Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Φεστιβάλ Μελιού: Θλίψη και απογοήτευση… η Κάλυμνος απούσα Κύριο

(Από το συνεργάτη μας στην Αθήνα Δανιήλ Αντ. Ζερβό, 3.12.11)

Σήμερα, 2η ημέρα λειτουργίας του, επισκέφτηκα το Φεστιβάλ Μελιού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και με κατέλαβε θλίψη και απογοήτευση, διότι διαπίστωσα ότι η Κάλυμνος με το κατά κοινή ομολογία άριστο και ανώτερο όλων Μέλι, ήταν Α π ο ύ σ α !!!

 

Όπως φαίνεται στην κορυφή της 1ης σελίδας του «Χάρτη της Εκθεσης», που επισυνάπτω ως pdf,  το Φεστιβάλ μελιού τελεί «υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» και όπως επίσης φαίνεται σε ειδικό πλαίσιο στο κάτω μέρος της ίδιας σελίδας είναι «Τιμώμενη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», η οποία είχε ειδικό περίπτερο στις θέσεις 13-15.

Τολμώ να πιστεύω ότι από μια τέτοια διοργάνωση δεν έπρεπε να λείπει η Κάλυμνος. Και όμως έ λ ε ι π ε !!!   Γ ι α τ ί ;;;

Από τα Δωδεκάνησα, τραπεζάκι με εκθέματα (μέλι, κερί και γλυκά) και παρουσιαστές είχαν, στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μόνο τέσσερα νησιά, η Αστυπάλαια, η Κάρπαθος, η Κάσος και, με ιδιαίτερη προβολή, η Ρόδος. Από τα υπόλοιπα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κάλυμνος, μερικών το όνομα ήταν γραμμένο μπροστά σε ένα βάζο με μέλι, τοποθετημένο σε ένα ράφι στον τοίχο πίσω από τα τραπεζάκια!

Με βαριά καρδιά έβγαλα μερικές φωτογραφίες και τις επισυνάπτω για «του λόγου το αληθές».

Πολλούς χαιρετισμούς

Δανιήλ

Παρατηρήσεις από την ΑΡΓΩ: 

1) Πράγματι, το γνήσιο μέλι της Καλύμνου, το θυμαρίσιο)  είναι άριστης ποιότητας  (προσοχή, έχουμε και εισαγόμενα από Τουρκία, Κίνα κ.α.…). Ο γεωγράφος Στράβωνας (1ος αι. μ.Χ.) θεωρούσε το θυμαρίσιο μέλι της Καλύμνου ανώτερο όλων: «Το μέλι που παράγεται στα νησιά είναι σε γενικές γραμμές φίνο και ανταγωνίζεται το αττικό. Ειδικά το μέλι που παράγουν οι Καλύδνες (σ.μ. Κάλυμνος, Λέρος) είναι ανώτερο, αλλά το καλύτερο όλων είναι της Καλύμνου» (Στραβ. Γεωγραφικά, Ι, V, 19: άπαν μεν ουν το νησιωτικόν μέλι ως επί το πολύ αστείον εστι και ενάμιλλον τω Αττικώ, το δ΄εν ταίσδε ταις νήσοις διαφερόντως, μάλιστα δε το Καλύμνιον» ).

2) Η Κάλυμνος είναι νησί του μελιού εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν αξιώθηκε ακόμη να τυποποιήσει το προϊόν της και να το προβάλει πανελληνίως και διεθνώς. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να το προστατέψει από το «μαϊμού»-Καλύμνικο.

3) Στην Κάλυμνο έχουμε πολλούς μελισσοκόμους, έχουμε μελισσοκομικό συνεταιρισμό, παίρνουμε και παχυλές επιδοτήσεις, αλλά η επαγγελματική συνείδηση και νοοτροπία είναι άτολμη, πρόχειρη και γκρίζα…

5) Έχουμε επίσης και Δημαρχία (και από παλιά και τώρα και… στο μέλλον που λέει ότι προσπαθεί να μας πείσει ότι πασχίζει για την ανάπτυξη του νησιού, λέει πολλά για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, αλλά ούτε ένα τραπεζάκι δεν αξιώθηκε να στήσει στο περίπτερο που ενοικίασε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για να στεγάσει τα νησιά μας.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

2 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ δημοσιεύθηκε από ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ

  Δυστυχώς η Κάλυμνος μας ότι καλό έχει να προβάλλει ,πολλές φορές το θάβει το σύστημα των πολιτικών της αλλά και των δημοτών της.
  Προβολή για την Κάλυμνο ,είναι να βλέπουμε καθημερινά στα τοπικά μας μέσα ενημέρωσης τους ίδιους και ίδιους πολιτικούς μπουρλοτιέρηδες και μαϊντανούς, να δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλήμα που υπάρχει σε όλους μας, με την κρίση που περνάμε .
  Δεν σέβονται αυτές τις άγιες ημέρες που έρχονται, να αφήσουν αυτά τα (μαύρα Χριστούγεννα) που πολλοί συμπατριώτες μας θα περάσουν, να περάσουν πιο ανώδυνα.
  Λες και το έχουν αμέτι μωχαμέτη κάθε τέτοιες άγιες ημέρες να σπέρνουν φθόνο και διχόνοια. Βάλτε κύριοι τα ξίφη στα θηκάρια σας και η γέννηση του Χριστού μας ας γαληνέψει τις καρδιές σας και ας πάψει τα πάθη σας…
  Ειρήνη ημίν σε όλους μας
  ΝΙΚΟΣ ΣΔΡΕΓΑΣ

 • Σύνδεσμος σχολίου Νικόλαος Παπαδόπουλος δημοσιεύθηκε από Νικόλαος Παπαδόπουλος

  Προς επίρρωσιν των λόγων του αγαπητού μας κ. Δανιήλ, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:
  1.Πράγματι, από πλευράς Δωδεκανήσων συμμετείχαν τα νησιά που αναφέρθηκαν, συν την Λέρο που όμως ΔΕΝ είχε εκπρόσωπο αλλά είχε στείλει 10 βαζάκια μέλι.
  2.Από προσωπική εμπειρία, οι "Μελισσοκομική Ρόδου" και η 2η "Μαλιωτάκης Μελισσοκομική" (Ρόδου) , συμμετέχουν ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΘΕΣΗ που οργανώνει η περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Η 1η μάλιστα προμηθεύει πάντα τα περίπτερα της Ρόδου με ΔΩΡΕΑΝ μελεκούνια, προβάλλοντας με τον τρόπο της τα προϊόντα της.
  3.Ρώτησα τον ίδιο τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παμπάκα για την ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ της Καλύμνου και η απάντηση που πήρα, ήταν ότι φυσικά και ενημερώθηκε η Κάλυμνος,μίλησε μάλιστα ο σύμβουλός του κ. Κολιάδης και με τους ΔΥΟ συνεταιρισμούς, και ο μεν ένας αρνήθηκε εξ αρχής την συμμετοχή, ο άλλος ενώ είχε πει ότι θα συμμετέχει τελευταία στιγμή ακύρωσε! Τα συμπεράσματα δικά σας ...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version