μετά τις ευχές του μητροπολίτη, είπε χαριτολογώντας ότι θα έπρεπε να γίνει κανένα Ευχέλαιο ή Τρισάγιο(!), για να διωχτεί το κακό από το μουράγιο – τις μέρες αυτές ήταν διάχυτη η διάθεση δαιμονοποίησης των καθυστερήσεων του έργου. Πολλές οι δηλώσεις για ξόρκια και μεταφυσικές ερμηνείες της ανωμαλίας των διαδικασιών, επί ένα χρόνο(!) προκήρυξης και ανάθεσης του έργου.

Οι δύο όψεις της υπόθεσης

Το σημαντικό η υπόθεση με το έργο της αποκατάστασης της τρύπας που ανοίχτηκε στην εξωτερική βάση του λιμενοβραχίονα, απέκτησε δύο διαστάσεις, σχεδόν αντιθετικές μεταξύ τους, την πραγματιστική και τη μεταφυσική: Από τη μια, το έργο είναι σημαντικό για το νησί, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα στα μεγάλα πλοία να προσεγγίζουν την Κάλυμνο. Τώρα δεν μπαίνουν στο λιμάνι, γιατί, όπως ισχυρίζονται οι καπεταναίοι των μεγάλων επιβατηγών πλοίων, δυσκολεύονται πολύ. Όμως, η αληθέστερη αιτία είναι ότι χάνουν χρόνο με την είσοδο-έξοδο. Τώρα, με την εξωτερική προβλήτα, η προσέγγιση θα είναι πολύ πιο σύντομη. Αυτή είναι η θετική όψη του ζητήματος.

Η άλλη όμως όψη είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, όσο τα παρουσιάζει, εδώ και δύο χρόνια, η δημ. Αρχή -  η οποία έφαγε ένα χρόνο για να το ξεκινήσει. Το αν θα προσεγγίζουν την Κάλυμνο μεγάλα πλοία δεν είναι μόνο θέμα μόνο μουράγιου. Ο κ. δήμαρχος ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα θα έχει συνεργασία με τους υπεύθυνους της BLUE STAR, για να μας φέρει πλοίο στην Κάλυμνο. Είναι όμως τόσο απλή υπόθεση η αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων;

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η δημ. Αρχή πιστεύει και διακηρύσσει πως με το νέο μουράγιο θα αρχίσει η ανάπτυξη της Καλύμνου. Είναι τόσο απλή υπόθεση η ανάπτυξη της Καλύμνου. Δρομολογείται έτσι «αυτόματα»; Φτιάχνεις το μουράγιο, έρχονται οι τουρίστες; Άλλα μας λέει η μέχρι σήμερα πορεία της ανάπτυξης των άλλων νησιών: Ρόδου, Κω, Πάτμου, Μυκόνου κ.α. 

Χωρίς σχεδιασμό το νησί θα μπει στην τροχιά ανάπτυξης; Εδώ το Επιχειρησιακό πρόγραμμα, που έπρεπε αν ήταν έτοιμο εδώ και καιρό, ακόμη πελαγοδρομεί. Τον πρώτο της χρόνο η δημ. Αρχή τον σπατάλησε στην οργάνωση μηνύσεων και «αποκαλύψεις σκανδάλων». Το μουράγιο αυτό, έργο 350.000€ θα είναι το μοναδικό έργο της δημ. Αρχής, το οποίο αρχίζει το 2011 μετά κόπων και βασάνων, περιπετειών και καταγγελιών, και θα εγκαινιαστεί το 20112.

Πολύ καλό, χρήσιμο και αναγκαίο το έργο αυτό, θα βοηθήσει το νησί, αλλά δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως η σωτηρία της Καλύμνου. Η Κάλυμνος δεν μπορεί να έχει ένα «όνειρο δεμένο στο μουράγιο» και να βυθίζεται στην πολιτική της μικροπολιτικής των εκδικήσεων, καταγγελιών, μηνύσεων και, συχνά, μανιακής λασπολογίας. Πρέπει να βρει το δρόμο της. Να φύγει από του μουράγιο και να βγει ανοιχτά στο «πέλαγος…».      

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version