Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Νεκρολογία από το Αναγνωστήριο για τη Θεμ. Καπελλά

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

             ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ

                   Το Αναγνωστήριο για τη Θεμελίνα Καπελλά που έφυγε…….

 

Με βαθιά θλίψη η κοινωνία του νησιού μας προέπεμψε στις 26 Νοεμβρίου 2011 μια εκλεκτή Καλυμνιά, μια γνήσια Αρχόντισσα, την προσφιλή μας Θεμελίνα Ζερβού-Καπελλά.

Το Αναγνωστήριο αποχαιρέτησε μια καταξιωμένη πνευματική προσωπικότητα του τόπου μας, που, για είκοσι συνεχή χρόνια, στάθηκε η ψυχή του ιστορικού μας Σωματείου, υπηρετώντας το με αφοσίωση ως μέλος και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Έχοντας βιώσει την πολύτιμη πατριωτική και πολιτιστική του προσφορά, ιδιαίτερα στα χρόνια της ιταλοκρατίας, θα είναι από τους πρωτεργάτες της επανίδρυσής του.

Τα αυξημένα της καθήκοντα, ως προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων, αλλά και οι οικογενειακές της υποχρεώσεις, δεν την εμπόδισαν να συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του πνευματικού μας Ιδρύματος και να νοιάζεται για την προκοπή του. Το θεωρούσε χρέος της προς την ιστορία του και σε ότι αυτό εκπροσωπούσε.

Η παρουσία και η συμμετοχή της, ιδιαίτερα σε κορυφαίες εκδηλώσεις, ποφανέρωνε όχι μόνο το Αναγνωστήριο αλλά και το νησί μας.

Περιέβαλλε όλους μας με τη στοργή, την αγάπη της αλλά και με τον καλό της λόγο. Και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως, μαζί με όλους του φωτισμένους ανθρώπους, που στήριξαν και υπηρέτησαν το Αναγνωστήριο, «μπόλιασε» γόνιμα όλους εμάς, που θα παίρναμε αργότερα τη σκυτάλη, για να συνεχίσουμε και να προάγουμε το έργο του.

Άρρηκτα δεμένη με τις οικογενειακές της παραδόσεις, με πνευματικές παρακαταθήκες, που κληροδότησαν, σε κείνη και στ’ αδέλφια της, οι ευσεβείς γονείς της Γεράσιμος Ζερβός και Άννα, το γένος Ρείση, θα επιδοθεί στην καταγραφή προσώπων και πραγμάτων από την παλιά ζωή της Καλύμνου. Θα κάνει έτσι, από πολύ νωρίς, αισθητή την παρουσία της στον πνευματικό ορίζοντα του τόπου μας.

Προικισμένη με οξύ και διεισδυτικό πνεύμα, θα περιγράψει, με τρόπο γλαφυρό, βιώματα και μνήμες από μια άλλη εποχή, απόμακρη ίσως για τους σημερινούς, με αξιακό όμως υπόβαθρο πολύτιμο και χρήσιμο, όχι μόνο για μας σήμερα αλλά και για τους επερχόμενους.

Αυτό άλλωστε σημειώνει και ο αείμνηστος Γυμνασιάρχης Νικόλας Δράκος, προλογίζοντας ένα από τα βιβλία της: «Δεν στέκει υπερβολή», γράφει, «η άποψη ότι η Θεμελίνα Καπελλά νεκρανάστησε μέσα από το έργο της τις πολιτιστικές αξίες του τόπου μας…».

Τα πάμπολλα δημοσιεύματά της, διάσπαρτα σε εφημερίδες, περιοδικά και στα «Καλυμνιακά Χρονικά», αλλά και στα βιβλία της, με λογοτεχνικό και λαογραφικό περιεχόμενο, - για τα οποία εκφράστηκαν , με τα καλύτερα λόγια, σπουδαίοι άνθρωποι των γραμμάτων-, όλα αυτά μαζί, αποτελούν έργο ζωής, μια πολύτιμη κληρονομιά, που μας άφησε η εκλιπούσα, φεύγοντας για πάντα απ’ τη ζωή.

Για όλα όσα μας πρόσφερε αισθανόμαστε το χρέος να της εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Διερμηνεύοντας ακόμη τα αισθήματα των παλαιών μαθητών της, στο περιώνυμο Νικηφόρειο, αλλά και στα άλλα σχολεία που υπηρέτησε, καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας για όσα μας δίδαξε, με τη γνώση και την ευπρέπειά της, αλλά και για την αγάπη με την οποία μας περιέβαλλε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου αποφάσισε :

-          Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στα παιδιά και στα εγγόνια της μεταστάσης, καθώς και στην αγαπητή μας Φανή που συνεχίζει επάξια το έργο της μητέρας της στο Αναγνωστήριο.

-          Να καταθέσει στεφάνι στη Σορό της.

-          Να προσφέρει, στη μνήμη της, χρηματικό ποσό στην Τράπεζα Αγάπης της Ι. Μητροπόλεως.

-          Να αναρτηθεί η φωτογραφία της Θεμελίνας Καπελλά στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου και

-          Να διοργανώσει, σε εύθετο χρόνο, πνευματικό μνημόσυνο, για να τιμήσει έτσι την εκλιπούσα, όπως άλλωστε αρμόζει στους πνευματικούς ανθρώπους που γέννησε  ο ευλογημένος αυτός τόπος.

Να είναι ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης της Καλύμνου που τη σκέπασε.

 

                                                        Για το Δ. Σ. του Αναγνωστηρίου

                                                             Κυριάκος Κ. Χατζηδάκης 

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version