Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Γ. Θ. ΠΑΤΕΛΛΗΣ, Αποχαιρετισμός στη Θεμελίνα Καπελλά

«Άραγε, εκείνοι που θα ζήσουν κάποια χρόνια μετά από εμάς, που εμείς τώρα προσπαθούμε να αφήσουμε κάτι γι αυτούς, θα μας θυμούνται, θα μας μνημονεύουν μ’ ένα καλό λόγο;».

 

Θυμήθηκα τούτα τα λόγια της αγαπημένης μου Κας Θεμελίνας, που τώρα πια δεν είναι ανάμεσά μας, όταν ένα βράδυ πριν είκοσι χρόνια περίπου συζητούσαμε οι δυο μας στα γραφεία του Αναγνωστηρίου, μετά από γραφική δουλειά του Σωματείου, με φιλοσοφική διάθεση. Την απασχολούσε πάντα η διαδοχή, βοηθούσε με όλες της τις δυνάμεις τους νέους, μας εμπιστευόταν, μας χάριζε αφειδώλευτα την πολύτιμη πείρα της, την αποτελεσματική βοήθεια της.

Δεν είχα την τύχη να την έχω καθηγήτρια στο Γυμνάσιο. Είχα όμως την ευτυχή συγκυρία να την γνωρίσω από κοντά στη μακρά, κοινή θητεία μας, στα διοικητικά συμβούλια του Αναγνωστηρίου. Όταν ανέλαβα πρόεδρος του ιστορικού Ιδρύματος, κατόπιν και της δικής της επιμονής, με στήριξε με όλες της τις δυνάμεις, στάθηκε δίπλα μου, τυπικά ως αντιπρόεδρος, ουσιαστικά ως εμπνευσμένη δασκάλα ενός μαθητή για τον οποίο φιλοδοξούσε να επιτύχει.     

Γι αυτό σήμερα, ώρα γήινου αποχωρισμού από την αγαπημένη μου δασκάλα, αισθάνομαι την ανάγκη να την αποχαιρετήσω με λίγα λόγια καρδιάς, λόγια που αναβλύζουν  αγάπη, σεβασμό και απέραντη εκτίμηση.

Η Θεμελίνα Καπελλά έφυγε προς το αιώνιο ταξίδι με τα χνάρια της προσφοράς της ανεξίτηλα  χαραγμένα στην κοινωνία του νησιού μας. Υπόδειγμα, παράδειγμα, στη μακρά  ζωή της, μερίμνησε να κρατήσει τον ευαγγελικό «λύχνο» του φωτός τοποθετημένο όχι «υπό τον μόδιον» αλλά ψηλά, στο φανοστάτη του τόπου μας, να λάμπει νάματα γραμμάτων, πολιτισμού και παράδοσης. 

Γόνος ιστορικής οικογένειας του νησιού μας, δημιούργησε με το σύζυγό της, τον αείμνηστο Εμμανουήλ Καπελλά, μια  οικογένεια με εκλεχτά παιδιά γαλουχημένα στα γνήσια ήθη και τις ιστορικές παραδόσεις του τόπου μας. Ακούραστη αγωνίστρια της ζωής δεν αρκέστηκε στο διδακτικό της έργο,

Ηφαιστειακής ιδιοσυγκρασίας, σε πλήρη αντίθεση με την ηρεμία που αντανακλούσε πάντα η φυσιογνωμία της,  δεν έμεινε κοινωνική δραστηριότητα του τόπου μας που να την αφήσει αδιάφορη. Από την οργάνωση, μετά την απελευθέρωση, του τοπικού παραρτήματος του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών μέχρι την πολύτιμη συμβολή της στη δημιουργία του τοπικού παραρτήματος του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο οδηγεί, υπό την προεδρία της, στην αναγνώριση και την καταξίωση. Ταυτόχρονα μετέχει, από διάφορες θέσεις, σχεδόν σε όλα τα διοικητικά συμβούλια κάθε φιλοπρόοδου και φιλανθρωπικού συλλόγου.

Μεγάλο της πάθος όμως, διακαής πόθος της μετά την απελευθέρωση, που δεν την αφήνει να ησυχάσει, η ανασύσταση του ιστορικού Αναγνωστηρίου με το οποίο τη συνδέουν και οικογενειακές, ιστορικές μνήμες. Όταν το 1978 παίρνει σάρκα και οστά η 3η επανασύσταση του θα μετέχει συνεχώς, από διάφορες θέσεις, στα διοικητικά του έως το 1998. Αρνείται πάντα να καταλάβει προεδρικό αξίωμα. Προτιμά να εργάζεται αθόρυβα, προσφέροντας την πείρα της, την οργανωτική ικανότητά της, το συγγραφικό της τάλαντο, στην πρόοδο και την άνδρωσή του.

Λάμπρυνε το βήμα του με τις μεστές ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων, αλλά και λογοτεχνικής αρμονίας, διαλέξεις της σε εθνικές επετείους, Πανδωδεκανησιακά Συνέδρια και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή της στην έκδοση των Καλυμνιακών  Χρονικών και των άλλων αυτοτελών εκδόσεων υπήρξε αποφασιστική. Ταυτόχρονα εκδίδει για το Αναγνωστήριο, με έξοδα της, δικά της αυτοτελή έργα, δωρίζοντας στο Ίδρυμα τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων της.

Η χαρισματική πένα της, ευαίσθητη παλμογράφος της Καλύμνικης ψυχής, πλουτίζει την ύλη των Κ Χ, κατακλύζει τις τοπικές εφημερίδες, προσφέρει στον τόπο, με τις αυτοτελείς εκδόσεις της, τους «Αντίλαλους» και τα «Πρόσωπα και πράγματα από τη ζωή της Καλύμνου», λογοτεχνικό έργο υψηλής τεχνικής, λαογραφική προσφορά αξεπέραστη.

Μικρός φόρος τιμής στη μνήμη της Θεμελίνας Καπελλά τούτο το ταπεινό αφιέρωμα.  Θα σε θυμόμαστε πάντα αγαπημένη μας Κα Θεμελίνα….

Κάλυμνος, τέλος Νοεμβρίου 2011.

ioannispatellis@hotmail.com

Γιάννης Πατέλλης

Γιάννης Πατέλλης

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Blanca δημοσιεύθηκε από Blanca

    This piece was a lifejacket that saved me from dorwinng.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version