Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ - 1. Στο Σταθμό Χώρας Κύριο

Η εκάστοτε δημ. Αρχή απαιτεί καθαριότητα. Η ίδια όμως πόσο βοηθάει την κατάσταση με έργα υποδομής που θα βοηθήσουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της Καλύμνου. Είναι σημεία στη Χώρα και την Πόθια που υποφέρουν από την περιβαλλοντική αδιαφορία του Δήμου.

 

Βάλαμε ως τίτλο νέας σειράς δημοσιευμάτων μας: ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ με καθαρά περιβαλλοντικού περιεχόμενο, για να αναδείξουμε σοβαρά προβλήματα σε περιοχές και γειτονιές του νησιού. Επιλέξαμε λοιπόν ως πρώτη «πληγή» το ερείπιο στο Σταθμό Χώρας (φωτο), στην αρχή του δρόμου προς Πόθια, αριστερά.

Οι κάδοι απορριμμάτων στο σημείο αυτό δέχονται υπερβολική επιβάρυνση από τα σκουπίδια των νοικοκυριών, που είναι πάρα πολλά σε μικρή απόσταση από τον κάδο και προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό πρέπει να το προσέξει η δημ. Αρχή και να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ανάγκη για τοποθέτηση «πηγαδιού» σκουπιδιών στη γωνία αυτή. Θα είναι η ελάχιστη βοήθεια προς τις νοικοκυρές της γειτονιάς που φέρονται ως ασυνεπείς στην καθαριότητα.  

Και επειδή θα πει κάποιος ότι «πηγάδι» δε χωράει στο σημείο αυτό, το δεύτερο ζήτημα που προκαλεί η εικονιζόμενη «πληγή» είναι ότι το ερείπιο πίσω από τους κάδους. Αποτελεί επικίνδυνη εστία βρομιάς και μόλυνσης – για αισθητική της πόλης πια δε μιλάμε, γιατί θα θεωρηθεί και «πολυτέλεια». Ποια είναι η λύση; Ο Δήμος θα πρέπει να το απαλλοτριώσει άμεσα ή (μια δεύτερη λύση, εναλλακτική) να έρθει σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, ώστε να το ανακαινίσει για να το χρησιμοποιεί κάποιες δεκαετίες.  

Πολλά μπορούν να ειπωθούν, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ευθύνονται αποκλειστικά οι Χωριανές για την εν λόγω «πληγή». Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος απαιτεί καθαριότητα και συντηρεί τη βρομιά.  

   

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: ΠΛΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 2ο Στον Αγ. Χαράλαμπο Χώρας »

5 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Γ.Τηλιακός δημοσιεύθηκε από Γ.Τηλιακός

  Κύριε Γ. Α. Ρούσσο, ευχαριστώ που απαντήσατε στο κείμενο μου. Δεν το έγραψα για να μου απαντήσει και κανενας και έτσι χαίρομαι ιδιαίτερα.Γνωρίζω οτι η πλατεία μας ονομάζεται έτσι όπως και ο δρόμος στον Αγ. Θεολόγο και πηγαίνοντας προς το 3ο δημοτικό είναι αφιερωμένος προς τιμή του άλλου μεγάλου μας ζωγράφου Γεωργίου Α. Οικονόμου, που διστυχώς και εκεί θα έχει σκουπίδια.Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης. Όλοι μας θα έχουμε ρίξει ακόμη και ένα τσιγάρο και όλοι μας λέμε οτι φταίει ο΄΄ενας και ο άλλος΄. Λίγο πολύ όλοι πάσχουμε από αυτό που λέμε στρουθοκαμηλισμό.Έχουμε τα καλά μας σα λαός αλλά έχουμε κάτι στράβά...άστα να πάνε..(φυσικά και γώ ).Εδώ θα ήθελα μιας και μου δίδεται η ευκαιρία να πώ κάτι. Δεν είμαι ο ειδικός ούτε μου πέφτει λόγος. Ακόμη και που απαντάω στον κ. Ρούσσο , ή που γράφω στην συγκεκριμένη διαδυκτιακη, υπάρχει η πιθανότητα να χαρακτηριστώ κάπως, θα ήθελα να πώ σε όσους διαβάζουν τις γραμμές αυτές οτι το να συμμετέχεις σε ένα σχολιασμό σε οποιαδήποτε εφημερίδα και με τον οποιονδήποτε, δεν σημαίνει οτι ανήκεις κάπου. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω ΟΛΟΥΣ εσάς που ασχολείστε με τα κοινά και την δημοσιογραφία οτι οι συνεχής κόντρα έχει κουράσει όλους εμάς που είμαστε έξω απ τον στίβο μάχης της πολιτικής.Σας το λέω καλόπιστα και απευθύνομαι προς πάσα κατεύθυνση και σε όλους.Οι εφημερίδες και η πολιτική πρέπει να έχουν χώρο και για την τέχνη.Έμαθα πριν απο 2 μήνες σε ένα άρθρο εφημερίδας οτι ο Μαγκλής αγιογράφησε και άλλες εκκλησίες απ'αυτές που γνωρίζουμε.Πιστεύω οτι παρότι η τέχνη όπως και η ζωή προχωρεί, πρέπει να γυρνάμε που και που λίγo πίσω στη κληρονομιά που έχει αυτό το κατσάβραχο που λέγεται Κάλυμνος.Δεν θέλω να αφήσω υπονοούμενα απ΄τον παραπάνω σχολιασμό μου ούτε να ρίξω ευθύνες σε πολιτικούς και δημοσιογράφους αλλά πιστέψετε με οτι στην ατμόσφαιρα της Καλύμνου διαχέεται η εξής άποψη οτι δείξε μου τί εφημερίδα διαβάζεις ή τί κανάλι βλέπεις να σου πώ ποιός είσαι... διστυχώς!!! δεν υπάρχουν πονηρές λέξεις αλλά πονηρά μυαλά.
  Κλείνοντας θα ήθελα να πω οτι μάλλον κολυμπάω σε βαθιά νερα με τον σχολιασμό μου και θα ήθελα να μείνω στα ήρεμα και κρυστάλινα νερά της τέχνης.

 • Σύνδεσμος σχολίου Γεώργιος Α Ρούσσος δημοσιεύθηκε από Γεώργιος Α Ρούσσος

  Υποκλίνομαι με αυτοκριτική στην άποψη του κ. Τηλιακού ομολογώντας συγχρόνως ότι ούτε την ταμπελίτσα διάβασα ούτε ήξερα την αφιέρωση της πλατείας του Χωριού στον πρωτομάστορα Σακελλάρη Μαγκλή. Υποθέτω δε ότι οι περισότεροι από όσους εμλεκόμαστε στα κοινά βρίσκονται ίσως στην ίδια θέση άγνοιας με εμένα για το συγκεκριμένο θέμα (άραγε καισε πόσα άλλα;). Ευχαριστώ λοιπόν τον κ. Τηλιακό για αυτήν κατάλυτική μόρφωση που μας έδωσε και θα ήθελα να μάθω περισότερα.
  Συγχρόνως νιώθω πολύ ευχάριστα που μέσα από αυτή την ουσιαστική συζήτηση ήδη τουλάχιστον εγώ νιώθω να βγαίνω κερδισμένος σε γνώση και σε ευαισθησία. Συνεπώς ιδού μια σημαντική συζήτηση σε εξέλιξη...

 • Σύνδεσμος σχολίου Γ. Σ. Τηλιακός δημοσιεύθηκε από Γ. Σ. Τηλιακός

  είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω ένα άρθρο σε οποιαδήποτε εφημερίδα.Έχω μεγαλώσει στο συγκεκριμένο μέρος και είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την παιδική μου ηλικία, όταν ο σταθμός ήταν "καθαρός" και απο τα σκουπίδια αλλά και από ...άλλες δραστηριότητες.Δεν είμαι αυτός που θα πεί τι πρέπει να γίνει ούτε και αρμοδιότητα μου και χούι μου να ρίξω το γάντι για το ποιός φταίει για τα σκουπίδια ή για οτιδήποτε άλλο.΄Θα το πάρω αλλιώς το πράγμα.Επειδή το συγκεκριμένο μέρος το περπατώ με κλειστά τα μάτια, πιστεύω οτι έχετε παρατηρήσει την μικρή ταμπελίτσα στο παρόν κτήριο που φαίνεται πάνω απ΄τα σκουπίδια.Άραγε ο πρωτομάστορας Σακελλάρης Μαγκλής , αυτός ο μεγάλος μας καλλιτέχνης,αξίζει αυτή τη τιμή? Η πλατεία του Χωριού ειναι αφιερωμένη προς τιμήν του. Σαν Χωριανός και σαν φιλότεχνος δεν με τιμά η εικόνα. ...καμνει ο Σακελλαρης εικόνες, εικόνες που μιλούσι και όσοι πηγαίνουν να τις δούν, όλοι παραλογούσι...

 • Σύνδεσμος σχολίου ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ δημοσιεύθηκε από ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α ΡΟΥΣΣΟΣ

  Συμφωνώντας με την άποψη του Geomam , οφείλω από την μεριά μου να εξηγήσω γιατί αυτό δεν το κάναμε εμείς τα προηγούμενα 8 χρόνια:
  Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ιδιωτικό. Αποταθήκαμε στον ιδιοκτήτη αλλά ζήταγε υπέρογκο ποσό για αγορά του από τον Δήμο. Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία περί αγοράς ακινήτων από τον Δήμο για να είναι νόμιμη η αγορά θα πρέπει (εκτός των άλλων) να κινείται "γύρω" από την αξία που εκτιμά η αρμόδια ΔΟΥ για το ακίνητο και σε περίπτωση που αυτή υπερβαίνει τις 59.000 ευρώ ή που ο ιδιοκτήτης ζητά περισσότερα από 59.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρξει και επίσημη εκτίμηση από το σώμα ορκωτών εκτιμητών. Δεν προχωρήσαμε ποτέ σε αυτά τα βήματα γιατί η απαίτηση του ιδιοκτήτη ήταν πολύ "μακριά". Φυσικά όταν το κάναμε αυτό ήταν στις αρχές της 2ης Τετραετίας μας. Ίσως αν επιδιώξει ξανά ο Δήμος να το αποκτήσει να έχουν τροποποιηθεί οι ανωτέρω συνθήκες και να είαι δυνατή η σχετική προώθηση της υλοποίησης αυτής της αγοράς. Φυσικά η σχετική διαδικασία στα επόμενα βληματά της έχει πολύ μεγάλο μήκος και είμαι στην διάθση κάθε ενδιαφερόμου για περεταίρω εξηγήσεις.

 • Σύνδεσμος σχολίου Geomam δημοσιεύθηκε από Geomam

  Το κτήριο μπορεί κάλλιστα να το γκρεμίσει και να το κάνει ένα μικρό πάρκινγκ και να δεσμεύσει ένα χώρο για το "πηγάδι". Βέβαια, για να λέμε και την αλήθεια, αυτό έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια, όχι τώρα (αν γίνει ποτέ βεβαίως).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version