Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καταργούνται τα ΣΧΟΠ, για δύο μήνες(!) δε θα εκδίδονται άδειες Κύριο

Ανάστατοι οι μηχανικοί της Καλύμνου και όλων των περιοχών που περιλαμβάνονται στους παραδοσιακούς οικισμούς: Καταργούνται τα ΣΧΟΠ και στο εξής οι άδειες θα ελέγχονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

 

Αλλά σαν να μην έφτανε αυτή η ανωμαλία, ενώ βάλανε «κλειδί»  τα ΣΧΟΠ, τα Συμβούλια Χωροταξίας, Οικισμού & Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που θα ελέγχουν από δω και πέρα τις οικοδομικές άδειες, θα πιάσουν δουλειά… την 1.3.2012. Αυτούς τους δύο μήνες τα πάντα στην οικοδομή νεκρώνουν, αφού η έκδοση αδειών στους παραδοσιακούς οικισμούς «παγώνει» για δύο μήνες.

Για την Κάλυμνο, που είναι όλος ένας παραδοσιακός οικισμός, αυτό σημαίνει γενική οικονομική καθίζηση. Οι μηχανικοί θα πρέπει να κλείσουν τα γραφεία τους και να βρούνε… κάτι άλλο να κάνουνε σ’ αυτούς τους δύο μήνες. Μαζί τους, και οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα υποχρεωθούν να αναβάλουν για του χρόνου τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Αυτό το καλοκαίρι χάνεται. Και τα συνεργεία οικοδομών βγαίνουν σε υποχρεωτική άδεια… ή θα τραβήξουν για Αυστραλία. Αυτό θα πει… ανάπτυξη.

***

Από συμπολίτη μας μηχανικό πήραμε το παρακάτω e-mail και το δημοσιεύουμε. Αλλά παρακαλούμε και κάθε αναγνώστη μας - χρήστη του internet - να το διαδώσει παντού, μπας και ξυπνήσουν οι ζαλισμένοι με τα κομματικά τους υπουργοί της σκιώδους «κυβέρνησης σωτηρίας»:

 

Με την ψήφιση του Ν. 4030/2011 με θέμα «Νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και άλλες διατάξεις» και την δημοσίευση του στο ΦΕΚ, τεύχος Α αριθμός φύλλου 249 στις 25.11.2011,  προέκυψε το εξής νομικό κενό και επαγγελματικό αδιέξοδο για ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων.

    Με τον ισχύοντα νόμο περί τρόπου  έκδοσης οικοδομικών αδειών οι αρχιτεκτονικές μελέτες σε όλους τους παραδοσιακούς  οικισμούς της χώρας ελέγχονταν από τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

    Στον νέο νόμο το άρθρο 20 το οποίο καθορίζει ότι οι αρχιτεκτονικές μελέτες θα ελέγχονται από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής,  έχει ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1.3.2012.

   Με το άρθρο 45 στον Ν. 4030, το οποίο περιλαμβάνεται στις τελικές διατάξεις  καταργούνται τα ΣΧΟΠ.

  Ενώ όμως  το άρθρο αναφέρει ότι με την έναρξη ισχύος  του νέου νόμου καταργούνται τα ΣΧΟΠ,  στις «άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται μια σειρά  άρθρων μεταξύ των οποίων και το 45 τα οποία έχουν ημερομηνία έναρξης ισχύος την  ημερομηνία δημοσίευσης  του νόμου δηλαδή την  25.11.2011 .

    Ετσι από 25 Νοεμβρίου 2011 μέχρι την 1η Μαρτίου 2012, οπότε ( στην ιδεατή περίπτωση)  υποτίθεται ότι θα έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, καλούνται οι ελεύθεροι  επαγγελματίες μηχανικοί να αγραναπαύονται και οι εμπλεκόμενοι με τον χειμαζόμενο κλάδο της οικοδομικής δραστηριότητας να αναζητήσουν άλλο τομέα προσπορισμού των προς το ζην!

   Αν νομίζετε ότι μπορείτε  να  ασκήσετε οποιοδήποτε  μέσο πίεσης,  να βοηθήσετε με οποιοδήποτε τρόπο να αποκατασταθούν τα πράγματα,   θα σας παρακαλούσα να το κάνετε. 

***

Δημοσιεύουμε, επίσης, και το κοινό έγγραφο των Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και ΒΑ Αιγαίου προς τα μέλη τους μηχανικούς:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Μητροπόλεως 4, Ρόδος 85100. Τηλ.: 22410-35656,

Fax 22410-22462 Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΡΙΩΝΟΣ 1, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 81100. Τηλ.: 22510 40847,

FAX: (22510) 48127 Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2011

 

Προς: Ως Πίνακας αποδεκτών

ΘΕΜΑ: Προβλήματα από την εφαρμογή του Νόμου 4030/2011 - “Νέος τρόπος έκδοσης

αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις” στον χώρο του Αιγαίου.

Στις 25 Νοεμβρίου 2011 δημοσιεύθηκε ο Νόμος 4030/2011 σχετικά με τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπών διατάξεων. Με την εφαρμογή του νόμου αυτού καθορίζονται μεταξύ άλλων, η σύσταση των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, η στελέχωση των Συμβουλίων, τα κριτήρια επιλογής των μελών των Συμβουλίων και η διάρκεια της θητείας τους.

Η παρούσα παρέμβαση εστιάζεται σε προβλήματα – ιδιαιτερότητες που αφορούν το χώρο

του Αιγαίου και δεν αφορά τις απόψεις μας για το σύνολο του νόμου. Συγκεκριμένα:

1. Προσωρινή διακοπή λειτουργίας ΣΧΟΠ Νομών και Επαρχειών της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής. Στις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, βάσει του Π.Δ. 326/2000 (ΦΕΚ 267/Α/8.12.2000), για τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και τους παραδοσιακούς  οικισμούς, η έγκριση των αρχιτεκτονικών μελετών από τα ΣΧΟΠ αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των οικοδομικών αδειών από τα πολεοδομικά γραφεία.

Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής με Αρ. Πρωτ. ΔΔΟ/Φ.101.90/01/10594-28/11/2011 «διακόπτεται από τις 25 Νοεμβρίου 2011, προσωρινά η λειτουργία του ΣΧΟΠ ανά Νομό και Επαρχείο της Γενική Γραμματείας Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής. Η επαναλειτουργία των ανωτέρω οργάνων θα αρχίσει αμέσως μετά τον ορισμό εκ νέου των μελών τους, ή μετά από νεότερες οδηγίες.»

Αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές που εγκρίνονται οι αρχιτεκτονικές μελέτες από το ΣΧΟΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο χώρο του Αιγαίου η πλειοψηφεία των οικισμών είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί και εμπίπτουν στις παραπάνω διατάξεις. Είναι αδιανόητο σε περίοδο ύφεσης η διακοπή λειτουργίας των ΣΧΟΠ, χωρίς ταυτόχρονη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε άλλη επιτροπή. Οι επιπτώσεις του γεγονότος αυτού σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα το σύνολο της κοινωνίας μας θα είναι καταστροφικές για την ανάπτυξη του τόπου.

Επιπρόσθετα όλα τα παραπάνω θα έχουν αντίκτυπο σε στα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με την οικοδομική δραστηριότητα με εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα για τις τοπικές οικονομίες.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω πιστεύουμε ότι είναι επιβεβλημένη η άμεση νομοθετική παρέμβαση, ούτως ώστε η λειτουργία των ΣΧΟΠ να συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι την έναρξη λειτουργίας των νέων Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής.

2. Σύνθεση και Προσόντα μελών για τη σύστασης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής Σύμφωνα με το άρθρο 22 του Νόμου, τα «Συμβούλια Αρχιτεκτονικής» είναι τετραμελή και αποτελούνται από:

α. Έναν αρχιτέκτονα, υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ως Πρόεδρο του ΣΑ, με τον αναπληρωτή του. Στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία πλήρωσης της παραπάνω θέσης, μπορεί να ορισθεί Πρόεδρος του ΣΑ αρχιτέκτονας υπάλληλος της Περιφέρειας ή άλλου κρατικού φορέα.

β. Έναν αρχιτέκτονα μέλος ΔΕΠ ή υπάλληλο των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και

Κλιματικής Αλλαγής ή Πολιτισμού και Τουρισμού με αρμοδιότητα νεωτέρων μνημείων ή της

Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ή της Περιφέρειας, με τον αναπληρωτή του.

γ. Δύο αρχιτέκτονες ιδιώτες μελετητές που πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται παρακάτω, με τους αναπληρωτές τους.

Όσον αφορά τα προσόντα των ιδιωτών μελετητών, όπως περιγράφονται στο άρθρο 23, θα

πρέπει να πληρούνται δύο από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Εξαετή αρχιτεκτονική εμπειρία.

β. Διάκριση σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

γ. Δημοσιεύσεις επί αρχιτεκτονικών θεμάτων.

δ. Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε αρχιτεκτονικές σχολές.

Για την προϋπόθεση (β), θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι εδώ και πολλά έτη, τόσο στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και στα Δωδεκάνησα, δεν πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανενεργή αυτή η προϋπόθεση.

Για την προϋπόθεση (γ) εμπεριέχονται μεγάλες ασάφειες, αφού δεν καθορίζονται κριτήρια για τα δημοσιεύματα όπως το είδος και το κύρος των εντύπων, την εγκυρότητα και το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και έτσι θα δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησης και προστριβών σχετικά με την κάλυψη αυτής της προϋπόθεσης.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω και έχοντας σαφή γνώση των συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές μας, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στην παρούσα φάση στο δημόσιο τομέα που να καλύπτει τις τυπικές προϋποθέσεις, διαπιστώνουμε ότι αν εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω θα υπάρξει σοβαρή αδυναμία στελέχωσης των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε πολλές περιφερειακές ενότητες του Αιγαίου, ακόμη και σε περιοχές όπου λειτουργούν σήμερα Αρχιτεκτονικές Επιτροπές.

Επομένως η εφαρμογή των παραπάνω προϋποθέσεων, καθιστά ανέφικτη την συγκρότηση

των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής σε πολλά νησιά ή όπου αυτό καταστεί εφικτό, ανυπέρβλητα εμπόδια στη συχνότητα συνεδριάσεων των επιτροπών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για τον λόγο αυτό, τουλάχιστον για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, πιστεύουμε

ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα η Σύνθεση και τα προσόντα των μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης τους από τοπικό δυναμικό.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά την προχειρότητα με την οποία νομοθετούνται σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των περιοχών μας.

 

Για το ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου

Ο Πρόεδρος

Γρύλλης Ιάκωβος

 

Για το ΤΕΕ - Τμήμα Β.Α. Αιγαίου

Πρόεδρος

Πιττός  Παναγιώτης

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version