Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αφιέρωμα στον Παπαδιαμάντη από το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι»

Το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» πραγματοποίησε, το απόγευμα της Κυριακής, 11.12.11, φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμή του Αλ. Παπαδιαμάντη, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του.

 

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Κυρ. Χατζηδάκης, με καλωσόρισμα προς το μητροπολίτη κ. Παΐσιο, τους εκπροσώπους της δημ. Αρχής και το πολυπληθές ακροατήριο, για να κλείσει με σύντομο εισαγωγικό σημείωμα πάνω στο περιεχόμενο της εκδήλωσης.

Ακολούθησαν οι ομιλητές της βραδιάς με πρώτο τον κ. Κώστα Μηνέττο, επίτιμο σχολ. σ/λο ΠΕ, ο οποίος, με διαυγή και θαυμάσια οργανωμένο λόγο, αλλά και με δραματικότητα στο ύφος και την έκφραση, αναφέρθηκε στη «Ζωή και το έργο του Παπαδιαμάντη».

Στη συνέχεια η καθηγήτρια κα. Στέλλα Βουτσά, διδάκτωρ Λογοτεχνίας, μίλησε για τη «Μαγεία του Παπαδιαμάντη», με εντυπωσιακή ευφράδεια της και κυρίως εκτός χειρογράφων. Η κα. Βουτσά περιγράφοντας τη λογοτεχνική οντότητα και την λυρική μαγεία του Παπαδιαμάντη, απλώθηκε και σε θεωρητικά θέματα της λογοτεχνίας.

Τους δύο ομιλητές πλαισίωσε η κα. Θέμις Γερακιού-Κουντούρη, με απαγγελίες αποσπασμάτων από λογοτεχνικά κείμενα του Παπαδιαμάντη και από κριτικές επιφανών λογοτεχνών για το μεγάλο Έλληνα διηγηματογράφο.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι ζωηρή αίσθηση στο ακροατήριο προκάλεσαν τα κείμενα που ανέγνωσε ο κ. Μηνέττος με απαξιωτικές κρίσεις του Παπαδιαμάντη για τους πολιτικούς της εποχής του. Απόψεις οι οποίες είναι και σήμερα τραγικά επίκαιρες.

Στο β΄μέρος η εκδήλωση είχε με ποικίλο πρόγραμμα από τροπάρια, τα οποία απέδωσε μικτή χορωδία της Κίνησης Πολιτών Χώρας υπό τη δ/νση του καθηγητή μουσικής Γ. Καραφύλλη και με τη βοήθεια του επίσης δασκάλου της χορωδίας ιερέα Κωνσταντίνου Σμαλιού, καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής.   

Τελευταία τροποποίηση στις

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Κουλιανός Γεώργιος δημοσιεύθηκε από Κουλιανός Γεώργιος

    Να θυμήσω στους ιθύνοντες του ευαγούς ιδρύματος, ότι εφέτος είναι παράλληλα και "Έτος Ελύτη". Δεν πήρε το αυτί μου κάποια εκδήλωση του Αναγνωστηρίου για να τιμηθεί η μνήμη του νομπελίστα ποιητή μας. Αλλά, φαίνεται, ότι για τον προμαχώνα του συντηρητισμού στο νησί ο Ελύτης είναι πολύ "μοντέρνος" και δεν χωράει στο (κ)άντρο...
    Ασφαλώς και έπρεπε να τιμηθεί ο Παπαδιαμάντης. Μέγιστος!
    Αλλά οπωσδήποτε και ο Ελύτης!
    Όσο για τους ύμνους που πλαισίωναν την εκδήλωση, ήταν αναμενόμενοι. Τόσοι ψαλτάδες στο Δ.Σ., "αν δεν βλογήσεις τα γένια σου..."

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version