Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ…

 

Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες μου τράβηξαν την προσοχή  δύο ιατρικά ζητήματα αρκετά πρωτότυπα και ελπιδοφόρα. 

 

Παρατηρώντας έναν πύθωνα πριν και μετά το …γεύμα του οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο υποστηρίζουν πως έχουν λύσει εν μέρει ένα μεγάλο μυστήριο. Έχοντας, λοιπόν, καταβροχθίσει ζώο τουλάχιστον  ιδίου μεγέθους με αυτόν ο πύθωνας περνάει στο στάδιο της χώνεψης και μέσα σε μία μέρα η καρδιά του και γενικά όλα τα όργανά του διπλασιάζονται σε μέγεθος. Σε λίγες μέρες όμως όλα επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα χωρίς το φίδι να απολέσει μυϊκή μάζα ή να δείχνει εξασθενημένο!

 

   Η διαδικασία αυτή εμπεριέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανθρώπινη υγεία και ειδικά την καρδιακή ανεπάρκεια. Όπως αναφέρεται διεξοδικά οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους ενδέχεται να έχουν άμεση εφαρμογή και στον άνθρωπο και να οδηγήσουν σε προληπτικές θεραπείες του διαβήτη, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της παχυσαρκίας και του αιφνίδιου θανάτου σε νεαρούς αθλητές!

 Εξίσου “χαρμόσυνο” νέο είναι και το γεγονός ότι θα… γυρίσει ο καιρός και θα εξαφανιστεί και ο τροχός!! Και μιλάμε για τον οδοντιατρικό τροχό! Ο οποίος θα αντικατασταθεί από ένα «μαγικό υγρό», που ανέπτυξαν σε Πανεπιστήμιο της Βρετανίας με επικεφαλής την Ελληνίδα επίκουρο καθηγήτρια κα. Αγγελή, και χαρίζει τη δυνατότητα στα δόντια να αναδομούνται φυσικά και ανώδυνα.

Ο μηχανισμός αναδόμησης ενεργοποιείται από ένα πεπτίδιο, που ουσιαστικά αναστρέφει τη διαδικασία της διάβρωσης που προκαλούν τα οξέα των δοντιών. Το όλο εγχείρημα είναι ακόμη σε πειραματικό στάδιο, αλλά μετά από μία εφαρμογή σε ασθενείς και με εβδομαδιαία παρακολούθηση της θεραπείας, οι ασθενείς εμφάνισαν αναδόμηση της αδαμαντίνης, η οποία και συνεχίστηκε για τους επόμενους μήνες δίχως να αλλοιώνει το σχήμα ή το μέγεθος του δοντιού! Μάλιστα η αναγεννητική μέθοδος των δοντιών ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και για την ανάπλαση των οστών, που θα πραγματοποιείται μέσα σε λίγους μήνες!

Ιατρικές γνώσεις δε διαθέτω, αλλά οπωσδήποτε τα προαναφερθέντα  μοιάζουν αισιόδοξα! Είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι επιστήμονες ψάχνουν διαρκώς για το καλύτερο και για την άμεση εφαρμογή του στον άνθρωπο. Η απουσία πόνου και η πρόληψη απειλητικών νόσων είναι πάντα το κίνητρο και ο στόχος τους, για να έχουμε όλοι την υγειά μας!! Δε γνωρίζω βέβαια πόσα χρήματα δίνονται τώρα για την ιατρική έρευνα παγκοσμίως. Καιρός είναι όμως οι κυβερνήσεις και τα κράτη να μην ασχολούνται μόνο με τον πολεμικό τους εξοπλισμό και να ενδιαφερθούν έμπρακτα για τους  τομείς που αφορούν τον άνθρωπο. Να μη δημιουργούν  κρίσεις στην οικονομία και να φροντίσουν περισσότερο οι όποιες ιατρικές ανακαλύψεις να φτάνουν πραγματικά στους λαούς…!

 

                                                          Ματάκι

 

 

Υ.Γ.  Ευχαριστώ όλους εσάς, φίλοι αναγνώστες, για τα ενθαρρυντικά σχόλια και e-mails που μου στέλνετε...                  Π. 

Τελευταία τροποποίηση στις
Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Σ. Τρικοίλη

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση