Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Νοέμβρης 2011, ο μήνας των «σταγονιδίων». Να προσέχουμε… Κύριο

 

Ο φετινός Νοέμβρης ήταν πολύ διδακτικός. Μας αποκάλυψε πολλά για τα πολιτικά μας πράγματα και την κατάσταση της υγείας που έχει η δημοκρατία μας…

 

 

Πρώτα, είχαμε την οικονομική κατάρρευση και, συνακόλουθα, την πολιτική αντάρα που οδήγησε τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει την εξουσία με… την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών του – το ζήσαμε κι αυτό.

Ακολούθησε η βελούδινη εγκαθίδρυση νέου πρωθυπουργού. Δεύτερο παράδοξο: ψηφίσαμε Παπανδρέου και τώρα μας βγήκε Παπαδήμος με υπουργούς ΝΔ και ΛΑΟΣ. Εντούτοις, νιώσαμε… ασφαλείς, γιατί εξασφαλίζουμε την 6η δόση…

 

Δεν αμφιβάλει πια ο πολίτης ότι έχουμε γενική η κατάρρευση του πολιτικού μας συστήματος. Οι βουλευτές και τα κόμματα, με τις αποφάσεις που πήραν και την κοινοβουλευτική τους «προσφορά», ομολόγησαν ότι ήταν ανίκανοι να κρατήσουν στα χέρια τους το τιμόνι της χώρας και παρακάλεσαν έναν μη πολιτικό, έναν τραπεζίτη (ώς τότε σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου), να πάρει αυτός στα χέρια του το τιμόνι της πατρίδας. Βέβαια οι βουλευτές, οι αρχηγοί των κομμάτων και τα κόμμα ως πολιτικοί οργανισμοί της δημοκρατίας μας, συνεχίζουν να παίρνουν το μισθό τους, προφανώς για… τον κόπο τους.

***

Και επειδή το έθνος μας δεν ξώμεινε ποτέ από σωτήρες και πάντοτε αναγεννάται από την τέφρα του σαν τον φοίνικα, το πουλί της χούντας του 1967, κάποιοι αξιωματικοί του στρατού άκουσαν τη φωνή τις Πατρίδας… να τους καλεί και πετάχτηκαν επάνω όλοι μαζί σαν μια ψυχή και ένα πνεύμα. Βρυχήθηκε απειλητικά το χουντοειδές τέρας (και ο βρυχηθμός του είχε φτάσει ώς τις τοπικές κοινωνίες. Σε μας εδώ ως θέατρο σκιών). 

Την  αφύπνιση του τέρατος την επιβεβαιώνουν τρεις θορυβώδεις στιγμές δράσης του μες στο Νοέμβρη. Η ανασκόπηση φρεσκάρει τις ειδήσεις και φωτίζει τη μεταξύ τους συνάφεια: 

 

Τις 2 Νοεμβρίου Ο υπουργός Άμυνας κ. Μπεγλίτης αιφνιδίασε τους επίδοξους σωτήρες του έθνους, αλλάζοντας με το σύστημα «σκούπα» την ηγεσία του Στρατού. Οι… πλάγιες ειδήσεις έλεγαν ότι με αυτή του την κίνηση πρόλαβε πραξικόπημα στρατηγών. Την επιβεβαίωση της είδησης την είδαμε στη στάση των αντιπολιτεύσεων (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ) που αντέδρασαν χλιαρά, αποφεύγοντας να σηκώσουν ψηλά το θέμα, για να μην κατηγορηθούν ως φιλικά προσκείμενοι προς τους νεο-χουντικούς.

Μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικού βίου υπάρχουν ακόμη νοσταλγοί της Χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967; Μάλλον, Ναι. Η είδηση δεν ήταν «ράδιο αρβύλα».  

 

Στις 14 Νοεμβρίου ο βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σωτ. Χατζηγάκης (φωτο), προσερχόμενος στην Κοινοβουλευτική ομάδα και απαντώντας στις δηλώσεις συναδέλφου του βουλευτή, είπε: «ορισμένα ακροδεξιά στοιχεία της ΝΔ με την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς, πάνε να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος».  

Και τι έκανε ο αρχηγός τις ΝΔ κ. Σαμαράς; Διέγραψε άμεσα τον κ. Χατζηγάκη. Δεν καταδίκασε τα «σταγονίδια» (έτσι ονόμασε τα υπολείμματα χουντικών ο ιδεολογικός πατέρας του κ. Χατζηγάκη, ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ), αλλά αυτούς που καταγγέλλουν τα σταγονίδια. Ετσι, ο αρχηγός της ΝΔ κράτησε τη συνοχή της παράταξης του, όμως και η διαγραφή έχει πολύ δυνατό συμβολισμό. Αυτό ήταν το δεύτερο επεισόδιο του μήνα.

 

Τις 17 Νοεμβρίου, «μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ευελπίδων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, ορισμένοι ευέλπιδες τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου». Η είδηση αυτή ανήκει στο Βήμα της Κυριακής (27.11.11). Και η εφημερίδα συμπλήρωσε την είδηση με την εξής λεπτομέρεια: «ο αρχηγός της Σχολής σηκώθηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και άρχισε να εξηγεί στους συναδέλφους του πως «η επανάσταση τις 21ης Απριλίου» είχε διαστρεβλωθεί. Στη συνέχεια, μαζί με άλλα πέντε άτομα τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Η πλειονότητα των ευελπίδων παρέμεινε στις θέσεις τους ζητωκραυγάζοντας σχετικά συνθήματα».

Που πάει να πει ότι η Σχολή Ευελπίδων δε σταμάτησε να αναπαράγει την «Ιδεολογία» του περιώνυμου προπαγανδιστή της Χούντας Γεωργαλά και τη νοοτροπία του στυγερού δικτάτορα Ιωαννίδη, ο οποίος, ως διευθυντής της Σχολής Ευελπίδων μέχρι το 1974, εφάρμοζε τη θεωρία της προπαγάνδας του Γεωργαλά. Εκπαίδευε τα «παιδιά τις Επανάστασης» όχι μόνο στην στρατιωτική τέχνη, ώστε η Πατρίδα μας να έχει άξια και ικανά στελέχη στις ένοπλες δυνάμεις μας, αλλά και σε άλλους τομείς κοινωνικής παρέμβασης: οι ευέλπιδες να είναι… παντογνώστες στην ιστορία, τη φιλοσοφία, την ελληνική Γλώσσα, την πολιτική, την προπαγάνδα με εργαλείο τη δημοσιογραφία. Και πάνω απ’ όλα, να είναι διά βίου οι στυλοβάτες της Εθνικοφροσύνης, του Πατριωτισμού κ.λπ. κ.λπ.

Μ’ αυτά τα «νάματα» γαλουχημένοι οι ευέλπιδες προορίζονταν να βγούν στο στίβο της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής και εκεί να στεγαστούν σε ένα «εθνικό» κόμμα που θα διαλέξουν ή θα δημιουργήσουν οι ίδιοι. Αλλά και το γήπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει το πιο ωραίο χορτάρι για «βοσκή» και «τρέξιμο». Και επειδή πάντα υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί (βουλευτές, δήμαρχοι και λοιπές δυνάμεις) που προσφέρουν μετά χαράς και αγαλλιάσεως άνετη στέγη σε τέτοιους συνεργάτες, το πρόβλημα έχει μεγάλο και ανατριχιαστικό βάθος.

Αυτά συνέβαιναν τότε, επί Γεωργαλά και Ιωαννίδη, στη Σχολή Ευελπίδων. Σήμερα η Σχολή λειτουργεί βάσει των κανόνων και αρχών της Δημοκρατίας. Ωστόσο, το πνεύμα Γεωργαλά-Ιωαννίδη φαίνεται ότι περιίπταται, ΖΕΙ και καραδοκεί.   

***

Κεφαλαιοποιώντας πολιτικά τις εμπειρίες του φετινού Νοέμβρη, σε εθνικό (αλλά και σε τοπικό επίπεδο… με πρωταγωνιστές θεάτρου σκιών) διαπιστώνουμε ότι:

Η πρόληψη του πραξικοπήματος των στρατηγών μας έστειλε διαυγέστατο μήνυμα: να ανησυχούμε και να ανοίγουμε τα μάτια μας, γιατί τα «σταγονίδια» είναι πάντα εδώ.

Η διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ Σωτ. Χατζηγάκη μας προειδοποίησε ότι είναι πιο ασφαλή τα σταγονίδια από αυτούς που καταγγέλλουν τα σταγονίδια. Επομένως, λίγα λόγια…  

Τέλος, το επεισόδιο της Σχολής Ευελπίδων μας βεβαιώνει ότι ο Ιωαννίδης δεν πέθανε, ΖΕΙ! Ολο κάπου εδώ «κυκλοφορεί κι οπλοφορεί».

Να μην «σκίζουμε τα ρούχα μας», τάχατες από αγανάκτηση για το πολιτικό κλίμα που υπάρχει, σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο, τη στιγμή που με τη σιωπή μας και συχνά με τη συνεργασία που προσφέρουμε… γινόμαστε βαστάζοι των σταγονιδίων. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις

2 σχόλια

  • Σύνδεσμος σχολίου Σακελλάρης Τρικοίλης δημοσιεύθηκε από Σακελλάρης Τρικοίλης

    Μιχάλη, είσαι ένας αγνός στρατιωτικός και εντιμότατος πολίτης. Δέχομαι όλα αυτά που λες, αλλά πρόσεξε αυτό το τμήμα από το άρθρο μου:
    Και επειδή πάντα υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί (βουλευτές, δήμαρχοι και λοιπές δυνάμεις) που προσφέρουν μετά χαράς και αγαλλιάσεως άνετη στέγη σε τέτοιους συνεργάτες, το πρόβλημα έχει μεγάλο και ανατριχιαστικό βάθος.

  • Σύνδεσμος σχολίου Μιχαήλ Δ.Πουγούνιας δημοσιεύθηκε από Μιχαήλ Δ.Πουγούνιας

    Αξιότιμε κύριε Τρικοίλη, Υπηρετώ επί 18 1/2 έτη στις Ένοπλες Δυνάμεις (από τον Σεπτέμβριο του 1993). Τα όσα αναφέρατε στο άρθρο σας περί "χουντικών σταγονιδίων" στο Ελληνικό Στράτευμα και "Ιδεολογίας Γεωργαλά" στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, επιτρέψατέ μου να πω πως ΔΕΝ έχουν βάση. Με κάθε ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ σας αναφέρω πως ΟΥΔΕΠΟΤΕ διαπίστωσα την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ύπαρξη ιδεολογικού ρεύματος νοσταλγίας της 21ης Απριλίου. Οι Έλληνες Αξιωματικοί εκτελούν τα καθήκοντά τους αγόγγυστα, με αυταπάρνηση και με αμέτρητες θυσίες (οικογενειακές και προσωπικές), πιστοί στον όρκο τους στο Σύνταγμα, τους Νόμους και τα ψηφίσματα του Ελληνικού Κράτους. Σαφώς και η ενέργεια του 21χρονου Αρχηγού της Σχολής είναι επιλήψιμη, αλλά το να γενικεύουμε τα πράγματα και να βγάζουμε ευρύτερα συμπεράσματα χωρίς βάση αποτελεί μέγιστη ΑΔΙΚΙΑ. Αναμένοντας από εσάς αποκατάσταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και μόνο της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Επίλαρχος Μιχαήλ Πουγούνιας, Υποδιοικητής 12ης ΕΜΑ Δορίσκος 'Εβρου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version