Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Εθνική Αντίσταση του χθες στο σήμερα, από τη φιλόλογο Τζ. Μπίθα Κύριο

 

Ενας πανηγυρικός λόγος για την Εθνική Αντίσταση (1941-44) εναντίον των Γερμανών… κατακτητών (που… ξανάρχονται, μάλλον… ήρθαν), αλλά και για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. 

 

Την Κυριακή, 27.11.11, τιμήθηκε η Εθνική Αντίσταση με επίσημη Δοξολογία στον ι. μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παϊσίου και με την παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Η Δοξολογία εψάλη αμέσως μετά τα Θ. Λειτουργία και έτσι είχε εξασφαλισμένη μεγάλη συμμετοχή λαού.

Μεστός περιεχομένου και απόλυτα εναρμονισμένος με το πνεύμα της επετείου αλλά και των ημερών που περνάμε, ήταν ο πανηγυρικός που εκφώνησε η καθηγήτρια-φιλόλογος κα. Τζένη Μπίθα. Χωρίς ιδεολογικές συναιρέσεις και στρογγυλοποιήσεις, απέδωσε το αληθινό νόημα της επετείου με το βλέμμα στη σύγχρονη ζοφερή πραγματικότητα.

Κρίνουμε χρήσιμη, από κάθε άποψη, τη δημοσίευση αυτής της ομιλίας και την παραθέτουμε ολόκληρη- όπως είχε την καλοσύνη να μας την στείλει με e-mail η κ. Μπίθα.

 

***

Υπάρχουν  στην ιστορική ζωή των λαών μερικές ημερομηνίες κρίσιμες. Ίχνη στον τόπο και στο χρόνο, που στήθηκαν για να σημαδεύουν τις επιδόσεις τους. Στον ίσκιο τους σταματά για λίγο την πορεία του μέσα στο χρόνο ένας λαός, να πάρει πνοή, ανάσα, και να συνεχίσει. Οι σταθμοί αυτοί είναι συγχρόνως αφετηρίες για νέα ξεκινήματα, σε μια ζωή που είναι μακράς διαρκείας και  δε μετριέται με τα χρόνια όπως η ζωή των ατόμων, αλλά με τους αιώνες, όπως η ζωή της Γης. Και πορευόμενοι, με τον τρόπο αυτό, οι λαοί δημιουργούν την Ιστορία τους.

Καλούμαστε σήμερα να θυμηθούμε  ηρωικές στιγμές, τιμής και περηφάνιας της Εθνικής Αντίστασης όλου του ελληνικού λαού στην περίοδο της Κατοχής, όλων εκείνων  που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά.

Στην ηρωική τούτη γενιά έλαχε ο κλήρος ν' ανταποκριθεί στο χρέος της Εθνικής Αντίστασης και να γράψει το έπος του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Άντρες, γυναίκες, παιδιά, καλλιτέχνες, ποιητές, λογοτέχνες, πολεμιστές.

Η καταιγίδα μαινόταν για χρόνια.

Χρόνια σκοτεινά και κοσμογόνα.

Χρόνια σταθμοί, χρόνια ορόσημα.

Κι οι άνθρωποί τους γεύτηκαν την καταιγίδα.

Έζησαν με τον κεραυνό και το χαλάζι.

Πέθαναν κρατώντας στα χέρια τους ανέμους.

Θάφτηκαν απ’ το χώμα που ξεσήκωσε το ξεροβόρι.

Κι η βροχή θέριεψε τα χορτάρια στο μνήμα τους, γιατί αγάπησαν τη ζωή.

Αυτή τη γενιά των ανθρώπων τιμούμε σήμερα, τη γενιά που βοήθησε να δημιουργηθεί μια νέα εθνική συνείδηση. Οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης δε δίστασαν να επιλέξουν μια στάση ευθύνης, πέρα από κάθε φανατισμό, σε μια υποδειγματική πράξη εθνικής ομοθυμίας κατά του φασισμού.

Ο υπεράνθρωπος αγώνας των Ελλήνων δεν σταματά με τη νικηφόρα αναχαίτιση της επίθεσης των Ιταλών στα βουνά της Πίνδου και τη Βόρεια Ήπειρο ούτε και με τις σκληρές μάχες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εναντίον των Γερμανών. Συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα, η οποία σκίασε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Κατοχή ανέδειξε έναν λαό γίγαντα στην Αντίσταση. Αντάξιο των ηρωικών παραδόσεων της Ρωμιοσύνης που έγραψε αθάνατη εποποιία με αγώνες και αίμα και δόξασε σ' όλον τον κόσμο την Ελλάδα.

Η Εθνική Αντίσταση αναπτύχθηκε σε πόλεις και χωριά, σε ύπαιθρο και βουνά και εκφράστηκε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και πολλές μορφές και ρίζωσε, αρχικά με ατομικές και αργότερα με ομαδικές και συντονισμένες προσπάθειες.

 Αιώνιο σύμβολό της είναι ασφαλώς  η υποστολή της γερμανικής σημαίας το Μάη του `41  από το Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα, γεγονός που αποτελεί και το πρώτο δυνατό χτύπημα κατά των Γερμανών.

Η δυστυχία, η πείνα, ο θάνατος ύφαναν μια πρωτόγνωρη αλληλεγγύη, διαμόρφωσαν μια προχωρημένη κοινωνική συνείδηση. Μέσα σ' αυτό το κλίμα από το καλοκαίρι του 1941 ιδρύονται οι αντιστασιακές οργανώσεις ο «Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος» (ΕΔΕΣ). η « Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση» (ΕΚΚΑ) ,το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μετώπου» (ΕΑΜ) και λίγο αργότερα, ο Ε.Λ.Α.Σ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός).

Οι Γερμανοί κατακτητές άρπαξαν το βίος των Ελλήνων, τον καταδίκασαν σε μια εξοντωτική πείνα και επέβαλαν παντού τον τρόμο. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί από την πείνα και άλλες χιλιάδες οι εκτελεσμένοι, οι νεκροί στα καμένα χωριά, και δεκάδες χιλιάδες οι σταλμένοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υπολογίζεται ότι πάνω από 700.000 είναι τα θύματα της κατοχής, ενώ μνημεία της χιτλερικής θηριωδίας έμειναν τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, τα Ανώγεια, η Καισαριανή, η Κοκκινιά και πολυάριθμες άλλες πόλεις και χωριά.

 Κορυφαία στιγμή της Εθνικής μας Αντίστασης είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΔΕΣ τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, σε συνεργασία με Άγγλους σαμποτέρ.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Ήταν το μήνυμα πως ο ελληνικός λαός δε συμβιβάζεται με την υποταγή στους καταπιεστές εκείνης της εποχής, που αποκαλούσαν το αιματοκύλισμα του κόσμου ''νέα τάξη πραγμάτων''.
Στις 12 Οκτωβρίου 1944 οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την Αθήνα. Ο λαός γιορτάζει την απελευθέρωση. Όμως η χαρά της απελευθέρωσης δε θα κρατήσει για πολύ καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε ένα νέο πόλεμο αυτή η φορά εμφύλιο με τραγικό απολογισμό χιλιάδες νεκρούς.

 Η Εθνική Αντίσταση ένωσε τους Έλληνες, απέναντι στον κατακτητή. Έγινε σύμβολο της ενότητας και της πάλης.. Για αυτόν τον λόγο η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και αντίστασης. Μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν για τη δική μας ελευθερία και αντίστασης απέναντι στον καθένα  που θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε, ή  να μην μάθουμε και  να ταυτίζουμε το καλό με το κακό, το δίκαιο με το άδικο, τις αξίες με το απόλυτο μηδέν. Σήμερα το μήνυμα της αντίστασης είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Το μήνυμα για δημοκρατία, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία των λαών

Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο. Για αυτό το αύριο πρέπει να ενωθούν οι φωνές όλων των λαών . Το οφείλουμε στη θυσία τόσων εκατομμυρίων ανθρώπων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, όταν αντιστάθηκαν μαζικά στον παγκόσμιο άξονα της δικτατορίας.

Ας γίνει ορόσημο στην καθημερινότητά μας η θυσία αυτών των ανθρώπων, ώστε μέσα από τα έργα μας να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Και αν οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες με εκείνης της εποχής, αξίζει η ευαισθητοποίηση και η αντίσταση σε όποιες σύγχρονες απειλές συντελούν στο να εκμηδενιστούν οι ανθρώπινες αξίες και να μεταλλαχτούν οι λαοί σε απρόσωπους, ασύνειδους πληθυσμούς. Γιατί:

«Τι έχουμε ν’ αντιτάξουμε στη βία; Την ειρηνική ζωή μας,

τα ήρεμα πρόσωπά μας ,την αυστηρή δικαιοσύνη μας».

Σήμερα,  που ο σύγχρονος κόσμος  είναι ένας κόσμος γεμάτος ανασφάλεια, τυφλή βία, ανισότητες και αδικία, τα γεγονότα  δείχνουν ότι, όσο η μνήμη αδρανοποιείται, τόσο η βία και τα σύμβολά της έρχονται να κυριαρχήσουν. Ευθύνη όλων μας, είναι να γνωρίζουμε την Ιστορία. Γιατί η ιστορία διδάσκει, συνθέτει, ενώνει. Μας κάνει πιο ώριμους, πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους. Η ιστορία μας «χρεώνει» για το μέλλον.  Με ευθύνες. Με υποχρεώσεις.
Η Ιστορία διδάσκει μετριοπάθεια, σύνεση, διορατικότητα, προσήλωση σε αρχές, αξίες και ιδανικά. Ιστορία είναι η «υποχρέωση» να κρατάμε ζωντανές τις μνήμες και τις διδαχές...
Η αναγνώριση, η απόδοση τιμής, σ’ εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, είναι χρέος όλων μας.
Γιατί δεν υπάρχουν «αν» στην ιστορία. Όλες οι υποθέσεις είν’ ανύπαρκτες.

Δεν στέκουν Τις κατασκευάζει το μυαλό για να παρηγοριέται.

Όμως εμείς δεν χρειαζόμαστε παρηγοριές. Χρειαζόμαστε πράξεις, γεγονότα αληθινά.

Ελεύθερα από «αν» και υποθέσεις.

Την ιστορία τη σπουδάζαμε παλιά μα τη βιώνουμε  στο τώρα.

Κι η ιστορία πολύ απέχει από μύθους και παρηγοριές.

Η ιστορία είναι αδυσώπητα σκληρή.

Ανελέητα ανθρώπινη και γήινη

Η ιστορία φτιάχνεται με πράξεις

Πλάθεται με αίμα, κόκαλα και σάρκες

Τα «αν» κι οι υποθέσεις σ’ αυτή δεν έχουν θέση.

Ποτέ  πια  φασισμός  καμιάς μορφής , ποτέ πια φρίκη.

 

(Τζένη Μπίθα, φιλόλογος, Κάλυμνος 27.11.2011)

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version