Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Επιχειρησιακό Σχέδιο «κόπια» του 2009 και εκτός Καλλικράτη Κύριο

Η συνεδρίαση του δημ. σ/λίου στις 29.11.11 είχε ένα και μοναδικό θέμα προς ανάλυση και ψήφιση: το σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, όπως προβλέπει ο νόμος από το 2009, αλλά με πρόσθετες φέτος τις απαιτήσεις του «Καλλικράτη».

 

Η συζήτηση στο δημ. σ/λιο έδειχνε ότι η δημ. Αρχή και η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν μιλούσαν την «ίδια γλώσσα». Ο κ. δήμαρχος πρόβαλλε ως επιχείρημα ότι το σχέδιο του  επιχειρησιακού προγράμματος που παρουσίασε αποτελεί πιστή αντιγραφή του ιδίου προγράμματος που συνέταξε το 2009 η δημαρχία Γ. Ρούσσου, και ότι εκείνος πρόσθεσε μόνο το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Επικαλούμενος κατ’ επανάληψη ο κ. δήμαρχος αυτό το επιχείρημα, περίμενε να ξαναψηφιστεί ομόφωνα και το δικό του πρόγραμμα, δεδομένου ότι το Επιχ. Σχέδιο του 2009 είχε ψηφιστεί ομόφωνα.

Από την άλλη όμως πλευρά η αντιπολίτευση έλεγε, με μια φωνή, ότι σήμερα υπάρχει ο «Καλλικράτης» που απαιτεί πολύ περισσότερα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά στάδια, τα οποία αγνόησε παντελώς ο Δήμος. Πρώτα και κύρια, κατά την ταυτόσημη άποψη των αντιπολιτεύσεων, έπρεπε να παρουσιαστούν στο δημ. σ/λιο συμπληρωμένα συγκεκριμένα έντυπα (φόρμες) από κάθε μια υπηρεσία του Δήμου (Οικονομική, Τεχνική, Διοικητική κ.λπ.) και τα Νομικά Πρόσωπα: Δημ. Λιμενικό Ταμείο (του οποίου μάλιστα πρόεδρος είναι ο κ. δήμαρχος) Βρεφονηπιακός Σταθμός κ.λπ. και απ’ αυτά τίποτα δεν έγινε.

Ο δ.σ. κ. Μιχ. Μπούκης, ως αναπληρωτής του απόντα κ. Γ. Ρούσσου, του επικεφαλής της παράταξης της αξ. αντ/τευσης, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία με τα οποία στήριξε την παρατήρησή του ότι δημ. Αρχή ενήργησε πολύ πρόχειρα και μη σεβόμενη τις επιβαλλόμενες από τον «Καλλικράτη» διαδικασίες. Με αποτέλεσμα, να φτάσει στο δημ. σ/λιο εντελώς απροετοίμαστη.  

Ο κ. Γ. Γαλουζής, επικεφαλής  ελ. αντ/τευσης επισήμανε τόσες και τέτοιες ελλείψεις στο σχέδιο Επιχ/κού Σχ/σμού του Δήμου, που βεβαιώνουν ότι συντάχτηκε μακριά από τις επιταγές του «Καλλικράτη». Και αίσθηση προκάλεσε η παρατήρησή του ότι ο κ. δήμαρχος για την ανεργία παρουσίασε στατιστικά και απογραφικά στοιχεία του 2001. Επίσης, αναπάντητη έμεινε και η παρατήρησή του ότι, ενώ ο «Καλλικράτης» επιβάλλει την ίδρυση Γραφείου Μελετών, κάτι διαφορετικό από τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ο Δημος και στο θέμα αυτό ολιγώρησε. Τέλος, ο κ. Γαλουζής δήλωσε ότι, επειδή η δημ. Αρχή δείχνει να μην έχει στελέχη γι’ αυτή τη δουλειά, η παράταξή του είναι πρόθυμη να τη βοηθήσει, αν της ζητηθεί.

Ο κ. Φ. Χριστοδούλου, δ.σ. της αξ. αντ/τευσης, συνέχισε επαυξάνοντας τα όσα είπε ο κ. Γαλουζής. Ήταν καταιγιστικός στις παρατηρήσεις του. Εξήγησε δε ότι εκείνοι ως δημ. Αρχή ανέθεσαν στην Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ.) τη σύνταξη σχετική μελέτης, γιατί τότε το επέτρεπε ο νόμος ενώ τώρα ο «Καλλικράτης» απαγορεύει την ανάθεση αυτού του έργου σε μελετητική εταιρία, κάτι που έκανε ο κ. Διακομιχάλης. Σήμερα ο νόμος επιβάλλει να συντάξουν οι υπηρεσίες του Δήμου, το Γραφείο Μελετών – το οποίο όμως ακόμη δεν ιδρύθηκε στο Δήμο.

Μίλησαν επίσης οι δ.σ.  Γ. Μαστροκούκος, Γ. Μαύρος από την αξ. αντ/τευση και Γ. Μαγκάκης από την ελ. αντ/τευση, οι οποίοι τόνισαν την προχειρότητα της μελέτης που εισηγήθηκε ο κ. δήμαρχος, και από τη συμπολίτευση ο κ. Γ. Κοπανέζος.

Ο κ. δήμαρχος απάντησε σε όλους τους ομιλητές της αντ/τευσης, αλλά στα βασικά ζητήματα που του έθεταν δεν είχε να πει κάτι συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, στην παρατήρηση για τι δεν συμπληρώθηκαν οι φόρμες από τις υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ του Δήμου, ο κ. Διακομιχάλης απάντησε ότι μίλησε με όλους τους προϊσταμένους. Όμως, δεν είχε κάποιο γραπτό ντοκουμέντο.

Γενικά, το συγκεκριμένο δημ. σ/λιο, αν και ήταν πολύ μεγάλης σημασίας για το αύριο της Καλύμνου, τελικά δεν απέδωσε καρπούς, γιατί δεν είχε εργαστεί μεθοδικά ο κ. δήμαρχος.

 

ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:

Η ΑΡΓΩ, όταν ψηφίστηκε επί δημάρχου Ρούσσου το Επιχειρησιακό Σχέδιο, στις 26.11.2009, για την ενημέρωση των αναγνωστών είχε παραθέσει την επομένη, 27.11.2009, τα ακόλουθα ενημερωτικά στοιχεία, τα οποία όμως δεν ακούστηκαν αυτή τη φορά στο δημ. σ/λιο και διεξήχθη συζήτηση-Βαβέλ. Γράψαμε τότε:

Στάδια γραφειοκρατίας

Α)  Το Επιχειρησιακό Σχέδιο περιέχει όλα τα έργα και τις δράσεις του Δήμου για την επόμενη 4ετία. Από τα πιο μεγάλα και στρατηγικής σημασίας μέχρι και μικρότερα αλλά αναπτυξιακής πνοής. Δυνατότητα για διορθώσεις και βελτιώσεις θα έχει ο Δήμος μετά την παρέλευση 2 ετών, δηλαδή το 2012. 

Β)  Το Τεχνικό Πρόγραμμα του (Τ.Π.) είναι το επόμενο βήμα. Θα στηριχθεί πάνω στο Ε.Σ. της 4ετίας. Σ’ αυτό, όπως γίνεται όλα τα χρόνια, θα περιέχονται όλα τα έργα που προγραμματίζει ο Δήμος (πολιτική ηγεσία του Δήμου, τεχνικές υπηρεσίες και οικονομικές υπηρεσίες).

Γ)  Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) είναι δεύτερο φετινό κεφάλαιο της γραφειοκρατίας. Θα το συντάξει η δημ. Αρχή βάσει του Ε.Σ., που είναι ο «καταστατικός χάρτης ανάπτυξης»,  αλλά και του Τ.Π. Το Ε.Π.Δ. θα αποτελεί την ετήσια εξειδίκευση του Ε.Σ. της 4ετίας.    

Δ)  Προϋπολογισμός 2010. Είναι το τελευταίο στάδιο της όλης προετοιμασίας του Δήμου. 

 

Το ερώτημα της κοινής γνώμης ακόμη και των δημ. σ/λων είναι: θα γίνουν όλα τα έργα που περιέχονται μέσα σε μια τετραετία; Οχι. Ομως, το Ε.Σ.,. αποτελεί τη χάραξη του αναπτυξιακού δρόμου, ώστε να μην αυτοσχεδιάζει η δημ. Αρχή κάθε χρόνο και να προχωράει χωρίς πυξίδα και χωρίς ρότα. Τότε πια θα μιλάει όχι μόνο η καλή θέληση των τοπικών βουλευτών και των «φίλων» υπουργών, αλλά κυρίως το ταμείο του κράτους, η κατάσταση της Εθνικής Οικονομίας. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου δημοσιεύθηκε από Ρούσσος Γιώργος του Αντωνίου

    Για Αυστραλία έχει κάθε μέρα αεροπλάνο?

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version