Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα δεινά της Καλύμνου ενώσανε τις πτέρυγες του δημ. σ/λίου Κύριο

 

Τα μαγαζιά που κλείνουν το ένα μετά το άλλο, τα χαράτσια που πέφτουν βροχή σε μια εξουθενωμένη οικονομικά Κάλυμνο και η απειλή να περικυκλωθεί το νησί με ιχθυοκαλλιέργειες, ένωσαν όλες τις πτέρυγες του δημ. σ/λίου.

 

Συναινετική η αντιπολίτευση - αξιωματική (φωτο) και ελάσσονα - και με χαμηλούς τόνους ο δήμαρχος (οποίος δεν περνά και τις καλύτερές του μέρες με τη συσσώρευση προβλημάτων) Με εξαίρεση τις μακρόσυρτες τοποθετήσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα να «φάνε» τρεις ώρες για δύο θέματα: αναμόρφωση προϋπολογισμού και ψήφισμα για τα χαράτσια, η συζήτηση στο δημ. σ/λιο εξελίχθηκε, σε γενικές γραμμές, ομαλά.

 

Χαράτσια & πτώχευση της Καλύμνου

Το μεγάλο θέμα της βραδιάς ήταν τα απανωτά χαράτσια που εξοντώνουν την Κάλυμνο της ανεργίας και άλλων τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων. Στη συνεδρίαση παρέστησαν μέλη του Εργατικού Κέντρου, του ΠΑΜΕ, των εμπόρων, των εργαζομένων στο Δήμο, καθηγητών και άλλων κοινωνικών ομάδων. Μίλησαν από το Εργατικό Κέντρο ο κ. Θ. Μαΐλλης, ο οποίος και επέδωσε ψήφισμα στο δημ. σ/λιο, ο κ. Ν. Γουρλάς από τους εργαζόμενους στο Δήμο, και από το ΠΑΜΕ ο κ. Μικές Ρήγας. Και οι τρεις μετέφεραν στην αίθουσα του δημ. σ/λίου την οργή και την αγανάκτηση της κοινωνίας, τονίζοντας με τα πιο μελανά χρώματα τη γενική φτώχεια που άρχισε να πλήττει βαριά το νησί.

Προηγουμένως ο κ. δήμαρχος τοποθετήθηκε στο θέμα με προσοχή, χωρίς υπερβολές, και ακολούθησαν οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων, οι κ. Γ. Ρούσσος και Γ. Γαλουζής, και δημ. σ/λοι: Γ. Μαστροκούκος-αντ/δρος δημ. σ/λίου, Γ. Ψαράς-γραμματέας δημ. σ/λίου, Γ. Μαγκάκης, Μαν. Μουσελλής, όλοι από την αντ/τευση. Στο τέλος, και μετά τις τοποθετήσεις των πολιτών, εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα που ανέγνωσε ο κ. δήμαρχος, στην πρωτολογία του,  ως πρόταση της δημ. Αρχής, αφού το κείμενο δέχτηκε μικρές συμπληρώσεις-αλλαγές.

Ιχθυοκαλλιέργειες

Το δεύτερο θέμα που ένωσε όλο το δημ. σ/λιο είναι το πραξικόπημα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 8 υπουργών(!)για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η Κάλυμνος πασχίζει, με όλες τις εγγενείς αδυναμίες της, να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη του τουρισμού, και έρχεται τώρα αυτή η θεοσκότεινη απόφαση 8 υπουργών να την βουλιάξει εντελώς.

Και το άκρον άωτον, η καθαρή απάτη: Αυτό το πρωτοφανές τερατούργημα συντελέστηκε την ημέρα που δεν υπήρχε κυβέρνηση, στις 4.11.11. Ηταν οι ώρες που ο εντολοδόχος πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμoς περίμενε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Τότε βρήκαν σαν κατάλληλο χρόνο οι μετέωροι υπουργοί να υπογράψουν την καταδίκη των νησιών μας. Αυτή η «δολιοφθορά» κατά των νησιών μας αποκαλύφθηκε μετά δέκα μέρες, όταν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σ’ αυτό το θέμα ο κ. δήμαρχος, εισαγωγικά, εξέφρασε το θυμό του με την ΑΡΓΩ (στοχοποίηση και πάλι της εφημερίδας μας – σε τι καθεστώς τελικά ζούμε στην Κάλυμνο;) για τα δημοσιεύματά μας, τα οποία έψεγαν την έλλειψη ετοιμότητας εκ μέρους της δημ. Αρχής. Μετά,  άφησε κατά μέρος τις πρωινές του κορόνες εναντίον του κ. Ρούσσου (με την κατηγορία ότι… είναι σύμβουλος του υφυπουργού Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νικητιάδη, που… με τη σειρά του έχει προϊστάμενο του τον υπουργό κ. Γερουλάνο, ο οποίος και έτρεξε για τις υπογραφές υπέρ των οικογενειακών, καθώς λέγεται, ιχθυοκαλλιεργειών κ.λπ.). Με αυτό το διαφορετικό πρόσωπο και την καταλλαγή των παθών, συμφώνησε με τον κ. Ρούσσο να συναντηθούν στην Αθήνα την Τετάρτη, 23.11.11. για να παρουσιαστούν με ενιαία  γραμμή στη συνεδρίασης της πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής εναντίον της ΚΥΑ.

Αποτελέσματα θα βγούνε;

Το ψήφισμα για τα χαράτσια, κατά την εκτίμησή μας, δεν πρόκειται να εισακουστεί. Ούτε και που θα λογαριαστεί η ιδιαιτερότητα της Καλύμνου, αν και ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμoς είναι καλυμνιακής καταγωγής - από τη μητέρα του, το γένος Κουτρούλη. Ούτε και ο κ. δήμαρχος θα μπορέσει να πει μια κουβέντα για την Κάλυμνο στον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, στου οποίου το κλίμα ανήκει. Το πρόβλημα είναι πανελλήνιο.

Ομως την υπουργική απόφαση για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ή με άλλα λόγια: την καταστροφή του τουρισμού και της αλιείας στην Κάλυμνο, ο κ. Παπαδήμoς είναι υποχρεωμένος (και ως καλυμνιακής καταγωγής…) να αποσύρει άμεσα αυτό το νόμο. Σ’ αυτό το θέμα η μάχη πρέπει να είναι παγκαλυμνιακή και ανυποχώρητη.     

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ioannis N. Patellis δημοσιεύθηκε από Ioannis N. Patellis

    Praksikopimatika litourgoun oi Ellines politikoi se ethniko ke se topiko epipedo, me tin anexeia ke opou xreiazete tin syndromi ton dimosiografon, me kyrio gnomona tin proaspisi symferonton. Katagello me afto to sxolio tin methodevmeni katargisi tou adeiodotimenou Ydatodromiou stin Kalymno.
    I.Patellis 6907680022

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version