Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου πήρε το Χρυσό στο Φεστιβάλ Μελιού Κύριο

Η Κάλυμνος στον κόσμο της. Ούτε που πήρε χαμπάρι τι έγινε…

 

Ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μελιού, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 2-4/12, και οι κριτές-γευσιγνώστες έδωσαν το πρώτο βραβείο στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, της οποίας οι παραγωγοί παρουσίασαν μέλια εξαιρετικής ποιότητας.  

Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τους μελισσοπαραγωγούς και τα νησιά μας. Μια εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους, που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Αλλά και αυτοί οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στον χώρο της μελισσοκομίας.  

***

Η ηλεκτρονική εφημερίδα www.parosnews.gr  έγραψε για τα αποτελέσματα του φεστιβάλ:

Χρυσό βραβείο στους παραγωγούς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Στο 3ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα πλαίσια του 3ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, που έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από τις  2 έως και τις 4 Δεκεμβρίου 2011, όπως ισχυρίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα η διοίκηση της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βραβεύθηκε ως τιμώμενη περιοχή της Ελλάδας με το χρυσό βραβείο της Επιτροπής του 3ου Φεστιβάλ, το οποίο παρέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Σωτήρης Παμπάκας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε δυναμική παρουσία στο περίπτερο της, όπου φιλοξενήθηκαν πάνω από 40 εκθέτες, παραγωγοί και έμποροι μελιού και προϊόντων μέλισσας, εκπροσωπώντας την παραγωγή των περισσοτέρων νησιών της Περιφέρειας μας. Ενδεικτικά, στο περίπτερο συμμετείχαν εκπρόσωποι του μελισσοκομικού κόσμου από Ρόδο, Κάρπαθο, Σύρο, Αμοργό, Κύθνο, Ίο, Φολέγανδρο, Αστυπάλαια, Λέρο, Σέριφο,  Άνδρο, Νάξο, Κάσο, κλπ

***

Από αυτή τη μεγάλη συνάντηση των μελισσοκόμων όλης της χώρας απουσίαζε η Κάλυμνος, το νησί με το καλύτερο μέλι και με παράδοση χιλιάδων ετών. Απουσία που προσβάλλει την ιστορία και την παράδοση του νησιού, αλλά και καταδείχνει πόσο ανοργάνωτοι και προχειροδούληδες είμαστε. Λόγια πολλά, έργα ελάχιστα.

Έχουμε δύο μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς (ένας δε μας έφτανε!), έχουμε και ένα Δήμο που εδώ και 35 χρόνια φλυαρεί για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας (των επιδοτήσεων βέβαια και ως εκεί…) και την ανάγκη να φυτευτούν κατάλληλα δένδρα, να διανοιχτούν και αγροτικοί δρόμοι που να εξυπηρετούν τους μελισσοκόμους και τόσα άλλα.

Γίνανε πολλά από αυτά αλλά η μελισσοκομία σέρνεται. Αντί να δούμε πραγματική πρόοδο και ανάπτυξη, κατορθώσαμε στις μέρες μας είναι να ακούμε ιστορίες για αγρίους: μεγάλες εισαγωγές μελιού από την Τουρκία που, καθώς λένε οι αδέσποτες φήμες, το «βαφτίζουν» Καλύμνικο. Ακόμη και για κινέζικο μέλι ακούσαμε. Έλεγχος δε γίνεται, πιστοποίηση δεν υπάρχει, ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει και μπορεί…

Ποιοι φταίνε;

Φταίνε οι παραγωγοί, θα πει με άνεση ο Δήμος, που δεν πήρε μέρος η Κάλυμνος στο 3ο Φεστιβάλ Μελιού. Και βέβαια φταίνε οι παραγωγοί, αλλά όχι μόνο οι παραγωγοί. Έτσι κι αλλιώς μεγαλοπαραγωγούς μελιού δεν έχουμε.

Εμείς βλέπουμε κάτι πιο σοβαρό: Ο  Δήμος έστειλε τον ειδικό συνεργάτη του κ. δημάρχου στη Γαλλία και στην Αυστραλία, την οποία περιήλθε απ’ άκρου εις άκρο (ετοιμάζεται τώρα και για την Αμερική), για να κάνει τι; Να προβάλει, λέει, το Καλύμνικο μέλι (μαζί με τη θρύμπη, τις κουλούρες και τα σφουγγάρια…). Στην Αθήνα, στο πανελλήνιο φεστιβάλ μελιού, δεν μπορούσε να πάει, έστω μόνος του, ο ειδικός συνεργάτης του κ. δημάρχου; Το «όραμα» βλέπει μόνο εξωτερικό; «Οραματικές εκδρομές» και τρέχα γύρευε; Είναι δυνατόν ένας Δήμος να τρέχει στις ηπείρους, δήθεν σαν ιεραπόστολος του μελιού και της κουλούρας, και μέχρι τον Πειραιά να μην μπορεί να πάει;

Βέβαια, εκτός από τους παραγωγούς και το Δήμο, ευθύνη φέρει και η Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου (πρώην Επαρχείο), αλλά τι να πούμε για μια «εξαϋλωμένη» πολιτική παρουσία με μηδενική αναπτυξιακή παρέμβαση; Πέρα από την αλιεία κανείς δεν ακούει καμιά άλλη κουβέντα να βγαίνει από το μέγαρο του Επαρχείου, είτε ως πρωτοβουλία της Περιφέρειας είτε ως τοπική ενεργοποίηση των περιφερειακών μας συμβούλων.

Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει στην Κάλυμνο: Το νησί συνεχώς βουλιάζει, ο κόσμος ξενιτεύεται απελπισμένος, όλοι περιμένουν το έτοιμο χρήμα από το εξωτερικό, τις επιδοτήσεις και τα προνοιακά επιδόματα. Και όμως όλα τα πολιτικά πρόσωπα, εδώ και 30 χρόνια, καυχιούνται για τις επιτυχίες τους και την ιστορική προσφορά τους στην πολιτική και στο νησί.

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version